Zašto Srbi mnogo više žale za Jugoslavijom nego Hrvati?

Što misliš, može li se naći barem jedan jedini Slovenac kojeg je uopće briga na kakav je način Slovenija postigla svoju neovisnost?

Misliš li da Amerikanci razbijaju glavu što su se ratom, neustavno i nezakonito odcijepili od Britanskog Carstva? Ili da su Boliviji, Kolumbijci ili Venezuelanci potišteni zbog toga što su ratom, nezakonito, zbacili vlast španjolske krune? Hm?

Tišti li Srbe što nisu bili lojalni podanici sultana, već su se, suprotno osmanskim zakonima, ratom izborili za autonomiju, a potom uz pomoć europskih velikih sila i zahvaljujući njima, nezakonito stekli neovisnost? Kaju li se danas Srbi zbog toga? :kafa:
Doduše Amerikanci dobrim dijelom i jesu porijeklom Britanci prije svega Irci i Englezi.

Dijalekt, mentalitet, dinarska lokalna kultura sve to je bilo u srednjem vijeku jednako prisutno kako kod Hrvata u Bosni i Hercegovini tako i kod Hrvata u Dalmaciji.
Nije bilo u Hrvatskoj. Na najvećem delu Dalmacije pre kolonista iz BiH nije bilo ni štokavskih govora a kamoli dinarske kulture koju donose kolonisti iz BiH u 15. veku i kasnije.

Historical_Croatian_dialects_in_bih_and_cro_1.PNG

Nije bilo u Hrvatskoj. Na najvećem delu Dalmacije pre kolonista iz BiH nije bilo ni štokavskih govora a kamoli dinarske kulture koju donose kolonisti iz BiH u 15. veku i kasnije.

Ti nemaš dokaze za takve tvrdnje. Eto stavio si tu neku mapu. Međutim ta mapa nije iz srednjeg vijeka nego je nastala prije nekoliko godina i zato ona ne može biti dokaz za nešto što se dešavalo u srednjem vijeku. Kada bi ta mapa bila stara 1000 godina e onda bi ona možda mogla proći kao dokaz. Na kraju krajeva postoji li makar jedan srednjovjekovni zapis na čakavici iz Obrovca, Benkovca, Knina, Drniša? ne. Prema tome ne lupetaj. Svi srednjovjekovni čakavski zapisi su pronađeni isključivo na primorju. Ne znam jesi li primjetio da čak i na toj tvojoj mapi stoji da je Dalmacija bila oko pola štokavska, obrati pažnju na Vrličku krajinu, Sinjsku krajinu, Imotsku krajinu, Vrgorsku krajinu, onda Makarska, pa dolina Neretve odnosno Metković, Opuzen, Ploče, zatim Konavle i Dubrovnik, sve je to na tvojoj mapi označeno štokavicom, tako da prijatelju moj zabio si sam sebi autogol.

Manastiri Dragović, Krupa, Krka su svi stariji od Turaka

Ajmo reći da je datiranje bez ikakvoga dokaza u bilo kakvim relevatnim izvorima (vatikanske vizitacije, redovno venecijansko špijuniranje i slični papiri koji su od 11. stoljeća standard), točne. To bi bili osobni manastiri za nekoliko srpskih žena koji su nastali dobrotom hrvatskog plemstva i lokalnoga katoličkoga biskupa. Nešto kao da postoji fratar u nekoj selendri u Zlatnoj Hordi usred današnjeg Uzbekistana.

SPC se počela širti zapadno od Drine kao ustanova Osmanlijskog Carstva s jedinom zadaćom da konvertira koga stigne i kako stigne. Tj. da pokrštava. RKC ne pokrštava jer smatra da je pravoslavno krštenje valjano.

Ti nemaš dokaze za takve tvrdnje. Eto stavio si tu neku mapu.
Ta mapa je sa forum.hr. Dugo se istraživao dijalekat srednjovekovne Hrvatske i ustanovljeno je da je čakavski bio mnogo rašireniji, nije bio ograničen na obalu kao danas.

