Zašto Srbija treba da uđe u NATO

munjoliki

Domaćin
Poruka
4.324
Zašto Srbija treba da uđe u NATO
LIČNI STAV

Autor: Zoran Dragišić

Praksa pokazuje da je NATO pre svega savez suverenih država i, ne manje važno, da je to savez demokratskih država. Dakle, postoje standardi koje svaka država koja želi da postane članica NATO-a mora da ispuni u pogledu svog unutrašnjeg političkog uređenja, tako da nije moguće da mi uđemo u NATO, a onda da u NATO-u izdaju neka naređenja koja mi moramo da izvršavamo i da naša deca, to je vrlo često korišćen izraz, da naša deca ginu negde po nekakvim granicama, ko zna gde.

Oglasite se na www.danas.rs

Prosto, vi kada uđete u NATO nemate obaveze i to je razlog zbog čega se često, najviše iz Sjedinjenih Američkih Država, čuju primedbe na račun NATO. Da, vi lepo uđete u NATO, uživate sve benefite koje vam NATO omogućuje, a vi onda nemate nikakve obaveze s obzirom na to da svaka obaveza zavisi od vaše suverene odluke.

NATO ima samo zajednički sistem AVAKS i postoji vrlo mali staf koji služi za zajedničke poslove, sve ostalo pripada državama članicama. To je takođe u vezi sa pitanjem koliko NATO košta. Sve više se postavlja pitanje čemu danas, nakon raspada Varšavskog ugovora, NATO služi. NATO se sve više bavi pitanjima kao što je borba protiv globalnog terorizma, zatim tu je pitanje borbe protiv prirodnih i tehničkih katastrofa, dakle razvijanje onoga što mi ovde nazivamo civilna zaštita. Imali smo skoro primer šumskih požara. Srbija, zajedno sa svim okolnim zemljama, teško da može da kupi jedan od dva kanadera, ne samo da ih kupi, nego da ih i održava, a takvi avioni su nam neophodni za gašenje požara. NATO je okvir gde mi možemo zajedničkim snagama i kroz zajedničke kontribucije kako bi svima bilo jeftinije, obezbediti ono što nam je neophodno da bismo bili bezbedniji. Zatim, imamo globalnu pandemiju novog gripa koji se približava. NATO takođe ima i razvija mehanizme kako se suprotstaviti takvim globalnim pandemijama. Imamo primer gusarenja u Somaliji, gde je takođe NATO čije su snage jedine mogle da pošalju brodove i zaštite trgovačku flotu itd. Dakle, NATO je organizacija sa perspektivom. Kod nas se priča kako će se raspasti za godinu dve dana, a imamo primer Francuske koja je bila skoro 40 godina članica isključivo političkog dela NATO-a, da bi se sad skoro vratila u vojnu sturkturu i preuzela punu odgovornost za vojno delovanje tog istog NATO-a, koji samo što se nije raspao na prethodnom samitu. Gde je tu šansa Srbije? Šansa Srbije je da bude među ajkulama, da bude u najmoćnijem savezu koji postoji. Kroz konsultacije o kojima sam govorio, od vas se traži da prihvatite nekakvu odluku, a vi za uzvrat možete takođe nešto tražiti i promovisati vlastite političke interese.

Mnogi kod nas kažu: mi sad ulazimo u nekakve političke trgovine. Da, onaj ko ne zna da je svet nepravedan i onaj ko ne zna da se svet zasniva na međusobnim odnosima interesa, trebalo bi to pod hitno reći, jer mi imamo ovde neke političare koji se u svojoj šezdesetoj godini zgroze kad čuju da je svet nepravedan i da je sila iznad prava. Sila jeste iznad prava.

Svet je nepravedan, svet je nebezbedan i ako hoćete da promovišete svoje interese, vi to možete uraditi samo ako ste u prilici da to uradite.

