Zašto srbi neće u vojnike?

pa vec ima mladica sto ne sluze vojsku recimo ako im je cale neki politicar ili mafijash ili neka veza na sta sve ljudi eskiviraju... korupcija je uhvatila i vojsku,i to odavno. zato je najbolja profesionalna vojska,nego li "narodna"..

bass:
Tacno je da mi je lepo u CH (zato sam i ovde).
Mada nije tacno da sam i odavno izasao iz price-tacnije bio sam u ponovnom dodiru sa pricom kada sam pre mesec dana bio u vojnom odseku i jos jednom odlozio vojni rok!!!Nadam se po poslednji put posto koliko vidim ima mnogo vise mladih ljudi koji misle kao i ja tako da je profesionalizacija vojske realnost.
Pozdrav shone :wink:
Ma pozdrav i tebi debela zico e, ali stvarno nisi realan u svojim stavovima.Shvati bre da nema para za plate i ovako bre!!!Svi politicari trube na sav glas kako moramo u EU pa ybog toga porez mora biti ovoliki, usluge u ydravstvu moraju da se PLACAJU, BENYIN MORA DA BUDE OVOLIKO ITD.A niko ne pominje postovanje yakona.Sta mislis, sta ce da se desi sa drzavom i budzetom kada bude pocela da resava plate profesionalnih pripadnika vojske?U zakonu stoji da odnos plata u vojsci treba da bude od 3 do 5 PROSECNIH LICNIH DOHODAKA NA TERITORIJI REPUBLIKE-CLANICE NA KOJOJ SE NALAZI GENERALSTAB!!!Prosecna plata u Srbiji je oko 15000 dinara statisticki, objavljuje se svakog meseca oko 25-28.u sluzbenom glasniku.Znaci da vojnik po ugovoru sa 00,00 radnog staza treba da ima min.45000 din.Plus nadoknade i sl.
kod nas pukovnici imaju oko 35000, sa sve nadoknadama.A gde je ostala sica?
A tu pricu o budjavom hlebu i mlakoj vodi okaci tvom burazeru na rep, pozdravi ga i poruci mu da cu mu ja licno pruziti svu podrsku u tuzbi protiv staresine, organizacije i drzave za tako nesto.Da je to istina, neko od odgovornih komandircica bi vec bio na vesalima, nego je tvom burazu odgovarala partizanska prica u tom momentu.Klopa nije kao kod mame, ali je kalorijski i kvalitativno na vrlo zadovoljavajucem nivou.Dobar deo vojnickog sastava, tek u vojsci pojede onoliko mesa u nedelji, koliko je potrebno njegovom organizmu.
Ipak si ti daleko od price, a pomalo se plasim i za realnost.
Pozdrav bass`E`! :wink:

Dobro mshone ,nisam toliko upucen u finansijske stvari kao Ti - to priznajem.
Nego ,onda mi reci izlaz iz ove situacije - vecina momaka ne zeli da sluzi redovnu vojnu sluzbu a drzava nema novca za reformu vojske?
Sto se tice price o hlebu i vodi - tako je bilo momcima dok nisu polozili zakletvu u Uzicu (mislim proleca 2001-ve)!MADA TO NIJE NI TOLIKO BITNO -MISLIM DA JE NAJVAZNIJE OMOGUCITI LJUDIMA SLOBODAN IZBOR ODLASKA U VOJSKU I USPETI ODRZATI BEZBEDNOST DRZAVE NA PRISTOJNOM NIVOU!Ima li neko neki predlog?
Pozdrav

Pa ljudi mogu sada da biraju:da li ce redovno da sluze vojni rok, u uniformi, ali bez oruzja, ili civilno sluzenje vojnog roka.Ali kao sto rekoh to civilno sluzenje se maksimalno zloupotrebljava.Pa sad svi navodno imaju prigovor savesti.I kao sto sam rekao trenutna situacija je takva da bukvalno svako ko ne zeli da sluzi redovni vojni rok (iz bilo kog njemu znanog razloga), moze civilno da ga odsluzi.
A posebna je prica kako se civilno sluzi vojska.Ili se uopste ne ide na posao, ili se samo tamo pojavis da te vide i onda si sve svoje obaveze odradio.
Mislim da je ovo najveci razlog zbog cega se ljudi opredeljuju za civilno sluzenje, a ne tamo nekakav prigovor savesti....Pa onda te price (rekao mi najbolji drug moga kuma itd.)tipa da vojska nema sta da jede, da se ljudi smrzavaju, da dobijaju razne bolesti...Pa ljdi, kao sto je vec neko rekao za takve stvari staresinama (a oni to najbolje znaju) "leti glava sa ramena".A politiku ne bih mesao u ovo, jer je to vec druga prica.
Pozdrav.

