Zasto Srbe iz BiH zovete bosancima?

Mali Keks

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
189
Zasto Srbe iz BiH nazivate bosancima?
Zasto kazete neki,da je neko iz Bosne ako je on iz Republike Srpske?
Dok su Srbija i Crna Gora bili jedna drzava,za ljude iz npr Podgorice mnogi su govorili da su iz Crne Gore a ne iz Srbije?
Za ljude iz Prizrena,Pristine,K.Mitrovice takodje ne kazete iz Srbije nego sa Kosova?
Zasto onda mnogi za ljude iz Bijeljine,Pala,Trebinja kazete da su iz Bosne a ne iz RS?

Dok su Srbija i Crna Gora bili jedna drzava,za ljude iz npr Podgorice mnogi su govorili da su iz Crne Gore a ne iz Srbije?
Za ljude iz Prizrena,Pristine,K.Mitrovice takodje ne kazete iz Srbije nego sa Kosova?
Zasto onda mnogi za ljude iz Bijeljine,Pala,Trebinja kazete da su iz Bosne a ne iz RS?
Срби из мог родног краја (северна Далмација) су Србе из Б. Грахова које је близу (само преко Динаре) вазда звали Босанцима. У регионалном смислу Срби из Босне су до не тако давне прошлости себе сматрали Босанцима. Кад је почео рат они су експресно престали себе сматрати Босанцима у завичајном смислиу зато што су им муслимани огадили тај појам, и почели су себе завичајно звати Крајишницима, Семберцима, Подрињцима, Посавцима итд. у зависности из ког дела Босне су.

Zato sto su izBosne. U cemu je razlika izmedju Bosne i R. Srpske?

Зато што је Босна Српска држава старија од Рашке државе и касније Србије а млађа од Херцеговине и Дукље. Ми Срби никада не треба да се одрекнемо светлог имена Босне и Тврткових љиљана. У старој Југославији за Србе из Босне би ми Србијанци говори да су "Босанци" док смо потурице једноставно називали "муслиманима" а Хрвате Хрватима. Мене наши из Босне увек зову "Србијанац" и ја се не љутим.

Зато што је Босна Српска држава старија од Рашке државе и касније Србије а млађа од Херцеговине и Дукље. Ми Срби никада не треба да се одрекнемо светлог имена Босне и Тврткових љиљана. У старој Југославији за Србе из Босне би ми Србијанци говори да су "Босанци" док смо потурице једноставно називали "муслиманима" а Хрвате Хрватима. Мене наши из Босне увек зову "Србијанац" и ја се не љутим.
Zato što se RS nalazi u BiH. Logično.

Имамо четири основна колективна идентитзета по етничком (етноними), политичком (политоними), завичајном (демоними) и вјерском основу која нису у раскораку и која не треба бркати, довршени људи их не бркају, они подложнији инструментализацији, што имамо случају са припадницима једне нације рођене у подруму једног сарајевског хотела 1993-е, их бркају што за посљедицу има збрку у глави.

Термин Босанци може се користитити као демоним, одредница становника области Босне, а у колоквијалном дискурсу би се знао користити и као политоним, посебно у времену постојања Југославија одредница за све становнике административне јединице СР БиХ.
Срби пречани који су настањивали ту административну јединицу нису се посебно освртали на те ствари иако би то некад било употребљавано у погрдном контексту.
Након дешавања 1990их, на том простору бивше СР БиХ успостављене су двије државе, Српска рођена 9.јануара 1992. и федерацију БиХ, за сада спојене у фаличној државној заједници која опстаје захваљујући инфузији спољног фактора. До када, видјећемо.

Када је пак демоним Босанци у питању, мало је незгодно јер нико не умије одредитуи границе области Босне, оквирно то је отприлике нешто шири простор сарајевско-зеничке котлине, но нико не умије баш дефиниати шта обухвата, и ту расправа гдје почиње или завршава Босна ће увијек отићи у разглабање без краја гдје је свако убијеђен да баш он зна докле је Босна.

