Zašto smo ponekad ljuti i besni?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.874
TEMA.jpg

Iako se trudimo da kontrolišemo nervozu, bes i ljutnju, nekad te emocije ne treba da potiskujemo.

Naljutimo se kad izdavačka kuća objavi knjigu kojoj nedostaje nekoliko stranica. Ne znamo šta se dešavalo u radnji knjige u tim stranicama.

Klub za koga navijamo dva puta gubi utakmice.

Zaboravimo gde smo ostavili mobilni, a spremamo se da izađemo iz kuće.

Ljuti smo i besni, potrebno nam je vreme da se smirimo.

Foto: Unsplash com

Da li kontrolišete svoju ljutnju, svoj bes? Da li je dobro potiskivanje tih emocija, ukoliko znamo da te emocije izazivaju i neke zdravstvene bolesti ( čir na želucu, na primer ) ?

Šta mislite o besu i ljutnji?

Niko od nas nije savršen jer savršenstvo ne postoji. Mislim da ne treba da potiskujemo sve emocije. Zašto bismo potiskivali te emocije ljutnje i besa ukoliko tim emocijama ne činimo ništa loše drugima, ukoliko nismo agresivni.

Da, iznerviram se kada nekom romanu nedostaju dve, tri strane. Ljuta sam na samu sebe zbog nekih svojih odluka. Te ljutnje ne utiču na svakodnevno funkcionisanje.

Da li kontrolišete svoju ljutnju, svoj bes? Da li je dobro potiskivanje tih emocija, ukoliko znamo da te emocije izazivaju i neke zdravstvene bolesti ( čir na želucu, na primer ) ?

Biram da budem što nezavisnija od drugih u najvažnijim domenima svog života, pa tako i ako imam razlog da budem besna, bilo bi apsurdno da besnim sama na sebe (zbog greške, peha, nepažnje i sl.) umesto da gledam kako najbrže i najbolje sanirati štetu ili problem.
I u kolektivima sam bila od pitomijih i smirenijih članova, pa i kolovođa. Efektivnije je da kolegi ili "podređenom" pomognem i sugerišem da nešto malo izmeni u radu, nego da se izdernjam i izdeklamujem strogo autoritativno šta mi se ne sviđa.
Bes je veoma lična reakcija, negativna i često preterana. Treba povesti računa kako ga ispoljavamo upravo na bliske ljude jer sa njima podrazumevano osećamo najviše slobode, ali ujedno njih najmanje želimo da povredimo.
Izlivi ljutnje i besa na javnim mestima i među tj. sa nepoznatima mi nisu odraz baš pravilno izgrađene ličnosti, ali im svedočim čak i tokom obične kupovine namirnica u obližnjem marketu.
Tačno se i izdaleka primećuje da je neko već ljut, kivan i spreman na kavgu, a neka nebitna sitnica ga "istera iz takta", pa viče, psuje i popreko gleda redom.

sve emocije (negativni osecaji) se mogu neutralisati racionalnim razmisljanjem. sve emocije (kao recimo ljubomora, sumnja, zavist, beznadeznost, depresija, tuga, krivica, zalost, sramota, bes, mrznja) su zasnovane na verovanju u zasluge i odgovornost coveka, kada se shvati da covek nema zasluge i odgovornost ti osecaji ne mogu da postoje
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah,mržnja i bes su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.

Pogledajte prilog 1640319

Iako se trudimo da kontrolišemo nervozu, bes i ljutnju, nekad te emocije ne treba da potiskujemo.

Naljutimo se kad izdavačka kuća objavi knjigu kojoj nedostaje nekoliko stranica. Ne znamo šta se dešavalo u radnji knjige u tim stranicama.

Naljutim se tu i tamo kao i svi.
Planem brzo ali se jos brze ohladim.
Na gluposti sam pre trosio energiju...
sad me naljuti samo nesto sto uticce na mene u bitnim delovima zivota.
Bes> Osetio sam ga dva ili tri puta...
nije bilo prijatno i ne zelim da se ponovi.

Kontam zato jer su ljutnja i bes neke normalne emocije koje ovako ili onako izađu napolje u nekom momentu
Da li kontrolišete svoju ljutnju, svoj bes?
Uglavnom ih u nekoj meri kontrolišem tj. idu negde do novoa frustracije pa se onda sklonim i malo prorazmislim o stvarima
Da li je dobro potiskivanje tih emocija, ukoliko znamo da te emocije izazivaju i neke zdravstvene bolesti ( čir na želucu, na primer ) ?
Mislim da nije pametno potiskivati ih jer kada se takve emocije nakupe dođe do eksplozije pre ili kasnije, plus nas truju iznutra.
Rekao bih da je fora provaliti šta je uzrok tih emocija/stanja, nekada iako deluje očigledno pogrešno sagledavamo stvari.
Tipa kod mene skorije:
Prošle nedelje sam izgubio živce na poslu jer su me pretrpali (tuđim) poslom i što sam zbog toga duže vreme radio prekovremeno.
Kako sam skontao nije me razljutio sam posao već to što sam i ranije razmišljao da napustim firmu jer je atmosfera prilično toksična.
Tako da više sam bio ljut na sebe no na dešavanja/probleme na poslu.
U petak sam dao otkaz - ponovo spavam normalno, ne stresiram se i opet neću morati da ustajem iz kreveta pre 8.
Rekao bih da su bitan pokazatelj da nešto ne valja - sada to može biti sa nama, sa okruženjem u kojem smo ili sa ljudima koji imaju neki uticaj na nas.
Dobar su znak da nam treba neka promena.

Besna sam uvek isključivo na sebe.
Besna zbog nemoći da promenim, pomognem, da vratim svoje bližnje, da izlečim sve na svetu,zbog tuge koju sam nesvesno izazvala kod nekog.Zbog svoje bolesti, jer će biti tužni oni koji su me voleli, a ja neću ništa osećati. Beskonačno besna zbog nemoći. Na sebe. Nikada na druge.
Slažem se. Bes mogu da osetim prema sebi ( zbog svega šta si navela ).
Prema onima koji su pokvareni i zlonamerni osećam gađenje.

Kontrola najčešće znači potisni ili pod tepih sakrij.

Ljutnja, bes, izraz su nemoći.
Retko kada se ljutim na druge.
Na sebe sve češće, a ne bi trebalo.
Svest o ljutnji je najbolja kontrola nad njom.

Back