Zašto skoro polovina sveta vozi automobile levom stranom

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
262.644
Mislili ste da samo Englezi voze levom stranom puta? Ne. Dok Kanađani i Kinezi negde tamo posle Drugog svetskog rata nisu sa leve prešli na vožnju desnom stranom kolovoza većina čovečanstva je vozila "kontra stranom"!

Zanimljivo je da neki stručnjaci smatraju da je sigurnije voziti levom stranom jer je većina ljudi na planeti desnoruka (lakše obilaženje, skretanje) ali nema naučnih dokaza!

Kako je sve počelo, kada je odlučeno ko će voziti kojom stranom?

U srednjem veku kada su počeli da se uvode propisi kojom stranom puta će se voziti kočije, kojom će se jahati bilo je "prirodno" da svi jašu levom stranom jer se desnom potezao mač! Isto tako, uzjahivalo se sa leve strane konja jer je mač bio pripasan na levom boku. U kasnim godinama 18. veka u Francuskoj (koja je takođe bila kolonijalna sila kao Engleska pa je znatno uticala na ostatak sveta) i SAD počeli su da se koriste konvoji velikih zaprežnih kola sa više upregnutih konja ili goveda.

Mesto za vozača nije bilo strogo određeno ali su oni sedeli levo da bi desnom rukom mogli da bičuju prednjeg levo upregnutog konja. Svi su počeli da voze desnom stranom da bi kočijaš lakše mogao da pazi prilikom mimoilaženja sa drugim kolima da se ne zakače točkovi. U Rusiji je Car Petar Veliki odredio da se vozi desnom stranom da bi Carica Elizabeta Petrovna 1752. zvanično izdala propis da se vozi desnom stranom puta.

Do Francuske revolucije skoro cela Evropa, naročito aristokratija je vozila levom stranom ili jahala, ali su posle pada Bastilje i oni krenuli na stranu koja je do tada bila rezervisana za pešake. Giljotina se izgleda pokazala veoma dobrom u sprovođenju prvih saobraćajnih propisa. Šalu na stranu, u Parizu je 1794. zvaničnim dokumentom naređeno da se vozi desnom stranom!

Napoleon je "ubedio" većinu zemalja Evrope da je bolje voziti desnom stranom, dok su one koje su odolevale Korzikancu, Engleska, Austro-Ugarska, Portugalija, delovi Španije i Italije i dalje vozili levom stranom. Šveđani su takođe vozili levom stranom, čak su i Fince "ubedili" nakon jednog rata da skoro 50 godina ignorišu "običaj" koji su im, opet posle jednog rata nametnuli Rusi da voze desnom stranom. Opet je carska Rusijan Fince dekretom iz 1858. "vratila na pravu stranu".

Britanska imperija se 1835. opredelila da vozi i zvanično levom stranom, a kako se "carska ne poriče" i u kolonijama širom sveta su sa oduševljenjem, a i ako bi drugačije, dočekali još jednu odluku zavojevača.

Jedino se u Egiptu nije primila ova naredba jer je Napoleon stigao nešto malo ranije. Svi koji su letovali u Egiptu sada znaju zašto im vozači u ovoj zemlji deluju kao da ne znaju da li da voze levom ili desnom stranom...

Zanimljiv je slučaj Japana. On nije bio pokoren od strane Britanske imperije (srećom Englezi nisu posedovali u to doba atomsku bombu) ali su zbog izgradnje železnice u kojoj su "pomagali" Englezi uskladili drumski saobraćaj sa prugom tako da su svi vozili levom stranom. Japanci su 1924. i zakonski odredili da se vozi levom stranom.

Kinezi su što zbog Engleza što zbog Japanaca vozili levom stranom sve do 1945. a onda je odlučeno da se vozi desnom stranom. Što baš i nije logično za jednu komunističku zemlju, ali je tako odlučeno.

Mnogoljudnu Indoneziju su 1596. "saobraćajni stručnjaci" iz Holandije, prispeli sa brodovima, topovima i musketama ubedili da voze levom stranom kao i oni. Napoleon, koji je "prevaspitao" Holanđane da voze desnom stranom nije nikada stigao do Indonezije tako da oni i dalje "kontriraju".

Englezi su i Amere terali da voze levom stranom, ali to se Džordžu Vašingtonu i drugarima , pored mnogo čega drugog, nije sviđalo pa su izborivši nezavisnost doneli i propise (1792. u Pensilvaniji prvo) da se vozi "kako Bog zapoveda" - desnom stranom.

Zanimljivo je da je slomom Austro-Ugarske i dalje u Jugoslaviji, Čehoslovačkoj,nastavljeno da se vozi levom stranom! Tek 30-tih godina 20. veka prelazi se na desnu stranu - pod uticajem Nemačke.

I za kraj evo spiska zemalja u kojima se vozi levom stranom: Velika Britanija, Tajland, Južna Afrika, Singapur, Novi Zeland, Australija, Nepal, Malta, Malezija, Makau, Pakistan, Indija, Kenija, Japan, Jamajka, Ostrvo Man, Indonezija, Indija, Irska, Hong-Kong, Kipar, Bermude.

Oko 39,3 odsto stanovnika planete!

( preuzeto sa novosti magazin)
 
Poruka
9.538
Da budemo realni...

600px-Countries_driving_on_the_left_or_right.svg.png
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.