Vidi Drugar,
kazes da svakome treba omoguciti slobodu izbora, pa i izbor sluziti vojsku ili ne.Saglasan sam.Ali!
U osnovama filozofije i sociologije, nekada davno, ucio sam da su moje slobode ogranicene slobodama drugih ljudi.Pa kako bi se to uredilo, a da se pritom ne vratimo u prvobitnu ljudsku zajednicu, izmisljeni su zakoni.
Po tvojoj logici/iako ces kao argument koristiti frazu o krajnjem banalizovanju stvari/, ja bih onda mogao da imam slobodu da biram zelim li prekrsiti zakon pa nesto ukrasti ili drugog ubiti.
Znaci zakon postoji o obavezi sluzenja vojnog roka.
Sad, zasto postoji taj zakon?
Sloboda okoline naseg naroda i drzave, koju su oni sami sebi dali/uporista su, ako nista drugo, u samoj statistici o broju poginulih stanovnika ove drzave i drugih na ovom prostoru gde smo mi dana/ je da se oni trude da nama uzmu ono sto im se svidja.A svidja im se zbog, povoljnog geostrateskog polozaja /blizina kaspijskog basena-najveceg naftnog nalazista,prolaz evropi na more i ka istoku i sl/, rudnih bogatstava i sl.A mi ima smetamo, jer smo tu i nismo prisali da budemo kolonija bar dok ova garnitura nije dosla na vlast /ne zalim za Slobom, pu,pu,pu...dalje ga bilo/, sto znaci da postoje opravdani razlozi da ova drzava ima jacu bejzbol-palicu u rukama/citaj respektivne snage, koje ce nagovoriti interesente da se razmisle pre nego udare ili bar da nas vise cene prilikom pregovora i uslovljavanja/.Sad ti uzimas argument-bezbednosne integracije, partnerstva, clanstva u alijansama i sl.Ok, to su sasvim ok argumenti.A sta je, npr sa likovima u obliku lakomnozecih hordi, koima je stalo da prosire zivotni prostor, radi golog zivotnog prostora?Sta je sa varijantom-i Bugari su u Nato, ali bi im bas pasovalo da im se vrati Dimitrovgrad sa okolinom? Sta se desava sa bolesnom tezom o NDH do Zemuna ili delu Srbije oko Kljuca, pozarevca i okoline, koji bi bas onako, lepo se uklopio u teritorijalnu sliku Rumunije /nisu bezazleni, veruj mi/?Tu je, kao slucajno i deo koji se naziva novokomponovanim i vec odomacenim imenom Presevska dolina-eto zacetka toponima, koi kasnije prerasta u uobicajen pojam kao zaokruzena geografsko-topografska celina, pogodna za proglasenje u oblast, pa pokrajinu pa republiku.
Sad ti argumente o mojoj opsednutosti kvazi-tezom o `zaveri protiv Srba!`.
Ma jok, nismo mi Srbi u pitanju.Mi se zajebasmo pa izgradismo kucu ovde.Ko god da je tu bio, opet bi najeb`o, ne samo mi.
Proucavaj malo politicke nauke, istorijska zbivanja u kontekstu kauzaliteta, desavanja sa ovim tlom jos od....sta ti ja znam...Hazara, anta, slovena i rimljana, pa na ovamo.
Znaci, radi se o cistoj potrebi.E sada dolazi banalizacija!Konkretno, sizetak ove price je u tome da drzava NEMA PARA!!!!I da ima, nebi ih u dovoljnoj meri dala vojsci, jer time rukovode likovi koji su, da bi 2000.dosli na vlast, morali da traze od nekoga iz inostranstva pomoc, kako bi sloba skiknuo.E kad si jednom trazio, ja ti dodjem sef!Sta!Neces!?Nema problema.Jeli, dali te interesuju podaci o tome koliko si dobio od mene, dokumenta sa tvojim potpisima, politicko ubijanje u javnosti ili bi da nastavis da primas pare i budes na vlasti?
Obzirom da mi, sitna raja, ne uspevamo da svoj pogled dobacimo tako visoko i siroko, onda lecimo komplekse pricama`Ja necu, to je anarhija, tamo se ljudi ubijaju, ubija ih vojska koja je azdaja gladna krvi, nemamo stada jedemo,itd,itd`.
I ja sam `95 i `99.voleo vise da sam sa porodicom, nego sa,sa 23 godine, 3,5 miliona dolara vrednom tehnikom i 40-tak likova, za cije sam zivote bio odgovoran.Ni meni se nije, za bedne pare, gomile neisplacenih dnevnica, lezalo u blatu sa tim smenama rezerve i aktivne vojske, koji su prolazili, a ja sam i dalje trajao i trulio tamo.Lepse je bilo pevati po mostovima, nostit metu na grudima, kresnuti neku u nekom budzaku i napiti se.
Ali, znao sam da je moj porod, moja krv i meso, ono iza mene, sto ja cuvam od vukova.I dao sam sve od sebe da to vukovi ne pojedu.E to vise nije bio samo patriotizam.To je bio cist nagon za odrzanjem vrste.To je sustina, koju sam uspeo da prepoznam, za razliku od mnogih.
Ne nagovaram ja tebe ni na sta, niti cenim da sam pametniji.Kazem, bio sam, video sam, znam, i zato sam i dalje uveren da sam u pravu.
Pozdrav Tebi, veliki i lepo vaspitani mladi gospodine.