- Poruka
- 26
Ja mislim ni da se armadilo ne pominje u toj knjigi, ispravite me ako gresim.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
šta ima u devterokanonu što im smetaZato što protestanti slijede Jevreje i njihov kanon, a Jevreji ne prihvataju devterokanon.
Jevrejima smeta što imaju neka jasna proročanstva o Isusu Hristu. Protestanti ne znaju šta im smeta već slijede Jevreje.šta ima u devterokanonu što im smeta
nisam čitao te knjige
mačka se odvajkada vodila kao domaća životinja.Ja mislim ni da se armadilo ne pominje u toj knjigi, ispravite me ako gresim.
pa onda nisu hrišćani ko što tvrdim sve vremeJevrejima smeta što imaju neka jasna proročanstva o Isusu Hristu. Protestanti ne znaju šta im smeta već slijede Jevreje.
Nema. Svi protestanti slijede jevrejski kanon.pa onda nisu hrišćani ko što tvrdim sve vreme
a dal ima neka njiova sekta da priznaje
pa jesu li hrišćani ako slede jevrejeNema. Svi protestanti slijede jevrejski kanon.
U duhu mira i tolerancije na forumu ne bih odgovorio na to pitanje.pa jesu li hrišćani ako slede jevreje
To je Hristov kanon nepismeni,Hristos je dosao u jevrejski narod,citirao je jevrejska Pisma,govorio njihov jezik dok su ujedno SVI apostoli bili jevreji !!!Nema. Svi protestanti slijede jevrejski kanon.
Pardon to je farisejski kanon. Jel ti sad jasnije sljedbeniče fariseja?To je Hristov kanon nepismeni,Hristos je dosao u jevrejski narod,citirao je jevrejska Pisma,govorio njihov jezik dok su ujedno SVI apostoli bili jevreji !!!
Koji deo od ovog tesko konts i zasto ?
Ovim si proglasio Hrista farisejom !!!Pardon to je farisejski kanon. Jel ti sad jasnije sljedbeniče fariseja?
Nisam Hrista nazvao sljedbenikom fariseja već vas subotare.Ovim si proglsio Hrista farisejom !!!
Bravo majstore,nadmasio si ck i papu ...
Ti si proglasio Pisma farisejskim kanonom dok je Hristos citirao BAS TA Pisma stoga ti tvoj odbrana pad u vodu...uobicajeno !Nisam Hrista nazvao sljedbenikom fariseja već vas subotare.
Kanon koji ne uključuje devterokanon jeste farisejski.Ti si proglasio Pisma farisejskim kanonom dok je Hristos citirao BAS TA Pisma stoga ti tvoj odbrana pad u vodu...uobicajeno !
Hristos NIKADA nije citirao te vase falsifikate a to isto vazi i za apostole i prve hriscane.Kanon koji ne uključuje devterokanon jeste farisejski.
Nisam o tome razmišljala do ove teme i ne znam zašto ..osim možda što su mačke bile poštovanje i obožavane u starom Egiptu![]()
ajmo eksperti, zašto pisci biblije ne spominju ovu slatku životinjicu?
Što pričaš gluposti, kad su upravo apostoli vratili u Bibliju ono što su farisejci izbacili? Po nalogu Gospoda naravno, jer Biblija je Božja Reč a ne reč vas sadukejaca i nazovi hrišcana 19.veka..a to isto vazi i za apostole i prve hriscane.
Sta su vratili nesreco nepismena,ko te je opet slagao ?Što pričaš gluposti, kad su upravo apostoli vratili u Bibliju ono što su farisejci izbacili?
Tako je AMIN !Po nalogu Gospoda naravno, jer Biblija je Božja Reč
Jel znas ko su bili sadukeji ili ti izletela rec koju nisi dobro skontao uz jutrnju kafu u kafani ?a ne reč vas sadukejaca i nazovi hrišcana 19.veka..
Pusti bre babu Makiju i antilazovu da se s njom bave,daj se bar ti fokusiraj i reci nesto pametno za promenu .Vi ionako imate babu koja vam je jedina meritorna za sva verska pitanja.
Sad se još praviš i Toše?Sta su vratili nesreco nepismena,ko te je opet slagao
Znam bre, kako ne bi znao? Likovi kao vi babini koji su raspeli Hrista, zbog subote.Jel znas ko su bili sadukeji ili ti izletela rec koju nisi dobro skontao uz jutrnju kafu u kafani ?
Hristos NIKADA nije citirao te vase falsifikate a to isto vazi i za apostole i prve hriscane.
