Zašto srbi neće u vojnike?

AntunTun:
ja ne mogu da verujem da neko otje u vojsq....da gubi vreme....zbog chega?....za koga?....ovo i onako nije drzhava....a i da jeste....nikako ne mogu zamisliti sebe sa pushkom kako pucam na nekoga....a i civilno....shto bi ja pomago nekim hendikepiranim ljudima il shta ja znam kome....kad u medju vremenu ne primam platu.....mislim ja zaista ne mogu da verujem da neko hotje u vojsq....
Jos jedan iz pametnije polivne :P

Kakva crna vojska???!!!
Pre nekoliko meseci bio sam u vojnom odseku da po 1000 put odlozim vojsku(i odlozicu zauvek ako Bog da),i udjem u neku sobu gde im stoje kompjuteri (od pre potopa) i na zidu te velike sobe iznad one zelene skolske table dve velike slike Karadzica i Mladica!!!
U toj sobi sve prljavo(a to im je kao glavna prostorija u vojnom odseku(najmodernija)) a u njoj za stolom sede neki pukovnici i jedan general sa ispranim uniformama (svi pricaju ijekavicu i grickaju crne semenke koje posle pljuckaju na pod).Nemojte me pogreshno shvatiti ali ta vojska mene nece videti.Jednom recju SRAMOTA.Takodje sam kao i vecina nas bio u zemlji kada je bilo bombardovanje ,onda pre toga jos i onih desetak godina ratova,inflacije ,izbeglica i raznoraznih nedaca- mogu samo da kazem DOSTA MI JE RATOVA I VOJSKI(rekao jednom prilikom Balasevic).
Dosta mi je patnji stradanja i strahova.
Nema mene vojska sta da nauchi ako ona nije do sada nauchila da joj je vreme proshlo(bar u ovom uredjenju).
Treba imati profesionalnu i samo profesionalnu vojsku-modernu ,priznatu od svog naroda,struchnu i voljenu.
Ne treba dozvoliti da se vise ni jedan mladi zivot drzavljanina Srbije izgubi(dal zbog neceg sto je video ili samoubistvom).
Dokle ce deo kadra(ne svi) vojske biti ljudi koji su u svom zivotu procitali samo tik tak i veselu svesku(i to nisu razumeli).
Ima momaka dovoljno koji zele da idu u vojsku profesionalnu a ostali mogu na drugi nacin da mnogo vise pomognu svojoj zemlji -- ZNANJEM i RADOM(u svojoj struci).
I naravno pozdravljam Vas sve i za mene je jedini RAT koji je opravdan RAT PROTIV BELE KUGE I SVIH BOLESTI!!!
ZIVELI!!!

E moji momci, da ne kazem vojnicine...

Znaju oni koji su prosli vojsku jos za vrijeme Titove Jugoslavije i znaju kako je biti pravi i cestit vojnik... Znaju takodje da niti su bili ni gladni ni zedni kao ni lose obuceni, mozda malo staromodno ali sigurno im nije bilo hladno.. Disciplina je bila, zavisno kako i gdje ali je bilo.. Momak kaze neko puko, kako i nece kada su sada vecina mamine maze, a vojska je bas ta koja daje cvrstinu ljudima da spoznaju samog sebe i da spoznaju sta znaci kada si sam bez podrske prijatelja, roditelja i svega sto vas inace okruzuje...

Dakle, sta bi ste da ste bili vojnici neprekidno 4 godine i to u ratu i da ste osjetili sta znaci pravo pucanje, znaju oni koji su iskusili, i kako i na koji nacin spasiti prvo glavu a onda misliti na nacion kako rece Sone...

Elem, vojska sadasnja koju vi mladji treba da odsluzite je cista sprdnja i zezancija i ako vam je i to tesko pa onda niste sposobni ni da zivite u uslovima koje imate...

Pozdrav.

