Zašto Srbi mnogo više žale za Jugoslavijom nego Hrvati?

Stefan2828

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.156
Nedavna anketa je pokazala da čak 81% ljudi u Srbiji žale za Jugoslavijom dok je u Hrvatskoj to samo 25%. Zbog čega je tako? Ja sam razmišljao o tome i jedino što mi pada na pamet je Jadransko more kao razlog. Jer Hrvatska je imala to more i za vrime Jugoslavije a ima ga i sada, čak je sada više naše nego tada, tako da mi zaista nemamo objektivnih razloga da žalimo za Jugoslavijom. Srbija u doba Jugoslavije naravno nije direktno imala more ali se donekle ipak mogla pozivati na činjenicu da je i ona dio Jugoslavije kao i Hrvatska pa je samim tim hrvatsko more na neki način zajedničko svim nacijama i republikama u Jugoslaviji. Srbi su za vrime Jugoslavije jednostavno mogli reći da žive u državi sa možda i najlipšim morem na svitu. Raspadom Jugoslavije ostali su bez toga i logično da ih hvata nostalgija za predivnim primorskim mistima kao što su na primjer: Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Rijeka, Pula, Cavtat, Ston, Makarska, Omiš, Kaštel Sućurac, Trogir, Primošten, Tisno, Tribunj, Vodice, Pirovac, Pakoštane, Biograd, Sveti Filip i Jakov, Turanj, Sukošan, Bibinje, Nin, Crikvenica, Opatija, Poreč, Rovinj, Umag, Lastovo, Mljet, Korčula, Brač, Hvar, Vis, Murter, Kornati, Pašman, Ugljan, Vir, Pag, Rab, Cres, Krk itd.

zato što Hrvati sad žive otprilike na istom nivou kao u SFRJ dok Srbi žive na nižem nivo nego u SFRJ i ekonomski i politički i kulturno...samo su Slovenci stvarno profitirali od raspada SFRJ pa je njihova secesija imala smisla...
A zašto Srbi sada lošije žive nego u doba SFRJ? Jel zbog toga što su onda iskorištavali Hrvatsku i Sloveniju a sada to ne mogu?

A zašto Srbi sada lošije žive nego u doba SFRJ? Jel zbog toga što su onda koristili Hrvatsku i Sloveniju a sada to ne mogu?
zato što zemljom vladaju lopovi koji u prvi plan guraju debile i megalomane.. deca komunizma...sve lopovsko iz cele SFRJ se bilo slilo u Beograd i sad njihovi potomci vladaju i pljačkaju zemlju mnogo beskrupuloznije nego što su njihovi preci komunisti to radili...drugim rečima nekadašnja UDBA je postala mafija koja preko politike krade na sve strane...

Vecina ljudi u Srbiji sada smatra Jugoslaviju gresko, iako je nekada bilo potpuno drugacije....Ta ideja je postojala vekovima i sve su je generacije podrzavale...Razlog je to, jer ljudi zele vecu drzavu, jacu, brojniju, smatraju da zbog toga imaju i licne benefite... Da li ce se ona zvati Srbija ili Jugoslavija nije toliko vazno(cak bi u Srbiji vise voleli da se ta drzava mogla zvati Srbija)...A i ta Jugoslavija ponekad je bila nikada veca Srbija...U njoj su ziveli svi Srbi zajedno i to je glavni razlog zasto su je Srbi zeleli, ne iz ljubavi prema Slovencima, vec iz ljubavi prema teritoriji, velicini, brojnosti i snazi...U toj drzavi smo mi najbrojni narod i nismo osecali da trebamo bilo sta da trpimo, vec dobijamo...Samo je pitanje koristi i uzimanja, a ne davanja..Cim je doslo do problema i propasti ekonomije i cim je Stari otisao na nebo, mi smo promenili plocu i zamrzeli tu Jugoslaviju...Voleli smo da od nje ostane sto veca Srbija, ali je ostala tek tolika kolika je bila republika u Jugoslaviji...
Na kraju, oni koji su zeleli izaci iz Jugoslavije zbog Srbije, prirodno je da ce pokusati da se otarase te ljubavi prema Jugoslaviji, jer to opravdava svoju zelju za samostalnosti...Najveca nostalgija za Jugoslavijom je i dalje u Bosni, a najmanja u Sloveniji...Ocekivano...

Vecina ljudi u Srbiji sada smatra Jugoslaviju gresko, iako je nekada bilo potpuno drugacije....Ta ideja je postojala vekovima i sve su je generacije podrzavale...Razlog je to, jer ljudi zele vecu drzavu, jacu, brojniju, smatraju da zbog toga imaju i licne benefite... Da li ce se ona zvati Srbija ili Jugoslavija nije toliko vazno(cak bi u Srbiji vise voleli da se ta drzava mogla zvati Srbija)...A i ta Jugoslavija ponekad je bila nikada veca Srbija...U njoj su ziveli svi Srbi zajedno i to je glavni razlog zasto su je Srbi zeleli, ne iz ljubavi prema Slovencima, vec iz ljubavi prema teritoriji, velicini, brojnosti i snazi...U toj drzavi smo mi najbrojni narod i nismo osecali da trebamo bilo sta da trpimo, vec dobijamo...Samo je pitanje koristi i uzimanja, a ne davanja..Cim je doslo do problema i propasti ekonomije i cim je Stari otisao na nebo, mi smo promenili plocu i zamrzeli tu Jugoslaviju...Voleli smo da od nje ostane sto veca Srbija, ali je ostala tek tolika kolika je bila republika u Jugoslaviji...
Na kraju, oni koji su zeleli izaci iz Jugoslavije zbog Srbije, prirodno je da ce pokusati da se otarase te ljubavi prema Jugoslaviji, jer to opravdava svoju zelju za samostalnosti...Najveca nostalgija za Jugoslavijom je i dalje u Bosni, a najmanja u Sloveniji...Ocekivano...
Pa ankete pokazuju da je najveća nostalgija za Jugoslavijom i dalje u Srbiji čak 81%.

