Zašto Srbija nema masovne rasprodaje kao ostatak sveta

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Zašto Srbija nema masovne rasprodaje kao ostatak sveta

1612198005820.png



Udruženje trgovaca Austrije saopštilo je da se u skladištima lanaca koji prodaju odeću nagomilalo više od 50 miliona neprodatih artikala. Mnogi su se odmah ponadali da će uslediti masovna sniženja. Možda će to biti slučaj u zapadnim zemljama - a da li ćemo to dočekati i u Srbiji, za naš portal otkriva pravni zastupnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Mladen Alfirović.

Odmah ćemo vam srušiti fantazije o neverovatnoj akciji u Zari ili nekoj drugoj popularnoj modnoj radnji u Srbiji. Teško da će se na našem tržištu dogoditi rasprodaja zaliha. Tri su ključna razloga za to – malo tržište, loša konkurencija i potrošački mentalitet, objašnjava Mladen Alfrović iz NOPS-a.

Upravo iz tih razloga kod nas nikada nisu toliko velika sniženja kao na Zapadu – jer prosto ne dobijamo toliku količinu robe.

“Svima je poznato da su tamo popusti u dosta većem procentu u odnosu na naše tržište, jer smo mi malo i nerazvijeno tržište sa izuzetno slabom konkurencijom”, kaže Alfirović.

“Ovde veliki modni brendovi dobiju po nekoliko veličina artikala, a tamo govorimo o stotinama i hiljadama. Onda se kod nas to sve brzo rasproda, pa i ne dočekamo onih 70 odsto kojim se nadamo i očekujemo, pa stalno kažemo kako ‘na Zapadu ima svega non-stop a kod nas nema’. Zato što se kod nas sve na prvom popustu od 20, 30 odsto rasproda. Kod nas je i slaba kupovna moć, prosto smo neuporedivi kad su ti parametri u pitanju”, dodaje pravni zastupnik NOPS-a.

zara-kupovina-guzva-271120-foto-nova-rs-3-scaled.jpeg
Foto: Nova.rsKako bi se u Srbiji prodavale zalihe?
Trgovci sa viškom robe, kao što je to slučaj u Austiji, u Srbiji bi imali nekoliko opcija za prodaju. Pre svega, važno je da se zna da je našim zakonom jasno definisano šta je rasprodaja, šta je akcija, a šta je sezonska rasprodaja.


“Rasprodaja se kod nas može organizovati samo kad se zatvara objekat. U inostranstvu se verovatno organizuju i u nekim drugim situacijama, a kod nas se sniženje može nazvati rasprodajom samo kad trgovac prestaje sa poslovanjem”, objašnjava Alfirović.

Zato je verovatnije da će trgovinski lanci kod nas pokušati da prodaju robu iz zaliha tokom sezonskih sniženja.

“Zimsko sezonsko sniženje traje dva meseca, počinje najranije 15. decembra, najkasnije 15. januara. Ako se tad ne rasproda roba, onda je sledeća prilika letnje sezonsko sniženje. Zalihe recimo zimske garderobe mogu da se rasprodaju odmah na početku letnjeg sniženja”, govori predstavnik NOPS-a.

VEC_9916-01.jpeg
Foto: Nova.rs
Još jedna mogućnost je akcija, koja je posebno definisana zakonom – ali je modni brendovi retko kada sprovode.

“Akcija može da traje najduže 30 dana, a najčešće se vezuje za prehrambenu industriju. Ali, ne vidim nikakvu prepreku da, ako neko želi da rasproda zalihe neke garderobe – to nazove akcijom. Zakon dozvoljava da određena roba može biti na akciji do 30 dana. Bitno je da bude prikazana stara cena, procenat sniženja i stara cena. Ako akcija traje do tri dana, nije neophodno prikazivanje stare cene”, kaže Alfirović.

Što se cena tiče, mogu se sniziti neograničeno, ali postoji jedno bitno pravilo.

“Ono što je jako bitno je da ako se označi da je sniženje 70 odsto, mora biti najmanje jedna petina robe koja je snižena u tom procentu. U suprotom je to nepoštena trgovinska praksa, jer vi prosto navodite nekog da uđe da kupi nešto, a nemate dovoljno artikala u tom iznosu”, objašnjava Alfirović.