U pravu si.
Jedino sto ja mislim da svako treba da ima svoje opredeljenje.Takodje mislim da ni ova civilna sluzba nije dobro organizovana ali bar se pocelo sa necim.Napomenio si da mnogi civilnu sluzbu izvrdavaju itd. po meni je mnoooogooo veca sramota to sto sinovi vidjenijih ljudi(da li zbog politike,para itd)jednostavno preko veza i vezica ne idu cak ni na civilno -jednostavno ne dobijaju pozive.Tacno je da je toga oduvek bilo i da ce uvek i biti ali kako onda ocekivati od nekog momka koji nije iz neke naprasno obogacene porodice,politicke ili ko zna kakve da progleda kroz prste tih prica i da ode na odsluzenje vojnog roka - zar se svako ne bi pitao ZBOG CEGA(cak i za civilo sluzenje)JA DA IDEM?ZBOG KOGA?
Naravno bice odgovora -da naucis kako da odbranis zemlju,da oduzis dug drzavi,da se osposobish za zivot,itd - zar ne bi najnormalniji odgovor bio -da ali zasto bash ja ako ti dotichni ne moraju?

Kao sto si i sam rekao,tatinih i maminih sinova je uvke bilo, a bice ih i u buduce.O tome nema svrhe raspravljati, a i nije vredno pomena.Pitanje je dokle ce u zivotu moci da se vade na mamu i tatu.
A zasto stvar ne bi posmatrali iz suprotnog ugla, iz ugla vecine mladih u zemlji, koji moraju da odsluze vojsku.Ipak su oni vecina.Jer izbegavanjem jedne obaveze, covek odmah razmislja kako nesto sledece da izbegne i izvrda.Pogotovo ovde u Srbiji.Cim neko muti i nesto petlja onda bi po inerciji svi to da rade.To je ona klasicna prica:"Kad moze on zasto ne bih i ja?"Pitam se samo dokle tako.
I jos nesto, ja ne bih poistovecivao drzavu sa politickim i drzavnim aparatom koji je trenutno na njenom celu.
Pozdrav. :D

Najvise mi se dopala Tvoja poslednja recenica-i ja ne bi hteo da posmatram drzavu kao takvu -ali nazalost to je realnost.Naravno da nije lepo pozivati se na decicu raznih mama i tata sa jakim vezama ali mislim da je to jedan od bitnijih razloga zbog cega mladi ne zele na sluzenje vojnog roka(pored svih onih razloga koje sam vec rekao).Zbog cega ovako kazem (malko ce i izaci iz okvira vosjke)-zbog toga sto u vecini slucajeva mladi ljudi su svaki dan priudjeni da gledaju(da li na Tv,novinama,kaficima,ulicama...) bogatstvo ,raskos,bahatost,nedodirljivost,bezobrazluk tih tatinih i maminih sinova dok vecina mladih ljudi jedva spaja kraj sa krajem(kao i njihovi roditelji).Zar da Ti mladi ljudi ako ne daj Boze dodje do neke agresije brane i te "krem sinove".Zasto da ginu ,budu bogalji,puni psihickih bolesti zarad koga?naravno sledice odgovor ,zbog svoje porodice i svoga naroda-ali svoju porodicu mozes braniti i bez vojske.
Mislim da ovo pitanje drzava treba da sto pre resi i vratice se vera u drzavu a i u vojsku.Ranije je vojska bila cast ali vidis na sta je sve izaslo.
Zaista sam tuzan zbog svega ovoga jer volim svoju zemlju ali jos davno je trebalo nesto da se uradi,sada jos nije kasno ali zaista nisam optimista da to moze da se uradi(zbog korupcije ,halavosti i "nedodirljivosti").
POZDRAV

