Зашто Срби пишу латиницом на интернету?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

BOBAH1

Početnik
Poruka
23
Здраво. Ја сам из Ташкента. Заинтересован за Србију. Имам питање. Зашто неки грађани овде пишу страном латиницом? Уосталом, фонт свих нормалних људи, а посебно Срба, је ћирилица?

Када је била Југославија - разумљиво је. Уосталом, Србија је била центар државе. Београд је главни град Југославије. Дакле, Срби су морали да поштују друге католичке народе. Али сад? За шта? Шта је поента овога?

Или је то само безнађе - пошто је Србија окружена непријатељима са готово свих страна. И морате опонашати већину. Али то је страшно.

Здраво. Ја сам из Ташкента. Заинтересован за Србију. Имам питање. Зашто неки грађани овде пишу страном латиницом? Уосталом, фонт свих нормалних људи, а посебно Срба, је ћирилица?

Када је била Југославија - разумљиво је. Уосталом, Србија је била центар државе. Београд је главни град Југославије. Дакле, Срби су морали да поштују друге католичке народе. Али сад? За шта? Шта је поента овога?

Или је то само безнађе - пошто је Србија окружена непријатељима са готово свих страна. И морате опонашати већину. Али то је страшно.
Pisem kako mi se pise jel treba nekome da polazem racune i na nekom forumu?

Здраво. Ја сам из Ташкента. Заинтересован за Србију. Имам питање. Зашто неки грађани овде пишу страном латиницом?
здраво

и тзв ћирилица и тзв латиница су наметнути појмови, српско писмо се зове азбука али у његовим винчанским коренима постоје обе врсте знакова

вероватно већина користи тзв латиницу по дифолту, јер је то стандардно подешавање на већини рачунара и интернет платформи, а само неки грађани и зато што су задрти југолатиничари и еUробуљаши

Трудим се да пишем ћирилицом у сваком тренутку. Завидим, на пример, Бугарима, Македонцима, Русима, који су много одговорнији према ћирилици него ми Срби. Такође мислим да, иако се слажем да су и ћирилица и латиница српска писма, да је ћирилица мало више наша. Притом, већина људи која куцка на латиници је функционално неписмена кад је потребно користити писана слова тог писма. Осим тога, немам ништа против начина на који ће неко писати, нервира ме само 'ошишана' ћирилица и правописне грешке.

Трудим се да пишем ћирилицом у сваком тренутку. Завидим, на пример, Бугарима, Македонцима, Русима, који су много одговорнији према ћирилици него ми Срби. Такође мислим да, иако се слажем да су и ћирилица и латиница српска писма, да је ћирилица мало више наша. Притом, већина људи која куцка на латиници је функционално неписмена кад је потребно користити писана слова тог писма. Осим тога, немам ништа против начина на који ће неко писати, нервира ме само 'ошишана' ћирилица и правописне грешке.
Овде сам мислио на ошишану латиницу, не замерите...

Зашто сматраш да је латиница непријатељска?

То је резултат више деценијског скрајњивања ћирилце као једног од начина расрбљавања под изговором о "бољој комуникацији".Томе чак ни уставна одредба није стала на пут. :huh:

Зато је добро да је Народна скупштина донела Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-cirilici-upotreba-srpskog-jezika.html

Тај закон је битан за наш идентитет.

Као што је, рецимо, Закон о заштити украјинског језика битан за њихов идентитет.

Зато је добро да је Народна скупштина донела Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-cirilici-upotreba-srpskog-jezika.html

Тај закон је битан за наш идентитет.

Као што је, рецимо, Закон о заштити украјинског језика битан за њихов идентитет.
Можда је ово битно не неком глобалном нивоу, али у стварном животу је ово само један од параграфа на који нико не обраћа пажњу...

Пусти ти ненормалне да буду ненормални, важно је да си ти нормалан.

I latinica i ćirilica su srpska pisma. Ne postoji nikakva "neprijateljska latinica".
Срби су током векова писали ћирличним писмом. Нису писали латиницом.
И Румунија је све до 19 века користила ћирилицу, па је неким околностима прешла на латиницу и сад је њихово традиционално писмо остало део историје.

Можда је ово битно не неком глобалном нивоу, али у стварном животу је ово само један од параграфа на који нико не обраћа пажњу...
Аи тај законски акт је написан и објављен на латиници , о поштовању да и не говоримо:prstic:

I latinica i ćirilica su srpska pisma. Ne postoji nikakva "neprijateljska latinica".
По чему се онда Срби САДА разликују од Хрвата – чак и ако је фонт сада исти – латиница?

Видите, чак и Гугл преводилац дефинише вашу фразу као "хрватски". Оне. чак и Гугл, иако је компјутер, разуме да је латиница Хрватска.

Prilozi

• ho.png
    ho.png
    29,9 KB · Pregleda: 2
Pisem kako mi se pise jel treba nekome da polazem racune i na nekom forumu?
Изволите, Гугл сигурно зна да латиница није српски, већ босански фонт:
60.png
И узгред, не пишеш како хоћеш. И пишеш онако како ти мода каже. Како модерно - и напиши. Биће модерно писати на кинеском – писаћеш на кинеском. То је случај у свим земљама. И у Русији такође.

Тотално ми је небитно. Ево сада сам у фазону ћирилице ЧП

Јер сви наши непријатељи пишу латиницом. САД (американци), Хрватска (хрвати), Немачка (немци)
Amerikanci, Hrvati i Nemci su naši prijatelji. Isto kao i Rusi i Rumuni i Kinezi.

Siromašnoj gologuziji se serviraju te priče o izmišljenim neprijateljima, da bi se lakše upravljalo njima.

Uvek je lakše guziti onoga ko je u strahu od nepostojećih neprijatelja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back