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, svakako naš najbolniji problem, ja uvek postavim pitanje šta bi bilo da je Srbija ’94. godine, odnosno tadašnja SR Jugoslavija, ušla u program Partnerstvo za mir, da li bismo ‘99. godine bili bombardovani? Ali, sada ja počinjem priču koju najviše mrzim, a to je vraćanje u prošlost. Gledajmo u budućnost. U najmanju ruku, ako uđemo u NATO imaćemo tu korist da nas NATO neće bombardovati. Najmanje toliko. Mi bismo morali doneti odluku da budemo bombardovani, tek onda bi nas NATO bombardovao.

Dakle, imaćemo mogućnost da budemo sa najjačima, imaćemo mogućnost da promovišemo svoje političke i ekonomske interese. NATO nije samo vojni savez i on je u ovom trenutku ponajmanje vojni savez, pošto on u sebe uključuje čitav niz aktivnosti koje se odnose na poboljšanje bezbednosti.

Šta je alternativa NATO-u? Alternativa koja se nama nudi je vojna neutralnost.

Šta je to vojna neutralnost? Vojna neutralnost je pre svega institut koji pripada klasičnom međunarodnom pravu i u XX veku vojno neutralna je postala samo Austrija nakon završetka Drugog svetskog rata, odnosno tamo posle ’55. godine tako što su tadašnje velike sile donele odluku da Austrija postane vojno neutralna, jer nisu znali šta će uraditi sa njom kao sa delom bivšeg Nemačkog rajha. Današnja Nemačka je bila podeljena na dva dela, a Austrija je ostala kao treći deo, za koji je označeno da treba da bude vojno neutralan.

Vojna neutralnost je i pravni, ali i politički pojam. Meni se čini da u trenutku kada politika više nije znala šta će sa sobom, da je onda izbačena ta nesrećna deklaracija o vojnoj neutralnosti, koja sama po sebi ne znači ništa. Često se čuje da je Srbija vojno neutralna zemlja, a to je prevara. Srbija nije vojno neutralna zemlja. Nije dovoljno da vi izjavite da ste vojno neutralni i da budete vojno neutralni, neophodno je da ta vojna neutralnost bude priznata međunarodnim ugovorima.

Vojna neutralnost je legitimna opcija, ako je to ono što mi želimo. Međutim, ne kaže se bez razloga „sve što ti je na slobodu nije ti i na korist“. Dakle, mi možemo tražiti da budemo vojno neutralni, ali to znači da mi moramo ponuditi ugovore svima zainteresovanima. Ti ugovori podrazumevaju da se pred nas mogu staviti jako teški zahtevi, recimo pitanje naše vojne industrije. Naša vojna industrija je ostvarila fantastične izvozne rezultate još za vreme velike Jugoslavije. Ona se sada oporavlja, prošle godine preko 400 miliona dolara je naša vojna industrija izvezla i ja lično mislim da je to naša velika privredna šansa. Vojna neutralnost u klasičnom smislu podrazumeva da ste vi neutralni u odnosu na svaki oružani sukob, a permanentna neutralnost da ste neutralni u odnosu na vojne sukobe koji se mogu dogoditi i u budućnosti.

Šta to drugim rečima znači? To znači da vi ne smete da podržavate bilo čije vojne napore, a u odnosu na našu vojnu industriju to znači da bi se moglo dogoditi da neko kaže, recimo baš naša braća Rusi: vaš „kalašnjikov“ je jeftiniji i kvalitetniji od našeg, ako želite da vam priznamo vojnu neutralnost, vi te „kalašnjikove“ možete da proizvodite isključivo za potrebe vaših oružanih snaga. Sjedinjene Američke Države mogu ispostaviti nekakav drugi uslov, koji se takođe može odnositi recimo, na izvoz naoružanja ili se može odnositi na lečenje, na to koga mi sve možemo lečiti na našoj Vojnomedicinskoj akademiji, na razvoj naših naučnoistraživačkih projekata. Vi u ugovoru nudite da vam priznaju i garantuju vojnu neutralnost i to nikada nije bezuslovno.

Mi se možemo naći u situaciji da nam se postave tako teški uslovi. Na svu sreću, ovi koji su izglasali tu deklaraciju, njima ne pada na pamet da to traže, ali moramo znati kakva je alternativa neutralnost. Neki kažu da ćemo biti bezbedni ako smo vojno neutralni. Vojna neutralnost nam to ne garantuje. Jedina garancija je da nas niko neće braniti ako nas neko napadne.

