Zašto Srbi mnogo više žale za Jugoslavijom nego Hrvati?

Ustaše su nastale kao revolucionarna organizacija protiv diktature kralja Aleksandra, primila se na nacizam i fašizam koji je tada bio u usponu u čitavoj Europi i ostalo je povijest. Jbg. Bilo bi bolje i Hrvatima i Srbima, a i drugima u bivšoj Jugoslaviji da nije došlo do toga. Ali jeste, i prošlost se ne može promijeniti. Može se samo prihvatiti takvom kakva jeste i naučiti nešto iz nje da se ubuduće ne rade takve pogreške, jer ima greška koje se skupo plaćaju.

Kako sam stariji, sve sam pesimističniji da u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, bilo kojoj, ljudi su u stanju naučiti bilo kakve greške. Gledam većinu starijih od 60 godina. Ljevičari kao papagaji ponavljaju da je Juga nešta najbolje što je postojalo, desničari na svim stranama strasno vjeruju u svoje bajke i sve to ide transgeneracijski jer obrazovni sustav je katastrofalan u cijeloj Europi. Ovdje i dalje djedovi vode paralelni studij povijesti za svoje unuke.

Studentima u Srbiji odmah guraju hipoteku 1968. i 1996. Samo šta su obje godine studenti u Srbiji izgubili.

425369511_3541520609510872_1941388666773169911_n.jpg

Genetski smo isti narod ali nas politika svadja
Svi smo genetski isti, od eskima do bušmana, nije sad da jedni imaju pet, a drugi osam prstiju na rukama i nogama. Kulturno, tradicijski, politički, povijesno i na svaki drugi način nismo isti, postoji jasna razlika između jednih i drugih, koja se može pratiti kroz povijest sve do prapostojbine Slavena.

Svi smo genetski isti, od eskima do bušmana, nije sad da jedni imaju pet, a drugi osam prstiju na rukama i nogama. Kulturno, tradicijski, politički, povijesno i na svaki drugi način nismo isti, postoji jasna razlika između jednih i drugih, koja se može pratiti kroz povijest sve do prapostojbine Slavena.
Genetski nema veze sa prstima.
Svi se razumemo bez recnika i prevodioca, to sam mislio

Ja jednako dobro razumijem Engleze Nijemce i Talijane kao tebe, jel to onda znači da smo isti kao Nijemci ili Talijani? Da pišem kako govore moji na otoku, razmio bi me manje nego nekog Nijemca ili Talijana.
Zato što tamo vi sa ostrva imate milion italijanskih reči u upotrebi... Lancuni, ponistra itd da li se koriste u Zagorju? Ako ne, jel vi ili oni niste Hrvati i isti narod? Ali generalno, jesi u pravu. Baš ništa zajedničko nemamo i to se vrlo jasno pokazalo pa neka i ostane tako.

Imamo zajednicki jezik.
Ne treba nam titlovano, recnik, prevodilac....
Nemamo zajednički jezik, vi imate svoj, mi imamo svoj, a razumijemo se zato što smo bili 70 godina u istoj državi koja je ljude selila simo tamo i nametala nekakav umjetni zajednički jezik. 90% riječi koje Srbi doživljavaju kao nekakav novohrvatski su zapravo stare hrvatske riječi koje je istisnuo srpski.

Zato što tamo vi sa ostrva imate milion italijanskih reči u upotrebi...
I ja sa obale koristim lancun, šugoman, kušin, pijat, špaker, šterika, marendat, obid, kacavida, vida, balun, balinjera, perun, bučerin, kajin, bonegracija, kolntrine, bičve, postole, budante, škovace, beštija,buža,ferata , katanac, katriga, spiza, i svašta nešto...a Hrvat samo takvi :lol:

Samo za novac imamo tri ekstra naziva, pinezi, šoldi i pare :lol: Novac samo na tv-u kažu.

Prije 150 godina garantiran da Srbe iz Srbije nismo mogli razumit.

Poslednja izmena:

Što možda?

Neka vrhovnom zapovjedniku Vučiću prijavak podnosi kakav bojnik nekakve bojne Vojske Srbije i neka SPC pređe kompletno na hrvatski. Kao i kompletna znanost. Odmah mijenjati Univerzitet u Beogradu u Sveučilište u Beogradu. Hemiju u kemiju, bitisati u bivstvovati, fudbal u nogomet. Navali narode. Ako je jedan jezik, onda je valjda sve to hrvatski jer hrvatska književnost, kao i bugarska, starija je od srpske za 4 stoljeća.

Razumimo se samo zato, jer su nas u školama i TV-u naučili Istočnohercegovačko narječje, a ne jer se razumimo rođenjem.

Uvjetno kazano. Prva tiskara u Istočnoj Hercegovini je (vojna) tiskara u Trebinju nastala debelo poslije Drugoga svjetskoga rata. Sve se temelji i uvijek će se temeljiti na Dubrovniku, barem ova ijekavica koja je nametnuta umjesto ikavice.

Uvjetno kazano. Prva tiskara u Istočnoj Hercegovini je (vojna) tiskara u Trebinju nastala debelo poslije Drugoga svjetskoga rata. Sve se temelji i uvijek će se temeljiti na Dubrovniku, barem ova ijekavica koja je nametnuta umjesto ikavice.
Poanta je da se namjerno izabralo narječje kojeg razumiju Hrvati i Srbi i to za vrijeme Ilirskog pokreta kojeg su činili Hrvati i pokoji Slovenac...

Back