IMG_20201127_154338-01-scaled.jpeg
Foto: Nova.rsLoš potrošački – ali i trgovački mentalitet
Dok je na Zapadu nezamislivo da komade iz prethodnih sezona ugledate da se prodaju po punoj ceni godinu dana kasnije, u Srbiji je to česta pojava – a ne postoji zakon koji trgovce sprečava da to rade.


“To je sve pitanje konkurencije. Oni mogu to u nedogled da stavljaju to u magacin i ponovo izlažu, to je stvar konkurencije, poslovne politike, poslovne kulture i etike, kao i odnosa prema kupcima, ali i našeg potrošačkog mentaliteta”, ukazuje Alfirović.

Dodaje da treba zapamtiti da je trgovcima na prvom mestu profit – sve dok se kreću u okvirima zakona i dok ima ko da kupi njihovu robu, zarada će im biti na prvom mestu.

Ali ima nešto i u srpskom potrošačkom mentalitetu, jer se navike naših potrošača dosta razlikuju od navika kupaca u Evropi, a to posebno modnim brendovima ide u korist.

“Naš potrošački mentalitet je takav da čim se oglasi prvi krug sniženja, recimo 20 odsto, potrošači navale u te maloprodajne objekte i sve to kupe. Mi i ne dočekamo 70 odsto. Kad bismo čekali, kao što se to na Zapadu radi, kada ne bismo žurili, možda bi nešto ugrabili po tim većim procentima sniženja. Recimo, u Zari nema potrebe da oni to snize više od 20, 30 odsto jer sve prodaju”, objašnjava Alfirović.

IMG_20200820_115320-01-scaled.jpeg
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rsHoće li biti masovnih sniženja?
Kao što ste već mogli da zaključite, teško da ćemo dočekati da u Srbiji kupujemo odeću po drastično nižim cenama, kao što to imaju prilike kupci u evropskim zemljama.

Viralan primer koji najbolje dočarava kakvo je naše tržište bile su jedne Zara čizme – koje su ove zime u Nemačkoj bile snižene 65, a kod nas 30 odsto.

“Verovatno su i domaći trgovci imali slabiji promet zbog korone, pa se nadamo da će oni izaći sa nekim konkurentnim ponudama koji će biti dobre za potrošače. Sigurno se više isplati da to prodaju nego da deponuju po magacinama. Ali, iskustvo iz prošlih godina nas uči da to kod nas ne izgleda kao što izgleda u nekim drugim zemljama – pa me ne bi čudilo da se to desi u Austriji, a kod nas ne”, zaključuje Mladen Alfirović.
 
u sustini postoji pogresna fama oko rasprodaja kod nas i u svetu.
nije tacno to sta se govori..
ok ..da..neko naleti na nesto ekstra povoljno i onda rastrubi kako je tamo cool a ovde preskupo..a realno i ja sam u deltinoj NIKE outlet prodavnici (dok je postojala) nasao donji deo trenerke za 1.000 din svojevremno ..

radi se o sledecem.
prvo na zapadu postoji porez za skladistenje robe i onda se trgovinskim lancima isplati da prodaju robu da im se ne gomila
drugo oni imaju veliku kolicinu robe koja dolazi i potrebno je osloboditi magacine
i na kraju trece i najvaznje..kod nas stize mala kolicina robe
na primer jedna muska kozna jakna u guess prodavnicu dolazi u velicinama i po broju komada
1-s
1-m
1-l
2-xl
1-xxl
i to je sve
u svakom slucaju ce se naci 6 ljudi koju su spremni da plate visu cenu da bi imali taj proizvod.

zato kod nas prividno nema rasprodaja kao na zapadu..ima ali za totalne rasprodaje ne ostaje nista jer se roba rasproda ranije jer dolazi mala kolicina robe.
 
