Zašto Srbi mnogo više žale za Jugoslavijom nego Hrvati?

Bilo je otpora, tu je u pravu. U inozemstvu je bilo dosta protujugoslavenskih organizacija koje su bile medijski i špijunski aktivne, povremeno su bili ubacivani u zemlju naoružani borci protiv Jugoslavije, ali bez uspjeha.
Ali ne stalno. I kada je bilo UDBA je to lako rešavala. Angažovala kriminalce koji su ubijali i ustaše i četnike koji su izbegli.

A ko je proveo ta istraživanja? Znači nije osnovan krajem XIII već krajem XIV vijeka?

"Prema dostupnim izvorima sam manastir je podignut krajem 13. veka ili početkom 14. veka,"

https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/Манастир_Крупа_на_Врбасу
Izgleda da nisam bio dobro upućen u temu. Dostupna povijesna građa može pratiti postojanje manastira Krka od 1578. godine. Upitan je epigraf postavljen iznad ulaza na kojem piše da je manastir osnovan 1402. godine (na osnovu čega sam pogrešno pretpostavio da je iz tog vremena), jer i srpski autori tvrde da je brojka 4 u godini preuređivana i da je originalno pisalo "1702." Također, spomen dvojice dužnosnika manastira na natpisu odgovaraju 1702. godini, jer se upravo u tom razdoblju spominju zajedno osobe s takvim imenima. Unatoč tome, postoje dokazi koji ukazuju da je manastir stariji od 1702. godine i da postoji od druge polovice 16. stoljeća.

Dakle, manastir Krka je osnovan znatno kasnije nego sam mislio, a priča o kneginji Jeleni i knez Mladenu III. (pogrešno upisanom u narativu kao Mladen II.) je upravo to, samo priča koja nema potvrdu ni u jednom dokumentu i arheološkom dokazu.

Izgleda da nisam bio dobro upućen u temu. Dostupna povijesna građa može pratiti postojanje manastira Krka od 1578. godine. Upitan je epigraf postavljen iznad ulaza na kojem piše da je manastir osnovan 1402. godine (na osnovu čega sam pogrešno pretpostavio da je iz tog vremena), jer i srpski autori tvrde da je brojka 4 u godini preuređivana i da je originalno pisalo "1702." Također, spomen dvojice dužnosnika manastira na natpisu odgovaraju 1702. godini, jer se upravo u tom razdoblju spominju zajedno osobe s takvim imenima. Unatoč tome, postoje dokazi koji ukazuju da je manastir stariji od 1702. godine i da postoji od druge polovice 16. stoljeća.

Dakle, manastir Krka je osnovan znatno kasnije nego sam mislio, a priča o kneginji Jeleni i knez Mladenu III. (pogrešno upisanom u narativu kao Mladen II.) je upravo to, samo priča koja nema potvrdu ni u jednom dokumentu i arheološkom dokazu.
Netačno, lupetaš opet i pišeš nebuloze. Pa postavio sam ti izvore ali tebi je izgleda džaba postavljati izvore jer ti lupetaš napamet što si pročitao po nekim hrvatskim forumima i blogovima.

468401736_994774656026308_1590776778228149517_n (2).jpg

A protiv AU 0 puta u toku 1000 godina. Dok su Srbi imali ustanke vi ste timarili konje dok su vam ćerke, majke i žene išle po sobama dvoraca u kojima su odsedali madjarski baroni.
Zašto bi se Hrvati bunili protiv A-U? Nije A-U osvojila Hrvatsku pa da bi se Hrvati bunili. Hrvati su sami izabrali Habsburgovce za svoje legitimne kraljeve.

Također, nisu Hrvatima trebali mađarski baruni. Imali su svoje vlastite.

Šta god da je, slinili su za Titom, pogotovo Split koga su i zvali crveni Split.
Zašto Split ne bi plakao za Titom? U njegovo doba se razvio u sedmi najveći grad u čitavoj Jugoslaviji, kao važna civilna i ratna luka, najveći grad na jadranskoj obali, upravno, industrijsko i kulturno središte Dalmacije i turistička destinacija. Splićani su imali razloga za plakanje. :kafa:

Ti više ni sam ne znaš šta pišeš. Manastir Krupa na Vrbasu a ne manastir Krka.

Zašto Split ne bi plakao za Titom? U njegovo doba se razvio u sedmi najveći grad u čitavoj Jugoslaviji, kao važna civilna i ratna luka, najveći grad na jadranskoj obali, upravno, industrijsko i kulturno središte Dalmacije i turistička destinacija. Splićani su imali razloga za plakanje. :kafa:
Hvala ti na ovom postu. Elem, tvoj drugar je govorio kako su se u Hrvatskoj svi radovali kada je umro Tito. Kako je bilo opšte narodno veselje. Zato sam i napisao to što sam napisao.

Back