Zašto se Srbi lože na tuđe praznike?

Zašto se Srbi lože na tuđe praznike?

Neki od primera
  1. Dan Zaljubljenih (Valentine's Day)
  2. Noć veštica (Halloween)
  3. ...
dopunite spisak, i komentarišite ako imate šta pametno da kažete
Popravoslavlju je danas sv.Trifun,zastitnik vinogradara i vocara.Inace i u pravoslavlju postoji dan zaljubljenih,ali pada cini mi se 16 Avgusta.Inace videle zabe.

Inače gospodo Srbi, i krsne slave su paganski običaji,.. nema toga u Bibliji,.. ni crkvenih praznika koji se slave uz sveće ili već kako, uz iće i piće,.. Ni "pričesti" nad grobom.
A krsna slava se po pravoslavnom protokolu slavi tako što prvo treba da je sveštenik osveštao vaš dom,.. i to i za Božić i Uskrs i krsnu slavu.
Kuća se sveti (osveštava), a za svaki praznik se "sveti vodica".

Ima li takve teme na Krsti @Sensei ?
A šta znači "paganski"?

To je deo srpske kulture pre primanja hrišćanstva, koje se nakon hrišćanizacije uklopilo u novu religiju. Šta je tu problem? Po tvojoj logici ako su Srbi primili pravoslavlje onda su se morali 100% odreći svoje kulture i u potpunosti se samoasimilovati u rimsku kuluturu samo zato što su oni formriali hrišćanstvo?

To je kao kad Bošnajci vrše arabizaciju svoje kulture jer misle da će tako biti "veći muslimani". Ludilo. Napravite razliku između kulture od religije...

Dan Zaljubljenih (Valentine's Day)
Kontam da je to mahom kod ženske populacije, što se mojih sing ortaka tiče provode ga kao dan vina i rakije 🤣
Noć veštica (Halloween)
Nekima od nas treba dan da ispoljimo neke svoje perverzije u javnosti, a da ih nas zbog toga ne strpaju u neku ustanovu :flert:

Mada nešto ozbiljnije rečeno rekao bih da je do pomodarstva, a i neki kapitalisti su videli da tu mogu lako da zarade...

A šta znači "paganski"?

To je deo srpske kulture pre primanja hrišćanstva, koje se nakon hrišćanizacije uklopilo u novu religiju. Šta je tu problem? Po tvojoj logici ako su Srbi primili pravoslavlje onda su se morali 100% odreći svoje kulture i u potpunosti se samoasimilovati u rimsku kuluturu samo zato što su oni formriali hrišćanstvo?

To je kao kad Bošnajci vrše arabizaciju svoje kulture jer misle da će tako biti "veći muslimani". Ludilo. Napravite razliku između kulture od religije...
Nemoj da mi implementiraš, da sam ja nešto rekao ili mislio ( tj, da ti misliš - šta sam ja mislio)... a nisam!
Nisu to svi Srbi prihvatili u hrišćanstvu. Na primer Nazareni nisu, a smatraju ih najčistijom hrišćanskom verom - i komunisti su to isto smatrali i proganjali ih,.. i zabranjivali im da svoju decu krste,.. - samo njima .
-------------------------------------------------

Nisam razumeo tvoj komentar. Zaista.

Srbi drže do nekih "glupavih" stvari, kao što je julijanski kalendar pa nam 25. decembar pada 7. januara, a ovamo prihvataju, Crni Petak, Noć Veštica, Valentines Day... ko "dobar dan". TO meni sve liči na pokondirene tikve. Na žabu što je videla da se kuju konji pa i ona digla nogu.

4. Vaskrs....Judejska PASHA
5. Božić....Mitra, Zoroastrizam

The celebration of the birthday of Mithras, the sun god of the Persians whose mystery religion was popular among soldiers in the Roman army, was also celebrated on 25 December.
Mithras was often perceived as a rival to Jesus Christ, and Christians took advantage of the popularity of the 25 December date to celebrate the birth of their own influential religious figure.

