Zašto Srbi piju psihijatrijske lekove za raspoloženje i lepo ponašanje

zarucnica1506Dusa

Zainteresovan član
Poruka
339
Najviše me nervira kad ljudi čak i moji rođaci,komšije ne priznaju da to što piju psihijatrijske lekove tj bromapezame nije u redu da su neobavešteni bar ja koje znam i da lekovi nisu za upotrebu na duži period jer izazivaju zavisnost..Samo kod nas ih zovu lekovi za lepo ponašanje(žargonski),Ljudi su postali ko zombi,ispranih mozgova ,što me i plaši.Niko se ne bavi tom temom .Mislim na državnom nivou ,nacija nam postaje bolesna.A takav smo narod bili,pametni i zdravi pre samo četrdesetak godina,šta se to desilo sa civilizacijom?

Najviše me nervira kad ljudi čak i moji rođaci,komšije ne priznaju da to što piju psihijatrijske lekove tj bromapezame nije u redu da su neobavešteni bar ja koje znam i da lekovi nisu za upotrebu na duži period jer izazivaju zavisnost..Samo kod nas ih zovu lekovi za lepo ponašanje(žargonski),Ljudi su postali ko zombi,ispranih mozgova ,što me i plaši.Niko se ne bavi tom temom .Mislim na državnom nivou ,nacija nam postaje bolesna.A takav smo narod bili,pametni i zdravi pre samo četrdesetak godina,šta se to desilo sa civilizacijom?
Mislim da mi nismo ni lekari ni psihijatri da bi se bavili time zašto je nekome prepisan lek za smirenje. Ako uzmeš u obzir da je stres okidač za mnoge opasne bolesti, lečenje stresa je mnogo manje štetno nego nelečenje.

Nažalost dobar deo ih uzima "na svoju ruku" bez konsultacije sa stručnim licem.
Dovoljno im da umole privatnog psihića komšiju....
Još gore je mešanje sa alkoholom

Mislim da mi nismo ni lekari ni psihijatri da bi se bavili time zašto je nekome prepisan lek za smirenje. Ako uzmeš u obzir da je stres okidač za mnoge opasne bolesti, lečenje stresa je mnogo manje štetno nego nelečenje.

Da, ali problem je što ti lekovi u najvećem broju slučajeva ne leče uzrok, već samo prigušuju simptome. Ako se ne radi na tome zašto je neko stalno pod stresom, anksiozan ili napet, lek može kratkoročno da pomogne, ali vremenom dolazi tolerancija, pa zavisnost, pa povratni efekat kad pokušaš da prestaneš, često još jači nego pre. Tako se problem samo odlaže i maskira, umesto da se rešava, a dugoročno može da se i pogorša.

Psihijatrijski lekovi" za "lepo raspoloženje" su antidepresivi koje lekari dele kao slatkiše bez ikakvog upozorenja. Lekovi za smirenje su manje opasni, izazivaju manju zavisnost, ali treba ići redosledom opasnosti....

Pravo je pitanje zašto uzimaju tu vrstu lekova,kako žive,pod kakvim stresom,kako ih tretiraju na radnom mestu,kolike dugove imaju,mogu li deci obezbediti minimum uslova za školovanje i normalan razvoj.
Protiv sam toga da se ne konsultuje lekara koriste lekovi i zalažem se da se apotekama zabrani prodaja 75% lekova koji su u slobodnoj prodaji ali problem je dublji,socijalne prirode.

Jer nije bilo ChatGPT-a....
Ali sad ima pa se mogu skinuti sa bromazepana....

...

Lako je onima koji sve znaju, pa znaju o čemu pričaju, problem je onim drugima koji znaju da ne znaju.

Apoteka pored zgrade, antibiotik bez recepta ne daju više ni za živu glavu, ali diazepame (bromazepam, bensedin) dobiješ na "molim vas, treba mi".

Znači neko s vrha je otprilike rekao da se olabavi sa kontrolom tih lekova, treba pomoći glasačima da spuste nivo stresa. Nacija na Bensedinima se znatno manje uzbuđuje.

Apoteka pored zgrade, antibiotik bez recepta ne daju više ni za živu glavu, ali diazepame (bromazepam, bensedin) dobiješ na "molim vas, treba mi".