Znači misliš da to nije zbog hrvatskog mora.
Pa dobro, ljudi zale za mladoscu i njihovo secanje je selektivno, ima tu i mora i ljubavi i sporta i ostalih radosti.... Ja sam rekao da je to zal za sto vecom drzavom, brojnijim narodom, mocnijom, jacom, bitnijom u evropskoj politici...Ljudi smatraju da im takva drzava donosi i da je donosila vise i licnih benefita....

Pa dobro, ljudi zale za mladoscu i njihovo secanje je selektivno, ima tu i mora i ljubavi i sporta i ostalih radosti.... Ja sam rekao da je to zal za sto vecom drzavom, brojnijim narodom, mocnijom, jacom, bitnijom u evropskoj politici...Ljudi smatraju da im takva drzava donosi i da je donosila vise i licnih benefita....
Ali ta država Jugoslavija je bila veća, jača, bitnija zahvaljujući tome što su u njoj pored Srba i Srbije bili ostali balkanski narodi sa svojim zemljama i MOREM. Vi sami nikad ne bi ste mogli učiniti Jugoslaviju tako moćnom. Dakle opet ispada da želite za nama.

Znači Kiriku,SFRJ je nešfo kao Bosna.

Znači Kiriku,SFRJ je nešfo kao Bosna.
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca(kasnije Jugoslavija), nastala je ujedinjenjem Kraljevine Srbije i Crne Gore sa Drzavom Srba, Hrvata i Slovenaca.... U tom smislu ne moze nikako biti isto sto i Bosna, jer je Bosna drzava koja se od Dejtonskog sporazuma sastoji od dva entiteta i jednog distrikta...Sto je platforma za mir...

zato što Hrvati sad žive otprilike na istom nivou kao u SFRJ dok Srbi žive na nižem nivo nego u SFRJ i ekonomski i politički i kulturno...samo su Slovenci stvarno profitirali od raspada SFRJ pa je njihova secesija imala smisla...
Nisam baš siguran. Što se tiče kupovne moći, mislim da je veća razlika između Hrvatske i Slovenije bila u SFRJ nego što je sad. Prosječna plaća u Sloveniji je oko 175€ veća nego u Hrvatskoj. A cijene i režije podjednake.
Dok s druge strane Hrvatska se od Srbije dosta udaljila o odnosu na Jugoslaviju. U Jugoslaviji Hrvatska i Vojvodina su bile slične po plaćama i razvijenosti, a danas baš i nisu. Hrvatska prosječna plaća je oko 500€ veća nego srpska. Cijene i režije su isto tako podjednake.
Tako da bih se usudio reći da su Slovenija i Hrvatska dobitnici, a Srbija, a pogotovo Vojvodina, gubitnici.

Nedavna anketa je pokazala da čak 81% ljudi u Srbiji žale za Jugoslavijom dok je u Hrvatskoj to samo 25%. Zbog čega je tako?

Зато што је простор Југославије уствари ратни плен Србије !
Краљевина Србија је победница у Великом рату, и највише се питала на крају тог рата.
Наши дедови су крварили за ту земљу !

Да би то народ прихватио радосна срца, направљене су приче о уједињењу Јужних Словена и сл.

То вам је као што је СССР у 2. Св. рату ослободио све источне земље (делом и нас)
тако да Румунија, Бугарска, И.Немачка, Литванија, Летонија, Молдавија,
Мађарска, ЧССР, су уствари ратни плен Совјетског Савеза.

Не би се они добровољно укључили у Варшавски блок, никако !

Zato što je prostor Jugoslavije ustvari ratni plen Srbije !
Kraljevina Srbija je pobednica u Velikom ratu, i najviše se pitala na kraju tog rata.
Naši dedovi su krvarili za tu zemlju !

Da bi to narod prihvatio radosna srca, napravljene su priče o ujedinjenju Južnih Slovena i sl.

To vam je kao što je SSSR u 2. Sv. ratu oslobodio sve istočne zemlje (delom i nas)
tako da Rumunija, Bugarska, I.Nemačka, Litvanija, Letonija, Moldavija,
Mađarska, ČSSR, su ustvari ratni plen Sovjetskog Saveza.

Ne bi se oni dobrovoljno uključili u Varšavski ugovor, nikako !
Ni prvi ni zadnji koji su Hrvatsku doživljavali kao svoj plijen samo da bi ih ta ista Hrvatska razyebala kao beba zvečku.

Back