GZ:
Znaju oni koji su prosli vojsku jos za vrijeme Titove Jugoslavije i znaju kako je biti pravi i cestit vojnik... Znaju takodje da niti su bili ni gladni ni zedni kao ni lose obuceni, mozda malo staromodno ali sigurno im nije bilo hladno.. Disciplina je bila, zavisno kako i gdje ali je bilo..
uopste ne sporim da je bilo discipline,ali ponavljam BILO
GZ:
Momak kaze neko puko, kako i nece kada su sada vecina mamine maze, a vojska je bas ta koja daje cvrstinu ljudima da spoznaju samog sebe i da spoznaju sta znaci kada si sam bez podrske prijatelja, roditelja i svega sto vas inace okruzuje...
Trudim se da nikada ne budem bez podrske porodice ,prijatelja i ostalih stvari koja me okruzuju.Vojska me tu nema sta nauciti!
GZ:
Dakle, sta bi ste da ste bili vojnici neprekidno 4 godine i to u ratu i da ste osjetili sta znaci pravo pucanje, znaju oni koji su iskusili, i kako i na koji nacin spasiti prvo glavu a onda misliti na nacion kako rece Sone...
Kakve sada to ima direktne veze samnom.Rat ,ubijanje 4 godine OSECAJ pravog pucanja,slusanje glupih komandanata,osvajanje pa potom povlacenje i ostavljanje zena i dece na pokolj ....ejj za mene davno proslo i ne vratilo se.Jer cemu je sve to dovelo-da pojedinci imaju hammere,benzinske pumpe,picerije,kiparske racune u bankama,diskoteke,audie 8 (zatamljenih stakala) i NAJGORE mrtvih ljudi na sve strane i vise od decenije inflacije ,viza,najgoreg polozaja nase nacije u ocima sveta i BOMBARDOVANJA SRBIJE (u 21-om veku)
GZ:
Elem, vojska sadasnja koju vi mladji treba da odsluzite je cista sprdnja i zezancija i ako vam je i to tesko pa onda niste sposobni ni da zivite u uslovima koje imate....
u potpunosti se slazem da je sprdnja i zajebancija i to jos gde se ubijaju vojnici zbog ko zna kakvih "heroja".Samo mi objasni koliko je znacajno da se da sprdnja i zajebancija odradi da bih bio sposoban za zivot??
Jos nesto ,svi smo mi razliciti ,ali ne znam ko bi to pre otisao u vojsku a ne da zivi za to vreme sa devojkom koju voli,ili da zaradjuje vise od 300dinara vojnicke mesecne plate ili da jednostavno studira i uci sebe pravim znanjima koja ce mu u zivotu koristiti.Mada svakome ko zeli da udje u profesionalnu vojsku Srbije -SVAKA CAST -jer ce to znaciti savremena vojska,funkcionalna,zadovoljna(placena) i postovana u narodu

sa prijateljskim pozdravom
bass

Aleksej_BASO:
Ja studuram masinski i svim silama bih se trudio da po zavrestku izbegnem vojsku...

Jeste to sve lepo druzenje, mislim koji muskarac ne zeli bar da proba pucanje iz kalasnjikova, i ostele stvari, ali brate, jedva cekam da se zaposlim u stuci i da konacno malo 'prozivim' od svoje plate, a onda mi stigne poziv koji kaze, e sacekaj jos godinu dana i onda si slobodan , ili 8-9 meseci, nebitno, e necu!

Mani se...

Problem ce ti nastati kada budes hteo da radis u struci je ce svi osim onoga "da li si krivicno gonjen" da te pitaju "da li si regulisao vojnu obavezu". Niko nece da ti placa staz a ti da se smucas po kasarni...

A to kako je u vojsci... zavisi kako prihvatis kao obavezu kao svaku drugu ili kao nesto sto moras na silu. Pa je sam odsluzio mojih 365 dana, toliko mi je bilo lose da kada bi me zvali ponovo - rado bih otisao.

jednom sam drzhao u ruci ortakov pishtolj.....jel se to rachuna?

fak....mama mi opet pregrejala mleko....sto puta sam joj rekao da se prvo malo ladne

e ma gledo sam ramba...kad razmisli chovek...nije to losh trip...biti jak i spreman...jeah....to je prava stvar....razumem druzhe degeneriq....po naredjenu druzhe boodache....

hahahahahahhahahah........faaaaaarsaaaaaaaaa

let the sun shine in.........BRE!!!!!!!!

