Zašto Srbi piju psihijatrijske lekove za raspoloženje i lepo ponašanje

Postoje ljudi koji nemaju vremena da se tome posvete, živimo jako brzim životom.

Kako nemaju vremena da se sebi posvete?

A imaju vremena kolima da se posvete? poslu? drugim ljudima? Šta to toliko rade kada nemaju vremena malo sebi da se posvete?

Zato im telo i otkazuje i dobiće opomenu u vidu neke bolesti.

Ja sam pomenula lekare koji su, nadam se, utvrdili uzrok i prepisali odgovarajuću terapiju.

Čisto sumnjam. Koliko sam imao iskustva sa zdravstvom, to je sve kao pokretna traka. Par pitanja, dobiješ "lekić" i sledeći.

Čak i kod tih prihologa i psihijatara, znam da ljudi tamo idu godinama a da problem nije rešen. Kažu "razgovor prija" i to je to, ništa više od toga, vidiš da je sve isto. Praktično se uzrok uopše ne napada, fokus je isključivo na tome da se posledice olakšaju.

objasni
dok su ljudi bili znatno fizički aktivni nije bilo nesanica kao danas
Bilo je samo se manje pričalo o tome.
Mogu da uzmem sebe kao primer. Fizički sam aktivna, posao zahteva dugo stajanje i kretanje. Dakle, nije do leškarenja i viška slobodnog vremena.

Sada pišem uopšteno:
Glavni uzrok je stres. Neko se nosi bolje, neko lošije s njim. Hronični bolovi. Briga ( npr. za bolesnog člana porodice ). Noćne smene. Možda depresija. Veliki gubitak. Poremećaj rada hormona.

Fizički i psihički umor nisu uvek povezani.

Mislim da mi nismo ni lekari ni psihijatri da bi se bavili time zašto je nekome prepisan lek za smirenje. Ako uzmeš u obzir da je stres okidač za mnoge opasne bolesti, lečenje stresa je mnogo manje štetno nego nelečenje.
Ово није тачно. Најдуже старосне доби су доживели преживели логораши ДСР-а а стрес којем су били изложени, дужи временски период, непознат је данашњем човеку. Прекаљена искушењем душа храни тело огњем електризма.

Nesanica je oblik psihičkog oboljenja, i ona treba da se leči.
Nekada se može izlečiti ili zalečiti, nekada i ne.

Nemojte, molim vas, ako niste upućeni u razna psihička stanja ni komentarisati o onome što ne znate.
Zabranila bih ovakve teme po forumima, iskreno.
Kada vidim šta se sve piše lepo mi se sloši.

Fazon svi pametni, svi sve znaju i svi se snebivaju zbog nečijih problema koji su zdravstveni, isto koliko i drugi zdravstveni problemi sa recimo, lupam, išijasom, spndilozom, raznim upalama i slično.

Ako ikada budete shvatili težinu bilo kog oblika bilo kojeg psihičkog oboljenja, pošto ih ima xy vrsta, tada ćete shvatiti i koliko su to ozbiljne, teške stvari za ljude koji imaju tih problema.
Shvatili biste i u slučaju da imate minimum empatije u sebi, ali pošto to očigledno izostaje, onda dolazi do takvih komentara do kakvih dolazi.

Ljudi se bore gooodinama sa raznim psihičkim oboljenjima, a vi se sprdate sa nečim što je krajnje ozbiljno.
Bilo bi me sramota, u najmanju ruku, da nemam minumum razumevanja i empatije za tuđu bol, jer to i jeste jedna od odlika ovih vrsta bolesti - duševna, ali i neretko telesna bol.

Odjavljujem se sa teme, kud i uđoh, jer većinu ovog ni ne mogu da čitam.
A, svima koji se bore sa bilo kakvim oblicima ovih bolesti želim sve najbolje i da imaju što više mira, snage, volje i onih koji će ih razumeti i biti im oslonac u teškim trenucima.

Poslednja izmena:
Ово није тачно. Најдуже старосне доби су доживели преживели логораши ДСР-а а стрес којем су били изложени, дужи временски период, непознат је данашњем човеку. Прекаљена искушењем душа храни тело огњем електризма.
Imao sam dedu logoraša.

Rekao mi je da je dobro za čoveka da gladuje po nekoliko dana.

Živeo je 93.

Najviše me nervira kad ljudi čak i moji rođaci,komšije ne priznaju da to što piju psihijatrijske lekove tj bromapezame nije u redu da su neobavešteni bar ja koje znam i da lekovi nisu za upotrebu na duži period jer izazivaju zavisnost..Samo kod nas ih zovu lekovi za lepo ponašanje(žargonski),Ljudi su postali ko zombi,ispranih mozgova ,što me i plaši.Niko se ne bavi tom temom .Mislim na državnom nivou ,nacija nam postaje bolesna.A takav smo narod bili,pametni i zdravi pre samo četrdesetak godina,šta se to desilo sa civilizacijom?
pa aj ti prezivi zivot u srbiji bez minimum 3-5 rakija ili par lekica....