Međutim ta mapa nije iz srednjeg vijeka nego je nastala prije nekoliko godina i zato ona ne može biti dokaz za nešto što se dešavalo u srednjem vijeku. Kada bi ta mapa bila stara 1000 godina e onda bi ona možda mogla proći kao dokaz. Na kraju krajeva postoji li makar jedan srednjovjekovni zapis na čakavici iz Obrovca, Benkovca, Knina, Drniša? ne. Prema tome ne lupetaj. Svi srednjovjekovni čakavski zapisi su pronađeni isključivo na primorju. Ne znam jesi li primjetio da čak i na toj tvojoj mapi stoji da je Dalmacija bila oko pola štokavska, obrati pažnju na Vrličku krajinu, Sinjsku krajinu, Imotsku krajinu, Vrgorsku krajinu, onda Makarska, pa dolina Neretve odnosno Metković, Opuzen, Ploče, zatim Konavle i Dubrovnik, sve je to na tvojoj mapi označeno štokavicom, tako da prijatelju moj zabio si sam sebi autogol.
Da, Dubrovnik i jug današnje Dalmacije su štokavski od srednjeg veka. Dubrovčani i danas govore naglaskom sličnim onim u CG i Hercegovini za razliku od severne i većine ostatka Dalmacije koji su čakavski izvorno.

Dijalekti su mahom nekorisni za praćenje populacija. Prvo, na dodiru dvaju i više dijalekata uvijek postoji značajno miješanje i prelazak ne samo pojednica, već i čitavih zajednica s jednog dijalekta na drugi, ovisno o utjecaju. Drugo, dovoljno je da u nekoj sredini preovlada do razine od 30-40% društveno i ekonomski aktivnije i mlađe pridošlo stanovništvo pa da se 60-70% prijašnjeg stanovništva napravi prelazak s jednog na drugi dijelekt. Dijalekti nisu nešto što piše nekome na čelu, oni se mogu mijenjati. Ljudi i danas prelaze s jednog na drugi i to se događalo stoljećima. Na sjever Hrvatske je doselilo mnoštvo čakavaca u 16. stoljeću i svi njihovi potomci, bez izuzetka, su danas kajkavci. Isto tako, brojni čakavci su pred bujanjem štokavskog prešli na štokavicu. Kako onda razlikovati jedne od drugih? Premisa ti je na staklenim nogama.

To nisu dokazi nego pretpostavke i rekla kazala priče. Ti si izgleda sklon pisati bez dokaza. Često to radiš. Jel to neki tvoj fetiš?
Zna se i da su slavonski Hrvati (centralni delovi) isto bosanskog porekla. Originalno stanovništvo zapadne Hrvatske i dela zapadne Slavonije se zvalo "Slovinci" i bili su kajkavci. Slovenački ultrancionalistički krugovi zato prisvajaju sever Hrvatske.

Štokavica nije izvorni govor panonskih oblasti. Što se tiče slavonskog (šokačkog) dijalekta južne i severne Slavonije nije najjasnije tačno poreklo, ali najprihvaćenija teza je da su i oni došli sa juga (spori se jesu li isto iz BiH ili iz unutrašnje Hrvatske, vrv i jedno i drugo).

U panonskim krajevima samo su kajkavci starosedeoci.

Dijalekti su mahom nekorisni za praćenje populacija. Prvo, na dodiru dvaju i više dijalekata uvijek postoji značajno miješanje i prelazak ne samo pojednica, već i čitavih zajednica s jednog dijalekta na drugi, ovisno o utjecaju. Drugo, dovoljno je da u nekoj sredini preovlada do razine od 30-40% društveno i ekonomski aktivnije i mlađe pridošlo stanovništvo pa da se 60-70% prijašnjeg stanovništva napravi prelazak s jednog na drugi dijelekt. Dijalekti nisu nešto što piše nekome na čelu, oni se mogu mijenjati. Ljudi i danas prelaze s jednog na drugi i to se događalo stoljećima.
Naglo širenje štokavice i povlačenje kajkavice na obalu je uzrokovala masovna migracija Srba i Hrvata iz BiH. Lokalni čakavci su asimilovani vremenom u štokavce, asimilacija je nastavljena i zbog uzimanja štokavica kao književnog govora.