Poslednja izmena:
i da iz price izuzimam americko trziste jer je ono posebno i da..na americkim rasprodajama kad imaju clearance zaista moze da se nadje nevidjeno povoljno..ali to su posebni trenuci i ne uvek.

na primer posto pratim NFL a imam rodbinu u USA, umem da porucim nesto pa kad dolaze ovde oni mi donesu..prosle godine bas u ovo vreme sam porucio dve nike majice sa oznakama nfl timova za 22$ obe (znaci oko 11$ jedna)
originalna cena po jednoj majci je bila oko 30$
 
Svrha rasprodaje robe po snizenim cenama,nastala je zbog umanjene kupovne moci potrosaca,pa se na taj nacin pospesuje prodaja.Radi se uglavnom
o robi koju koristi zenska populacija,damski deo potrosaca.Kod nas nema potrebe,da se vrsi neko snizenje modnih artikala,jer se sva roba proda
po ustaljenim cenama.U pitanju je i mentalitet nasih dama.Kod nas nije popularno kupovati modnu odecu i obucu,po snizenim cenama,jer se smatra,
da svakoj robi koja ima snizenu cenu,nedostaje visoki kvalitet. pa tako robu po snizenim cenama,na nekim nerado vidjenim "rasprodajama" nase
dame ne bi ni kupovale.Mora se uvek gledati i na mentalitet,kada se govori o rasprodajama.Nasa zenska populacija,jako je samosvesna,veoma
joj je stalo do ugleda,i tesko podleze losim ukusima,koji vlada u zemljama zapadne hemisfere...
 
Nisam nikada radila sa odećom, ali znam da je za obuću carina 20% bez EUR1, pa predpostavljam da ništa manja nije ni za odeću (mrzi me da gledam tarife)

Pitanje je nadalje koja smo mi ruka kada roba dođe u neku od luka , ko još "živi" na račun toga što prefakturiše robu za Srbiju

Nadalje ukoliko se radi , a u većini slučajeva jeste , prevoz kontejnera .. pa tako roba dolazi u neku od EU luka , čak kada dolazi u Rijeku pa se "vraća" do nas , poskupljuje cenu, a da ne govorim o skladištima u Zapadnoj Evropi ...
 
Natasa Rostova --- Delimicno,a i vise si u pravu,kada govoris o dolasku uvezene robe na nase trziste,koje je prethodno proslo kroz vise "ruku".
Ipak mislim,da najveci faktor,nije u tome da je roba (recimo uvozne cipele) kod nas enormno skupa.Srednje dobre muske cipele
u recimo Parizu,kostaju oko stotinak Eura.Roba,konkretno cipele,muska i zenska garderoba,uglavnom imaju iste ili slicne cene
u celoj EU.Mi u srbiji,ne mozemo uvoznu garderobu i cipele,prodavati nize,nego sto imaju cenu u zemlji gde se ta roba proizvodi.
Pa gde je onda "caka",upitace se mnogi.Stvar je u nasim niskim platama,koje ne mogu da prate visinu cena bilo kojih proizvoda
u evropi,jer nismo po plateznoj vrednosti,prilagodjeni,da kupujemo robu po evropskim cenama.Drugim recima,nije kod nas
uvozna roba skupa,nego su nase plate,daleko nize,od svih u evropskim drzavama.
 
Pitanje je nadalje koja smo mi ruka kada roba dođe u neku od luka , ko još "živi" na račun toga što prefakturiše robu za Srbiju

H&M i C&A su direktni ulazi tih brendovan na nase trziste
ostali brendovi su manje vise prva ruka zastupnika
beneton je primera radi imao dva zastupnika, zato su i bile razlicite ponude u razlicitim radnjama..posle je mislim ostao samo jedan.
jedino nisam siguran marx and spencer u kakvoj je varijanti bio (jer su njihove cene zaista odskakale od evropskih cena) ali oni su se ionako povukli sa naseg trzista

obrati paznju i videces da su cene kod nas i u inostranstvu u online shopovima tih brendova skoro identicne.
 
H&M i C&A su direktni ulazi tih brendovan na nase trziste
ostali brendovi su manje vise prva ruka zastupnika
beneton je primera radi imao dva zastupnika, zato su i bile razlicite ponude u razlicitim radnjama..posle je mislim ostao samo jedan.
jedino nisam siguran marx and spencer u kakvoj je varijanti bio (jer su njihove cene zaista odskakale od evropskih cena) ali oni su se ionako povukli sa naseg trzista

obrati paznju i videces da su cene kod nas i u inostranstvu u online shopovima tih brendova skoro identicne.

