Zasto se sve vise ljudi razvodi

Original postavio Shag Ivory
Ovo je tačno. Znači, nije tačno da je BZ izjednačena sa VBZ. Imam najsveziji primer, ročište od pre 20-tak dana. Presuđeno u korist naslednika, a na štetu nevenčane zene, iako je bila u zajednici, da ne kazem nevenčanom braku, čak celih 20 godina. Posle (doduše podugačkog sudskog postupka) ima obavezu da se iseli iz kuće. Naravno, ovo se odnosi i na ostalu imovinu koja nije stečena tokom zajedničkog zivota. Da su bili venčani, stvari bi stajale drugačije.

HeBePoBaTaH_:
Pa, nije tačno da je to razlog . Ko zna šta je u pitanju, i sudska odluka u slučaju naslednih sporova, a to je građanska parnica može i decenijama da traje. Nešto nije bilo kako valja.. Verovatno je umrli bio u braku ranije, imao decu, a ta ista deca nemaju nužnih sredstava za život, svašta je moguće da je u pitanju..
Ne znam da li razumeš šta je zajedničko domaćnistvo.
To nije odlazak kod nekog za vikend, mesec ili godinu, pa čak ni 5 godina...
Ako se ne brinete o sebi, to za vas svakako neće da učini država 8-)
Uostalom, postoji testament. Jasna, izričita izjava volje.
Živite u 21. veku, opet ista priča - morate da znate...

I ja imam jako svež i jako ličan primer da je Shag u pravu.
Testament... Da, kad neko očekuje da će umreti:-?

Verujem Shag, pravosuđe je kao Hidra.
Često se dešava i u braku da zakon izigra supružnika, posebno ako nemaju decu, dešava se da nasleđuju sa braćom i sestrama ostavioca, mada je tačno da je takva mogučnost manja ako postoji zakonski brak. Treba biti oprezan...

Ovo za psihološki efekat papira je halucinogeni efekat vrteške. Neko veruje u papir, neko u zakone jače od propisanih. Sve je za ljude. I ostale..

Gde su ovi rasuti po dijaspori

ja koliko sam čula - kad su venčani drugačiji je sistem za obračunavanje plata
isto tako drugačije je i kod uzimanja kredita
a da u pojedinim zemljama - samci plaćaju svoju samoću i slobodu
i sigurno nije sve to bezveze

Јао, како ме нервира кад откуцам дуг и паметан пост, а онда се заблокира!!! Сад морам овако:

Ne pada mi na pamet da sebe degradiram kao čoveka i potipisujem ljubav.
Nisam kralj da mi je bitno uvećanje države i sklapanje mira sa zaraćenom državom i to preko žene.
Nisam ni seljak, ne treba mi uvećanje radne snage i porodična zadruga, ne živim na njivi sa rođacima..

.Neću da se oboje vučemo po opštinama sa papirom koji se zove Izvod iz knjige venčanih i da se "sporazumno" razvodim od nekoga pred organom države. Ko zna koliko ima tih organa.Opština mi je dala tapiju na ljubav, kao na nekretninu.
Ne želim da sutradan moja žena bude stigmatizovana kao razvedena, raspuštenica, ostavljena, ona koja je otišla, qrva ...da vučemo dete za rukav i da sudski ostvarujem da li ću da budem sa njim za vreme zimskog raspusta i koji vikend će da provede kod mene.

Neću da je sa mnom zato što je društveni obziri prema malograđanštini sprečavaju da poništi neki tamo brak u opštini. Onog trenutka kada me ne bude volela, dogovorićemo se o svemu, zasad je samo u opštini prevedeno njeno mesto prebivališta. I ništa više. Nećemo da se mrzimo ako ljubav prestane. Nikad. Ne postoji drugi razlog zašto je sa mnom i tako će da ostane....

Ja imam milion razloga, a vi samo pričate o papiru. Kao da se ne radi o životu već o Udruženju ljubitelja papira..

Какво клиначко размишљање!
И ако се растанеш после 10 година живота у браку без папира опет ће твоја жена бити распуштеница, неће ваљда бити девојка, мајку му? А ти ћеш бити распуштенко, ња, ња!!!

А после много година заједничког живота стећи ћете ваљда и неку заједничку имовину, неће ваљда свако кувати на свом шпорету и прати рубље у својој веш машини? А стећи ћете, ако Бог да, и заједничку децу....

Е сад, људи се најчешће разводе зато што више не могу да се договоре око многих ствари...како онда очекујеш да ћете се договорити око деце и имовине? Као, немамо папир, ћао - довиђења....а деца?

А оно, ''нећемо да се мрзимо ако љубав престане!''...па то је смешно! Зар мислиш да је ико мислио:''мрзећемо се једног дана''?

