Зашто Срби нестају у Црној Гори?

Како решити српско национално питање у Црној Гори?

  • Српским засебним ентитетом по угледу на Републику Српску.

    glasova: 2 18,2%
  • Специјалним, паралелним везама са Републиком Србијом, по угледу на Републику Српску.

    glasova: 0 0,0%
  • Савезом српских општина по угледу на Косово и Метохију.

    glasova: 0 0,0%
  • Унитарном Црном Гором са Србима као конститутивним народом као у БиХ.

    glasova: 1 9,1%
  • Унитарном Црном Гором са Србима као националном мањином са свим правима мањине.

    glasova: 1 9,1%
  • Савезом држава Србије и Црне Горе.

    glasova: 2 18,2%
  • Нешто што није поменуто као одговор.

    glasova: 3 27,3%
  • Уједињењем Србије и Црне Горе у унитарну државу.

    glasova: 2 18,2%

  • Ukupno glasova
    11
Poruka
242
Пре једног века више од 90 одсто грађана Црне Горе изјашњавало се као Срби а по последњем попису из 2011 године, Срба у Црној Гори има свега 28,73 одсто.

250px-Crna_Gora_-_Etnicki_sastav_po_opstinama_2011_1-4.png
250px-Crna_Gora_-_Etnicki_sastav_po_opstinama_2011_1-4.png



народ у Црној Гори суочен је са бројним изазовима, угрожени су му језик и култура, и прети му асимилација од стране владајућих структура државе Црне Горе, оцењено је данас на округлом столу „Положај и проблеми српског народа у Црној Гори”.

Учесници су закључили да је, упркос лошем положају и неизгледној будућности Срба Црне Горе, за поправљање стања у различитим аспектима друштвеног живота, како на политичком, тако и економском и културном плану, потребна помоћ званичног Београда.

Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума који је организатор скупа, рекао је да се појачава интензитет обесправљености Српске православне цркве, једне од кључних институција за опстанак Срба у Црној Гори, и да се наставља са процесом извртања историјских чињеница.

„Власт се већ определила да по сваку цену промовише нову нацију и врши однарођивање од српског националног бића, индиректно правећи нову цркву и нову веру, мењајући историјски корен Срба на простору Црне Горе”, навео је Ковач.

Према његовом мишљењу, власти у Београду и Бањалуци не чине довољно да на прави начин говоре о проблемима Срба у Црној Гори и не чине практичне кораке да се ти проблеми решавају.

Ковач указује да је инвестициони амбијент у срединама где живе Срби неповољан, а Срби одлазе због живота у тешким социјалним условима.

Професор на ФПН Часлав Копривица оценио је да су институције државе Србије, „недопустиво индолентне” према положају црногорских Срба, у континуитету још од 2006. године.

С друге стране, сматра, поједини представници српског народа имали су погрешан приступ јер су одбијали уживање права кроз мањинску политику.

„Део структура и ауторитета Срба у Црној Гори одбијао је да користи колективна права због тога што се званично титулишу као мањинска права, а Срби се не осећају као мањина. То је погрешно. Ви или имате начин на који користите та права или ћете тога да се одрекнете”, нагласио је Копривица.

Потпредседник Скупштине општине Беране Горан Киковић истакао је као фрапантан податак да је, по последњем попису, Срба у Црној Гори свега 28,73 одсто, са, како је додао, интенцијом даљег пада тог броја.

„За 110 година, од пописа 1909. године где је преко 90 одсто грађана било изјашњено као Срби, и где је Црна Гора била карактерисана као 'пијемонт српства', 'Српска Спарта', 'драга српска круна' и 'буктиња српске слободе', што су и потенцирали угледни писци и песници - Лаза Лазаревић, Алекса Шантић, Симо Матавуљ, Бранко Радичевић, дошло се до тога да таква Црна Гора живи само у историјским списима, документима, књигама, песмама...”, навео је Киковић.

Он напомиње да је историјска вертикала Црне Горе престала да постоји доласком комунистичког режима 1945. године и покретања, како је казао, такозваног црногорског питања.

Сматра да би држава Србија требало да поради на побољшању положаја, а предлаже статус конститутивног народа за Србе.

„Срби треба да имају право на националне, културне и просветне институције и своје уџбенике на српском језику. Ако се ситуација настави погоршавати, треба тражити и српске разреде у заједничким школама или своје националне школе на српском језику”, истакао је Киковић.

Као велике проблеме, наводи и недостатак квалитетног информисања, и адекватно политичко представљање.

„Срби су у Црној Гори економски угрожени и без икаквог утицаја на креирање државне политике”, закључио је Коковић.

Представник Митрополије црногорско-приморске Јован Пламенац казао је да владајући ДПС на свом Осмом конгресу који је најављен 30. новембра, планира да крене у обнову такозване црногорске цркве.

„То ће представљати коначни обрачун са имовином манастира и цркава СПЦ у Црној Гори”, рекао је он, преноси Танјуг.

Историчар Александар Раковић каже да у, односу на постојећи положај Срба у Црној Гори, а с обзиром да, како тврди, данашња Црна Гора нема ниједан критеријум и карактерни елемент државности некадашње Краљевине Црне Горе, Срби треба да се окрену Београду и у сарадњи са њим покушају да поправе свој статус.