Велики Петак је пасха, Ускрса има само и искључиво у Хришћанству

Valentines day takozvani je međunarodni praznik na koji se svi lože, sa interesantnom činjenicom da je taj datum crkva uspostavila 14. februara u ime mučeništva svetog Valentina te se zove Valentinovo. To se komercijalizovalo do toga da u Srbiji se samo zove dan zaljubljenih, a u Hrvatskoj Valentinovo. Inače, zbog kalendara pravoslavci trebaju kanonski da ga slave 6. Jula
Међународни ко "међународна заједница". И Нике патике су међународне.
кад би православци славили Св. Валентина као дан љубави онда би јулски датум био тачан. Они имају Св. Трифуна за ту сврху.

Upravo to i jeste sustina praznika. Nebitno ko ih je smislio, ako mi se svidja i ako sam raspolozen, slavicu, zaiebavacu se, maskiracu se, glupiracu se....
Има ли веће комерцијализације културе од тога?
Што не измислимо своје празнике како нам се свиђају па да не будемо имитатори?

За сада једино добро објашњење на тему.
Уствари то је *једино* објашњење до сада.

Svi praznici su lepi 🥰
Sensej samo gunđaš u zadnje vreme :pms:
А јел Сенсеи написао да су неки празници ружни?
Замена теза.... хммм... зашто ме то не изнена-ује

Koliko neko mora da bude poremecen pa da mu smeta sto neko slavi neki praznik,jbt :D
Ако неко се пита што се обично пучанство ложи на туђу културу (и потискује своју) питање ни најмање није да му смета.

Ja ne znam zasto ljudi drame oko ovog praznika aj za hallowen i razumijem ali ovo lijep praznik, iznenadis ljepsu polovinu, spremis neku veceru, upalis netflix i umocis:)
можда зато што је то прихватање туђе комерцијалне верзије у замену већ постојећег празника?
јадно је да се чека "празник" за лепе ствари у браку или вези.

Poslednja izmena od moderatora:
Pa ako smo to implementirali, (samo mi :) , to nemaju ni Grci, Rumuni, Rusi,.. ) zašto ne bi i Praznik ljubavi, ili braka ?
Problem je da Srbi imaju praznike koji su pandem ovima koje pominjem ali ih mi ne slavimo toliko.
Jeste li vi danas orezali vinovu lozu ? - barem nekoliko grana ? Ja jesam :) .
to je jako u južnoj Srbiji. nemam lozi, na žalost.

Nisam razumeo tvoj komentar. Zaista.

Srbi drže do nekih "glupavih" stvari, kao što je julijanski kalendar pa nam 25. decembar pada 7. januara, a ovamo prihvataju, Crni Petak, Noć Veštica, Valentines Day... ko "dobar dan". TO meni sve liči na pokondirene tikve. Na žabu što je videla da se kuju konji pa i ona digla nogu.
Pazi
Pridev koji koristiš nije baš uljudan
Pitanje kalendara je malo šire nego što ga ti ovako pljesneš
Jel svi Srbi slave St Valentine ili Halloween? Ne.
Ja ne znam nijednog Srbina koji je "ko dobar dan" prihvatio to
Ali i pored toga, zaista ne znam čemu ovakve prozivke? Zašto gnjaviti ljude?
Slave dvoje zaljubljenih Svetog Valentina, i šta sad? Za mene je danas Sveti Trifun ali ne pada mi na pamet da prozivam nekog što slavi Svetog Valentina ili Novu Godinu po julijanskom.

Pustite ljude, ne gnjavite ih

Pazi
Pridev koji koristiš nije baš uljudan
Pitanje kalendara je malo šire nego što ga ti ovako pljesneš
Jel svi Srbi slave St Valentine ili Halloween? Ne.
Ja ne znam nijednog Srbina koji je "ko dobar dan" prihvatio to
Ali i pored toga, zaista ne znam čemu ovakve prozivke? Zašto gnjaviti ljude?
Slave dvoje zaljubljenih Svetog Valentina, i šta sad? Za mene je danas Sveti Trifun ali ne pada mi na pamet da prozivam nekog što slavi Svetog Valentina ili Novu Godinu po julijanskom.

Pustite ljude, ne gnjavite ih
Ne znam što si se ti toliko uozbiljio? Pričamo. ja mislim da se previše ložimo na tuđe, ti drugačije misliš, onaj treći...

Back