Autor je direktor programa Međunarodnog instituta za bezbednost

Ovaj tekst je deo izlaganja na konferenciji „Srbija - zemlja sa jakim saveznicima ili neutralna“


NATO,jer su sve okolne zemlje u toj vojnoj organizaciji,
neutralnost,koliko ima vojno neutralnih zemalja u svetu,
Rusija,po svaku cenu iako su rekli da ih mi ne zanimamo gde ćemo i šta ćemo,
nešto četvrto.
 
Zašto Srbija treba da uđe u NATO
LIČNI STAV
За Српски војници да служе туџим интересима.НАТО није оно што би требало да буде после распада Варшавског пакта.Сада је воена сила која контролише свет.
 
Прочитао сам прва два пасуса и веома је интересантно колко је глупости насписано од стране Драгишића иначе једног од сталних аналитичара омиљеног нам Б92 и ЛДПа. Где је НАТО гасиое шумске пожаре, на који начин се обрачунава са пандемијом и како је то једини способан да штити од сомалијских пирата кад су тамо и нпр руски и кинески бордови. Такође је интересантна кроз какву је то праксу госин Драгишић сагледао ''да су државе НАТОа суверене и демократске''. 'Тешке глупости све у свему.

Али ваљда се прочуло да Димче долази за који месец, па су се евроатлантиђанске снаге узбуниле :super:
 
kad ovaj dragisic promeni pesmu ???

100_dollar_bill.jpg
 
NATO,jer su sve okolne zemlje u toj vojnoj organizaciji,
neutralnost,koliko ima vojno neutralnih zemalja u svetu

1.Респективне земље- усташија, албанија, бугарска...чак и да није тако то нема везе, јер свако има различите интересе

2. Много више него чланова nato

Који имбецилни морон је аутор, ево шта вреди nato, кад га овакав идиот заступа :rotf:
 
ako razmislis bez predrasuda i viska vodke u krvi....

Не занимају ме ни вотка ни руси, то је питање мог личног дигнитета

Гамад натовска до пре две године нису хтела да дају ни мапу бацања касетних бомви у јужној Србији

Нек распишу референдум, да се види ко је у већини
 
Treba pogledati kako su npr.Rumuni prosli kada su usli u NATO...morali su da kupe njihove avione(bez obzira sto su imali svoju fabriku aviona),njihovo oruzje,da se prezaduze...i sada su opet u dugovima koje su lepo isplatili..nista dobroga nam to ne moze doneti,ali nasi analiticari i politicari nece da nam kazu pravu istinu,nego plasiraju neke kao pogodnosti,da bi narod lakse progutao kosku..ja sam za neutralnost..
 
kad ovaj dragisic promeni pesmu ???
Taчно !!!

Тај је тврдио да Русија неће ставити вето у СБ УН у вези признавања јужне покрајине Србије за квазидржаву.
А Американци нису то питање ни смели да поставе на дневни ред СБ. :rotf:

Ти који гурају Србију у НАТО су кратковиди и гледају само свој интерес.
Не долази Медведев џабе у Београд и не помиње се 1 милијарда џабе !
Доста бре више тих авантуристичких изјава !

Седи диси ни за диси ниси !
 
Treba pogledati kako su npr.Rumuni prosli kada su usli u NATO...morali su da kupe njihove avione(bez obzira sto su imali svoju fabriku aviona),njihovo oruzje,da se prezaduze...i sada su opet u dugovima koje su lepo isplatili..nista dobroga nam to ne moze doneti,ali nasi analiticari i politicari nece da nam kazu pravu istinu,nego plasiraju neke kao pogodnosti,da bi narod lakse progutao kosku..ja sam za neutralnost..

:ok: :ok:

Ти који гурају Србију у НАТО су кратковиди и гледају само свој интерес.
Не долази Медведев џабе у Београд и не помиње се 1 милијарда џабе !
Доста бре више тих авантуристичких изјава !

Они су још горе од тога, иовако смо понижени, али то био било ДНО ДНА !
 
