Zašto se uči latinski jezik?

Niko to nike rekao, ne izlači reči iz kontesta, ali zaista mislim da je učenje "nemuštog" jezika sasvim bespotrebno.
Samim tim sto jedan latinski jezik nazivas nemustim mi govori o tvom odnosu prema znanju, nauci i obrazovanju. Iz latinskog je nastalo vise danasnjih evropskih jezika, koristi se u medicini, pravu, knjizevnosti itd. To je bio jezik koji je vise milenijuma bio glavni evropski jezik, na kom pociva evropska kultura. A pri tom se jos i ne uci nesto detaljno, vec samo osnove, u gimnaziji na prirodnom smeru godinu dana, na drustvenom dve godine.

Samim tim sto jedan latinski jezik nazivas nemustim mi govori o tvom odnosu prema znanju, nauci i obrazovanju. Iz latinskog je nastalo vise danasnjih evropskih jezika, koristi se u medicini, pravu, knjizevnosti itd. To je bio jezik koji je vise milenijuma bio glavni evropski jezik, na kom pociva evropska kultura. A pri tom se jos i ne uci nesto detaljno, vec samo osnove, u gimnaziji na prirodnom smeru godinu dana, na drustvenom dve godine.
Jezik koji nema svog maternjeg govornika je nemušti jezik. Par izreka na latinskom jeziku (latinski je 99 posto fonetski jezik) i nazivi u nominativu u medicini za mene nisu dovoljan razlog da se uči latinski jezik.

Jezik koji nema svog maternjeg govornika je nemušti jezik. Par izreka na latinskom jeziku (latinski je 99 posto fonetski jezik) i nazivi u nominativu u medicini za mene nisu dovoljan razlog da se uči latinski jezik.
Kad bi se gledala samo prakticna primena u svakodnevnom zivotu i poslu, vecina predmeta iz skole ti ne bi ni trebala. Ali svako znanje tebe oplemenjuje i obogacuje kao coveka i prosiruje ti vidike.

Учење латинског је непроцењиво у општем образовању! Стари Латини су поставили темељ еворопском знању, који су Маври прилично сачували. Медицина, право, корени романских језика, све је базирано на латинском, па самим тим није "мртав". Тужно је да си поставио ову тему.
Sapient sat!

Poslednja izmena:
Verovatno zato sto latinski u gimnazijama malo ko ozbiljno uci i zavoli ga. A velika vecina ni kasnije ne skapira da je taj predmet ipak bitan za opste obrazovanje.

Ako bi vise sadrzaja bilo iz leksike i anticke kulture, a manje iz gramatike, onda bi ga mozda i veci broj ucenika zavoleo.

Back