Znači neko s vrha je otprilike rekao da se olabavi sa kontrolom tih lekova, treba pomoći glasačima da spuste nivo stresa. Nacija na Bensedinima se znatno manje uzbuđuje.
Ili se ljudi sazale jer antibiotik nikad hitan kao potreba za smirenjem nakon nekog dogadjaja ,plus recept za antibiotik se dobija za 10 minuta , za bromazepame i slicno proces traje mnogo duze ( odlazak kod lekara pa zakazivanje za procene psihijatra koji je mesec dana kasnije minimum itd. ).

Bromazepam mislim da ne stvara zavisnost. Diazepam stvara i ne sme duze od 5 dana u cugu da se pije
Bromazepam spada u Benzodiazepine , i svi stvaraju zavisnost ,neki brze i jace neki lakse i sporije , ali svi su lekovi koji stvaraju fizicku i psihicku zavisnost.
Benzodiazepini nisu terapija, već alat za krizne periode , zato bi ih i ja dao na "molim vas" , ali ne vise puta istoj osobi.

Ili se ljudi sazale jer antibiotik nikad hitan kao potreba za smirenjem nakon nekog dogadjaja ,plus recept za antibiotik se dobija za 10 minuta , za bromazepame i slicno proces traje mnogo duze ( odlazak kod lekara pa zakazivanje za procene psihijatra koji je mesec dana kasnije minimum itd. ).
U Americi i EU ti je lakše da opljačkaš apoteku nego da dobiješ takav lek bez recepta...

Bromazepam mislim da ne stvara zavisnost. Diazepam stvara i ne sme duze od 5 dana u cugu da se pije
Oba leka su ista grupa, bromazepam izaziva jaču psihičku a diazepam jaču fizičku zavisnost. Bar tako sam čuo, ko zna šta je istina ali fakat nijedan ne valja dugoročno gledano, jer tolerancija zahteva sve veću dozu da bi izazvao efekat.

Zaista mi ne trebaju...

Skoro sam imala akutni stres, ono kad skroz drhtim, pokrijem se da se smirim... pa mi opet ne treba. Topla voda, shvatanje problema, razgovor, vežbe za telo, mazanje nekim lepim uljem, npr lavanda, dobra knjiga... Nervus vagus se opusti... Odem na planinu, popnem se 1000 m nadmorske, crknem do svakog mišića, posle zaspim kao beba. i tako dalje.

Zaista, kažite gptiju šta vas muči, možda vam malo pomogne ;), barem nekom dobrom sugestijom. Npr vežbe disanja. Brinite se o svom telu, uzvratiće vam pažnju.

Treba da se leči uzrok, a ne posledica

Psihijatrijski lekovi" za "lepo raspoloženje" su antidepresivi koje lekari dele kao slatkiše bez ikakvog upozorenja. Lekovi za smirenje su manje opasni, izazivaju manju zavisnost, ali treba ići redosledom opasnosti....

Baš me zanima taj 'redosled opasnosti'.

Moj stric ima probleme sa nesanicom. Probao je razne lekove
i zadržao se na Lorazepamu. Pio ga je 10-ak godina. Ja sam mu
pročitao uputstvo gde je pisalo da lek može koristiti 30 dana.

On je otišao kod psihijatra i ovaj mu je prepisao Rivotril koji mu isto
pomaže da zaspi.

Ja sam pogledao malo upustvo za Rivotril i video da se lek koristi
za lečenje epilepsije.

Nisam rekao ništa stricu, nisam hteo da ga plašim i da ja budem pametniji od psihijatra ali
me zanima koji je lek 'jači' (štetniji, opasniji): Lorazepam ili Rivotril?

Da, ali problem je što ti lekovi u najvećem broju slučajeva ne leče uzrok, već samo prigušuju simptome. Ako se ne radi na tome zašto je neko stalno pod stresom, anksiozan ili napet, lek može kratkoročno da pomogne, ali vremenom dolazi tolerancija, pa zavisnost, pa povratni efekat kad pokušaš da prestaneš, često još jači nego pre. Tako se problem samo odlaže i maskira, umesto da se rešava, a dugoročno može da se i pogorša.
Ja sam pomenula lekare koji su, nadam se, utvrdili uzrok i prepisali odgovarajuću terapiju. Nijedan lek koji se pije na "svoju ruku" nije preporučljiv.

Back