Друштвено обзири према малограђанштини нису наметнути законом, него их ми сами прихватамо или не, са папиром или без...

Папир није гаранција ни за шта, као што ни немање папира није гранција ни за шта!

Никада ми неће бити јасни ти људи који су толико огорчени у свом противљењу ''папиру''...као да их неко лупа по ушима да морају да се региструју...
Живи како изабереш, али дозволи да неко има право и жељу и своје разлоге да изабере другачије!

Hell, ja uopšte nisam napadao nečiju odluku da se zakonski venča, gde si to videla?

Tražio sam nešto više od kontrapunkta "Zašto bi papir smetao". A zašto bi mi bio potreban?
Može neki razuman argument da bi bilo potrebno da zakonski reguilišem svoju vezu?
To očekujem, priča se o papirima non-stop, a tema nije reciklaža.

Nema braka, nema stigmatizacije, valjda je to jasno. Ništa od ovoga što si rekla ne stoji, no to je tvoje viđenje braka, odnosa dvoje ljudi, ne i moje.

HeBePoBaTaH_:
Ovo za psihološki efekat papira je halucinogeni efekat vrteške. Neko veruje u papir, neko u zakone jače od propisanih. Sve je za ljude. I ostale..
Psiholoshki efekat ne proistiche iz zakonske tezine tog papira, vec iz njegove simbolichke vrednosti.
"Zakoni jachi od propisanih" i "propisani zakoni" ne iskljuchuju jedni druge.

Papir je, i ono shto on sve povlachi, u najmanju ruku, jedan lep ukras te zajednice. Kome je lep... Nekom nije.

LP, koju simboličku vrednost ima izvod iz Matične knjige venčanih?
Može da bude simbolično značenje, ne i simboličiko, onda bi time podržavao tradicionalizam, nešto ne ličiš na tradicionalistu. To si hteo da kažeš?

Zakoni jači od propisanih nikada nisu fomalizovani. Oni nisu apstrahovani, već imanentno pojmovno esencijalni, a entitet im je emocija.

HeBe, dear, ako ste malograđani, imaćete malograđanske razloge za ostanak u braku, tačka. A niste. Dakle, to ste što već jeste, neće se zbog "papira" potezati robovlasnički odnosi - ako ih već nema :wink.
A zašto je dobro: evo recimo - za dizanje stambenog kredita (ako vam to ikad bude trebalo) dobro je da imaš bračnog druga pa da se zadužujete na obe plate ~ veći kredit = veći stan :)
U pravu si za razvod...možda. Slobodniji si, tj. lakše je da digneš rep i odeš bez "papira"...ali ako NE uspete da se dogovorite oko dece (pupupu :D ) opet će posredovati soc. radnik....
Nije loše ni za vizu kad putuješ - da si oženjen :P
Na stranu što oženjeni muškarci brže napreduju na poslu :P (za razliku od udatih žena :? )
Pa manje poboljevaju, vitkiji su, duže žive, psihički zdraviji :)

počinje OLUJA :D :D :D

Značenje je simboličKO...čovek kao biće...semantika!. brak kao tradicija,brak kao institucija u korenu može da ima samo tradicionalistilčko simboličko značenje, a simbolično jeste umanjeno u ovom kontekstu. Vrednost je simbolična.
Simbolička vrednost izvoda iz MKV? :lol:

Za vizu je tačno, samo se ušeta sa pasošem, a ja..snalazim se. Hvala na pitanju, dobro smo, što i vama želimo.

HeBePoBaTaH_:
Hell, ja uopšte nisam napadao nečiju odluku da se zakonski venča, gde si to videla?

Tražio sam nešto više od kontrapunkta "Zašto bi papir smetao". A zašto bi mi bio potreban?
Može neki razuman argument da bi bilo potrebno da zakonski reguilišem svoju vezu?
To očekujem, priča se o papirima non-stop, a tema nije reciklaža.

Nema braka, nema stigmatizacije, valjda je to jasno. Ništa od ovoga što si rekla ne stoji, no to je tvoje viđenje braka, odnosa dvoje ljudi, ne i moje.

ama nije to strasno hebe..samo lepo priznaj da se PLASIS:lol: :lol: :lol:
a jeste nezgodan onaj trenutak kad treba nekog da pogledas u oci i da kazes -u dobru i zlu:wink:

Mislim da je problem u retorici? hahahahaha :lol:
Plašim se da kažem slovo D

Tužno je biti rigidan, tuga
Zamisli, da posle svega, ja nisam bitan, ali ANA...postane tako rigidna i prazna, emotivni invalid posle
ubio bih se, ne plašim se smrti, niti se bilo čega plašim :)
Uostalom, 3 godine BEZ RAZLOGA