GZ:

Znaju oni koji su prosli vojsku jos za vrijeme Titove Jugoslavije i znaju kako je biti pravi i cestit vojnik... Znaju takodje da niti su bili ni gladni ni zedni kao ni lose obuceni, mozda malo staromodno ali sigurno im nije bilo hladno.. Disciplina je bila, zavisno kako i gdje ali je bilo.. Momak kaze neko puko, kako i nece kada su sada vecina mamine maze, a vojska je bas ta koja daje cvrstinu ljudima da spoznaju samog sebe i da spoznaju sta znaci kada si sam bez podrske prijatelja, roditelja i svega sto vas inace okruzuje...

Elem, vojska sadasnja koju vi mladji treba da odsluzite je cista sprdnja i zezancija i ako vam je i to tesko pa onda niste sposobni ni da zivite u uslovima koje imate...

Pozdrav.

:lol: :lol: :lol:

odlicno si to rekao majstore,ali vidish da nikakva korist od svog tog ratovanja samo veeelika steta...odlicno a ti sledeci put povedi i kariće i maloga marka milosevića i sve ostale koji treba da idu prvi i da brane svoje ****** onaj karic sto se nije borio ya svoje imanje da mu ne uymu siptari u peci nego covek prodao zemlju zapalio za beograd obogatio se,i sad mi prodaje patriotizam i postenje...dok oni krešu karleusu i voze besna kola i pucaju po gradu iz besa,drogiraju se i dok drkaju se tako svaki bozji dan,ja treba da idem dole i da oslobadjam NJihovu jebenu zemlju koju su bash oni ostavili i da Okrvavim ruke i kad se vratim opet da zivim u bedi i vozim se autobusom dok oni prolaze pored mene i zajebavaju se u besnim mercedesima i audijima.... nije meni vojska problem covece to bi meni bash bilo lako ali imam oci i vidim sta se sve dogadja okolo i da ti kazem razocaran sam u 99% stvari. i kog su to srbina karici sad zaposlili na kosovu koju su to firmu otvorili_!_!_??more marsh...

Сви ови моји вршњаци из моје генерације (89) су толике кукавице да само причају о цивилном служењу.
Ја нисам, ове године ме чека прва регрутација (она у којој треба да кажем нешто о мојим интересовањима)
и ја ћу да служим војску, нисам ваљда толика кукавица да откупим војни рок или да мењам пацијентима гуске на ВМА :?:

Dust:
Сви ови моји вршњаци из моје генерације (89) су толике кукавице да само причају о цивилном служењу.
Ја нисам, ове године ме чека прва регрутација (она у којој треба да кажем нешто о мојим интересовањима)
и ја ћу да служим војску, нисам ваљда толика кукавица да откупим војни рок или да мењам пацијентима гуске на ВМА :?:
jos si Ti klinac da shvatish neke stvari ali ne gubi nadu -vidis da ima i Tvojih vrsnjaka koji su ukapirali!!!

Mada mozda zelis u PROFESIONALNU vojsku-- e onda SVAKA CAST (i samo u tom slucaju nisi budala).Samo se strpi jos malo i eto profesionalaca.

Srecno u odrastanju :wink:

GZ:

Pozdrav.
Zivi ti tako znas i umes i pusti druge da zive kako zele... Drugo je tito a drugo je ovo sad...

bass:
Dust:
jos si Ti klinac da shvatish neke stvari ali ne gubi nadu -vidis da ima i Tvojih vrsnjaka koji su ukapirali!!!

Mada mozda zelis u PROFESIONALNU vojsku-- e onda SVAKA CAST (i samo u tom slucaju nisi budala).Samo se strpi jos malo i eto profesionalaca.

znaci svako ko je sluzio vojsku je budala? :roll:

psy:
bass:
Dust:

znaci svako ko je sluzio vojsku je budala? :roll:
ne treba generalizovati ali ima budala- salim se

nego ako momak toliko zeli u vojsku neka mu je sa srecom ali ne razumem taj poriv da pljuje i naziva one svoje ne istomisljenike kukavicama samo zato sto on (nema po mom misljenju normalan pogled na svet) mora a i zeli u VJ.
A onaj ko je isao u vojsku svaka njemu cast ali svako ko ide u sadasnju vojsku bas treba da se zapita ZBOG KOGA,ZBOG CEGA i ZASTO .

Pozdrav

Postovana gospodo...

