Zašto Srbi piju psihijatrijske lekove za raspoloženje i lepo ponašanje

Ovo nije istina.
Zaista sam iznenadjena ovim što pišeš.
Mogu mnogo pisati o tome kako je tamo školarcima, ali ovako nije.
(bar u državi za koju znam kako jeste)

Ovo im daju

Ritalin (methylphenidate) usage in the U.S. is widespread for treating ADHD and narcolepsy, with millions prescribed, but it also has a significant misuse potential, especially among students seeking academic or performance enhancement, though recent data suggests non-prescribed use among young adults might be plateauing or slightly declining, even as overall dispensing increases. The Drug Enforcement Administration (DEA) notes misuse spans various demographics, including professionals and street users, often involving snorting or injecting for euphoria, increasing risks like addiction and cardiovascular issues.

Zaista mi ne trebaju...

Skoro sam imala akutni stres, ono kad skroz drhtim, pokrijem se da se smirim... pa mi opet ne treba. Topla voda, shvatanje problema, razgovor, vežbe za telo, mazanje nekim lepim uljem, npr lavanda, dobra knjiga... Nervus vagus se opusti... Odem na planinu, popnem se 1000 m nadmorske, crknem do svakog mišića, posle zaspim kao beba. i tako dalje.

Zaista, kažite gptiju šta vas muči, možda vam malo pomogne ;), barem nekom dobrom sugestijom. Npr vežbe disanja. Brinite se o svom telu, uzvratiće vam pažnju.

Treba da se leči uzrok, a ne posledica
Ja sam dobila diazepam kad sam jednom ukocila

Ja sam dobila diazepam kad sam jednom ukocila
Pa i ja sam dobila bensedin kad sam kao student još imala neke napade anksioznosti.

Za migrene su hteli da mi daju antidepresive u Palmotićevoj, ali kad sam videla o kom se leku radi nisam ga uzela. Bila sam sasvim ok, i za migrenu su mi zapravo trebale vežbe leđa i vrata. Čim sam krenula ozbiljno na pilates prestale su.

Upoznaj sebe mi se čini boljom opcijom, mislim i na svoje telo. Opet, kad ništa ne pomaže, naravno da se uzme hemija. Ali kao ispomoć.

Nije mi bio cilj da sudim, sve je za ljude.

Za nesanicu je najbolje da ode negde da se dobro telesno izmori.

Ne znam kako su ljudi uopšte živi kad se kljukaju tolikom hemijom
40% Srbije pusi , to izmaranje koje spominjes njiih hvata kada hodaju uzbrdo 60 sekundi , u jednoj cigareti imas od 4000-7000 hemikalija , desetine jako kancerogenih i skoro sve na neki nacin toksicne , znaci skoro pola drzave , tablete su nista za to.

Ovo im daju

Ritalin (methylphenidate) usage in the U.S. is widespread for treating ADHD and narcolepsy, with millions prescribed, but it also has a significant misuse potential, especially among students seeking academic or performance enhancement, though recent data suggests non-prescribed use among young adults might be plateauing or slightly declining, even as overall dispensing increases. The Drug Enforcement Administration (DEA) notes misuse spans various demographics, including professionals and street users, often involving snorting or injecting for euphoria, increasing risks like addiction and cardiovascular issues.
Ovo niko nikome ne daje. Ovo je u slobodnoj prodaji (ne znam za sve države).

Inače, ovoga ima i u Srbiji i to nije novina.

Ovo niko nikome ne daje. Ovo je u slobodnoj prodaji (ne znam za sve države).

Inače, ovoga ima i u Srbiji i to nije novina.
Ritalin je jak psihoaktivni lek i nije u slobodnoj prodaji nigde koliko ja znam.

A daju ga deci koja imaju ADHD, ali su tu prilično labavi kada dijagnostikuju ADHD, tako da se troši mnogo više nego što bi trebalo. Nema svako nemirno dete ADHD.

A efekat leka sam video na detetu moje koleginice, meni je bilo prilično uznemiravajuće.

Ritalin je jak psihoaktivni lek i nije u slobodnoj prodaji nigde koliko ja znam.

A daju ga deci koja imaju ADHD, ali su tu prilično labavi kada dijagnostikuju ADHD, tako da se troši mnogo više nego što bi trebalo. Nema svako nemirno dete ADHD.

A efekat leka sam video na detetu moje koleginice, meni je bilo prilično uznemiravajuće.
Ne znam za prepisivanje ovog leka deci stvarno.
Znam da su u slobodnoj prodaji neki preparati na bazi

Methylphenidate​

a to je taj lek o kom pišeš. I nije smešno.