Vidi Drugar,
kazes da svakome treba omoguciti slobodu izbora, pa i izbor sluziti vojsku ili ne.Saglasan sam.Ali!
U osnovama filozofije i sociologije, nekada davno, ucio sam da su moje slobode ogranicene slobodama drugih ljudi.Pa kako bi se to uredilo, a da se pritom ne vratimo u prvobitnu ljudsku zajednicu, izmisljeni su zakoni.
Po tvojoj logici/iako ces kao argument koristiti frazu o krajnjem banalizovanju stvari/, ja bih onda mogao da imam slobodu da biram zelim li prekrsiti zakon pa nesto ukrasti ili drugog ubiti.
Znaci zakon postoji o obavezi sluzenja vojnog roka.
Sad, zasto postoji taj zakon?
Sloboda okoline naseg naroda i drzave, koju su oni sami sebi dali/uporista su, ako nista drugo, u samoj statistici o broju poginulih stanovnika ove drzave i drugih na ovom prostoru gde smo mi dana/ je da se oni trude da nama uzmu ono sto im se svidja.A svidja im se zbog, povoljnog geostrateskog polozaja /blizina kaspijskog basena-najveceg naftnog nalazista,prolaz evropi na more i ka istoku i sl/, rudnih bogatstava i sl.A mi ima smetamo, jer smo tu i nismo prisali da budemo kolonija bar dok ova garnitura nije dosla na vlast /ne zalim za Slobom, pu,pu,pu...dalje ga bilo/, sto znaci da postoje opravdani razlozi da ova drzava ima jacu bejzbol-palicu u rukama/citaj respektivne snage, koje ce nagovoriti interesente da se razmisle pre nego udare ili bar da nas vise cene prilikom pregovora i uslovljavanja/.Sad ti uzimas argument-bezbednosne integracije, partnerstva, clanstva u alijansama i sl.Ok, to su sasvim ok argumenti.A sta je, npr sa likovima u obliku lakomnozecih hordi, koima je stalo da prosire zivotni prostor, radi golog zivotnog prostora?Sta je sa varijantom-i Bugari su u Nato, ali bi im bas pasovalo da im se vrati Dimitrovgrad sa okolinom? Sta se desava sa bolesnom tezom o NDH do Zemuna ili delu Srbije oko Kljuca, pozarevca i okoline, koji bi bas onako, lepo se uklopio u teritorijalnu sliku Rumunije /nisu bezazleni, veruj mi/?Tu je, kao slucajno i deo koji se naziva novokomponovanim i vec odomacenim imenom Presevska dolina-eto zacetka toponima, koi kasnije prerasta u uobicajen pojam kao zaokruzena geografsko-topografska celina, pogodna za proglasenje u oblast, pa pokrajinu pa republiku.
Sad ti argumente o mojoj opsednutosti kvazi-tezom o `zaveri protiv Srba!`.
Ma jok, nismo mi Srbi u pitanju.Mi se zajebasmo pa izgradismo kucu ovde.Ko god da je tu bio, opet bi najeb`o, ne samo mi.
Proucavaj malo politicke nauke, istorijska zbivanja u kontekstu kauzaliteta, desavanja sa ovim tlom jos od....sta ti ja znam...Hazara, anta, slovena i rimljana, pa na ovamo.
Znaci, radi se o cistoj potrebi.E sada dolazi banalizacija!Konkretno, sizetak ove price je u tome da drzava NEMA PARA!!!!I da ima, nebi ih u dovoljnoj meri dala vojsci, jer time rukovode likovi koji su, da bi 2000.dosli na vlast, morali da traze od nekoga iz inostranstva pomoc, kako bi sloba skiknuo.E kad si jednom trazio, ja ti dodjem sef!Sta!Neces!?Nema problema.Jeli, dali te interesuju podaci o tome koliko si dobio od mene, dokumenta sa tvojim potpisima, politicko ubijanje u javnosti ili bi da nastavis da primas pare i budes na vlasti?
Obzirom da mi, sitna raja, ne uspevamo da svoj pogled dobacimo tako visoko i siroko, onda lecimo komplekse pricama`Ja necu, to je anarhija, tamo se ljudi ubijaju, ubija ih vojska koja je azdaja gladna krvi, nemamo stada jedemo,itd,itd`.
I ja sam `95 i `99.voleo vise da sam sa porodicom, nego sa,sa 23 godine, 3,5 miliona dolara vrednom tehnikom i 40-tak likova, za cije sam zivote bio odgovoran.Ni meni se nije, za bedne pare, gomile neisplacenih dnevnica, lezalo u blatu sa tim smenama rezerve i aktivne vojske, koji su prolazili, a ja sam i dalje trajao i trulio tamo.Lepse je bilo pevati po mostovima, nostit metu na grudima, kresnuti neku u nekom budzaku i napiti se.
Ali, znao sam da je moj porod, moja krv i meso, ono iza mene, sto ja cuvam od vukova.I dao sam sve od sebe da to vukovi ne pojedu.E to vise nije bio samo patriotizam.To je bio cist nagon za odrzanjem vrste.To je sustina, koju sam uspeo da prepoznam, za razliku od mnogih.
Ne nagovaram ja tebe ni na sta, niti cenim da sam pametniji.Kazem, bio sam, video sam, znam, i zato sam i dalje uveren da sam u pravu.
Pozdrav Tebi, veliki i lepo vaspitani mladi gospodine.