Nemam namjeru nikoga da vrijedjam... Naprotiv, covjek sam koji moze sve da proguta i sve saslusa...

Da vecina ovde vas kaze kako je vojska losa...

Dobro de, da se slozim...

Naravno.. Pitam vas sve par pitanja::

1. Ako Srbija (bez CG) bude imala profesionalnu vojsku, da li ce se moci Srbija odbraniti od eventalnog napadaca?
2. Oni koji ne budu sluzili vojsku, sta ce da rade kada dodje ili ako dodje do nekog rata??? (pobjeci u inostranstvo, kriti se mami ispod suknje, ili ako nema mamu onda nekoj zenskoj sem ako ne bude i sama mobilisana)
3. Kako ce neki "vojnik" potencijalni da se snadje u nekom ratu ili ratnoj opasnosti kada ne zna ni osnovne stvari da bi glavu sacuvao.
4.Kako jedan takav "vojnik" koji nije sluzio vojsku da pomogne samom sebi od eventualnog ranjavanja, a nece biti u prilici jer niti ima znanja niti ima ko da pomogne..
5. Kako i na koji nacin da se ponasa ako bi bio u prilici da padne u ruke neprijatelju..
6. Hoce li cekati takav neki "vojnik" koji nije sluzio vojsku niti ima pojma o svojoj odbrani i bilo cemu cekati da ga neko zastiti na bilo koji nacin...

Ili ce mozda izaci ispred neprijatelja i reci...

"ja sam inzinjer masinstva mene nemojte da ubijete, ja sam pametan i steta me je ubiti""

Cisto sumnjam da ce neki neprijatelj da postuje neciju diplomu pa makar ona bila i svjetksih kvaliteta...

Dakle, u vojsku ne treba ici samo zbog drzave nego i zbog sebe...

Ja recimo mogu da kazem da sam mnogo korisnoga naucio u vojsci i cime se nekim stvarima sluzim i danas..

Recimo samo primjer, radio veze i radio amaterizam, da ne kazem jos dosta korisnih stvari...

Treba gledati obje strane i interese a ne samo sta to drzava hoce..

Bojim se da je obrazovanim ljudima stavljena maska pa ne gledaju siroko nego samo usko...

Nemojte mi zamjeriti ovo je moje misljenje i ne mora ga niko da prihvati, s tim da imam i vojnicko i ratno iskustvo te s toga omladino ja razumijem VAS ali gadno je kada je gusto a ostanete sami kada je glava u pitanju...

Poz.

GZ:
Postovana gospodo...

Nemam namjeru nikoga da vrijedjam... Naprotiv, covjek sam koji moze sve da proguta i sve saslusa...

Da vecina ovde vas kaze kako je vojska losa...

Dobro de, da se slozim...

Naravno.. Pitam vas sve par pitanja::

1. Ako Srbija (bez CG) bude imala profesionalnu vojsku, da li ce se moci Srbija odbraniti od eventalnog napadaca?
2. Oni koji ne budu sluzili vojsku, sta ce da rade kada dodje ili ako dodje do nekog rata??? (pobjeci u inostranstvo, kriti se mami ispod suknje, ili ako nema mamu onda nekoj zenskoj sem ako ne bude i sama mobilisana)
3. Kako ce neki "vojnik" potencijalni da se snadje u nekom ratu ili ratnoj opasnosti kada ne zna ni osnovne stvari da bi glavu sacuvao.
4.Kako jedan takav "vojnik" koji nije sluzio vojsku da pomogne samom sebi od eventualnog ranjavanja, a nece biti u prilici jer niti ima znanja niti ima ko da pomogne..
5. Kako i na koji nacin da se ponasa ako bi bio u prilici da padne u ruke neprijatelju..
6. Hoce li cekati takav neki "vojnik" koji nije sluzio vojsku niti ima pojma o svojoj odbrani i bilo cemu cekati da ga neko zastiti na bilo koji nacin...

Ili ce mozda izaci ispred neprijatelja i reci...

"ja sam inzinjer masinstva mene nemojte da ubijete, ja sam pametan i steta me je ubiti""

Cisto sumnjam da ce neki neprijatelj da postuje neciju diplomu pa makar ona bila i svjetksih kvaliteta...

