Zašto se taksa za RTS plaća preko računa za struju?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
9.769
Verujem da se većina ljudi u Srbiji pita zašto plaćamo taksu ( pretplatu ) za RTS kada već plaćamo RTS kroz pakete raznih TV i internet paketa kablovske televizije.

Takođe, zašto je poslednja stavka na računu za utrošenu električnu energiju taksa za RTS? Zašto plaćamo RTS preko EPS-a?

Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis donet je 2015.godine, a 2016, 2018 i 2019. je menjan.

https://www.paragraf.rs/propisi_dow...na-naplate-takse-za-javni-medijski-servis.pdf

Sada se 2025.polako bliži kraju a ovaj Zakon je i dalje privremen.

Ukoliko redovno plaćate struju, a ne plaćate taksu za RTS, EPS može da vam isključi struju. Evo šta o tome piše na sajtu Efektive:

https://efektiva.rs/uncategorized/kako-dokazati-da-ste-placali-struju-a-ne-tv-taksu/

Ne razumem zašto se pretplata za RTS ne plaća na isti način kako se nekada plaćala?

Bila sam mala kada je poštar donosio račune za struju, vodu, TV pretplatu..

Postojala je posebna uplatnica za TV pretplatu.

Da li se vi sećate tog vremena i šta mislite o ovoj temi?

Poslednja izmena:
Drzavni reket sirokih narodnih masa.

Moje glavno pitanje je - imam kucu u kojoj nemam potrosnju struje - zasto tu placam TV pretplatu. Uzimimo drugi slucaj - imam 2 stana i za oba placam pretplatu, kao da mogu da gledam tv i slusam radio u oba stana ODJEDNOM - nije posteno - treba da placam 1 rtv pretplatu. Ali ne... pitam ja tebe nista bezi odavde dok je ranije.
E da kad sam onomad hteo da se odjavim i pajao od jednog RTV mesta do drugog gde se to radi na kraju sam zaglavio u Kosutnjaku gde se to radi - a ono kuca duhova - sve otvoreno a nema zive duse, salterska sala - prazno, kancelarije prazne - nema cak ni obezbedjenja - mogao sam svakojaku glupost da uradim.

A ako smo svi vlasnici i placamo reket, onda barem nek daju akcije pa da mi ako akcionari malo odlucujemo.

Tv/radio se tamo davno na pocetku posebno placao, cim potrosis pare na TV oni te oporezuju pretplatom da bi ti pustali sopstvenu propagandu (kakava genijalna zamisao), nije bio deo struje, nije bilo predloga da se placa kroz porez i slicne novcane malverzacije.

To sto placamo kablovsku - placamo prenos (infrastrukturu) a ne sadrzaj - zna se koji se sadrzaj placa.

Pre jedno 20tak godina sam se pobunio zasto placamo neke kanale koji se emituju besplatno (u Kanadi) - oduvali su me - da bi pre jedno 5-6 godina grupa proizvodjaca besplatnog tv programa tuzila kablovsku kompaniju za sticanje profita na osnovu naplate tv sadrzaja iz njihovog izvora. Podigla se frka velika. Sudovi Procesi. Mislim da je kablovska platila neku odstetu na kraju ali su se u medjuvremenu kao monopol razbili od otimacine.

Poslednja izmena:
Verujem da se većina ljudi u Srbiji pita zašto plaćamo taksu ( pretplatu ) za RTS kada već plaćamo RTS kroz pakete raznih TV i internet paketa kablovske televizije.

Takođe, zašto je poslednja stavka na računu za utrošenu električnu energiju taksa za RTS? Zašto plaćamo RTS preko EPS-a?

Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis donet je 2015.godine, a 2016, 2018 i 2019. je menjan.

https://www.paragraf.rs/propisi_dow...na-naplate-takse-za-javni-medijski-servis.pdf

Sada se 2025.polako bliži kraju a ovaj Zakon je i dalje privremen.

Ukoliko redovno plaćate struju, a ne plaćate taksu za RTS, EPS može da vam isključi struju. Evo šta o tome piše na sajtu Efektive:

https://efektiva.rs/uncategorized/kako-dokazati-da-ste-placali-struju-a-ne-tv-taksu/

Ne razumem zašto se pretplata za RTS ne plaća na isti način kako se nekada plaćala?

Bila sam mala kada je poštar donosio račune za struju, vodu, TV pretplatu..

Postojala je posebna uplatnica za TV pretplatu.

Da li se vi sećate tog vremena i šta mislite o ovoj temi?
Postavio sam pitanje vise puta.Zasto ljudi koji nemaju televizore,placaju pretplatu,a ima ih poprilican broj po zabacenim mestima.

Postavio sam pitanje vise puta.Zasto ljudi koji nemaju televizore,placaju pretplatu,a ima ih poprilican broj po zabacenim mestima.
sa stanovista naplate savrseno uopste ih ne zanima da li neko ima TV ili radio ili nema nista
ono ima kao neki mehanizam da se odjavis. koji se iz mog iskustva nemoguce uraditi

sa stanovista naplate savrseno uopste ih ne zanima da li neko ima TV ili radio ili nema nista
ono ima kao neki mehanizam da se odjavis. koji se iz mog iskustva nemoguce uraditi

" 6. Физичко лице корисник више мерила електричне енергије, за мерило електричне енергије, у стамбеној јединици, односно пословном простору, који се не користи

https://www.rts.rs/rts/javni-servis...ni-medijski-servis-i-uslovi-oslobadjanja.html

Proveri da li ovo još važi.

" 6. Физичко лице корисник више мерила електричне енергије, за мерило електричне енергије, у стамбеној јединици, односно пословном простору, који се не користи

https://www.rts.rs/rts/javni-servis...ni-medijski-servis-i-uslovi-oslobadjanja.html

Proveri da li ovo još važi.

Odustao sam od borbe s tim vetrenjacama. Evo vam (drzavo) 349 i jos jednom 349, kupite paklu cigara i upaljac pa pusite na moj racun - moze mi se.

Gledao sam dokumentarac.Ljudi su pokusavali mnogo puta da odjave i to redovnim putem,kako im je objasnjeno.Nisu uspeli.Pokusavali su i njihovi dalji rodjaci i komsije i opet nista.Potkradaju narod,koji je na socijalnoj pomoci.Kriminalci.

Poslednja izmena:
Gkedao sam dokumentarac.Ljudi su pokusavali mnogo puta da odjave i to redovnim putem,kako im je objasnjeno.Nisu uspeli.Pokusavali su i njihovi dalji rodjaci i komsije i opet nista.Potkradaju narod,koji je na socijalnoj pomoci.Kriminalci.
da da to je to. Aj ja mogu da se svrckam po gradu od jedne do druge zgrade, ali ljudi koji dodju iz drugih mesta nemaju bas na raspolaganju vremena da se maju sa time.
Dakako da je potkradanje (reket) sa blagoslovom drzave.

Sto je najgore, to je tako vise decenija, pa je cak ova stvar bilo jedno od izbornih obecanja nekih partija.

Back