Не занимају ме ни вотка ни руси, то је питање мог личног дигнитета

Гамад натовска до пре две године нису хтела да дају ни мапу бацања касетних бомви у јужној Србији

Нек распишу референдум, да се види ко је у већини

Prvo, nas niko i ne zove u NATO........

eventualni zahtev za prijem je u interesu srbije, a to sto se ti , licno osecas uvredjeno, ljutitio, revoltirano zbog bombardovanja je normalna reakcija.......pa ni ja nisam bio u super fazonu sedeci sa dvoje male dece u yebenom sklonistu..........ali , za razliku od tebe, koji ce da se duri i ljuti , kao mali ******* dozivotno, ja znam da je buducnost srbije ( i moje dece ) sigurnija pod okriljem NATO...........a da se durim i ljutim, mogu privatno, nije problem
 
Treba pogledati kako su npr.Rumuni prosli kada su usli u NATO...morali su da kupe njihove avione(bez obzira sto su imali svoju fabriku aviona),njihovo oruzje,da se prezaduze...i sada su opet u dugovima koje su lepo isplatili..nista dobroga nam to ne moze doneti,ali nasi analiticari i politicari nece da nam kazu pravu istinu,nego plasiraju neke kao pogodnosti,da bi narod lakse progutao kosku..ja sam za neutralnost..

Ove price o tome kako se sve clanice NATOa , zaduze preko glave, su malo naduvane, laicke , bajke koje treba da odvrate svakoga ko bi hteo da se pridruzi alijansi............

Ipak su studije isplativosti ( bezbedonosne, politicke, vojne ) radili u svakoj drzavi mnogo ozbiljniji igraci od forumasa sa krste..............no, kako bilo.........neutralnost je najskupljai najnesigurnija opcija , kao izbor nacina odbrane zemlje............ni svajcarska nije vise neutralna , realno........a kamoli srbija na sred balkana..........nije to za nas , pa sve i da hocemo........treba drugi da nam potpisu da nam priznaju pravo na neutralnost
 
:ok: :ok:Они су још горе од тога, иовако смо понижени, али то био било ДНО ДНА !

Најбоља је за Србију неутралност и не трчати као магаре пред руду, ако те нико не приморава да идеш у пакт, што би гурао прст у око некоме ко тај пакт види као потенцијалну опасност, а још ти даје подршку на међународном плану !

Кад се слонови бију највише трава страда !
 
Prvo, nas niko i ne zove u NATO........

eventualni zahtev za prijem je u interesu srbije, a to sto se ti , licno osecas uvredjeno, ljutitio, revoltirano zbog bombardovanja je normalna reakcija.......pa ni ja nisam bio u super fazonu sedeci sa dvoje male dece u yebenom sklonistu..........ali , za razliku od tebe, koji ce da se duri i ljuti , kao mali ******* dozivotno, ja znam da je buducnost srbije ( i moje dece ) sigurnija pod okriljem NATO...........a da se durim i ljutim, mogu privatno, nije problem

А ја мислио, да си и тада таманио бубашвабе. Ти се сакривао ко пацов? Па што не изађе да им аплаудираш? И, Србија се пише ВЕЛИКИМ словом, не само због љубави, него и због правописа, а нато можеш и малим.
 
ne znam samo od koga to treba nato kao fol da nas shtiti kad smo okruzeni sve samim chlanicama
da nece mozda ponovo da nas bombarduju?lol


Pa znaju oni vrlo dobro da to sto su uradili za racun albanaca na KOSOVU ne moze proci i ostati ne kaznjeno.I vrse pritisak na Srbiju da udje u Nato samo da bi bili u poziciji da ako Srbija udje(nedaj boze nikad) da joj uvali kosku i kaze,pa kad smo zlocinci sto ste onda i usli u Nato-onda ste i vi zlocinci.Pa to su kokosari i jajare nevidjenih razmera.Srbija ne sme nikada da zaboravi bombe po srpskom narodu,pod izgovorom da su hteli Milosevica da smaknu-kome oni prodaju ono sto se ne prodaje.To su zlikovci.
 

Back
Top