Vidi Drugar,
kazes da svakome treba omoguciti slobodu izbora, pa i izbor sluziti vojsku ili ne.Saglasan sam.Ali!
U osnovama filozofije i sociologije, nekada davno, ucio sam da su moje slobode ogranicene slobodama drugih ljudi.Pa kako bi se to uredilo, a da se pritom ne vratimo u prvobitnu ljudsku zajednicu, izmisljeni su zakoni.
Po tvojoj logici/iako ces kao argument koristiti frazu o krajnjem banalizovanju stvari/, ja bih onda mogao da imam slobodu da biram zelim li prekrsiti zakon pa nesto ukrasti ili drugog ubiti.
Znaci zakon postoji o obavezi sluzenja vojnog roka.
Sad, zasto postoji taj zakon?
Sloboda okoline naseg naroda i drzave, koju su oni sami sebi dali/uporista su, ako nista drugo, u samoj statistici o broju poginulih stanovnika ove drzave i drugih na ovom prostoru gde smo mi dana/ je da se oni trude da nama uzmu ono sto im se svidja.A svidja im se zbog, povoljnog geostrateskog polozaja /blizina kaspijskog basena-najveceg naftnog nalazista,prolaz evropi na more i ka istoku i sl/, rudnih bogatstava i sl.A mi ima smetamo, jer smo tu i nismo prisali da budemo kolonija bar dok ova garnitura nije dosla na vlast /ne zalim za Slobom, pu,pu,pu...dalje ga bilo/, sto znaci da postoje opravdani razlozi da ova drzava ima jacu bejzbol-palicu u rukama/citaj respektivne snage, koje ce nagovoriti interesente da se razmisle pre nego udare ili bar da nas vise cene prilikom pregovora i uslovljavanja/.Sad ti uzimas argument-bezbednosne integracije, partnerstva, clanstva u alijansama i sl.Ok, to su sasvim ok argumenti.A sta je, npr sa likovima u obliku lakomnozecih hordi, koima je stalo da prosire zivotni prostor, radi golog zivotnog prostora?Sta je sa varijantom-i Bugari su u Nato, ali bi im bas pasovalo da im se vrati Dimitrovgrad sa okolinom? Sta se desava sa bolesnom tezom o NDH do Zemuna ili delu Srbije oko Kljuca, pozarevca i okoline, koji bi bas onako, lepo se uklopio u teritorijalnu sliku Rumunije /nisu bezazleni, veruj mi/?Tu je, kao slucajno i deo koji se naziva novokomponovanim i vec odomacenim imenom Presevska dolina-eto zacetka toponima, koi kasnije prerasta u uobicajen pojam kao zaokruzena geografsko-topografska celina, pogodna za proglasenje u oblast, pa pokrajinu pa republiku.
Sad ti argumente o mojoj opsednutosti kvazi-tezom o `zaveri protiv Srba!`.
Ma jok, nismo mi Srbi u pitanju.Mi se zajebasmo pa izgradismo kucu ovde.Ko god da je tu bio, opet bi najeb`o, ne samo mi.
Proucavaj malo politicke nauke, istorijska zbivanja u kontekstu kauzaliteta, desavanja sa ovim tlom jos od....sta ti ja znam...Hazara, anta, slovena i rimljana, pa na ovamo.
Znaci, radi se o cistoj potrebi.E sada dolazi banalizacija!Konkretno, sizetak ove price je u tome da drzava NEMA PARA!!!!I da ima, nebi ih u dovoljnoj meri dala vojsci, jer time rukovode likovi koji su, da bi 2000.dosli na vlast, morali da traze od nekoga iz inostranstva pomoc, kako bi sloba skiknuo.E kad si jednom trazio, ja ti dodjem sef!Sta!Neces!?Nema problema.Jeli, dali te interesuju podaci o tome koliko si dobio od mene, dokumenta sa tvojim potpisima, politicko ubijanje u javnosti ili bi da nastavis da primas pare i budes na vlasti?
Obzirom da mi, sitna raja, ne uspevamo da svoj pogled dobacimo tako visoko i siroko, onda lecimo komplekse pricama`Ja necu, to je anarhija, tamo se ljudi ubijaju, ubija ih vojska koja je azdaja gladna krvi, nemamo stada jedemo,itd,itd`.
I ja sam `95 i `99.voleo vise da sam sa porodicom, nego sa,sa 23 godine, 3,5 miliona dolara vrednom tehnikom i 40-tak likova, za cije sam zivote bio odgovoran.Ni meni se nije, za bedne pare, gomile neisplacenih dnevnica, lezalo u blatu sa tim smenama rezerve i aktivne vojske, koji su prolazili, a ja sam i dalje trajao i trulio tamo.Lepse je bilo pevati po mostovima, nostit metu na grudima, kresnuti neku u nekom budzaku i napiti se.
Ali, znao sam da je moj porod, moja krv i meso, ono iza mene, sto ja cuvam od vukova.I dao sam sve od sebe da to vukovi ne pojedu.E to vise nije bio samo patriotizam.To je bio cist nagon za odrzanjem vrste.To je sustina, koju sam uspeo da prepoznam, za razliku od mnogih.
Ne nagovaram ja tebe ni na sta, niti cenim da sam pametniji.Kazem, bio sam, video sam, znam, i zato sam i dalje uveren da sam u pravu.
Pozdrav Tebi, veliki i lepo vaspitani mladi gospodine.

Svaka cast na postu ,zaista sam se zamislio i saglasan sam u svemu.Mada sta mislis ,da li bi mogla da se napravi neki dogovor da obe strane - vojska(znaci sa svim svojim i dobrim i losim stranama) i omladina koja bas i ne bi u nju(takodje sa svim argumentima zbog kojih ne bi u vojsku)bili zadovoljni?
Mislim da je to moguce.Ne govorim da bi se trebati ugledati na neku drugu zemlju ,s`obzirom da bas i nemamo pandama na kog da se ugledamo.Mnogi su poredili raznorazne zemlje do sada ali mi bi mogli(mislim na nase nadlezne za zakone)da se ucimo na svojim i tudjim greskama i napravimo jednu savrseno uredjenu drzavnu bezbednost.Optimista sam po tom pitanju posto ima u nasoj zemlji mnogo pametnih glava koje bi to mogli da stvore.
Tacno je da za to treba vreme ali posto jos to nikada nismo radili ne mozemo ni znati koliko je vremena potrebno(mozemo uzeti neke zemlje kao primer ali nijedna nije kao nasa (da li zbog istorije,polozaja,temperamenta naroda etc).
Npr.Svaki grad,opstina(ili kako god da to podelimo) bi mogao 2-4 puta godisnje da organizuje za svoje jedinice(znaci koje pripadaju i zive u tom gradu) u pocetku osposobljavanje a posle i vezbe ne duze od 5 - 7 dana.Znaci tu bi se ljudi ucili osnovama odbrane ,borbe ,rukovanju raznih oruzija,upoznavanju sa ostalim "kolegama".Tako bi dobili zaista mnogo jeftiniju ,moralno spremniju,brojcano mnogo vecu i osposobljeniju vojsku za stanja ne daj Boze.Pritom bi imali i profesionalnu vojsku koja bi jednim delom cuvala granice zajedno sa zandarmerijom,specijalne jedinice za brza dejstva i drugim delom kadar koji bi se brinuo za "vikend vojnike".
Sta mislis o tome?
Pozdrav