Извор:

http://www.politika.rs/scc/clanak/441359/Zasto-Srbi-nestaju-u-Crnoj-Gori
 
Sve sam objasnio jos 2016.......https://www.in4s.net/krstic-crnu-goru-podijeliti-na-kantone/?lang=lat

Krstić: Crnu Goru podijeliti na kantone
Od
IN4S
-
04/12/2016
17

https://www.in4s.net/krstic-crnu-goru-podijeliti-na-kantone/?lang=lat


Piše: Dragan Krstić*
Svi smo svesni da ovo stanje diskriminacije, aparthejda i ponižavanja Srba u Crnoj Gori, koje sprovodi ustaški režim u Milogori (po matrici Selule Drljevića i Štedimlije), ne može biti dugog veka. Zatiranje svega srpskog: preko crkve, škole, jezika, kulture, identiteta, ne može proći bez reakcija. Jer akcija stvara reakciju, koja može da eskalira u mogući žestoki sukob. „Proxi rat“ koji mogu da potpale komšije, regionalne i globalne sile.
Takav scenario ovde nikome nije potreban, niti ga ko želi i isčekuje. Posebno jer je turizam privredna grana koja je osetljiva i na najmanje turbulencije, od koje i Crna Gora i Hrvatska žive i pune svoje budžete. Dovoljno bi bilo par nekih bombi da pukne i neko puškaranje, pa da sezona 2017-ta bude izgubljena.

Kako razrešiti problem u CG koja podseća na veštačku=umetnutu nakaznu tvorevinu BiH, koja je recidiv Osmanlijskih osvajanja? U CG nema većinskog, dominantnog naroda sa minimum 2/3 stanovništva, koji bi bio stub državnosti. Po popisu iz 2003, ima Crnogoraca 43%, Srba 33% manjinskih naroda 23% (Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Romi – koji su masovno sa KiM došli, islamske vere, Hrvati, mešanci, bez nekog jakog identiteta). Svi ovi manjinski narodi su najmanje naklonjeni Srbima i najlakše ih je instrumentalizovati. Milo i njegov klan vlada na lošim sentimentima protiv Srba, plašeći druge manjine velikosrpskim nacionalizmom i hegemonizmom.
Predlog etničke podele
Predlog etničke podele, kantonizacije, federalizacije u tri ili četiri kantona (sa Podgoricom kao distriktom):

1. Kanton raško-sandžački sa opštinama: Andrijevica, Mojkovac, Plav, Gusinje, Rožaje, Berane, Bijelo Polje. Mešovit kanton pravoslavno-muslimanski sa odnosom oko pola-pola, ili alternativno – jedan koji bi išao neprekinut od Rožaja, Andrijevice, Plava, Gusinja, do Tuzi, Ulcinja (uz teritoriju sa KiM i Albanijom). Većinski mešovit sa bošnjačko-muslimanskom i albanskom većinom i srpskom manjinom.
2. Kanton crnogorski – jezgro CG, sa etničkim Crnogorcima (crvena teritorija). Kolašin, Danilovgrad, Cetinje, Bar, Bioče.
3. Kanton srpski – Pljevlja, Žabljak, Nikšić (sa Ostrogom, kao najvećom svetinjom), Boka, Grbalj, Paštrovići, do Spiča.
4. Kanton albanski – Tuzi i okolina, Ulcinj i južni delovi Bara naseljeni Muslimanima i Bošnjacima.
Kantoni bi imali svu vlast u: odbrani, policiji, sudstvu, obrazovanju, privredi, kulturi, verskom životu, regionalnom razvoju, stvaranju paralelnih veza sa bliskim državama, regionima. Sa mogućnošću zaključivanja i međudržavnih sporazuma.
Na centralnom nivou bila bi monetarna politika i ustavni sud, kao garant opstanka države, koji bi imao proporcionalni broj sudija sa postotkom etničke pripadnosti.
Predlog za predstojeći sastanak 7. decembra
Znajući za bliske veze Aleksandra i Mila, ovaj projekat, koji bi zaustavio brutalnu asimilaciju Srba, Muslimana, Bošnjaka, mogao bi se lako sprovesti – na sastanku 7. decembra sa Srbima iz CG.
Ovaj predlog podržale bi sve manjine jer bi dobile svoja prava, koja zaslužuju i koja im pripadaju, a Srbi svoje političke saveznike i buduće partnere u vlasti.
Politika je veština mogućeg i korišćenjem snage svojih trenutnih viševekovnih oponenata, taj trend se može preokrenuti.

*Centar za ljudska prava i demografiju „CLAMP“ Niš
 
...viseznacno je i komplexno pitanje Srba i spstva u CG. i ne moze se koristiti nikakva komparacija
ili sl.
...osjecaj srpstva u CG. je veoma skakljivo i nedefinisano i pitanje i na njega odgovori
iskrenost se placa a neiskrenost takodje...
Duboko nazad se vidi gdje su korijeni i sta je sta...
...

Posveta Radeva u Izvi_Iskri...!

Govor Knjaza Nikole na sahrani tasta mu Petra Vukotica,
... s Bogom idi Petre Vukoticu,
s Ceva ravna ,-srpska vojevodo..."
 
...viseznacno je i komplexno pitanje Srba i spstva u CG. i ne moze se koristiti nikakva komparacija
ili sl.
...osjecaj srpstva u CG. je veoma skakljivo i nedefinisano i pitanje i na njega odgovori
iskrenost se placa a neiskrenost takodje...
Duboko nazad se vidi gdje su korijeni i sta je sta...
...

Posveta Radeva u Izvi_Iskri...!

Govor Knjaza Nikole na sahrani tasta mu Petra Vukotica,
... s Bogom idi Petre Vukoticu,
s Ceva ravna ,-srpska vojevodo..."


Све је овде јасно, Срби од пописа до пописа становништва у Црној Гори "падају" 2002 године, 32 одсто, 2011 године 28 одсто, 2021 године вероватно 24 одсто или мање.
 
a ti srbi sto su nekad bili srbi sad su poturcenjaci ..oror film

Значи и Црногорци Мила Ђукановића се "потурчили"? Нешто и превише тога "турчења"? Хоће ли ко остати да се не "потурчи" у П.М. где то иде свет?
 

Back
Top