Zasto se sve vise ljudi razvodi

Malo statistike

На сајму књига сам покупио брошуру „Француска на длану“ са штанда Француске амбасаде. Подаци су из најновијег пописа становништва из 2000. Страна 8:
Од почетка 90-тих година, број законитих бракова се смањио, док је број парова који невенчано живе заједно порастао са 1,5 милион у 1990. на данашњих 2,4 милиона, што значи да је сваки шести брак незаконит.

Број бракова – 304 300
Број развода – 120 000

Структура домаћинства према типу породице:

31,3% Парови са дететом (децом)
30,5% Парови без деце
29,2% Самци
7% Породице са једним родитељем
2% Остали

ma ja sam tvrdoglava ;;;; zašto se venčavati i kako osećati potrebu za tim????? osećaš potrebu da kažeš čika matičaru DA ,,, joooooj šablona i ovozemaljskih izmišljotina ,,,, neko pomenu ---lakše je tako funkcionisati u društvu --- a zašto i ko je tako odredio ??? odgovor -;;;;;--druge papirologije,,,,, muka mi ,,,,,,, i ja sam legalizovala brak u opštini ali zamalo me nisu isterali ,,, eto nepogodna mlada ,,, i nisam zvala ni rodbinu nit koj moj ,,

Shag Ivory:
Ovo je tačno. Znači, nije tačno da je BZ izjednačena sa VBZ. Imam najsveziji primer, ročište od pre 20-tak dana. Presuđeno u korist naslednika, a na štetu nevenčane zene, iako je bila u zajednici, da ne kazem nevenčanom braku, čak celih 20 godina. Posle (doduše podugačkog sudskog postupka) ima obavezu da se iseli iz kuće. Naravno, ovo se odnosi i na ostalu imovinu koja nije stečena tokom zajedničkog zivota. Da su bili venčani, stvari bi stajale drugačije.

Pa, nije tačno da je to razlog . Ko zna šta je u pitanju, i sudska odluka u slučaju naslednih sporova, a to je građanska parnica može i decenijama da traje. Nešto nije bilo kako valja.. Verovatno je umrli bio u braku ranije, imao decu, a ta ista deca nemaju nužnih sredstava za život, svašta je moguće da je u pitanju..
Ne znam da li razumeš šta je zajedničko domaćnistvo.
To nije odlazak kod nekog za vikend, mesec ili godinu, pa čak ni 5 godina...
Ako se ne brinete o sebi, to za vas svakako neće da učini država 8-)
Uostalom, postoji testament. Jasna, izričita izjava volje.
Živite u 21. veku, opet ista priča - morate da znate...

Ja ne znam cemu tolika frka oko potpisa u opstini ? Sta, kao time se unistava ljubav , izdaja ..prkos..sta li :confused:
Prost primer -> ( neko ce reci neadekvatan :D ) kao kada sam jednog lepog dana otisla po diplomu i bila srecna zbog toga, tako cu otici i u opstinu i biti srecna iz drugog ( dubljeg, intimnijeg ) razloga..Prosto..nema tu mnogo filozofije :D i nista nije zagarantovano !!
Svako ima pravo izbora :arrow: moze i da ne ode po diplomu ( jer je to samo birokratija :razz: -> jes' malo sutra , to su bre suze ( radosnice ) , krv i znoj.. ).

P.S. ne treba meni izvod iz maticne knjige rodjenih -> da bi znala da sam rodjena, kao i sto mi ne treba potpis u opstini -> da bih znala da zivim sa pravim covekom 8)

klara_m:
Ja baš danas popunjavala neki formular, dobro kod mene je sve jasno

ali kad su ne venčani, a žive zajedno sve kao da su venčani,
kako popunjavaju svoj status po tim silnim formularima, čak i kad se prijavljuje za posao :?

Izvini, o čemu pričaš?
Neće morati čak ni lična dokumenta da menja 8-)
Moja devojka ima pasoš EU, ja nemam, nemam nameru da se ženim ni zbog toga.
Aj dalje..8-)

Ne pada mi na pamet da sebe degradiram kao čoveka i potipisujem ljubav.
Nisam kralj da mi je bitno uvećanje države i sklapanje mira sa zaraćenom državom i to preko žene.
Nisam ni seljak, ne treba mi uvećanje radne snage i porodična zadruga, ne živim na njivi sa rođacima..

.Neću da se oboje vučemo po opštinama sa papirom koji se zove Izvod iz knjige venčanih i da se "sporazumno" razvodim od nekoga pred organom države. Ko zna koliko ima tih organa.Opština mi je dala tapiju na ljubav, kao na nekretninu.
Ne želim da sutradan moja žena bude stigmatizovana kao razvedena, raspuštenica, ostavljena, ona koja je otišla, qrva ...da vučemo dete za rukav i da sudski ostvarujem da li ću da budem sa njim za vreme zimskog raspusta i koji vikend će da provede kod mene.