hehe ko sparta grad-drzava pa ima svako da vezba i da bude spreman.. cool 8) ..nego zasto je BOLJA profi vojska od narodne,oni i sad smanjuju i planiraju 40 000 vojnika otprilike to ti je za plate [25000 mesecno] negde oko 150 miliona evra sto je podnosljivo cak i za nashu ekonomiju.sad nas narod kaze cist racun-duga ljubav,ko bi hteo da zivi i radi u vojsci sada bi imao dobru platu,bio bi dobro obucen,i imao znanje iz najnovijih tehnologija,znaci svi dobrovoljci na akademiju na specijalnu psihofizicku obuku vojska nije vishe tako prosta stvar uzmesh pusku i gotovo sad se tu ukljucila i nova tehnologija,kompjuteri,nova sredstva za borbu protiv terorista,i ti nekog treba da obucis za par meseci da radi na kompjuteru ko strucnjak ili da upravlja bespilotnom letelicom sto je prekratko a i oprema se raspada,bre vojsci treba da se povrati ugled da bude moderna,ubojita,i respektabilna sila ovde a samo profi vojska to moze to je svuda trend i jedini pravac razvoja samo mi nesto pametujemo bre dobro obucen i opremljen profi-vojnik vredi ko 2-3 obicna regruta...ja ako nebi mogao naci pristojan posao ne bih se ustrucavao da se prijavim ali samo u tu i takvu vojsku a ne pola vremena da provodim cisteci wc dok se neki voze u audiju i takve neke gluposti..oni i sa regrutacijom planiraju 40000 a i to ce postati problem za 10 godina zbog pada nataliteta a profi vojska bi jos bolje obavljala sve zadatke i bila i nesto manja. mnogi odjekti i mashinerija koje je vojska ostavila da trule i propadaju mogli bi se prodati i finansirati nabavka novih stvari koje su preko potrebne..

`Npr.Svaki grad,opstina(ili kako god da to podelimo) bi mogao 2-4 puta godisnje da organizuje za svoje jedinice(znaci koje pripadaju i zive u tom gradu) u pocetku osposobljavanje a posle i vezbe ne duze od 5 - 7 dana.Znaci tu bi se ljudi ucili osnovama odbrane ,borbe ,rukovanju raznih oruzija,upoznavanju sa ostalim "kolegama".Tako bi dobili zaista mnogo jeftiniju ,moralno spremniju,brojcano mnogo vecu i osposobljeniju vojsku za stanja ne daj Boze.Pritom bi imali i profesionalnu vojsku koja bi jednim delom cuvala granice zajedno sa zandarmerijom,specijalne jedinice za brza dejstva i drugim delom kadar koji bi se brinuo za "vikend vojnike". `

Ova ideja moze na mestima poput CH, Vatikana, Holandije i sl, koji su zasticeni kao beli medvedi ili niko nema interesa da ratuje za tu teritoriju.
Osnovni postulat u kome gresis je to sto svoj negativni stav usmeravas iskljucivo na vojsku.Kazes da se dogovore vojska i omladina...
Ma kakve veze vojska ima sa odbranom zemlje?
To je samo aparat koji sluzi za operacionalizaciju odluka drzavnog vrha!To je stvar drzave, a ne vojske.
To ti je isto kao da se ljutis na poreznika u CH, a drzava donela zakone po kojima moras da se vladas.To je cest problem-zamena teza-koji se ocituje u 99% postova ovde, sa negativnim stavom prema obavezi sluzenja vojnog roka.Znaci, reavajte to sa drzavom.Pronadji druge moje postove na ovom forumu, da ne pisem ponovo ovde.To je prica od kilometar.