Dakle, u vojsku ne treba ici samo zbog drzave nego i zbog sebe...

Ja recimo mogu da kazem da sam mnogo korisnoga naucio u vojsci i cime se nekim stvarima sluzim i danas..

Recimo samo primjer, radio veze i radio amaterizam, da ne kazem jos dosta korisnih stvari...

Treba gledati obje strane i interese a ne samo sta to drzava hoce..

Bojim se da je obrazovanim ljudima stavljena maska pa ne gledaju siroko nego samo usko...

Nemojte mi zamjeriti ovo je moje misljenje i ne mora ga niko da prihvati, s tim da imam i vojnicko i ratno iskustvo te s toga omladino ja razumijem VAS ali gadno je kada je gusto a ostanete sami kada je glava u pitanju...

Poz.
Dragi GZ,
Iskreno me je obradovao Tvoj post najvise zbog toga sto se zalazemo za totalno suprotne stvari (Ti si ZA obavezno sluzenje vojnog roka dok ja NISAM) pa se nadam da mozemo lepo i kulturno o tome diskutovati.
1. Ako Srbija bude bila napadnuta i ako bude imala profesionalnu vojsku iskreno mislim da bi se mogla odbraniti sa tim sto bi profesionalna vojska bila bolje uvezbana ,savremenije naoruzana,bolje motivisana vojska.Kao i da pri tom napadu na nasu zemlju ne bi bili sami nego bi vec bili u nekoj vrsti alijanse sa evropskom zajednicom ili nato paktom ili (ko zna hehe) Kinom -malko i sale.
2.i 3.Pa ja se nadam da rata nece biti ali ako bi ga bilo svaki covek se moze za jedan dan nauciti najosnovnije metode odbrane(rukovanjem oruzja).Odmah sam se setio bombardovanja koje nam se dogodilo(tada nisu mnogo pomogla vojnicka znanja a ni iskustva svih tih ljudi koji su pre odsluzili vojnu obavezu).Na primer setim se sedmorice svojih vrsnjaka koji su odvedeni na polozaj bez ijednog dana provedenog u vojsci (samo zbog toga sto nisu dali ispit u poslednja 3 meseca)dvojica su poginula.
4.iskreno 80 % sadasnjih vojnika ne bi znala sebi da pomognu ali to se uci jos u osnovnoj i srednjoj skoli(zaustavljanje krvarenja itd).
5.e to vec je isto za obe grupacije
6.ne verujem hehe

Pitao bih Te ovako uz svo poshtovanje:

Zar je tako strasno shvatiti da svi ljudi imaju prava na izbor kako ziveti i proziveti svoj zivot (osim ako ne uchine neko krivichno delo)?
Zbog cega se kod nas vojska poistovecuje sa zatvorom?
Zasto bi neko isao da provodi zimu u hladnim spavaonicama i zaradi upalu pluca ,bubrega(moj brat),raznorazne ostale bolestine(dovoljno otici u stacionar kod stadiona u Bg i videti sta se sve zakachi u vojsci?
Zasto bih isao u vojsku kada jedan primer:do zakletve za sva tri obroka samo budjavi hleb i mlaka voda (zabranjen je bio ulazak u restoran pre polozene zakletve - u uzicu)?
Kakve se to igrice igraju u vojsci kada se momci ubijaju ,budu ubijeni niko ne zna zasto i kako?pominju se razne stvari?
Malo mozda ne tako bitno ali zasto se u prostorijama VSCG nalaze portreti Karadzica( ne mislim na Vuka) i Mladica kada nasa vlada Srbije govori da ce ih uhapsiti?

Do sada sve sto si rekao u korist sluzenja vojske je vezano za moguci rat ,ali i sami znamo kako je bilo kada je bio rat ili bombardovanje - vojska se sakrivala u skolama ,vrticima i bolnicama i tako ugrozavala sigurnost civila sa obrazlozenjem u ratu svi smo mi vojska.Ako je tako ,mozemo i tako da zivimo i u miru .Kada je mir svi smo civili a kada je rat svi smo vojska!