HeBePoBaTaH_:
Mislim da je problem u retorici? hahahahaha
Tužno je biti rigidan, tuga
Zamisli, da posle svega, ja nisam bitan, ali ANA...postane tako rigidna i prazna, emotivni invalid posle
ubio bih se, ne plašim se smrti, niti se bilo čega plašim :)
Zamisli da bude kao ti SINDI, ili HELLEN

HeBe, rastanci nikad nisu laki ako su se ljudi voleli...
misliš da ćeš joj pomoći time što nikad ne ozvaničite vezu koja hoće da traje? :)
Ok, ako se slažete u tome, ok. To su zaista najličnije odluke na svetu :D

To o Francuskoj je bas zanimljivo. Mamina najbolja drugarica iz mladosti se udala za francuza i otisla da zivi tamo. Moja mama je isla i posecivala je i upoznavala sve njene prijatelje, bracne parove, pre 20-tak godina. Danas su svi do jednog razvedeni, ukljucujuci i njenu drugaricu. Jednostavno, kada ljudi imaju uslove da se odvoje, sve to lakse ide. Kako ce se razvoditi kod nas, kada ljudi nemaju ni tih 20 000 za zahtev za razvod, a tek nemaju za ono sto sledi posle....gde ce da zive, kako?

Svako gleda na brak drugacije, i niko nije obavezan da se vencava. Ali FAKAT je da je u drustvu u kome zivimo jos uvek to vrlo bitan papir, jedan od nacina regulisanja odnosa medju ljudima. Ne u smislu, ljubavi, postovanja, odanosti, vec u smislu pravnog regulisanja odnosa izmedju dvoje ljudi. I FAKAT je da ce ti nepostojanje tog papira dosta otezavati da sredis neke debilne stvari, e sada ko je spreman i ko zeli da se smara iz principa, to je druga stvar.

Takodje, ne vidim nista lose u tome da kada se ljudi odluce da zasnuju zajednicu, da to proslave sa ljudima koje vole. I opet, svako moze da to proslavu prilagodi svojim zeljama, neko ce napraviti lumperajku, neko ce pozvati par intimnih prijatelja, neko samo porodicu, neki ce otici na Havaje, vencati se na plazi i poslati e-mailom slike prijateljima i rodbini :) Ja cak i znam par koji se vencao u svojoj kuci, dosao maticar i to je to. Tako da opravdanja tipa, ne volim vencanja, seljacki, bla bla...ti ako zelis, moras da se "registrujes" postujuci zakonska pravila, a sto se tice toga kako ces ti organizovati proslavu i da li ce je uopste biti, to je samo tvoja stvar.

I sto se tice posledice razlaza...pa nekada je lakse razvesti brak u kome nema dece, nego rasturiti vanbracnu zajednicu sa decom...sve je to vrlo relativno. Porast vanbracnih zajednica narocito u razvijenim zemljama, je samo odraz njihovog razmisljanja. Danas u doba kada u tim zemljama svako samostalno moze da opstane, svi su svesni da to sve brzo puca i da niko VISE ne mora nikoga da trpi. Svesni su da su emotivne veze vrlo promenjiva kategorija, kao sto se i covek menja, kao i njegove zelje i potrebe. Onda razmisljaju da je cela ta procedura komplikovana i duga i da im je bolje da zive zajedno dok to ide, a posle toga kud koji mili moji. Ali ipak, u toj velikoj, zreloj ljubavi, gde su ljudi dostigli toliki nivo svesti da ne zele papire i zakonska obavezivanja, ne razumem kako taj papir rusi celu koncepciju? Kako smanjuje ljubav, postovanje, strast, papir kao papir?

Ne, nije tačno, ja kao neko ko poštuje tradicionalizam, poštujem i brak u svom najčsitijem obliku, u onome što suštinski predstavlja njegovo ovaploćenje...
Mačkice, ne bi terbalo da se nerviraš...

Žao mi je SINDI zato što više ne veruješ. To je jed.
Nisam sarkastičan, veruj mi.
Takođe, nisu mi duhovite šale na račun braka, to je kao rugati se čoveku sa fizičkom manom.
Brak je obogaljena i prevaziđena institucija. Pobogu, pa ne mogu ja da budem u istoj formalnoj zajednici kao dva muškarca koja se kolju pod rep i usvajaju decu.

Vi ste ga obezvredili, ja to nikada ne bih uradio..

Kakva fenomenalna argumentacija u ovoj temi!
Mislim da ću da pročitam sve još jednom i povadim beleške. :lol:

Pitam se samo, da li će svi oni što ovde postuju svakakve stvari, kada ih život demantuje da opet dođu i napišu nove verzije starih stavova....8-)

Back