Zašto se Srbi iz BiH vređaju kada ih neko nazove Bosancima?

Pa druže se sve milina.ba Kad sam zadnji put bio u R.S. u jednom gradu prošle godine. Pitam za neki ćevabdžinicu jer pročitah na netu da imaju dobre ćevape, ljudi se okreću od mene neće da odgovore "Aj ti jarane kod nas u kafanu reče mi jedan." Ipak nabasah na istu i stvarno imaju vrhunske ćevape nemam reči , u uglu sedi carinik a vlasnik hoće da ga časti ovaj odbija ,vlasnik dodaje "neka ste vi nama ovde" ili nešto slično. Sad taj vlasnik nema nikakve koristi od tih carinika može biti da ima i štete ali u njegovom malom svetu carinik je jedino što se suprotstavlja većini i jedino što je od Bosne ostalo. Odem do crkve, zapalim sveću i sve ostalo, osoba iz moje pratnje upita prolaznika da li blizu ima neki manastir. Ovaj odgovori " Kakav manastir pa tek pre par godina smo se oslobodili od Turaka" .... Posle se ispostavilo da manastira ipak ima mada ne blizu, no to je neka druga priča.
Ja mislila na naše gastarbajtere ;)

Mog dedu su zvali "Bosanac" i on se nije vređao iako je bio Srbin. Čak mu je mislim i bilo drago jer ga je to podsećalo na njegov rodni kraj. A na te provokacije se ne treba obazirati jer nigde ne postoji narod koji ima ime Bosanci.
Stvari se menjaju. Do rata bio ko od Srba se nije ljutio niti imao išta protiv da ga zovu Bosanac ili Srbin Bosanac čak bi mu bilo simpatično A onda je došao rat i pokušaj unitaeizacije prisvajanja Bosne ,dominacije i raznog pokušaja negiranja srpske nacije. Pa zar ovde nije bilo ludaka koji su tvrdili da Srbi nisu postojali u Bosni sve do Vuka, onaj glupavi komša svaki dan je postavljao tekst Ilije Garašanina u kome ovaj govori o delovima slavenoserbskog roda gde se pominju pravoslavni Bosanci (kažem opet kao dela slavenoserbskog roda) ,što prema komššinoj logici jeste dokaz da Srba u Bosni nije bilo. Ali nije to margina ,samo neke budale na forumu , to je opšti stav Bošnjaka.
Formula je predvidiva i ide otprilike ovako , oni su Bosanci njihova država je Bosna sledeći korak pošto je tako Srbija sa njima nema nikakve veze, sledeći jer oni su pravoslavni Bosanci znači nisu Srbi , na posletku njihova crkva treba da se naziva Bosanska pravoslavna crkva .
To nije nikakva paranoja jer za to postoje identične istorijske paralele. A zar to sve nije bilo identično za vreme Kalaja, zar to nije poznato i kasnije na nekim drugim područjima, na primer u Crnoj Gori.
Zato Srbi iz R.Srpske neće da budu Bosanci , ni kao geografska odrednica, nikako , radije će da budu Indijanci ili Eskimi nego Bosanci jer dobro znaju šta nakon toga sledi.

Stvari se menjaju. Do rata bio ko od Srba se nije ljutio niti imao išta protiv da ga zovu Bosanac ili Srbin Bosanac čak bi mu bilo simpatično A onda je došao rat i pokušaj unitaeizacije prisvajanja Bosne ,dominacije i raznog pokušaja negiranja srpske nacije. Pa zar ovde nije bilo ludaka koji su tvrdili da Srbi nisu postojali u Bosni sve do Vuka, onaj glupavi komša svaki dan je postavljao tekst Ilije Garašanina u kome ovaj govori o delovima slavenoserbskog roda gde se pominju pravoslavni Bosanci (kažem opet kao dela slavenoserbskog roda) ,što prema komššinoj logici jeste dokaz da Srba u Bosni nije bilo. Ali nije to margina ,samo neke budale na forumu , to je opšti stav Bošnjaka.
Formula je predvidiva i ide otprilike ovako , oni su Bosanci njihova država je Bosna sledeći korak pošto je tako Srbija sa njima nema nikakve veze, sledeći jer oni su pravoslavni Bosanci znači nisu Srbi , na posletku njihova crkva treba da se naziva Bosanska pravoslavna crkva .
To nije nikakva paranoja jer za to postoje identične istorijske paralele. A zar to sve nije bilo identično za vreme Kalaja, zar to nije poznato i kasnije na nekim drugim područjima, na primer u Crnoj Gori.
Zato Srbi iz R.Srpske neće da budu Bosanci , ni kao geografska odrednica, nikako , radije će da budu Indijanci ili Eskimi nego Bosanci jer dobro znaju šta nakon toga sledi.
У свему томе нису проблем тзв Бошњаци, већ они из Србије који користе исти наратив и самим тим одбацују Србе из БиХ као да су други народ. На жалост сличан сценарио смо гледали са Македонијом и Црном Гором, па ево сад Македонци имају и своју цркву, везе са старом Србијом сасвим покидане.

