Quantcast

Zašto sibirski haski ima plave oči?

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
256.543
haski_615161826.jpg


Naučnici znaju da je boja očiju kod nekih pasa povezana sa bojom krzna, kao što je australijski ovčar. Ali šta je sa drugim psima koji imaju prodorne, plave oči, kao što je sibirski haski?

U najvećoj studiji koja je uporedila kompletne genetske profile pasa, istraživači su pronašli gene koji mogu da dovedu do plavih očiju.

Istraživači su testirali više od 6.000 uzorka pasa čiji su vlasnici nabavili DNK test komplete kako bi identifikovali, ili potvrdili rase svojih pasa i istražili njihov potencijalni rizik od bolesti. Studija je bila moguća zahvaljujući volji vlasnika pasa da učestvuju u istraživanju, tako da su naučnici imali pristup velikom broju podataka.

Naučnici su otkrili da je genetska promena, ili mutacija, blizu gena ALX4 povezana sa bojom očiju sibirskog haskija.

"Geni su poput domina koje prelaze jedna preko druge", kaže genetičar Kristofer Irizari sa Zapadnog univerziteta za nauku i medicinu.
"Genetika je veoma složena mreža veza, a red i vreme su kritični".

Plave oči se mogu videti kod mnogih vrsta pasa, ali kod tih vrsta plave oči su kao recesivna osobina, što znači da su dve mutirane kopije gena potrebne za pojavu plavih očiju.

Mutacija ALX4 gena kod sibirskih haskija podstiče smanjenu proizvodnju pigmenta u oku. Nedostatak pigmenta dovodi do toga da oči postanu plave.

"Nema plavog pigmenta. Radi se o tome da svetlost ulazi i izlazi iz oka, stvarajući plavu boju, na isti način kao što nebo izgleda plavo dok prostor izvan nije", kaže Irizari.

Jedan od najupečatljivijih aspekata ove studije, kaže Irizari, je to što su naučnici imali neverovatno mnogo podataka za rad. "Šest hiljada ljudi je prikupilo uzorke DNK sa svojih pasa i poslali su ih nama, a potom su detaljno popunili obrasce putem interneta - tako se istraživanje gena radi u 21. veku", kaže Irizari.

(nacionalna geografija)
 

vučji čopor

Legenda
Poruka
57.266
Сибирци нису једине животиње са плавим очима.
Искуствено гледајући плава боја очију код животиња је везана највише за далеки север.
Ни људи у томе нису изузетак, ппа су плавооки углавном чешћи у северним земљама.
Нисам наишао ни на једно истраживање који се бави тим аспектом до сада.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.