Zašto SPC ne prihvata kalendar Milutina Milankovića?

Apsolutno si u pravu
Ako već koriste Julijanski, nije mi jasno zašto na svom sajtu koriste Gregorijanski?
pisao sam juce na info@spc.org
postavio sam im to pitanje. videcu da li ce nesto da odgovore... :lol:

Unbenannt.JPG

z:lol:, znam ja i kada su donoseni hatiserifi i kada je napravljen prvi ustav... Pa bas je taj ustav sa namerom usvojen na isti dan na koji je Karadjordje poveo ustanak, a ti ga stavljas u zapecak...Bitni su i Obrenovici naravno... Pa onda tvoja familija, pa Karadjordjevici? Moze tako?
Država je osnovana onda kada dobije priznanje i kada uspostavi kontrolu nad svojim teritorijom.
Miloševu Srbiju su priznali sami Turci, od kojih je dobila аutonomiju, kasnije državnost.
I ne želim više o tome.

Termin Vizantija je izmisliio Hironimus Volf u šesnaestom veku, 1557, više od 100 godina nakon je Rimsko carstvo propalo turskim osvajanjem 1453.
"Још раније од овог Константиновог дела настало је његово дело „De thematibus“ (О темама) који је написао око 934. Тај спис описује византијске управне јединице-теме у Константиново време, али дело се више односи на стање у 5. и 6. веку.

Треће, уједно и најопширније дело цара-писца носи назив „De ceremonius aulae Bizantinae“ (О церемонијама византијског двора). Оно је настало после 952. године и доноси опис византијских обреда на дворовима и византијским церемонијама"

Mislim da nisi u pravu.
Pravih vernika ima u velikom broju ali ima i onih koji se polako vracaju veri posle 50 godina komunizma a slavi se onako kako i kada crkva nalaze sto je i normalno.
Deklarativni vernici su 99% ali koliki posto ide redovno u crkvu? Da pođem od svoje porodice znam sigurno da bar od čukundede pre nekih 130 godina niko nije otišao na pričest

Deklarativni vernici su 99% ali koliki posto ide redovno u crkvu? Da pođem od svoje porodice znam sigurno da bar od čukundede pre nekih 130 godina niko nije otišao na pričest
To je ipak samo tvoje individualno iskustvo.
PO manjim sredinama je potpuno drugacije. Postuju se svi postovi ide se u crkvu i na pricest.
Ja licno sam se pricestio dva puta poslednih par godina a moj sin, odrastao na Cvetnom Trgu, ne propusta ni jednu liturgiju i redovno se pricescuje. To je moje licno iskustvo.
A fakat je da se omladina puno okrece crkvi. U poslednjih deset, petnaest godina manastiri vrve od mladih isjusenika i monaha a crkve su pune mladih svestenika.

To je ipak samo tvoje individualno iskustvo.
PO manjim sredinama je potpuno drugacije. Postuju se svi postovi ide se u crkvu i na pricest.
Ja licno sam se pricestio dva puta poslednih par godina a moj sin, odrastao na Cvetnom Trgu, ne propusta ni jednu liturgiju i redovno se pricescuje. To je moje licno iskustvo.
A fakat je da se omladina puno okrece crkvi. U poslednjih deset, petnaest godina manastiri vrve od mladih isjusenika i monaha a crkve su pune mladih svestenika.
Izvini, ne znam kako misliš po manjim sredinama. Baš naprotiv meni se čini da više vernika ima po većim mestima poput Niša, Beograda dok u manjim sredinama poput Leskovca brzo dobiješ nadimak "sektaš" ako staviš krst oko vrata ili počneš da ideš redovno na liturgiju. Dok sam još bio nominalno Pravoslavac na papiru mi nismo postili, niti znam bilo koga ko je postio, samo smo na Badnje Veče spremali posnu hranu.

"Vizantija" nije bila deo rimskog carstva već Rimsko carstvo. Car Konstantin je 330. godine premestio glavni grad na Bosfor i imenovao ga je Novi Rim, kasnije nazvan Konstantipolj ili Carigrad. Nepunih 150 godina kasnije Rim je pao i time je završen zapadni deo Rimskog carstva koji je ionako bio zaostao, varvarski i nevredan truda.

Termin Vizantija je izmisliio Hironimus Volf u šesnaestom veku, 1557, više od 100 godina nakon je Rimsko carstvo propalo turskim osvajanjem 1453.

Pogledajte prilog 1668503 Pogledajte prilog 1668505 Pogledajte prilog 1668506 Pogledajte prilog 1668507
Vizantijski grb i oznake
Liče vam na nešto poznato?
mito a na našem grbu jesu li to slova ili ognjila?

Back