Zašto SPC ne prihvata kalendar Milutina Milankovića?

Ovim si priznao da nijedna crkva u svetu ne koristi Milankovićev kalendar.
Овим си признао да немаш појма са историјом
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Revised_Julian_calendar

The Revised Julian calendar, or less formally the new calendar and also known as the Milanković calendar, is a calendar proposed in 1923 by the Serbian scientist Milutin Milanković as a more accurate alternative to both Julian and Gregorian calendars.
ognjilo nema veze sa slovom
srpski-evro-1.jpg
Питај Декапитареа, он је паметан момак

Poslednja izmena:
Pošto nisi postavio dokaz sa nijednog zvaničnog sajta nijedne crkve, ovim si priznao da nijedna crkva u svetu ne koristi Milankovićev kalendar.
Koriste ga, kao, zvanicno Rumunska, Bugarska i Grcka pravoslavna crkva i jos neke, ali se njihovi "starokalendarci" narocito bugarski gde je najkasnije uveden za vreme komunizma, zale na to da nema npr ponekih goidna uopste Petrovskog posta, drugo da je odredjivanje Uskrsa problematicno i da se svodi na gregprijanski kalendar i slavljenje zajedno sa rimokatolicima, zatim proslavljanje nekih nacionalnih praznika po 2 puta takodje..

Ukratko, ne idu teologija i matematika bas uvek, a kod nas je on odbacen iz razloga jer se smatralo da je tada kralj zeleo da udovolji Hrvatima.

“Na koji način savremeni čovek može da organizuje svoj život tako, da ne stupi u protivurečnost sa zahtevima vere – ovo je nešto što me je oduvek interesovalo, kao i pitanje o novom i starom kalendaru i zbog čega se u našoj zemlji prešlo na novi kalendar.

Da li je to bilo neophodno? A možda je opasno ili štetno? Došao sam do nekih zaključaka, ali sam uvek navikao da više razmišljam, nego da nagadjam. Prvi Vaseljenski sabor i Pravila svetih apostola kažu, da hrišćanska Pasha uvek treba da se slavi posle jevrejske i da se to ne sme narušavati. Prema izvodu grigorijanskog kalendara hrišćanska Pasha se često poklapala sa jevrejskom, a ponekad joj je i prethodila. A to je grubo narušavanje kanona.

Prilagodjen pravoslavnoj Pashi, grigorijanski kalendar koji se koristi u Bugarskoj Crkvi, odbacuje mogućnost slavljenja naše Pashe pre jevrejske, ali mnogo toga u bogosluženju ostaje zamršeno. Poredak u Velikom postu takodje nije jasan. Naprimer, ima godina kada Petrovskog posta uopšte nema.
https://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4372

Koriste ga, kao, zvanicno Rumunska, Bugarska i Grcka pravoslavna crkva i jos neke, ali se njihovi "starokalendarci" narocito bugarski gde je najkasnije uveden za vreme komunizma, zale na to da nema npr ponekih goidna uopste Petrovskog posta, drugo da je odredjivanje Uskrsa problematicno i da se svodi na gregprijanski kalendar i slavljenje zajedno sa rimokatolicima, zatim proslavljanje nekih nacionalnih praznika po 2 puta takodje..

Ukratko, ne idu teologija i matematika bas uvek, a kod nas je on odbacen iz razloga jer se smatralo da je tada kralj zeleo da udovolji Hrvatima.

https://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4372
Lupaš gluposti, idi na zvanični sajt tih crkava i videćeš da ni jedna ne koristi Milankovićev kalendar, i niti jedna ne pominje Milankovića uopšte

Lupaš gluposti, idi na zvanični sajt tih crkava i videćeš da ni jedna ne koristi Milankovićev kalendar, i niti jedna ne pominje Milankovića uopšte
Ne budi tvrdoglav, imas vise izvora da koriste, proguglaj, a jedan od njih je i link ovog svestanika koji sam iznad dala, kao i odgovarajuci deo teksta.

Ali kazem, to nije vazno, jer se u praksi hvata isto kao da su presli na gregorijanski kalendar.

Ne budi tvrdoglav, imas vise izvora da koriste, proguglaj, a jedan od njih je i link ovog svestanika koji sam iznad dala, kao i odgovarajuci deo teksta.

Ali kazem, to nije vazno, jer se u praksi hvata isto kao da su presli na gregorijanski kalendar.
Koja crkva koristi Milankovićev kalendar i pominje reč Milanković ?
Pošto nisi postavila ni jedan zvaničan sajt nijedne crkve koja pominje Milankovića niti koristi nešto što se zove Milankovićev kalendar cenim da si ovim priznala da niko u svetu i nijedna crkva ne koristi Milankovićev kalendar.

Koja crkva koristi Milankovićev kalendar i pominje reč Milanković ?
Pošto nisi postavila ni jedan zvaničan sajt nijedne crkve koja pominje Milankovića niti koristi nešto što se zove Milankovićev kalendar cenim da si ovim priznala da niko u svetu i nijedna crkva ne koristi Milankovićev kalendar.
Pa ne znam koja je adresa tih sajtova crkava, ali svejedno, i bolje je sto ga ne koriste, kako se ispostavlja.