Amerikanizacija :( Ok kaf je nekom zaista potrebno, al ono ustao sam na levu nago pa cu da tresnem antidepresive, to je zaista zloupotreba.
Ja sam se zgrozio tamo kad sam video da decu koja su nemirna kljukaju lekovima da se smire. Onda sede potpuno stondirani, tačno vidiš da im mozak radi na 2Hz.

Postoji mnogo faktora koji utiču na doživljavanje i preživljavanje stresa. Pođe se od toga da je svaki čovek posebna i jedinstvena osoba u svakom smislu.

Čisto sumnjam. Koliko sam imao iskustva sa zdravstvom, to je sve kao pokretna traka. Par pitanja, dobiješ "lekić" i sledeći.

Čak i kod tih prihologa i psihijatara, znam da ljudi tamo idu godinama a da problem nije rešen. Kažu "razgovor prija" i to je to, ništa više od toga, vidiš da je sve isto. Praktično se uzrok uopše ne napada, fokus je isključivo na tome da se posledice olakšaju.
To što pominješ je potpuno zasebna tema, problemi u zdravstvu, recimo. Nema nikakve veze sa lečenjem i savesnim lekarima.

Kako nemaju vremena da se sebi posvete?

A imaju vremena kolima da se posvete? poslu? drugim ljudima? Šta to toliko rade kada nemaju vremena malo sebi da se posvete?

Zato im telo i otkazuje i dobiće opomenu u vidu neke bolesti.
Nemaju Paula. Postoje ljudi koji rade po 12 sati da bi preživeli, platili deci školovanje i sl. Naravno da im to škodi ali nisu svi u mogućnosti da trčkaraju il šetaju jer padaju na nos od umora kada dođu s posla :(

Nemaju Paula. Postoje ljudi koji rade po 12 sati da bi preživeli, platili deci školovanje i sl. Naravno da im to škodi ali nisu svi u mogućnosti da trčkaraju il šetaju jer padaju na nos od umora kada dođu s posla :(

Ali ako im telo signalizira da je na ivici snage. št im sve to vredi ko se razbole i umru?
A telo signalizira

Ali ako im telo signalizira da je na ivici snage. št im sve to vredi ko se razbole i umru?
A telo signalizira
Baš to, zanemare signale i zato i imamo veliki broj kardio obolelih kojima je jedan od preporučenih lekova i neki sedativ. Ne kažem da je ovo dobro niti tako treba ali realnost u kojoj živimo nas primorava da idemo do poslednjih granica izdržljivosti.

Amerikanizacija :( Ok kad je nekom zaista potrebno, al ono ustao sam na levu nugo pa cu da tresnem antidepresive, to je zaista zloupotreba.
Antidepresivi se ne treskaju kada ustaneš na levu nogu. To je terapija koja je prepisana na određeni period.
Mnogi odbijaju odlazak kod psihijatra i psihologa baš zbog takvih komentara. Pretvaraju se da ne postoji problem ili glume da ne bi bili etiketirani od strane onih koji ne shvataju.

A ne znaju da je svaki čovek svet za sebe.

Najviše me nervira kad ljudi čak i moji rođaci,komšije ne priznaju da to što piju psihijatrijske lekove tj bromapezame nije u redu da su neobavešteni bar ja koje znam i da lekovi nisu za upotrebu na duži period jer izazivaju zavisnost..Samo kod nas ih zovu lekovi za lepo ponašanje(žargonski),Ljudi su postali ko zombi,ispranih mozgova ,što me i plaši.Niko se ne bavi tom temom .Mislim na državnom nivou ,nacija nam postaje bolesna.A takav smo narod bili,pametni i zdravi pre samo četrdesetak godina,šta se to desilo sa civilizacijom?
Bromazepam može prepisati i ljekar opšte prakse. Svakome je ponekad potreban, ne vidim tu neki problem.

Apoteka pored zgrade, antibiotik bez recepta ne daju više ni za živu glavu, ali diazepame (bromazepam, bensedin) dobiješ na "molim vas, treba mi".

Znači neko s vrha je otprilike rekao da se olabavi sa kontrolom tih lekova, treba pomoći glasačima da spuste nivo stresa. Nacija na Bensedinima se znatno manje uzbuđuje.
Vidi članak od pre nekog dana iz mog regiona:

https://www.juznevesti.com/drustvo/...utija-lekova-za-smirenje-najvise-bromazepama/

Mislim da direktno povezivanje sa političkim vrhom ovde nema smisla.

Ja sam se zgrozio tamo kad sam video da decu koja su nemirna kljukaju lekovima da se smire. Onda sede potpuno stondirani, tačno vidiš da im mozak radi na 2Hz.
Ovo nije istina.
Zaista sam iznenadjena ovim što pišeš.
Mogu mnogo pisati o tome kako je tamo školarcima, ali ovako nije.
(bar u državi za koju znam kako jeste)

Back