Zasto Srbija ne zahteva diplome za zapslenje?

U Srbiji geometar radi kao konobar, tocilac pica kao automehanicar, masinski tehnicar kao bibliotekar u osnovnoj skoli... fizioterapeut kao frizer...

a pri tome niko nece frizera da primi u kontrolu leta niti geometra da radi u apoteci?

Da li je tu greska?

I Vi ste nepismeni, a pledirate na intelektualnu razinu, a ni naslov si neznate pravopisno postaviti. Podjite osobno od Vas.

Nije, samo je tema o pismenosti i pravim ljudima na pravim mjestima. Da je neka druga tema, ne bi se ni osvrnuo, pa sam prvo pomislio zajebaje, ali vidim vise gresaka. No sikiriki.

Vi ste vec uposljeni na nekim prpracunskim jaslama. Sigurica i dobra platica.

macoru ... ja sam magistar farmacije. zasto na mojoj poziciji ne moze da radi geodetski ili kulinarski tehnicar? a ja mogu da muckam koktele ako mi se navije kura..c. da li sam jasan eSAD-e?

U apotekama ti rade brate mili i sumnjivo prekvalifikovani baštovani, gimnazijalci, poljoprivredni tehničari itd. Država je dozvolila uvođenje nekakvog višeg farmaceutskog tehničara, zašto ne zna se :dash: . U apotekama rade i nekakvi diplomirani farmaceuti iz Kragujevca, Pristine, Nisa, koji su studirali po programu koji veze nema sa programom Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Pa zato sada možete u apotekama da kupite od bensedina do leponexa, jer navedeni kvazi apotekarčići nemaju veze sa mozgom a kamoli o kojim je lekovima reč.

Ili da ti plastificiram pitanje. da li bi Srbiji bilo bolje da donese zakon da frizeri moraju dai imaju radnike sa diplomom, resotorani kuvare i konobare sa diplomom, foto radnje radnike sa diplomom?

Koliko ja znam ranije je bilo tako.
Nisi mogao da otvoris kozmeticarski salon ako nisi te struke, frizerski, nista.
Pogotovo ne ugostiteljski objekat. Zato je jedno vreme najveca navala bila na strucne skole, deca lovatora su zavrsavala da bi mogla da otvore salone, restorane.
Ne znam kada se to promenilo.

Jeli mislis na drzavne sluzbe? Ili bi zelio da skupstina naredi privatnicima koga da zaposle? Ne znam zasto bi bila potrebna posebna diploma za konobara, bibliotekara, cak i autmehanicara.

Pa verovatno zato sto se maniri i jos mnogo toga uci u skoli za konobare...bibliotekar je neko ko bi trebalo da ti preporuci knjigu...automehanicar da ti popravi kocnice da ne pogines...i slicno.
Ili hoces reci da se sve to moze nauciti i bez skole?

U Srbiji geometar radi kao konobar, tocilac pica kao automehanicar, masinski tehnicar kao bibliotekar u osnovnoj skoli... fizioterapeut kao frizer...

a pri tome niko nece frizera da primi u kontrolu leta niti geometra da radi u apoteci?

Da li je tu greska?

Pa kad ministar BIA moze biti moler, i ministar vojske neki lik sa nzm kojom diplomom, zasto ne bi moglo ovo u nakaradnom sistemu...

Ne slažem se sa vama. Npr. premijer Švedske je zavarivač, nema faks, a naš predsjednik, >>najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta<<, pa nas vodi u propast.

Ali sigurno ne koristi znanje zavarivaca da vodi drzavu, vec ima strucne savetnike. Za njega je dovoljno da bude jaka i hariznaticna licnost i da ima dobre organizacione sposobnosti.
Doduse, u Svedskoj se ne izmislja topla voida, tamo vec sve tece kako treba. Kad je sistem dobar, ne moze ga upropastiti jedna osoba.

U apotekama ti rade brate mili i sumnjivo prekvalifikovani baštovani, gimnazijalci, poljoprivredni tehničari itd. Država je dozvolila uvođenje nekakvog višeg farmaceutskog tehničara, zašto ne zna se :dash: . U apotekama rade i nekakvi diplomirani farmaceuti iz Kragujevca, Pristine, Nisa, koji su studirali po programu koji veze nema sa programom Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Pa zato sada možete u apotekama da kupite od bensedina do leponexa, jer navedeni kvazi apotekarčići nemaju veze sa mozgom a kamoli o kojim je lekovima reč.

Karmelo Seselju, sto ti trosis, od tih supstanci, kada mjesas sa alkoholom i pilulama? Bromazepe, benzosi su za pripravnike

Ili hoces reci da se sve to moze nauciti i bez skole?

Dabome da mozes. Praksa je glavna. Skola je tek tolko u mladjim godinama da se nauce osnovne stvari, citanje, pisanje, racun.

Tako su i najbolji advokati, i doktori, i trgovci postajali, do nedavno, samo kroz praksu. Radi jednakosti ljudi, da bi imali isti pristup, uvedeno je skolstvo da se oni koji ne mogu biti segrti nauce i imaju sansu da rade u struci. Skolstvo je liberalna ideja jednakosti, a ne strucnosti.

Poslednja izmena:
Ali sigurno ne koristi znanje zavarivaca da vodi drzavu, vec ima strucne savetnike. Za njega je dovoljno da bude jaka i hariznaticna licnost i da ima dobre organizacione sposobnosti.
Doduse, u Svedskoj se ne izmislja topla voida, tamo vec sve tece kako treba. Kad je sistem dobar, ne moze ga upropastiti jedna osoba.

Migranti sve ipropastili i sj.bali....uskoro SW ide kao Somalija.

Back