У сваком случају, Срби из Српске су прије свега Срби, држављани своје отаџбине Српске, држе до свог завичаја, са поносом ће казати да су Херцеговци, Крајишници, Посавци, Подрињци, Босанци, Семберци, но прије свега су Срби. Ако то неки не могу разумјети, шта да се ради.

Aj се кладимо да БиХ као "држава" у садашњим геополитичким превирањима неће опстати као држава за пет до десет година !! Дајем кило крви !! И не само Босна него још МНОГО ТОГА на овом делу Балкана и Европе.

Зато што се углавном сматра као географска одредница. Ако ја тренутно живим на простору АП Војводине онда сам за неког Нишлију по аутоматизму Војвођанин. Исто као што је за мене неки Лесковчанин геџован. И то је ок. Нема ту ништа лоше.

Hercegovce ne nazivamo

Vecina i nije procitala fino moj post.
Ako nas iz RS nazivate bosancima ,onda i za onog iz Prizrena reci iz Srbije a koliko vas kaze "onaj sa Kosova" a Kosovo sastav Srbije. Mjerite na razlicitim "kantarima" umjesto na istom....
Ok,drzis se zvanicne drzave pa po njoj mjeris,onda ako kazes po tome da je Bosanac iz Bl,onda reci i za Prizrenovca da je iz Srbije,i nekad jeste li za Budvanina govorili da je iz Srbije a ne iz CrneGore.
Jos malo ce narod poceti prihvatati suptilno ono sto Canak,N1,List Danas i ostala gamad forsira na tome da je samo RS ili severna Bosna a ne Republika Srpska. Malo po malo unistavaju nas i razdvajaju sa vama u Srbiji kao Srbijanac a mi ovamo Bosanci. Umjesto svi Srbi.
I za Republku Srpsku je izgunulo stotine hiljade i vas iz Srbije i nas,i cak i Rusa i Ukrajinaca,da bi dobili ovu drzavu a danas ssmo kazu Bosna,sve je isto. E pa nije. Jeste za ljude novije generacije od 20g,ili za starije djuturume kojima Blic,N1 i slicni ispiraju mozak,britanskim parama.

Pa neki Hercegovci se bune (i to s pravom) kada ih se naziva Bosancima.
Tito je tako od makedonaca formirao naciju. Od Crnogoraca naciju. Sve manje Srba nego sve neki Sandzaklije,Makedonci,Crnogorci,Vojvodjani,..ko i onda "nisam Srbin ja sam Jugosloven". Sad vec polako Srbi i Srbijanci,za 10 godina i to ce vama nekima utuviti u glavu da smo razlicite nacije. Srbi se komadaju na dijelove a narod prihvata. Znas kako je Tito rekao "Unisticu Srbe tako da za 50g nece znati ko su ,a za 100god nece ni postojati".. evo vam se ostvaruje.

Ljiljani su francuski,mi uzeli od njih,bosnje od nas. Pa ja,mi Bosna vi SRBIJANCI. Sutra ce od toga ubijediti nove generacije da su razlicite nacije kao sto su i Srbe i Crnogorce razdvojili,kulturno.
Pa onda Vojvodjanin bajo,nisi Srbin ti si Vojvodjanin. Pa kao nekad nisi ni Srbin nego Jugosloven... Ajde malo da citamo kako su formirane lazne nacije Madjari,Albanci itd... Da vidimo kako zapad formira i odvaja od matice.

Ljiljani su francuski,mi uzeli od njih,bosnje od nas. Pa ja,mi Bosna vi SRBIJANCI. Sutra ce od toga ubijediti nove generacije da su razlicite nacije kao sto su i Srbe i Crnogorce razdvojili,kulturno.
Pa onda Vojvodjanin bajo,nisi Srbin ti si Vojvodjanin. Pa kao nekad nisi ni Srbin nego Jugosloven... Ajde malo da citamo kako su formirane lazne nacije Madjari,Albanci itd... Da vidimo kako zapad formira i odvaja od matice.
Ко има грам мозга.....разумеће да је то само завичајно звање а не национално.

za mene su to sve Bosančerosi, a ovi drugi Kosovari!

Back