Na kraju bih opet napomenu da nije svako rodjen za vojnika - pogotovo posle mnogo razocarenja u politiku,akcije i jednostavno delovanje vlade i vojske u nasoj zemlji.
Prijatno
bass

Tacno je da mi je lepo u CH (zato sam i ovde).
Mada nije tacno da sam i odavno izasao iz price-tacnije bio sam u ponovnom dodiru sa pricom kada sam pre mesec dana bio u vojnom odseku i jos jednom odlozio vojni rok!!!Nadam se po poslednji put posto koliko vidim ima mnogo vise mladih ljudi koji misle kao i ja tako da je profesionalizacija vojske realnost.
Pozdrav shone :wink:

Najgora stvar u celoj prici je sto o profesionalnoj vojsci na sva usta pricaju oni koji uopste ne znaju sta je vojska.Ne sumnjam da bi profesionalna vojska odgovarala vecini mladih u ovoj zemlji (jedna obaveza manje).Pitanje je samo da li i kada ce se to realizovati (u potpunosti).I mnogo bogatije zemlje od nase nemaju 100% profesionalnu vojsku. Pa ljudi nasa drzava nema novca da finansira i ovo profesionalne vojske (oficiri i podoficiri) sto imamo.Problem je sto se reforma trapavo i sporo izvodi (a naravno kljucni problem su finansije).
I jos nesto, slazem se da ishrana nije na zadovoljavajucem nivou, ali je daleko od toga da vojnici jedu mlaku vodu i budjav hleb. I ko siri takve "informacije", nek mu je na cast.
Pozdrav.

vojnik:
Najgora stvar u celoj prici je sto o profesionalnoj vojsci na sva usta pricaju oni koji uopste ne znaju sta je vojska.Ne sumnjam da bi profesionalna vojska odgovarala vecini mladih u ovoj zemlji (jedna obaveza manje).Pitanje je samo da li i kada ce se to realizovati (u potpunosti).I mnogo bogatije zemlje od nase nemaju 100% profesionalnu vojsku. Pa ljudi nasa drzava nema novca da finansira i ovo profesionalne vojske (oficiri i podoficiri) sto imamo.Problem je sto se reforma trapavo i sporo izvodi (a naravno kljucni problem su finansije).
I jos nesto, slazem se da ishrana nije na zadovoljavajucem nivou, ali je daleko od toga da vojnici jedu mlaku vodu i budjav hleb. I ko siri takve "informacije", nek mu je na cast.
Pozdrav.
To za mlaku vodu i hleb sam ja napisao- naravno da to znam iz veoma sigurnog izvora mog rodjenog brata i nekoliko njegovih prijatelja(iz vojske) koji su sluzili(pre prekomande) u UZICU.Nisam rekao da je tako svuda jer iskreno ne znam ali iza ovog podatka stojim.
Slazem se da drzava nema novca,ali mislim da je glavni problem sto je (kao sto si i sam rekao )reforma traljava i spora Zaista verujem da se sve moze lepo i korisno zavrsiti kako po bezbednost zemlje a i izlaska u susret mladim ljudima koji ne bi da sluze vojni rok nego da to vreme iskoriste za nesto sto ce i njima i zemlji obezbediti vecu korist.
Pozdrav

Pazi jednu stvar.Profesionalizacija je jedan ozbiljan i kompleksan proces, koji ce poprilicno da potraje.
Prvo drzava mora da odluci (a nije jos) da li ce pravu vojsku, ili dobrovoljno vatrogasno drustvo.
Zatim treba sprovesti i adekvatne reforme, a za to je potreban novac kojeg trenutno nema.Reforme koje su u toku upravo iz tog razloga su usporene.Novoosnovani Fond za reformu vojske bi trebao da popravi situaciju, ali i tu postoje odredjeni problemi.
A sad bi nesto rekao o civilnom sluzenju vojnog roka.Sramota je sve ko se izvlaci na prigovor savesti.Pa vise od 50% tih ljudi u svojim kucama ima lovacku pusku, ili neko drugo oruzje, a ovamo se izvlace na prigovor savesti.
To je do te mere zloupotrebljeno da je to neverovatno.Pa danas bukvalno svako moze da izbegne redovno sluzenje vojnog roka, samo ako to hoce. A to je ocigledno i u praksi.Pa koliko je samo regruta doslo u junsku partiju od planiranog?Na kraju to je veoma ozbiljan problem i za samu vojsku, ali i za drzavu.
Pozdrav.