Mnogo studenata i djaka to uzima na svoju ruku, legalno se prodaje.
Verovatno ima manji procenat te aktivne supstance u toj slobodnoj prodaji - ne znam.

U USA je sasvim “normalno” to uzimati. To naravno zavisi od osobe.
Nekome je i kokain normalno uzimati.

Stvar izbora.

Inače, opet pišem, ovoga ima i u Srbiji (ne znam kako dolaze do njega), i to nije odskora.

Ne znam za prepisivanje ovog leka deci stvarno.
Znam da su u slobodnoj prodaji neki preparati na bazi

Methylphenidate​

a to je taj lek o kom pišeš. I nije smešno.

Mnogo studenata i djaka to uzima na svoju ruku, legalno se prodaje.
Verovatno ima manji procenat te aktivne supstance u toj slobodnoj prodaji - ne znam.

U USA je sasvim “normalno” to uzimati. To naravno zavisi od osobe.
Nekome je i kokain normalno uzimati.

Stvar izbora.

Inače, opet pišem, ovoga ima i u Srbiji (ne znam kako dolaze do njega), i to nije odskora.
Amerika je restriktivnija po pitanju lekova bez recepta nego Srbija, tako da se ovaj lek svakako ne prodaje "over the counter" ni tamo ni ovde. Ako se neki prodaje javi, voleo bih i ja da probam. :mrgreen:

Ne sumnjam da postoji način da se pronađe na crnom tržištu, ali to je već druga priča.

A smešno mi je bilo što si napisala da se prodaje bez recepta. Ili sam ja nešto pogrešno razumeo, ako si to mislila što sam ja pročitao.

To što pominješ je potpuno zasebna tema, problemi u zdravstvu, recimo. Nema nikakve veze sa lečenjem i savesnim lekarima.

Da, jeste to šira tema, ali je direktno povezano sa ovim o čemu pričamo. Upravo takav sistem objašnjava zašto se ljudi tako lako hvataju za lekove. Kada nema vremena za temeljnu dijagnostiku, razgovor i praćenje uzroka, terapija lekovima postaje najbrže i najjednostavnije rešenje. Ljudi često ni sami ne brinu dovoljno o sebi, žive pod stalnim pritiskom i nemaju kapacitet da se ozbiljno bave svojim stanjem, a od sistema dobiju samo površnu pomoć. I onda, kad neko vidi da je lek dobio posle dva minuta, bez dubljeg ispitivanja, prirodno mu deluje da je to formalnost i da nema velike razlike između "propisanog" i samoinicijativnog uzimanja. To ne govori da su svi lekari nesavesni, već pokazuje kako kombinacija stresa, nedostatka vremena i površne prakse gura ljude ka brzom, ali ne i suštinskom rešenju.

A takav smo narod bili,pametni i zdravi pre samo četrdesetak godina,šta se to desilo sa civilizacijom?
Bili smo tako pametni da smo razvalili zemlju, zatim ratovali itd…
Trebali su nas ranije poceli sopati s tabletama za smirenje.

Inace, ljudski organizam je predvidjen za zivotni vek od 40 godina- nakon toga sopanje pocinje- samo je pitanje koliko i kako.

Baš me zanima taj 'redosled opasnosti'.

Moj stric ima probleme sa nesanicom. Probao je razne lekove
i zadržao se na Lorazepamu. Pio ga je 10-ak godina. Ja sam mu
pročitao uputstvo gde je pisalo da lek može koristiti 30 dana.

On je otišao kod psihijatra i ovaj mu je prepisao Rivotril koji mu isto
pomaže da zaspi.

Ja sam pogledao malo upustvo za Rivotril i video da se lek koristi
za lečenje epilepsije.

Nisam rekao ništa stricu, nisam hteo da ga plašim i da ja budem pametniji od psihijatra ali
me zanima koji je lek 'jači' (štetniji, opasniji): Lorazepam ili Rivotril?
Oba su opasna, rivotril je opasniji, sa njega se teže skida.

Baš me zanima taj 'redosled opasnosti'.

Moj stric ima probleme sa nesanicom. Probao je razne lekove
i zadržao se na Lorazepamu. Pio ga je 10-ak godina. Ja sam mu
pročitao uputstvo gde je pisalo da lek može koristiti 30 dana.

On je otišao kod psihijatra i ovaj mu je prepisao Rivotril koji mu isto
pomaže da zaspi.

Ja sam pogledao malo upustvo za Rivotril i video da se lek koristi
za lečenje epilepsije.

Nisam rekao ništa stricu, nisam hteo da ga plašim i da ja budem pametniji od psihijatra ali
me zanima koji je lek 'jači' (štetniji, opasniji): Lorazepam ili Rivotril?
Rivotril je već adikcija ozbiljnija .....lorazepam je laganica

Back