Zašto "Selo gori a baba se češlja"?

sunchaya

Buduća legenda
Poruka
40.765
E pa "ubice", spremajte pare!!!! :rtfm:
Kazna za ubistvo medveda milion dinara, za puža 2.100

I. Kranjčević - 29.12.2010. - 01:04
Zakon o zaštiti prirode propisuje visoku novčanu odštetu za uništavanje ugroženih vrsta životinja i biljaka...

Zakon o zaštiti prirode reguliše mere zaštite strogo zaštićenih divljih vrsta, a odštete za namerno ubistvo, odnosno uništavanje svake jedinke neke vrste kreću se od 2.100 dinara za puža, 15.000 za bubamaru, do milion dinara za mrkog medveda.

meda-v.jpg

SUD -
Odluka o tome koje će vrste biti strogo zaštićene ili zaštićene donosi se na osnovu terenskih istraživanja o stanju populacija pojedinih vrsta, njihovoj brojnosti, rasprostranjenosti... Postoji mogućnost da na određenom delu teritorije republike, u zavisnosti od stanja populacije te vrste, ona bude strogo zaštićena, a da na drugim delovima teritorije bude zaštićena. Konkretan primer je vuk koji je na teritoriji Vojvodine strogo zaštićena vrsta, dok je na teritoriji centralne Srbije vuk vrsta koja je zaštićena Zakonom o lovstvu - kaže za „24 sata” Jasmina Jović, načelnica Inspekcije za zaštitu životne sredine.
Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno je uništavati zaštićene biljke i gljive, zatim hvatati, držati ili ubijati strogo zaštićene vrste životinja i njihova staništa, trgovati njima ili ih uzgajati. Ovim zakonom takođe je zabranjeno hvatanje i ubijanje životinja zamkama, lepkom, lukovima i strelom, automatskim oružjem, eksplozivom...
- Visina naknade pojedinih primeraka strogo zaštićenih vrsta utvrđuje se prema redu, porodici i vrsti. Po pravilniku je predviđena visina naknade po primerku, odnosno jedinki neke vrste. Ukoliko se utvrdi da je neko namerno ubio strogo zaštićenu vrstu, inspektor podnosi prijavu protiv počinioca i uz prijavu dostavlja sudu i odštetni cenovnik. Visinu kazne određuje sud - precizira Jovićeva.
Izuzetak od ovog zakona podrazumeva naučno-istraživački rad, koji, takođe, mora odobriti nadležno ministarstvo.

Odštetni cenovnik za strogo zaštićene vrste
Vrsta visina naknade po jedinki
Mrki medved 1.000.000
Vuk 300.000
Vidra 250.000
Sove 200.000
Dabar 120.000
Slepa krtica 120.000
Patuljasti miš 80.000
Slepi miš 45.000-55.000
Riđi šumski mrav
(uništavanje mravinjaka) 40.000
Zeba 25.000
Kratkonogi gušter 20.000
Crni daždevnjak 20.000
Leptiri-lastini repci 16.800
Bubamare 15.000
Strižibube 14.800

Jelenak 12.500
Mali balegar 11.300
Leptiri-skelari 11.000
Mali slavuj 10.000
Kos 10.000
Drozd pevač 10.000
Leptiri-kupusari 10.000
Rečna školjka 2.200
Puževi 2.10
Kolika li bi novčana kazna bila, ako bi neka organizacija za ljudska prava zaključila da "možda" i mi, kao narod spadamo u "Ugroženu vrstu"?
Pitam se :think: Ko su ti ljudi koji bi morali da nas "otplaćuju"? :zper:
Jel postoji opcija da se novčana kazna u slučaju nedostatka novca "odleži" u zatvoru? Kakav je cenovnik? Koliko bi morao da "truneš u zatvoru" :zper:da npr. odrobijaš jednog "kupusara" ?
I još se pitam DA LI SU OVI LJUDI NORMALNI?

http://www.24sata.rs/vesti.php?id=86918

Ако ниси знала, бубамаре су веома корисне животиње, као и ухолаже. Сав нормалан свет (као Италија нпр.) их гаји и чува, само Срби их уништавају и сматрају штеточинама. Недостаје нам едукација.

