Zašto se uči latinski jezik?

Nema više nijednog govornika kome je latinski jezik maternji, tako da, mislim da jeste izumro.
Izumrli su ljudi kojima je to bio maternji jezik, zato se za taj jezik kaže da je izumro.
Inače se mnogo latinskih reči koristi u svakodnevnom govoru.
Koriste ih i neobrazovani ljudi.
Izbroj koliko si latinskih reči napisao na ovoj temi, pa će ti biti jasno o čemu se radi.

Historia est magistra vitae.
то ти је онда Res iudicata.
Ipso facto треба учити латински.
Треба писати и о овој теми, јер Verba volant scripta manent.
Experientia docet.
Cijenjeni gospodine Marcus Tullius Cicero, da li ste na študijima imali čast družiti se s budućim Председником Републике Србије, Господином Председником Александром Вучићем ili polagati predmet "Politički sistem" kod Prof. Dr. Vojislava Šešelja?
Isto pitanje i za gospođu @adelaidea.

🐈

Pa šta? Gimnazijalci nemaju druga posla nego da uče nemušte jezike? Obavezan je i za medicinare da nauče da čitaju latinske nazive u nominativu.
Ako neće da ga uče u srednjoj školi, učiće ga kad upišu veterinu, biologiju, španski jezik, italijanski, francuski na nekom od filoloških fakulteta. Ako ne na tim fakultetima, onda će ga učiti na arheologiji, pravima, na klasičnim jezicima na Filozofskom fakultetu.

Vrlo dobro znaš (ukoliko si fakultetski obrazovan) koliko je latinski zastupljen na fakultetima raznih orijentacija, ali teraš inat jer si došao uvređen sa one teme koja je u vezi sa padežima i ablativom iz latinskog jezika.

I još kažeš nešto u smislu: kad bi ablativ postojao u srpskom jeziku, učio bih šta je to.
Nažalost, ni srpski nisi učio jer bi u suprotnom znao da postoji ablativno značenje genitiva.

"Neka mi bude dozvoljeno da ovde učinim jednu opasku koja će, možda, dok je još vreme, zaustaviti jednu napast. To što je latinski jezik prestao biti jezikom svih naučnih istraživanja imalo je tu štetnu posledicu da više ne postoji neposredno zajednička naučna literatura za celu Evropu, već samo nacionalne literature, pa je tako svaki naučnik ograničen na mnogo užu publiku, koja je uz to podložna nacionalnim jednostranostima i predrasudama. Uz to, sada naučnik mora da nauči i četiri glavna evropska jezika pored grčkog i latinskog. Istina, on sada ima veliku olakšicu u tome što su tehnički termini svih nauka, sa izuzetkom mineralogije, nasleđeni od naših predaka, bilo latinski, bilo grčki. Zato je mudro što su sve nacije zadržale učenje drevnih jezika."

цитат Артур Шопенхауер

Превод никада не може бити веран оригиналу зато је одувек био потребан заједнички језик филозофије и науке, а што је био латински. Штета је што се тај заједнички језик данас свео само на стручне изразе.

Poslednja izmena:
Ko uci engleski od 5.razreda osnovne? U Srbiji, bar urbanim sredinama, se engleski uci jos od vrtica a u osnovnoj skoli od prvog razreda. Bar je tako bilo pre 20-tak godina, ne znam akko je danas doduse.
Kod mene osnovnoj se učio od 5. razreda, i to su nastavnici bili katastrofa, negde drugde verujem od 1. razreda kao na primer u Beogradu, za njih je predviđeno sve najbolke u ovoj zemlji.

Kod mene osnovnoj se učio od 5. razreda, i to su nastavnici bili katastrofa, negde drugde verujem od 1. razreda kao na primer u Beogradu, za njih je predviđeno sve najbolke u ovoj zemlji.
Jbt, u kojoj vuky.eb.iji si ti ziveo ili kad si ti u osnovnu isao? U proslom milenijumu?
Na teritoriji Beograda osnovci su engleski jezik kao obavezan dobijali u 3-cem razredu osnovne skole jos od 1981/82 skolske godine, uzgred. A mislim da su od skolske 1992/93 krenuli od prvog razreda.

Uzgred, zasto takva ljubomora na Beograd? Mislis li da deca na Shetlandskim ostrvima imaju iste uslove obrazovanja kao deca u Edinburghu? Ili deca iz Sinja kao deca iz Zagreba?
Kojim dekretom ili platom ce vlada naterati profesora engleskog jezika da zameni kao mesto zivota Beograd sa Babusnicom ili Bajinom Bastom? To je moglo da se radi samo u periodu 1945-1958 kad je vlada dekretom slala nastavnike u zabiti, bez obzira na njihove zelje i porodicnu situaciju.

Uzgred, sad je jasno zasto ne vidis svrhu ucenja latinskog jezika.

Uzgred, zasto takva ljubomora na Beograd? Mislis li da deca na Shetlandskim ostrvima imaju iste uslove obrazovanja kao deca u Edinburghu? Ili deca iz Sinja A rudnik kod novog pazara koji vredi kao deca iz Zagreba?
Kojim dekretom ili platom ce vlada naterati profesora engleskog jezika da zameni kao mesto zivota Beograd sa Babusnicom ili Bajinom Bastom?
Pa nije ljubimora nego realnost. Za decu u Beogradu besplatni udženici a za svu ostalu decu iz unutrašnjosti moraju roditelji da kupe. A rudnik zlata kod Novog Pazara koji vredi bar 10 milijardi evra se prodaje za 37 milijardi evra.