Kako misliš direktno? Firme otvorene u Srbiji direktno kontaktiraju proizvođače i nabavljaju .

Teško, Ceo sistem Zapada ide na centar koji fakturiše obodima .

Jedno je uvoznik nekog brenda , ugovore se uslovi. a drugo su firme koje su osnovane od strane matične firme

Radila sam u oba tipa firmi, razlika je ogromna .
 
ne, oni su direktno usli na ovo trziste..znaci oni su otvorili svoje radnje..kao recimo lidl ili ikea na primer.
nemaju zastupnika

Nismo se razumeli ..

Nema to nikakve veze , jer centralna firma formira ulaznu cenu, koja je često u funkciji celog sistema

Tako HM doo Srbija može ovde da posluje sa dobiti 1 rsd na godišnjem nivou ako to centrali odgovara .
 
Da u Austriji se najavljuju snizenja i do -70%.Ali sve prodavnice garderobe su zatvorene jos od 25.Decembra prosle godine i ko zna kada ce da se otvore.A i kada se otvore ja nisam bas zainteresovan za neku kupovinu jer imam vec dovoljno garderobu za sve vremenske prilike pa ne bih vise da nagomilavam.Jedino deca mozda ce da odu do prodavnice peek & cloppenburg da kupe nesto njima od firmirane garderobe,kazu da ce tamo biti snizenje -50%.

Ovako izgledaju sada trenutno izlozi u Austriji.Cekaju samo da se otvore i da krene prodaja
https://s12.****************/images/210205/4klmcuzc.jpg
 
Nema zato što smo mi močvara monopola, rupčaga. Ja sednem na avion odem do rima, kupim za po 39 evra na rasprodaji dva para cipela ručne izrade starih majstora tako da me put izađe džabe. Duksevi pamučni 3-4 evra, farmerke isto, košulje 20.
Obučem se ko iz žurnala za celu godinu.
Ovde takve stvari ne postoje, ili je plastika ili karton za 5 puta više para. Dignem onu cipelu a ona par kilograma. Šatro original.
 
Nema zato što smo mi močvara monopola, rupčaga. Ja sednem na avion odem do rima, kupim za po 39 evra na rasprodaji dva para cipela ručne izrade starih majstora tako da me put izađe džabe. Duksevi pamučni 3-4 evra, farmerke isto, košulje 20.
Obučem se ko iz žurnala za celu godinu.
Ovde takve stvari ne postoje, ili je plastika ili karton za 5 puta više para. Dignem onu cipelu a ona par kilograma. Šatro original.

Треба знати и где купити.
 
e moj prijatelju kad bi samo bio svestan koja razlika postoji u pamuku ..dve majice 100% pamuk kineska i brendovana nemaju isti pamuk u sebi

Е мој пријатељу када би само био свестан да иста фабрика прави мајицу од пикеа у којој пазаре различити брендови.
Она на којој је крокодил је 3 пута скупља за крајњег купца од оне на којој је лого дијадоре, филе или сличног бренда

Разлика у цени није у положају дугмића на мајци или начину шивења, већ у износу који сваки бренд улаже у сопствену промоцију.
 
Е мој пријатељу када би само био свестан да иста фабрика прави мајицу од пикеа у којој пазаре различити брендови.
Она на којој је крокодил је 3 пута скупља за крајњег купца од оне на којој је лого дијадоре, филе или сличног бренда

Разлика у цени није у положају дугмића на мајци или начину шивења, већ у износу који сваки бренд улаже у сопствену промоцију.
naravno da pravi ista fabrika ali ne od istih materijala , istog kvaliteta istog konca za stepove..
na stranu dizajn.
postoje standardi po kojima se radi brendovana roba a po kojima ostala

zapitaj se sto kineska majica puca ili se rasiva ili stoji ko krpa dok se brendovanoj to ne desava.
ne racunam ako kupis kopiju..a to je cest slucaj..ljudi uzmu kopiju pa se zale kako je los kvalitet.
 

Back
Top