Neću da je sa mnom zato što je društveni obziri prema malograđanštini sprečavaju da poništi neki tamo brak u opštini. Onog trenutka kada me ne bude volela, dogovorićemo se o svemu, zasad je samo u opštini prevedeno njeno mesto prebivališta. I ništa više. Nećemo da se mrzimo ako ljubav prestane. Nikad. Ne postoji drugi razlog zašto je sa mnom i tako će da ostane....

Ja imam milion razloga, a vi samo pričate o papiru. Kao da se ne radi o životu već o Udruženju ljubitelja papira..

HeBePoBaTaH_:
Pa, nije tačno da je to razlog . Ko zna šta je u pitanju, i sudska odluka u slučaju naslednih sporova, a to je građanska parnica može i decenijama da traje. Nešto nije bilo kako valja.. Verovatno je umrli bio u braku ranije, imao decu, a ta ista deca nemaju nužnih sredstava za život, svašta je moguće da je u pitanju..
Ne znam da li razumeš šta je zajedničko domaćnistvo.
To nije odlazak kod nekog za vikend, mesec ili godinu, pa čak ni 5 godina...
Ako se ne brinete o sebi, to za vas svakako neće da učini država 8)
Uostalom, postoji testament. Jasna, izričita izjava volje.
Živite u 21. veku, opet ista priča - morate da znate...
Šta nije tačno? Nisu bili u brakovima ranije ni jedno ni drugo. Ni jedno ni drugo nisu imali dece. Ona je došla da zivi kod njega i ostala 20 godina. Posle njegove smrti, ostavinskom raspravom (koju uzgred interesuje isključivo da li je bio u braku, ima li potomstvo i postoji li testament), njegova je imovina podeljena na 4 naslednika (braća/sestre/njihova deca). Spor za utvrđenje je zatim pokrenula nevenčana zena i nakon, istina, zaista 7-8 godina dokaznog postupka, svedočenja raznih i veštačenja, sud je morao da apstrahuje emotivni, etički i moralni faktor i primeni čisto pravo. Odlučujuće je zapravo bilo to što su kuću sagradili njegovi roditelji. Ali svejedno... da su bili venčani, ona bi svakako nasledila tu kuću. Spor je bio odvratan, mučan, mozda i nehuman, ali stvari tako stoje.
Vezano za ostale postove: ne tera drzava nikoga da potpisuje papir, niti on utiče na zajednicu muškarca i zene. Ovakve situacije valja da znaju one/oni koji imaju pretenzije na imovinu.

PS - ja znam šta je zajedničko domaćinstvo, nije o meni reč...:lol:

ma ja glasam za totalno ukidanje tih papira - evo na prvom mestu vize recimo, necu vise da se smaram sa formularima. Zasto da neko degradira moje porodicne i prijateljske veze sa radnim knjizicama, potvrdama iz banke i slicnim glupostima? Jel moze to?

I don't think so

može mi se da imam yaya; HeBe - crkni 8)

:lol:
Da, ne znam šta svi imaju protiv "države" i "papira" - obrati pažnju, Bršljanu, koliko su ovo OPŠTI izrazi...samo me zanima šta je tačno iza i ispod toga...kakav je to tupav strah i negiranje važnosti? :?
Ako praksa pookazujhe da jeste neki qraz papir a kad već TOLIKO nije važan za emocije ( i sex) zašto se ne bi, eto, "registrovali" pred matičarem. Registrovali dakle, ako već žive...Mislim da ej to BAŠ normalno, sasvim.

LePiaf:
To ipak nije samo papir. Mislim, jeste... ali ima i nepobitnu psiholoshku tezinu. Nekom ta tezina prija, nekom ne.

e, TO mi reci
icon_cool.gif

I've got LOVE written - all over my face
icon_redface.gif

E zasto pa zato sto danas tesko da nema egocentrika i samodovoljnih likova , a brak je nesto sto treba gajiti i negovati i gde treba popustati , dogovarati se , postovati onog drugog , a ne po sistemu sve sto je tvoje je nase a sve sto je nase je moje e a ono moje je samo moje ! onda nema ni braka...
a nema ni dece ... i dok dlanom o dlan nema vise ni srba a kakvi smo mozda bolje da nas i ne bude ... greota samo za onu nasu decu koju ce siptari da preplave za 30-40 godina...

Zaboravih da kazem ... nedostatak ispravnog vrednovanja svega i nipodastavanja onog drugog .... ma sodoma i gomora ... bice ovde slano more vidim ja :roll: nazalost

Back