a ovom kolegi ispod tebe
`oni i sad smanjuju i planiraju 40 000 vojnika otprilike to ti je za plate [25000 mesecno] negde oko 150 miliona evra sto je podnosljivo cak i za nashu ekonomiju.sad nas narod kaze cist racun-duga ljubav,ko bi hteo da zivi i radi u vojsci sada bi imao dobru platu,bio bi dobro obucen,i imao znanje iz najnovijih tehnologija,znaci svi dobrovoljci na akademiju na specijalnu psihofizicku obuku vojska nije vishe tako prosta stvar uzmesh pusku i gotovo sad se tu ukljucila i nova tehnologija,kompjuteri,nova sredstva za borbu protiv terorista,i ti nekog treba da obucis za par meseci da radi na kompjuteru ko strucnjak ili da upravlja bespilotnom letelicom sto je prekratko a i oprema se raspada,bre vojsci treba da se povrati ugled da bude moderna,ubojita,i respektabilna sila ovde a samo profi vojska to moze to je svuda trend i jedini pravac razvoja samo mi nesto pametujemo bre dobro obucen i opremljen profi-vojnik vredi ko 2-3 obicna regruta...ja ako nebi mogao naci pristojan posao ne bih se ustrucavao da se prijavim ali samo u tu i takvu vojsku a ne pola vremena da provodim cisteci wc dok se neki voze u audiju i takve neke gluposti..oni i sa regrutacijom planiraju 40000 a i to ce postati problem za 10 godina zbog pada nataliteta a profi vojska bi jos bolje obavljala sve zadatke i bila i nesto manja. mnogi odjekti i mashinerija koje je vojska ostavila da trule i propadaju mogli bi se prodati i finansirati nabavka novih stvari koje su preko potrebne..`
Ovo je, po mom misljenju, relativno dobra procena, samo su vrednosti podcenjene.Da nebudem shvacen pogresno, i moja ideja je saglasna sa stavom da je potrebna potpuna profesionalizacija, ali sam objektivan u proceni da ova ekonomija nije u stanju da pruzi ni 10% toga.Plata od 25000 dinara je suvise mala da bi se privukao dovoljan broj vojnika-govorim o vojnickom sastavu, posluziocima, strelcima, operatorima i sl. asto se prodaje viskova kapaciteta i opreme tice....To je vec druga prica.Vojska nista nije ostavila da trune.To se i dalje odrzava u ispravnom i funkcionalnom stanju u meri u kojoj moze.Ali treba para.Jos veci je apsurd sto su u prodaje nekretnina umesani i pojedinci sa uticajem u politickim krugovima, koji bi da od te sume, malo sebi u dzep da stave, a radi se o biznismenima i dr.
a naoruzanje...Zamisli da avion stoji kao neupotrebljiv zbog jednog mernog instrumenta, koji kosta par stotina dolara ili da tankovi za kerozin trunu, jer su prazni, a nesmeju tako da stoje.Skoro je bio tender za teknove, pa niko nije U SVETU hteo da da ni 50 000 dolara za t-55, a njegovo odrzavanje kosta skoro toliko.Jednostavno, sve je to daleko izvan tehnoloske lige.Opet, i to je posao drzave i politike-znaci drzavni vrh i ministarstvo odbrane.

Jeste ,to je stvar drzave -to je skroz jasno.Vojska samo izvrsava.Nego ako npr.ovaj nacin uredjenja koji sam napisao i koji je slican sa nacinom uredjenja vojske u CH kod nas ne moe da prodje,sta mislis kako bi kod nas trebalo da bude najbolje resenje?
Pozdrav

potpuna profesionalizacija, rekoh to.A posto nema para, po mom misljenju, sa stanovista funkcionalnosti jedinica i obucenosti, trebalo bi ukinuti civilni vojni rok , a trajanje produziti na godinu dana.Nisam oportunista, znam koji je nivo obucenosti po fazama uz ostale kasarnske obaveze, zato pricam.Popuna se mora resiti.Neka se smanji obim vojske na procenjenu cifru, ok, ali treba popuniti jedinice.Znas ti kako se to racuna?
Kaze, ova jedinica /lupam cifre/treba da ima 5 oficira, 4 podoficira, 9 vojnika po ugovoru i 32 vojnika.To se podeli normalno po specijalnostima.
Realna slika bi za takvu jedinicu bila trenutno 2 oficira, 2 podoficira, 2 vojnika po ugovoru i 12 vojnika, u 3 nivoa obucenosti, jer sada imamo 3 ili 4 klase godisnje.
Pa procente izvuci sam.Moje je misljenje da treba rasformirati veci broj kabastih jedinica, sto je i zamisljeno, isplanirano vrlo strucno i detaljno i sprovodi se uveliko.Profesionalni sastav rqasformiranih jedinica popunjava ostale jedinice.Vojnici poo ugovoru ne zele da se jave na konkurse zbog niskih primanja, a oficiri i podoficiri su, pored hronicnog minusa na tekucem, gomile terena i blata, borbi i ostalog, ponovo odvojeni od porodice koja je ostala npr u Kragujevcu, gde su deca u skoli i supruga ima posao, a oni spavaju u kasarnama,na improvizovanim krevetima u kancelarijama, jer nema para za bolje.To je osetljiva prelazna faza.Kada bi primanja profesionalnih pripadnika bila samo PO ZAKONU, a ne vise od toga, pa cak u da se koeficijent smanji na 2-4, a ne 3-5 kako je sada, motivisanost bi bila znatno drugacija.
E onda, staresina je odgovoran za ispravnost tehnike.Ne da je on popravlja, vec da, kao rukovaoc i eksploatator, prijavi strucnom organu na popravku.To je majstor, koji je zavrsio sklolu za mehanicara za odredjene grupe sredstava.Npr,tenkovske motore.e takvih mehanicara nema medju civilnim majstorima, a ministarstvo nalozi da se otpusti deo civilnih lica, linearno po procentima, i u kvotu naravno udju i civilna lica koja su strucnjaci posebnih profila, i koje je , nekada davno , sam sistem vojnog skolstva skolovao za svoje potrebe.Govorim o magistrima i doktorima na VTI, VMA i sl.
Ma bezi bre, da se ne nerviram i dalje, sve je i ovako trenutno otislo u materinu.Uglavnom, vojska je obhrvana gomilom unutrasnjih problema, a nema razumevanja u vladi drzave, u populaciji koje treba da je popuni itd.To sve ne znaci da je borbena gotovost narusena.I pored svega, operativne snage su sposobne da, u skladu sa procenom trnutne ugrozenosti, adekvatno reaguju.Ali po koju cenu naprezanja ljudstva!