Na sjever Hrvatske je doselilo mnoštvo čakavaca u 16. stoljeću i svi njihovi potomci, bez izuzetka, su danas kajkavci. Isto tako, brojni čakavci su pred bujanjem štokavskog prešli na štokavicu. Kako onda razlikovati jedne od drugih? Premisa ti je na staklenim nogama.
Zato što je sredina dominantno ostala kajkavska. Slabo naseljeni prostori Vojne Krajine su lako štokavizovani migracijama iz Bosne, više je bilo doseljenog nego domaćeg čakavskog stanovništva.

Naglo širenje štokavice i povlačenje kajkavice na obalu je uzrokovala masovna migracija Srba i Hrvata iz BiH. Lokalni čakavci su asimilovani vremenom u štokavce, asimilacija je nastavljena i zbog uzimanja štokavica kao književnog govora.
Kojih to Srba? Gdje su ti Srbi bili u 19. stoljeću? Zavaravaš se i to veoma. Srbi su bili izrazita manjina u Dalmaciji i toga su i sami Srbi bili itekako svjesni.

FK-1-1-40.jpg

Kojih to Srba? Gdje su ti Srbi bili u 19. stoljeću? Zavaravaš se i to veoma. Srbi su bili izrazita manjina u Dalmaciji i toga su i sami Srbi bili itekako svjesni.

FK-1-1-40.jpg

Gde sam napisao da su bili većina?

Srbi su se doseljavali širom Vojne Krajine, u nekim trenucima su bili na oko 50% stanovništva.
Osim Vojne Krajine doseljavali su se i u severnu Dalmaciju iz BiH.

Ali je isto tako činjenica da je srednjovjekovna Hrvatska još od 9. stoljeća u svom sastavu imala štokavske županije.
Ovo što mi raspravljamo su sve nagađanja, pretpostavke, rekla kazala. Teško se može sa sigurnošću utvrditi kako se pričalo prije 1000 godina na našim prostorima. Jedini sačuvani dokumenti iz tog vrimena potiču sa primorja i oni zaista jesu na čakavici. Ali iz doline Neretve, Dalmatinske zagore, Ravnih kotara, Bukovice, Like, Banije, Korduna, Slavonije, hrvatskih dijelova Bosne i Hercegovine mi nemamo ni jedan srednjovjekovni dokument koliko ja znam pa je nemoguće reći da li su ljudi iz tih krajeva bili štokavci ili čakavci, tamo smo pronašli jedino zapise hrvatskih narodnih vladara ali oni su uglavnom na latinskom jeziku.

Postoje i danas UN pa tu organizaciju Srbi slabo priznaju.

Nego, jesu li se Srbi legalno i legitimno odcjepili od Osmanskog Carstva čijem su sultanu ponizno prisegnuli na pokornost?
Tobože se pozivaju na Ujedinjene nacije a ne priznaju kad Ujedinjene nacije uvedu sankcije Srbiji i prime Hrvatsku u svoje članstvo i kad sud tih Ujedinjenih nacija Haški tribunal osudi srpske generale i političare za ratne zločine i genocid a hrvatske generale oslobodi.

Nisu samo Srbi uticali na štokavizaciju tih područja nego i doseljeni Hrvati iz BiH, kojih je bilo skoro koliko i Srba a sa domaćim Hrvatima su činili većinu u odnosu na Srbe.
Moram te malo pohvaliti. Drago mi je što ne viruješ u one gluposti da smo mi uglavnom pokatoličeni Srbi. Većina tvojih sunarodnjaka stalno pričaju (lupetaju) da je to bila masovna pojava i da skoro niti nema Hrvata koji nije porijeklom Srbin naročito po Dalmatinskoj zagori i zapadnoj Hercegovini. Ti si za razliku od njih ipak koliko toliko razuman i realan. Kada bi među srpskim narodom bilo više takvih ljudi poput tebe siguran sam da bi i srpsko-hrvatski odnosi bili mnogo bolji.

Back