Zašto SPC ne prihvata kalendar Milutina Milankovića?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
85.060
Srpska pravoslavna crkva, koja je na na Pravoslavnom saboru u Carigradu 1923. bila ispred pravoslavnih crkava, imala je zadatak da podnese svoj predlog budućeg kalendara.

Zato je angažovala najvećeg stručnjaka za tu oblast, našeg proslavljenog naučnika Milutina Milankovića. Njegov kalendar je bio najprecizniji kalendar koji je ustanovljen, i njime je bilo predviđeno približavanje julijanskog i gregorijanskog.

Njegov kalendar su te 1923. odmah prihvatile Grčka, Bugarska, Rumunska, Aleksandrijska, Carigradska i Antohijska patrijaršija, a kasnije i Kiparska, kao i mnoge druge.

I Ruska pravoslavna crkva prihvatila je Milankovićev kalendar, ali ga se po povratku u zemlju odrekla, da bi njenim stopama uskoro krenula i SPC.

Svaka crkva je imala neki svoj razlog zbog kog nije prihvatila Milankovićevu reformu. Naša država je prihvatila gregorijanski kalendar, ali mimo crkve, pa je tako u kraljevini SHS nastao raskorak između države i crkve. Država je prešla na gregorijanski kalendar kao na zapadu, a crkva je ostala pri julijanskom.

Postoje teorije koje kažu da se reforma izjalovila zbog toga što je SPC smatrala da kralj Aleksandar time želi da učvrsti svoju moć. Crkva je nezvanično smatrala da Aleksandar prelaskom na Milankovićev kalendar želi da udovolji Hrvatima u Kraljevini SHS, pa je njeno odbijanje kalendara bio čin pokazivanja moći u odnosu na kralja.

1736209771208.png

Pravoslavlje su Nemanjići silom uterali u Srbe o onda vekovima utucavali u mozak kao nešto što označava Srbe.

A ne postoji nesrpskija stvar od pravoslavlja
Svasta bih ti nesta rekao.Ali bolje Hristos se rodi.Bit cemo na julijanskom kalendaru proslavljanja Bozica sve dok su braca Rusi na julijanskom kalendaru proslavljanja rodjenja Hrista.

Svasta bih ti nesta rekao.Ali bolje Hristos se rodi.Bit cemo na julijanskom kalendaru proslavljanja Bozica sve dok su braca Rusi na julijanskom kalendaru proslavljanja rodjenja Hrista.
Grci su nam bliži, od njih smo i načili sve što znamo i hrišćanstvu. I Rusi su od njih naučili.
A Grci su prihvatili Milankovićev kalendar.

Pa sta te jado onda tjera da raspravljas o Pravoslavlju?Jesi li u bilo kojoj religiji?
Volis li astronomiju?Pecas li?Lovis li?
Provociras li?
Nemam problem sa religijom ako mi se ne meša u život. Imam problem kada gde god krenem neko propagira da je pravoslavlje sinonim za Srbe i Srbiju.

I još naprave državni praznik na pogrešne datume.

Nemam problem sa religijom ako mi se ne meša u život. Imam problem kada gde god krenem neko propagira da je pravoslavlje sinonim za Srbe i Srbiju.

I još naprave državni praznik na pogrešne datume.
Preseli se u drzavu koja ti odgovara.Evo ja sam se preselio u Srbiju.I ovde mi je potaman.I ti mozes malo se pomjeris i imas drugu crkvu ili dzamiju.Blizu ti je .

Preseli se u drzavu koja ti odgovara.Evo ja sam se preselio u Srbiju.I ovde mi je potaman.I ti mozes malo se pomjeris i imas drugu crkvu ili dzamiju.Blizu ti je .
Nije u pitanju da mi treba druga crkva nego da je nema uopšte na državnom nivou. Neka svako slavi šta hoće u toplini doma svoga ali ne da postane državni praznik a još manje da bude odrednica nacionalnosti.

Ali to nije tema. Tema je zašto je SPC iz inata pogazila svoju odluku da usaglasi kalendar sa onim koji je sam srbin proračunao?

Nije u pitanju da mi treba druga crkva nego da je nema uopšte na državnom nivou. Neka svako slavi šta hoće u toplini doma svoga ali ne da postane državni praznik a još manje da bude odrednica nacionalnosti.

Ali to nije tema. Tema je zašto je SPC iz inata pogazila svoju odluku da usaglasi kalendar sa onim koji je sam srbin proračunao?
Bas mi te zao sto ces biti svjedok izgradnje jos puno hramova SPC i bit ce puni.Vjeronauka u skolama daje svoje plodove.

Tema nije na Religiji već u zabavnom delu krstrarice. A sama odluka da se ne poštuje novi kalendar uopšte nije religiozne prirode već političke.
Nadam se da zivis tamo gdje ima puno hramova i vjernika SPC.
Volio bih da si na Badnje vece nailazio na paljenje Badnjaka na svakom cosku.
Pozivam te da odes u najblizi hram SPC sutra i postavis im pitanje koje si pitao u temi.Niko te nece dirati,a dobit ces odgovor od svestenika.Ali kukavica si u dusi i samo anoniman smijes da provociras.

Back