Jeste ,tuzno je i nemoj se nervirati.Jednostavno dopustili smo to jos ohohohohoooj i tako je.
Sada bi trebala drzava da smisli nesto da vrati poverenje u sebe i u vojsku do tada nista nece ici na bolje.Novac jeste bitan ali nije i nesto najbitnije -ljudi su razocarani u SVE.
da se vratimo na temu-
Mislim da mladi ne zele(veliki broj koji je u stalnom porastu) u vojsku.Njih vise nije briga raznih neprijatelja koji nas mogu napasti-kada smo sami sebi najveci neprijatelji.Toliko se uzasnih stvari nama desilo i niko ne odgovara,lopuze mirno setkaju,ratni zlocinci imaju pizzerije ,kafice ,butike...trzne centre-niko im nista ne sme.
Mnogo stvari treba da se promeni da bi se popravila reputacija.Npr.mozda malo izgleda nebitno ali je jako bitno- ruzno mi je da vidim na skoro svakom drugom vojniku izlizano-izbledelu uniformu,da jos uvek stoji stara Yu trobojka,himna(stara)i vece stvari kao sto su nerazjasnjena (samo)ubistva,..
Nego ,definitivno su potrebne drasticne promene ako drzava zeli da bude bezbedna i da ima vojsku.Jedno je sigurno,nece vise biti vojske kakva je bila do sada jer je ljudima svega dosta.Zele konachno i da zive.
Nemoj da se uvredis ,ali ovde pricas o tom novcu za vojsku ,o zakonima,o potrebnim platama za oficire ,o tome kako je ovo i ono odvratno ,ugrozeno ,tuzno -sve je to tachno ali zbog cega bi to interesovalo jednog mladog momka koji ne zeli da ide u vojsku,ne zeli da mu neko naredjuje,ne zeli da nosi pusku,ne zeli da spava u kasarnama,ne zeli da puca na bilo koga,ne zeli da trci na poligonima,dosta mu je "ratova i vojski",zeli da se skoluje,da pravi porodicu ,zeli da obezbedi sebi i svojoj porodici lep zivot(a ne cisto prezivljavanje),da putuje... uziva..
Nemoj da shvatis da mladi zele da im je sve dozvoljeno -jer bi onda to bila anarhija .Nisam ja protiv zakona ali jesam protiv provodjena 8,9,13 meseci na mestu gde ne zelis i gde mozes da budes povredjen kako fizicki tako i psihicki-bez obzira sto je to jos uvek trenutno u zakonu POD MORANJE(ali se ne primenjuje na sve).Svako ima svoj zivot i svoju odluku kako da ga provede...zar ne?
Puno Te pozdravljam i drago mi je da mozemo na ovako kulturan i za mene jedini "normalan"nacin da diskutujemo o ovoj temi i da predocimo svoje stavove.
bass

Veliki je problem u civilnom sluzenju vojnog roka.I ja mislim da ga treba ukinuti.Tu je zavladao totalni javasluk.Pa sta ce jedan autolimar, ili ne znam mesar (ovim ne zelim da potcenim ni jedno zanimanje)u bolnici, ili u nekoj socijalnoj instituciji.A vecina i ne moze da se seti kada je bila na poslu.Ma to je jedan od glavnih razloga zasto se sve vise ljudi odlucuje za civilno sluzenje.
A sto se tice profesionalizacije, bas se pitam ko ce pod ovakvim uslovima da bude profesionalni vojnik. Jos kad na sve to dodje rebalans budzeta krajem prosle godine od mislim 6 miljardi dinara.Pa onda pretnje da profesionalni sastav nece dobiti plate, ako se ne izvrsi planirano odpustanje civilnih lica iz maja ove godine.Onda dolaze na red i dalja odpustanja, zasad civila i ko zna sta jos do kraja godine...
A o platama koje su zakonski propisane moze za sada samo da se sanja.
Pozdrav.

