- Poruka
- 1.156
Nedavna anketa je pokazala da čak 81% ljudi u Srbiji žale za Jugoslavijom dok je u Hrvatskoj to samo 25%. Zbog čega je tako? Ja sam razmišljao o tome i jedino što mi pada na pamet je Jadransko more kao razlog. Jer Hrvatska je imala to more i za vrime Jugoslavije a ima ga i sada, čak je sada više naše nego tada, tako da mi zaista nemamo objektivnih razloga da žalimo za Jugoslavijom. Srbija u doba Jugoslavije naravno nije direktno imala more ali se donekle ipak mogla pozivati na činjenicu da je i ona dio Jugoslavije kao i Hrvatska pa je samim tim hrvatsko more na neki način zajedničko svim nacijama i republikama u Jugoslaviji. Srbi su za vrime Jugoslavije jednostavno mogli reći da žive u državi sa možda i najlipšim morem na svitu. Raspadom Jugoslavije ostali su bez toga i logično da ih hvata nostalgija za predivnim primorskim mistima kao što su na primjer: Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Rijeka, Pula, Cavtat, Ston, Makarska, Omiš, Kaštel Sućurac, Trogir, Primošten, Tisno, Tribunj, Vodice, Pirovac, Pakoštane, Biograd, Sveti Filip i Jakov, Turanj, Sukošan, Bibinje, Nin, Crikvenica, Opatija, Poreč, Rovinj, Umag, Lastovo, Mljet, Korčula, Brač, Hvar, Vis, Murter, Kornati, Pašman, Ugljan, Vir, Pag, Rab, Cres, Krk itd.