Zašto se uči latinski jezik?

Latinski se uči u gimnaziji i medicinskoj školi. A ovi ostali ne uče. Kakav bi to bio svršeni gimnazijalac bez znanja latisnog jezika i dva strana jezika.
Latinski jezik je dobar za treniranje logike.
To nema nikakvog smisla što si rekao. Latinske izreke se ionako uče napamet a latinski je 99 posto fonetski jezik. Po meni to je dragoceno gubljenje vremena i gimnazijalaca i medicinara.

To nema nikakvog smisla što si rekao. Latinske izreke se ionako uče napamet a latinski je 99 posto fonetski jezik. Po meni to je dragoceno gubljenje vremena i gimnazijalaca i medicinara.
Svrha je da se bave gramatikom i analizom rečenice. Korištenje logike. Imao sam latinski dve godine u gimnaziji i još dve godine na fakultetu. I ne žalim. Najbolje je što više vežbati prevođenje sa srpskog na latinski.

Slažem se da je ipak prevaziđen.
Dodatna beskorisnost je što se na prirodnom smeru recimo učio samo u prvoj godini, što je dovoljno da se zagrebe.
Nikakve vajde. A izuzetno kompleksan jezik.
Za filološku gimnaziji bi bio od koristi kao baza i poveznica romanskih jezika.
Ja sam imala zahtevnu nastavnicu, revnosno učila sve deklinacije, konjugacije, gerund... :lol: ali pre svega zbog španskog jezika, interesovalo me tada. Imala 5 i opet zaboravila skoro sve. A španski je mogao i bez toga.

Slažem se da je ipak prevaziđen.
Dodatna beskorisnost je što se na prirodnom smeru recimo učio samo u prvoj godini, što je dovoljno da se zagrebe.
Nikakve vajde. A izuzetno kompleksan jezik.
Za filološku gimnaziji bi bio od koristi kao baza i poveznica romanskih jezika.
Ja sam imala zahtevnu nastavnicu, revnosno učila sve deklinacije, konjugacije, gerund... :lol: ali pre svega zbog španskog jezika, interesovalo me tada. Imala 5 i opet zaboravila skoro sve. A španski je mogao i bez toga.
Gimnazija bi trebala da bude elitna škola. Samo za najbolje, a u Jugi i ovoj okrljaštenoj Srbiji bez Kosova i Metohije se upisuje u gimnaziju i ko treba i ko ne treba. Tako i ti. Trebao si da ideš za konobara ili kuvara.

Naravno da je normalno. Gimnazije školuju najobrazovanije i najstručnije ljude u državi a ne vas čobane.
Neka uvedu i da se uči staroegipatski jezik sa sve hijeroglifima ako je takva situacija dok učenici ne polude načisto. Škole, pa i gimnazije, treba da nauče decu da razmišljaju i rešavaju konkretne stvari a ne da uče nemušte jezike. Gimnazijalcu treba pre osnovno ekonomsko obrazovanje da nauči na primer šta je kamata a ne latinski jezik.

Neka uvedu i da se uči staroegipatski jezik sa sve hijeroglifima ako je takva situacija dok učenici ne polude načisto. Škole, pa i gimnazije, treba da nauče decu da razmišljaju i rešavaju konkretne stvari a ne da uče nemušte jezike. Gimnazijalcu treba pre osnovno ekonomsko obrazovanje da nauči na primer šta je kamata a ne latinski jezik.

zaboravio si i herbejski😁

Zašto je latinski jezik obavezan jezik u školama u Srbiji? Jezik koji nema nikakvu praktičnu primenu i čija je upotreba svedena na verske obrede i na proučavanje starih spisa. Zašto da se uči jezik koji je praktično izumro?
praktično - (iz starogrčkog: πρᾶξις, romanizirano - latinski: paraxis ) je proces kojim se teorija ostvaruje u realnosti

I kažeš da taj jezik izumro, je li?

Back