U pravu si profesionalizacija je jedan ozbiljan i kompleksan proces i mora sto pre da se pochne sa tim procesom.Nazalost nasa vojska kakva je sada nije omiljena u omladini zbog mnogih stvari(koje su drugi a i ja vac pominjali).
Kazes da je potreban novac-i to je tachno -ali koliko je novca potrebno za sadasnju vojsku,za toliko ljudstva,toliko oficirskog kadra a toliko "malo" regruta?Mislim da bi se to uglavnom svelo na otprilike malo vise nego sto se sada trosi na vojsku(sa tim sto bi ostatak drzava mogla da obezbedi ).
O civilnom sluzenju vojnog roka je sve vec poznato.Iskreno podrzavam sve momke koji su izabrali civilno(po meni manje zlo od vojnog sluzenja-to je moje misljenje)i to ma kakve motive imali - da li su to zelja da se ne nosi oruzije,da spavaju u svojim kucama,da svaki dan budu sa devojkom,da mogu da ostanu u koraku sa svojim poslom(karijerom,usavrsavanjem),da se uzasavaju uniforme posle svih ratova i svih agresija,da ne zele da im niko naredjuje(da li neko zaista skolovan ili neko bez procitanog bukvara),da se razbole od raznih bolestina zbog hladnoce ne higijene i etc.
Pozdrav

p.s. drago mi je da i pored totalno suprotnih stavova mozemo da diskutujemo kao ljudi

Ne vidim zbog cega je redovno sluzenje vojske zlo.Pa to bi trebalo da je jedna normalna stvar.Vojska je samo jedno novo zivotno iskustvo, za nekoga je to dobro,a za nekog, na zalost lose iskustvo. I iz jednog i iz drugog covek moze mnogo toga da nauci.
Dovoljan je samo kontakt sa ljudima, koji su iz razlicitih drustvenih slojeva, razlicitog obrazovanja i godina starosti itd.
A sto se tice lose ishrne, nehigijenskih uslova, pa raznih bolesti, to su price za malu decu, ili su to jednostavno neki od usamljenih slucajeva.Kao sto rekoh ko plasira takve "informacije" neka mu je na cast.
Moras uzeti u obzir i krizu u nasoj drzavi, koja se reflektuje i na vojsku i koja je za nju jedna objektivna okolnost na koju se ne moze uticati.Ima tu jos mnogo stvari, ali kazem ti daleko je od toga da je sluzenje vojnog roka zlo.
Jos jedan pozdrav.

Vojnik,mozda rec ZLO zvuci prejako
ali trenutno se tako dozivljava u vecoj grupaciji mladih ljudi.
Nesto sto samo uzima godinu dana(9 ili 6 meseci-vise ne znam koliko je),nesigurno je po pitanju svega(samo)ubistva vojnika,raznorazne price o losoj ishrani,opremi,ljudstvu,bolestinama (ne zalazim koliko je ovo istina ali valja otici do vojnog dispanzera kod stadiona partizana u BG i videti zbog cega tamo leze regruti).Zatim tu je pitanje odbrane zemlje ,njenog uredjenja i naroda - mozda ce ovo zvucati grubo ali narodu je toga dosta!!!Meni je licno dosta ratova,agresija,lazi politicara,bogacenja pojedinaca za vreme raznoraznih ratova ,agresija etc.Mnogo toga treba da se promeni-pa zar da momci iu u vojsku a svaki cas moze da dodje do ootcepanja CG (a polaze se zakletva SCG),drzava ima himnu stare SFRJ,poslednje sto sam cuo je da nam je grb na zastavi pomeren malko u levo,opet cujemo da se porodica Milosevic vise ne goni --- ozda ces reci da nije sve ovo vezano za vojsku ali ja kazem da jeste .Vezano je za sve -ljudi su izmucheni ,RAZOCHARANI i totalno ih vise nije briga za neke quasi ideale dok njihovi komadanti posle bitaka sede u svojim picerijama,poslasticarnicama itd.Naravno da svako od nas zeli i da moze da sacuva svoju porodice i najdraze ako dodje do rata ali da idem na nekog zbog nekih ideala to nema sanse -vise ne!
Pozdravljam TE

Back