Ако ниси знала, бубамаре су веома корисне животиње, као и ухолаже. Сав нормалан свет (као Италија нпр.) их гаји и чува, само Срби их уништавају и сматрају штеточинама. Недостаје нам едукација.
Ja ne uništavam ništa što je živo, osim komaraca i buba - rusa. Već sam negde to napisala, kad pada kiša, ja "igram školice" po ulici vodeći računada ne zgazim nekog puša ili kišnu glistu. Mislim da je, kad se uzme u obzir situacija u kojoj se ova zemlja i narod nalazi logičnija opcija EDUKACIJA. Eto npr. na javnoj televiziji se godinama unazad vrte 3 serije.
Neka se repriziranje neke od tih serija zameni emisijama o prirodnim (ugroženim) vrstama...

Eto npr. na javnoj televiziji se godinama unazad vrte 3 serije.
Neka se repriziranje neke od tih serija zameni emisijama o prirodnim (ugroženim) vrstama...
Слажем се, наравно. Елем, кад смо већ код ове теме, један од добрих закона досманлија је и што су пре коју годину забранили мечкарење.

Npr. U mojoj zgradi vlada opšta zavada. I sad ja npr. pred zgradom slučajno omašim preskok i nagazim jednog puža i baba rđa stražara iz prizemlja će sigurno pozvati nadležnu službu da me prijavi...
Slučajno se leti kad zalivam cveće na terasi tu trefi neka buba - marica, ja je okupam vodom komšija koji preko 12 sati visi na terasi preko - puta i "snima" , u kraju poznatiji kao " AGENT MILE " će da me prijavi zbog buba - mare.

I šta sad na primer ljudi koji gaje povrće treba da rade po pitanju leptira - kupusara? Puževa?
Jel će da love mrežicom leptiriće po bašti?
Da skupljaju puževe u korpice?
Gde posle treba da ih deportuju?
Jel će postojati neki karantin ili šta već gde će oni da ih "odlažu na sigurno"?

Poslednja izmena:
Pa normalno da je šminka. Ali mislim da bi bolju šminku i za ovaj narod napravili da su skockali nešto o poboljšanju ljudskih prava, pomoći za ugrožene ljude.
Kako živi preko 50% ljudi u ovoj državi? Bube i ostala čuda su sigurno manje ugroženi od nas. Jer ako ćemo pravo ako ljudi nemaju para da gaje npr. povrće na koji moj će taj leptir, puž da ide i da ga ugrozi?

Pa u toj EU su sigurno upućeniji u sve te stvari. Tj. više edukovani od nas. Oni imaju i emisije tog tipa. Zašto mora 1000 puta da se reprizira npr idiotizam od serije "Selo gori a baba se češlja"? Nek se umesto nje uvede emisija kao što smo u davna vremena imali... Tipa "OPSTANAK"? Ne verujem da ljudi u manjim gradovima (a u predelima gde sigurno ima i više vrsta koje su na toj listi ima kablovsku televiziju, gde izmađu ostalog ima Animal planet)
http://www.tubegold.pl/video/u5gJQSvuHDk/
p.s.Ne mogu da se setim kako se zvao onaj bradonja koji je vodio emisiju?

Poslednja izmena:
Бољи живот, Срећни људи, Стижу долари.. пази који називи z:D У време Слобе пензионери су били најсрећнии од 19:30-20:00 јер тада је на дневнику било јефтиног уља, шећера, млека. z:D z:(

Бољи живот, Срећни људи, Стижу долари.. пази који називи z:D У време Слобе пензионери су били најсрећнии од 19:30-20:00 јер тада је на дневнику било јефтиног уља, шећера, млека. z:D z:(
Pa sve te idiotizme nam i demokrate repriziraju? Ne vidim šta su bolji od Slobe? Oni su čak uveli i PORODIČNO BLAGO (mislim :think: da je to rađeno posle Slobe)
A sad na televiziji samo ide da poskupljuju šećer, ulje, sve, da NEMA MLEKA...