Egipćani su poštovali pitome, ali i divlje mačke. Nisu pravili razlike između njih i smatrali su da mačka ne može biti ni u čijem vlasništvu, jer je to polubožansko biće. Nekadašnje verovanje je bilo da samo faraon može imati pravo da poseduje svoju mačku. Izdajom se smatralo ako se nanese zlo ovoj mački.Nisam o tome razmišljala do ove teme i ne znam zašto ..osim možda što su mačke bile poštovanje i obožavane u starom Egiptu
Ne,ja sam robivek koji ti postavio pitanje koje te brzopotezno torpediralo...Sad se još praviš i Toše?
Hajde da vidimo sta znas:Znam bre, kako ne bi znao?
Sram te bilo teoloski bezobraznice,Hristos definitivno nije bio osudjen zbog subote jer On je nije krsio !!Likovi kao vi babini koji su raspeli Hrista, zbog subote.
Tako je i s pravom im je to govorio !Gospod ih je mnogo obožavao pa im tepao "porode aspidin!!!".
Što je rana Crkva koristila kao Stari zavjet?
Pregledom spisa Novog zavjeta, te analizom toga koje knjige se citiraju može se pretpostaviti što su apostoli smatrali pismima koja svjedoče o Isusu. Zanimljivo je kako su citirana pisma čak i brojnija od onoga što Crkva danas smatra Starim zavjetom. Izgleda kako su apostoli u potpunosti bili dio židovskog okruženja, te su koristili gotova sva pisma koja su kružila među hebrejskim zajednicama. Dovoljno je pogledati npr. Judinu poslanicu kako bi se ovo potvrdilo, on citira Enohovu knjigu (usporedi 1Enoch 1,9 s Juda 14-15), te apokrif o borbi za Mojsijevo tijelo nakon njegove smrti koja se vodila između Sotone i arhanđela Mihovila (Juda 9).
Također, apostol Pavao ima brojne citate iz Septuaginte, kad se analiziraju njegove poslanice vidljivo je kako je često koristio Knjigu Mudrosti i Sirahovu knjigu, ove dvije su možda i među najcitiranijim kod apostola Pavla, s više od četrdeset citata ili aluzija u svojim poslanicama. No, osim ove dvije knjige i brojne druge su citirane, kao u ova dva slučaja: Rim 11, 4 citira 2Mak 2,4; 1Sol 1, 3 citira 4Mak 17, 4. Evanđelja slijede ovu praksu posuđivanja tema od onih knjiga koje nisu na kraju postale dijelom hebrejskog kanona, ali jesu postale dio kršćanskog. Zanimljivo je da su citati, ili posudbe tema, redovito temeljene na Septuaginti, tj. prijevodu na grčki.
Daljnje svjedočanstvo kako je rana Crkva koristila širi kanon od onoga koji će postati hebrejskim nalazimo kod apostolskih otaca, i crkvenih otaca. Svi oni su redovito citirali te knjige. Npr. Klement Aleksandrijski je mnogo puta citirao Sirahovu knjigu, štoviše ona je među najcitiranijim djelima u njegovu Pedagogu kojeg je napisao krajem 2. ili početkom 3. st. (samo nekoliko primjera citata: Pedagog I, 8, 69, 2 usporedi sa Sir 1, 18; Pedagog I, 10, 91, 3 usporedi s Bar 4,4; Pedagog II 2, 31, 3 usporedi sa Sir 31, 25; Pedagog II, 2, 34, 3 usporedi sa Sir 31, 20). Još ranije je Justin Mučenik predbacio Židovima što su promijenili neke stvari u Starom zavjetu (Razgovor s Trifunom 71). Klement Rimski u svom pismu Korinćanima, koje je nastalo krajem 1. st., referira se na Knjigu Mudrosti (Klement Kor 3, 4 usporedi s Mudr 2, 24; Klement Kor 27, 5 usporedi s Mudr 12, 12) i na Juditu (Klement Kor 55, 4 usporedi s Jud 18). Mučenik Polikarp, biskup Smirne, u svom pismu Filipljanima, koje je nastalo sredinom 2. st., citira Tobiju (Polikarp Filipljanima 10, 2 usporedi s Tob 4, 10). Vidljivo je kako su kršćani još od vremena apostola, preko apostolskih otaca i crkvenih otaca uvijek imali veći kanon Starog zavjeta od hebrejskog.
Zaključno vidimo kako je zatvaranje kršćanskog kanona Starog zavjeta, te hebrejske Biblije tekao paralelno. Židovi su svoj zatvorili nešto ranije nego kršćani, no većim dijelom oba su se razvijala usporedno, te utječući jedan na drugog. No, iz ovoga je jasno kako kršćani nisu mogli samo preuzeti starozavjetni kanon od Židova, već su morali sami, na osnovu vjere koju su im predali apostoli, odrediti što će biti dijelom Biblije.
Ante Vučić
Zasto ne odgovaras na pitanja koja ti postavljam i ignorises moje navode ??????