GZ:
Postovana gospodo...
Nemam namjeru nikoga da vrijedjam... Naprotiv, covjek sam koji moze sve da proguta i sve saslusa...
Da vecina ovde vas kaze kako je vojska losa...
Dobro de, da se slozim...
Naravno.. Pitam vas sve par pitanja::
1. Ako Srbija (bez CG) bude imala profesionalnu vojsku, da li ce se moci Srbija odbraniti od eventalnog napadaca?
2. Oni koji ne budu sluzili vojsku, sta ce da rade kada dodje ili ako dodje do nekog rata??? (pobjeci u inostranstvo, kriti se mami ispod suknje, ili ako nema mamu onda nekoj zenskoj sem ako ne bude i sama mobilisana)
3. Kako ce neki "vojnik" potencijalni da se snadje u nekom ratu ili ratnoj opasnosti kada ne zna ni osnovne stvari da bi glavu sacuvao.
4.Kako jedan takav "vojnik" koji nije sluzio vojsku da pomogne samom sebi od eventualnog ranjavanja, a nece biti u prilici jer niti ima znanja niti ima ko da pomogne..
5. Kako i na koji nacin da se ponasa ako bi bio u prilici da padne u ruke neprijatelju..
6. Hoce li cekati takav neki "vojnik" koji nije sluzio vojsku niti ima pojma o svojoj odbrani i bilo cemu cekati da ga neko zastiti na bilo koji nacin...
Ili ce mozda izaci ispred neprijatelja i reci...
"ja sam inzinjer masinstva mene nemojte da ubijete, ja sam pametan i steta me je ubiti""
Cisto sumnjam da ce neki neprijatelj da postuje neciju diplomu pa makar ona bila i svjetksih kvaliteta...
Dakle, u vojsku ne treba ici samo zbog drzave nego i zbog sebe...
Ja recimo mogu da kazem da sam mnogo korisnoga naucio u vojsci i cime se nekim stvarima sluzim i danas..
Recimo samo primjer, radio veze i radio amaterizam, da ne kazem jos dosta korisnih stvari...
Treba gledati obje strane i interese a ne samo sta to drzava hoce..
Bojim se da je obrazovanim ljudima stavljena maska pa ne gledaju siroko nego samo usko...
Nemojte mi zamjeriti ovo je moje misljenje i ne mora ga niko da prihvati, s tim da imam i vojnicko i ratno iskustvo te s toga omladino ja razumijem VAS ali gadno je kada je gusto a ostanete sami kada je glava u pitanju...
Poz.
Dragi GZ,
Iskreno me je obradovao Tvoj post najvise zbog toga sto se zalazemo za totalno suprotne stvari (Ti si ZA obavezno sluzenje vojnog roka dok ja NISAM) pa se nadam da mozemo lepo i kulturno o tome diskutovati.
1. Ako Srbija bude bila napadnuta i ako bude imala profesionalnu vojsku iskreno mislim da bi se mogla odbraniti sa tim sto bi profesionalna vojska bila bolje uvezbana ,savremenije naoruzana,bolje motivisana vojska.Kao i da pri tom napadu na nasu zemlju ne bi bili sami nego bi vec bili u nekoj vrsti alijanse sa evropskom zajednicom ili nato paktom ili (ko zna hehe) Kinom -malko i sale.
2.i 3.Pa ja se nadam da rata nece biti ali ako bi ga bilo svaki covek se moze za jedan dan nauciti najosnovnije metode odbrane(rukovanjem oruzja).Odmah sam se setio bombardovanja koje nam se dogodilo(tada nisu mnogo pomogla vojnicka znanja a ni iskustva svih tih ljudi koji su pre odsluzili vojnu obavezu).Na primer setim se sedmorice svojih vrsnjaka koji su odvedeni na polozaj bez ijednog dana provedenog u vojsci (samo zbog toga sto nisu dali ispit u poslednja 3 meseca)dvojica su poginula.
4.iskreno 80 % sadasnjih vojnika ne bi znala sebi da pomognu ali to se uci jos u osnovnoj i srednjoj skoli(zaustavljanje krvarenja itd).
5.e to vec je isto za obe grupacije
6.ne verujem hehe
Pitao bih Te ovako uz svo poshtovanje:
Zar je tako strasno shvatiti da svi ljudi imaju prava na izbor kako ziveti i proziveti svoj zivot (osim ako ne uchine neko krivichno delo)?
Zbog cega se kod nas vojska poistovecuje sa zatvorom?
Zasto bi neko isao da provodi zimu u hladnim spavaonicama i zaradi upalu pluca ,bubrega(moj brat),raznorazne ostale bolestine(dovoljno otici u stacionar kod stadiona u Bg i videti sta se sve zakachi u vojsci?
Zasto bih isao u vojsku kada jedan primer:do zakletve za sva tri obroka samo budjavi hleb i mlaka voda (zabranjen je bio ulazak u restoran pre polozene zakletve - u uzicu)?
Kakve se to igrice igraju u vojsci kada se momci ubijaju ,budu ubijeni niko ne zna zasto i kako?pominju se razne stvari?
Malo mozda ne tako bitno ali zasto se u prostorijama VSCG nalaze portreti Karadzica( ne mislim na Vuka) i Mladica kada nasa vlada Srbije govori da ce ih uhapsiti?
Do sada sve sto si rekao u korist sluzenja vojske je vezano za moguci rat ,ali i sami znamo kako je bilo kada je bio rat ili bombardovanje - vojska se sakrivala u skolama ,vrticima i bolnicama i tako ugrozavala sigurnost civila sa obrazlozenjem u ratu svi smo mi vojska.Ako je tako ,mozemo i tako da zivimo i u miru .Kada je mir svi smo civili a kada je rat svi smo vojska!
Na kraju bih opet napomenu da nije svako rodjen za vojnika - pogotovo posle mnogo razocarenja u politiku,akcije i jednostavno delovanje vlade i vojske u nasoj zemlji.
Prijatno
bass