Pa nije ljubimora nego realnost. Za decu u Beogradu besplatni udženici a za svu ostalu decu iz unutrašnjosti moraju roditelji da kupe. A rudnik zlata kod Novog Pazara koji vredi bar 10 milijardi evra se prodaje za 37 milijardi evra.
Koje veze imaju besplatni udzbenici iz 2023/2024 sa ucenjem engleskog jezika u 1999/2000-toj? Recimo da tvoja opstina Babusnica 2023-ce nema dovoljno novca u budzetu da odvoji 3-4 hiljade eura za besplatne udzbenike osnovcima na svojoj teritoriji zato sto realno nema od koga da namakne budzet kroz poreze, lokalne takse i iznajmljivanje zemljista/prostora. U Beogradu ima novca i na takve stvari, pogotovo ako vladajucoj partiji daju politicke poene.

I obrati paznju sta sam napisao, nisi komentarisao ono bitno, da nijedan bolji student nece napustiti Beograd da ide za nastavnika u tvojoj Babusnici:
Uzgred, zasto takva ljubomora na Beograd? Mislis li da deca na Shetlandskim ostrvima imaju iste uslove obrazovanja kao deca u Edinburghu? Ili deca iz Sinja kao deca iz Zagreba?
Kojim dekretom ili platom ce vlada naterati profesora engleskog jezika da zameni kao mesto zivota Beograd sa Babusnicom ili Bajinom Bastom? To je moglo da se radi samo u periodu 1945-1958 kad je vlada dekretom slala nastavnike u zabiti, bez obzira na njihove zelje i porodicnu situaciju.

Neka se ti iz Babusnice malo pobune i glasaju za nekog drugog osim za rezim, pa ce i njihova deca dobiti besplatne udzbenike, prosto ko pasulj, samo nema ko da ukapira.
Babusnica/Crna Trava/Bajina Basta, nije vazno, u tim malim mestima se ravnaju na osnovu vlasti u Beogradu ili regionalnom centru ali ni to nema apsolutno nikakve veze sa besplatnim udzbenicima za djake jer u osnovi svega su finansije i budzet te opstine. Te opstine su siromasne, nemaju ni industriju ni ostalu privredu u nekom vecem stepenu razvijenu da moze da im se uzme neka lokalna taksa ili da eventualno dotiraju lokalnoj zajednici, ma ko bio na vlasti ma kakav lokal patriota bio predsednik opstine. Iz siromastva se ne bezi za jedan dan, potreban je visedecenijski rad sem ako ne lezis na rudniku litijuma :D

Pa tako kad vlada manjak profesora matematike i fizike, cak i u Beogradu ili Novom Sadu, kako naterati nekog mladog matematicara da ode iz BG ili NS da radi u toj Babusnici, cak i za istu ili nesto vecu platu? Napomena, tako je nekad bilo i sa profesorima engleskog jezika, 80-tih i 90-tih je bio veliki manjak profesora tog jezika tako da su i u Beogradu zaposljavali i ljude koji nisu diplomirali na Filoloskom - moja kuma je '91/92 pocela raditi u osnovnoj skoli na Ceraku kao nastavnica engleskog jezika a da nikada nije diplomirala na Filoloskom i pod tim statusom je radila sledecih vise od 10 godina.

Povodom latinskog jezika u gimnazijama u Srbiji, zasto da ne? Imao sam ga i ja jos u vreme dok je postojalo usmereno obrazovanje, naravno bilo ga je tek od 3-ce godine kada su se tadasnji djaci "usmerili" odnosno odlucili da li ce ici na studije ili ostati samo sa sredjoskolskom diplomom. Meni licno nije trebao ali sam naucio neke osnove koje su vremenom "iscurele" iz glave ( kao i ONO i DSZ, Marxizam i samoupravni socijalizam i neke drugi predmeti) no bilo je onih kojima je trebao za dalje skolovanje pa i sa nivoom koji nije na nekom nivou.

No, ponekad ti "zatreba" pa sam ja moju decu impresionirao prilikom prolaska pored zgrade predratnih (II sv.rata) apotekara u Zemunu. Tamo na fasadi stoji ploca sa natpisom na latinskom (ko je i kad izgradio tu kucu) pa me jednom pita sin koji je tad vec znao da procita dosta stvari na engleskom jeziku sta pise tamo jer to nije ni srpski ni engleski. Ja mu procitam i on zapanjen, jel to na nemackom ili francuskom, ne nije, na latinskom, vauuu, koji je to jezik, jel su ti iz Latinije ziveli u ovoj kuci...

Cijenjeni gospodine Marcus Tullius Cicero, da li ste na študijima imali čast družiti se s budućim Председником Републике Србије, Господином Председником Александром Вучићем ili polagati predmet "Politički sistem" kod Prof. Dr. Vojislava Šešelja?
Isto pitanje i za gospođu @adelaidea.

🐈
sta ti mislis koliko ja imam godina? sramota

kad smo vec kod latinskog, jel neko uopste imao dobar kurs u gimnaziji? moja profesorka je bila katastrofa, a predavala mi je i francuski, takodje katastrofa.
Ja se do faxa nisam ni susretao s njim, zato što sam pohađao srednju pomorsku.
Morao sam polagati zasebni ispit iz latinskog zbog rimskog prava.
Profesor mi je otvoreno rekao da sam ga "naučio" bolje od većine gimnazijalaca.

Jezik koji nema svog maternjeg govornika je nemušti jezik. Par izreka na latinskom jeziku (latinski je 99 posto fonetski jezik) i nazivi u nominativu u medicini za mene nisu dovoljan razlog da se uči latinski jezik.
Xe xe, pa nije samo u nominativu , otkud ti to ? Insuficijencija srca.Apsec pluća. Otvorena rana glave ..sve dijagnoze su na latinskom i svaki deo i delić tela...
Vidi se da si bio jako slab iz latinskoga :D

Back