Nego ,definitivno su potrebne drasticne promene ako drzava zeli da bude bezbedna i da ima vojsku.Jedno je sigurno,nece vise biti vojske kakva je bila do sada jer je ljudima svega dosta.Zele konachno i da zive.
Nemoj da se uvredis ,ali ovde pricas o tom novcu za vojsku ,o zakonima,o potrebnim platama za oficire ,o tome kako je ovo i ono odvratno ,ugrozeno ,tuzno -sve je to tachno ali zbog cega bi to interesovalo jednog mladog momka koji ne zeli da ide u vojsku,ne zeli da mu neko naredjuje,ne zeli da nosi pusku,ne zeli da spava u kasarnama,ne zeli da puca na bilo koga,ne zeli da trci na poligonima,dosta mu je "ratova i vojski",zeli da se skoluje,da pravi porodicu ,zeli da obezbedi sebi i svojoj porodici lep zivot(a ne cisto prezivljavanje),da putuje... uziva.. `
Sagalasan sam!Ali sa tim vojska nema nista!To je pitanje drzave.Ima svako sva prava i opravdana zelje koje si naveo, ali postoji opet i zakon.Ne zelim ja da ubedjujem bilo koga da se radi o `...patriotskom cinu, o delu odrastanja, o procesu transformacije mladunca u muskarca....` itd.Krajnje jednostavno, to je mehanizam potreban ovom narodu i zato je propisan zakonom i ustrojen unutrasnjim zakonskim aktima.moze na jedan ili drugi nacin.ovde nema para za drugi nacin, znaci moze na prvi.E pa kad je to sto jedino moze, onda gospodo politicari, prestanite da zavaravate biracko telo i skupljate poene na tome sto se ulizujete skracujuci vojni rok, nego realno predstavite situaciju i ajde da se radi.Svako svoj deo i gotovo.
Btw, nema tu nerazjasnjenih okolnosti oko smrti ove dvojice na Topcideru, sve je jasno.
Da, i meni je drago da pristojno diskutujem i sa Tobom i sa dugom vojnikom-inzinjercem.On poznaje detaljno problematiku, to je uocljivo.Pozdrav obojici.

Samo sam hteo da kazem kako je trenutna situacija u vojsci veoma teska, a ljudi se ovde zanose nekakvom profesinalizacijom koja bi se obavila preko noci.
I svima su usta puna profesionalizacije.Pa naravno da bi to bilo lepo.I kao sto si rekao, to je iskljucivo drzavni problem.
A sa druge strane ova farsa od civilnog sluzenja.To je doslo do te mere da neki sada razmisljaju i pitaju se zasto je potrebno i to, civilno sluzenje.Izgleda da bi bili najzadovoljniji kada bi postojala jos jedna opcija, a to je potpuno ukidanje bilo kakvog sluzenja vojske.Pa takva se atmosfera se sada stvara.
Meni se kosa na glavi najezi kada me neko pita kada ce ukinuti vojsku.Tesko je ljudima utuviti u glavu neke stvari...
Pozdarv.

uocio sam da je vecina postova slicne tematike, u stvari posledica nedovoljnog poznavanja situacije, uredjenosti sistema odbrane, nadleznosti u toj oblasti itd.Mada ima i krajnje malicioznih oji odrazavaju i ne samo licni stav, nego imaju i poneku drugu svrhu.Na meni je da iznesem kakva je situacija realno, pa neka se ljudi razmisljaju , ako imaju dovoljno volje i prostora u umu.
Svejedno, bass je u pravu, ratka je situacija da mozes sa nekim diskutovato pristojno, a sa sasvim suprotnih stanovista.

ja sam za profesionalnu vojsku nek se spase sto se spasiti moze bolje-nego da sve propada. mi mozemo da pravimo i izvozimo bespilotne stelt letelice samo na bazi americkog f-117a i bolje i to pokrenuti a baciti tenkove t-55 izvuci motor i jos neke korisne stvari..

nemam podatak da je nasa industrija u mogucnosti da pravi bespilotne STELT.Znam da je VTI razvio projekat i da je nulta serija uradjena i opituje se, to je bilo u novinama, ali za stelt...
A sto se tice T55...nezna se sta je isplativije.Seci ili prodati.Ali kome kad to vise niko nece.

А што да иду у војнике? Један једини разлог не видим. Да једу ђубре пола године, да се купају једном недељно и да се играју рата, а имају момци паметнија посла кући, будите уверени. Када имаш 20-25 година, имаш највећу вољу да радиш, да ствараш, и онда се појави нека војска да ти отме време. И макар да раде нешто него 2/3 рока прође у ватању зјала.
Најгори бедак је онима који морају да напусте радно место да одслуже војску и када одслуже, враћају се кући да би опет били социјални проблем.

Са друге стране, шта има да иду у војску момци, када и тако са овом техничком опремљеношћу не можемо никога да победимо, као што се и показало у претходним годинама. А држава ако оће све као ЕУ, ПДВ, и којешта, нека направи и европску војску онда. А цивилна војска је комедија своје врсте. Злоупотреба и корупција како год окренеш. А и то је једно жестоко траћење времена. А није баш да имамо као нација времена за то. Људи, баталите се ратовања и војске, сви на посао! :)

UltraZvuk:
А што да иду у војнике? Један једини разлог не видим. Да једу ђубре пола године, да се купају једном недељно и да се играју рата, а имају момци паметнија посла кући, будите уверени. Када имаш 20-25 година, имаш највећу вољу да радиш, да ствараш, и онда се појави нека војска да ти отме време. И макар да раде нешто него 2/3 рока прође у ватању зјала.
A onda se pojavi neka vojska....?Pa bolje da se pojavi tvoja nego tudja!Najebes jos vise!

Prijatelju, nemaš ti pojma o vojsci. Trebao si biti samnom 1992. i 1999. kad je prštalo na sve strane. a ta vojska koja se krila po školama i vrtićima ....hm, sve mi se čini da ste to bili VI koji ste se posrali od straha i koji sada propagirate civilno služenje vojnog roka (ma šta to značilo).Samo duvajte travu i mirno se drogirajte, samo neznam šta će biti kad ti dođe šiptar na vrata..........

Back