Zavisi odakle su recimo oni koji su stvarno ratovali su normalni a oni koji nisu to rvati na kub
Nisu bili u ratu, premladi su bili u to vrijeme, ali su protjerani iz Bosanske posavine, pa su se sa Srbima koji su istjerani iz Hrvatske, mijenjali za kuće.
Ma mislim, ima i njih svakakvih, ali tek tu i tamo se pokoji busao u prsa hrvatstvom, većina ih je normalna.

Република Српска Босна и Херцеговина.
И онда идијоти избацише српску Босну и Херцеговину.
Prvo se zvala Srpska Republika BiH.
I to vec Srbima ne bi smetalo.
Није. Пре садашњег назива, у употреби су били ови називи:
  • Република Српска Босна и Херцеговина (1991)
  • Република Српског Народа Босне и Херцеговине (1992)
  • Српска Република Босна и Херцеговина (1992)
  • Српска Република (1992)

Ja sam racunala od pocetka rata,od 92-e.
Prvo je bila Srpska republika BiH,pa onda Republika Srpska.
Imam negdje i novcanice.🙂

По сјећању реко, ако се не варам.

Изгледа да си у праву.
Мада назив Република Српска Босна и Херцеговина би био савршен.

Zašto se Srbi iz BiH vređaju kada ih neko nazove Bosancima? Termin "Bosanac" je politonim i demonim koji se koristi za ljude koji žive ili su poreklom sa prostora Bosne i Hercegovine ili samo geografskog područja pod imenom "Bosna" i nema veze sa terminom "Bošnjak". Iz srpskog ugla to je isto kao kada nekog stanovnika Šumadije nazoveš Šumadincom ili Vojvodine Vojvođaninom. To nije isti slučaj kao sa Crnogorcima gde se pojavila nova grupa ljudi koja sebe naziva tim imenom pa se Srbi iz Crne Gore ne smatraju Crnogorcima. Ne postoji narod koji sebe naziva sebe "Bosancima" i ne vidim problem za korišćenje tog termina za Srbe koji žive ili su poreklom iz Bosne (i Hercegovine).
Не може Босанац да буде пореклом из Херцеговине, то су два света, две цивилизације, две културе.

Ja sam racunala od pocetka rata,od 92-e.
Prvo je bila Srpska republika BiH,pa onda Republika Srpska.
Imam negdje i novcanice.🙂
1740694076345.jpeg

1740694241028.jpeg

По сјећању реко, ако се не варам.

Изгледа да си у праву.
Мада назив Република Српска Босна и Херцеговина би био савршен.
Јесте, то је био први назив.

I svi današnji tajkuni nosili kofere dinara iz cele ex ju u srbiju i kupovali devize.
Ne znam za tajkune,ali tad,narocito 93-e je vladala zesca inflacija.
Sjecam se,a tad sam radila u jednoj radnji, novac je preko noci gubio vrijednost.
A hrpa novcanica raznih vrsta:Srbije,RS,RS Krajine,njemacke marke...Sve se nesto preracunavalo....koji je vazeci kurs,da li uvece ili ujutro.Dileri se otimaju kod koga ces da zamijenis onu gvozdenu njemacku marku.
Ne ponovilo se!

Zašto se Srbi iz BiH vređaju kada ih neko nazove Bosancima? Termin "Bosanac" je politonim i demonim koji se koristi za ljude koji žive ili su poreklom sa prostora Bosne i Hercegovine ili samo geografskog područja pod imenom "Bosna" i nema veze sa terminom "Bošnjak". Iz srpskog ugla to je isto kao kada nekog stanovnika Šumadije nazoveš Šumadincom ili Vojvodine Vojvođaninom. To nije isti slučaj kao sa Crnogorcima gde se pojavila nova grupa ljudi koja sebe naziva tim imenom pa se Srbi iz Crne Gore ne smatraju Crnogorcima. Ne postoji narod koji sebe naziva sebe "Bosancima" i ne vidim problem za korišćenje tog termina za Srbe koji žive ili su poreklom iz Bosne (i Hercegovine).

Sve tacno, i dodao bih kako je interesantno kako nisu izmislili narod Hercegovci. Znate zasto? Nisu imali vise religija po kojima bi nas delili.

Hercegovaca, kao i Bosanaca, ima iz sve tri religije, i sva tri naroda (mada muslimani tesko da mogu da budu narod, to je religijska pripadnost, mogu biti Srbi ili Hrvati muslimanske veroispovesti), isto kao i Bosanaca, ali nisu imali nacina da naprave novi narod i jezik jer je i ovo bilo na silu, pa se odustalo.

Hercegovci su isto toliko narod/nacija koliko i Bosnjaci, jer Bosnjaci je samo izmenjeno Bosanci da se "Vlasi ne dosete", sto se kaze, da je u pitanju sarena laza.

Ponavljam (i u drugom postu sam pisao), ovo nije nikakva uvreda, kako moze biti uvreda da je neko tvo narod samo druge veroispovesti. Ali vreme je da prekinemo sa budalastinama i da kazemo kako stvari stoje. To ce, nadam se, spreciti i neki eventualni ponovni sukob izmedju nas.

Back