Pa ne znam koja je adresa tih sajtova crkava, ali svejedno, i bolje je sto ga ne koriste, kako se ispostavlja.
Ja kažem da naslov da bi bio ispravan treba da bude "ZAŠTO NIJEDNA CRKVA NA SVETU NE KORISTI MILANKOVIĆEV KALENDAR"
ovako naslov je lažan jer pominje SPC, a u stvari niko u svetu ne koristi Milankovićev kalendar niti ga iko pominje

Ja kažem da naslov da bi bio ispravan treba da bude "ZAŠTO NIJEDNA CRKVA NA SVETU NE KORISTI MILANKOVIĆEV KALENDAR"
ovako naslov je lažan jer pominje SPC, a u stvari niko u svetu ne koristi Milankovićev kalendar niti ga iko pominje
Si ti malo ....
Ne zovu ga tako nego ga zovu kalendar
Sta hoces , dnevnu molitvu milankovicu i klanjanje srbiji?

Ovim si priznao da ni jedna crkva na svetu ne koristi nešto što se zove Milankovićev kalendar, niti jedna ctkva pominje Milankovića , talno čitam nigde ne piše Milanković i sam si ovim dokazao
Тражио си званичан сајт, добио си.
То што ти сам себе увераваш да си у праву то остављам теби
Не можеш више бити у праву ако сто пута поновиш једно исто.
Прочитај мало пре него кренеш да пишеш нетачне ствари.

Naslov je bio u pocetku sasvim drugaciji, ai neko zeli da pomogne neukim i/ili beozbraznim modovima da opstanu gde bi se drugi obican korisnik banovao radi provokacije.

Ali neko bez obraza i dalje ostaje mod.

Originalan naslov teme je bio "Zašto SPC ne da da Srbi budu kao i sav normalan svet"
Problem je u raskolima koje je porodila promena kalendara. U SPC već postoji nekoliko raskola koji se samo produbljuju, a promena kalendara bi tradicionalnije vernike odvojila od Beogradske patrijaršije. Na žalost, ne vidim da se išta čini sa strane patrijarha i sabora da se sadašnji raskoli zaleče. Problem je što su naši episkopi mentalno u srednjem veku, eparhije i episkopsku vlast doživljavaju kao svoje feude, maltretiraju sveštenike (dokazano pravosnažnim sudskim presudama), stalno od države očekuju izdašne dotacije. Ulaze u megalomanske projekte (objekti, fakulteti i škole za koje realno nemaju para). SPC treba da se pokrije koliko ima kad su u pitanju troškovi. I da se drugačije organizuje kad su finansije u pitanju. Dok neki plivaju u parama, drugi jedva preživljavaju.

Tema je više za nauku.Postoji više prirodno matematičkih modela astronomskih mera i računanja vremena gde je preciznost vrhunska .I tu postoje modeli razvoja medjutim u jedom modelu koji sam razvijao došlo je do problema u nedostatku mogućnosti programiranja .
A što se tiče civilnih kalendara koji su u upotrebi u svetu su oni stvar dogovora a ne tačnosti .Jedino arheologija može da odredi da li je danas ovakav redosled meseci godina i dana tačan.I malo vremena što sam posvetio znajte da nešto nije sasvim u ispravnom redosledu .Naravno odnosno nažalost primenjena arheologija je zabranjena nauka a ona pruža nove vidike .I na trećem mestu što se tiče obrednih ili crkvenih kalendara tu je potreban čitav niz naučnika različitih disciplina i otvoren forum u kome bi se decenijama iznosile analize pre nego bi bio predložen. I na kraju ima slučajeva da pomislite da je sve fantastično odradjeno , a neka vidovita osoba Vam kaže da ste rodjeni tad i tad odnosno ne broj datuma već na koji Praznik ste rodjeni ,a što i jeste , i onda vidite da pored fizičkog postoji i metafizički kalendar .

pa zašto povezuju sa bizantima
kao neka 4B da smo uzeli od njih pa umesto B stavili ćirilično S tj C

i ja pitam šta onda znači 4 slova S na ćirilici

"Na grbu obnovljene Vizantije nalazila su se četiri slova "β" koja imaju identičan oblik sa ćiriličnom slovu "V". Reč je o akronimu motoa dinastije Paleolog, odnosno krilatice Vizantije, koji je opet prerađen iz vremena rimske iperije: "Car Careva, Caruje nad Carevima“ ("Βασιλεὺς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων“)."

aj nek mi onda neko kaže šta onda znači 4S
"Sar nad Sarjah Sarujet Sarjam".
"Car Careva Caruje Carevima"
Originalni natpis nije na Srpskom jeziku, kao što ni Kraljevi nisu bili Srbi.
A taj koji se pominje u natpisu je onaj koga Latini zovu Rex Mundi, Kralj Sveta.

Неки су већ мало одговорили и појаснили, укратко, није тако једноставно, има ту разних утицаја, црквени, политички, историјски, тај Сабор 1923. је требало да буде сабор свих ПЦ, али нису се одазвале неке велике цркве и патријаршије, није био добро организован са проблематичним темама и са проблематичним председником сабора васељенски патријарх Мелетије, све је у вези њега било проблематично, тако да је тај сабор у ствари више био као неко саветовање неких ПЦ на нижем нивоу јер нису били представници патријарси и епископи цркава, зато су и одлуке и перцепција овог Сабора у ПЦ биле селективне.

Зато је и питање примене календара било такође селективно, како која црква просуди да је најбоље за њу, Грчка црква је највише погрешила и зато и до дан данас има проблема, толико расцепа и подела са старокалендарцима и зилотима, Румунска црква тамо је и дан данас највише 1,2 милиона старокалендараца и зилота, Бугарска црква нешто мало мање проблема, за нас је било најбоље да не примењујемо, као што би рецимо и данас такође било најбоље да се не мења каледар.

Back