Evo...Ide Nova Godina. Ljudi kite jelke...:zjelka3:
Zašto nije donet zakon za ZABRANU prodaje živih sadnica? Sa busenom, bez busena :nosijelku: Na kraju kako bi sve te ugrožene životinje, ljudi - SVE živeli da nema drveća? Da bi živeli neophodna je FOTOSINTEZA, u kojoj vodeću ulogu između ostalih igraju i te jelke? Da li stvarno misliš da svako ko kupi jelku sa busenom posle tu istu jelku negde i posadi? Mislim da u 90% slučajeva ta jelka sa busenom završi isto kao i posečena jelka. Tj. pored kontejnera. Koliko je prošle godine posečeno platana u bulevaru. Gde su sada hiljade ptica koje su na tom drveću živele? A da! one nisu "ugrožene" tako da nije ni bitno... :roll:
SVE ŠTO JE ŽIVO JE I UGROŽENO!

Poslednja izmena:
Нормалним људима није потребан закон да их усмери да се нормално понашају. Верујем да теби, мени и сличнима никада неће пасти на памет да купујемо јелке без корена, бацамо пикавце по улицама..
Верујем што се грбо родо то вријеме не исправи и да закон ама какав код био не може у потпуности да уизмени лоше навике код човека. Вероватно и васпитање родитеља има велику улогу..

Pa u toj EU su sigurno upućeniji u sve te stvari. Tj. više edukovani od nas. Oni imaju i emisije tog tipa. Zašto mora 1000 puta da se reprizira npr idiotizam od serije "Selo gori a baba se češlja"? Nek se umesto nje uvede emisija kao što smo u davna vremena imali... Tipa "OPSTANAK"? Ne verujem da ljudi u manjim gradovima (a u predelima gde sigurno ima i više vrsta koje su na toj listi ima kablovsku televiziju, gde izmađu ostalog ima Animal planet)
http://www.tubegold.pl/video/u5gJQSvuHDk/
p.s.Ne mogu da se setim kako se zvao onaj bradonja koji je vodio emisiju?
Дејвид Белами

Ето забаве за доконе комшије.
"Хало? Инспекција? Хтео бих да пријавим комшију, убија бубамаре, ја сам видео четири а колико их је укупно убио, ко зна....кога да зовем? Тужиоца хашког трибунала? Па јесте, масовни злочин, да, да...хвала лепо, довиђења!"

Да, Беламијев Нови свет :)
Па добро, а што онда само праве нека ловишта. Преко пута моје куће у Шумадији у имам ловиште, осванула табла и не смем да зађем тамо да ме неки љути ловац не убије...
Мда то је регулисано ловачким прописима, типа- ко храни срну има право да је и убије. Ок је за трговину и неконтролисано узгајање заштићених врста. То треба строго кажњавати.

Evo...Ide Nova Godina. Ljudi kite jelke...:zjelka3:
Zašto nije donet zakon za ZABRANU prodaje živih sadnica? Sa busenom, bez busena :nosijelku: Na kraju kako bi sve te ugrožene životinje, ljudi - SVE živeli da nema drveća? Da bi živeli neophodna je FOTOSINTEZA, u kojoj vodeću ulogu između ostalih igraju i te jelke? Da li stvarno misliš da svako ko kupi jelku sa busenom posle tu istu jelku negde i posadi? Mislim da u 90% slučajeva ta jelka sa busenom završi isto kao i posečena jelka. Tj. pored kontejnera. Koliko je prošle godine posečeno platana u bulevaru. Gde su sada hiljade ptica koje su na tom drveću živele? A da! one nisu "ugrožene" tako da nije ni bitno... :roll:
SVE ŠTO JE ŽIVO JE I UGROŽENO!

Слажем се. На Каленићу туга жива. Продају јелке од 4 метра, али - са бусеном. Па, где ће толико дрво, већ осакажено да се прими? Тачно, ако га купац уопште и намерава да посади, а да не заврши у неком контејнеру.

Back