rdeki
Elita
- Poruka
- 17.948
Znaci, pitanje za sve pravoslavne hriscane, da vidimo koliko dobro poznaju sopstvenu religiju.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Chan Shaolin Si:najvjerovatnije da bi u Javnim ustanovama bio neradan dan.
rdeki:Chan Shaolin Si:najvjerovatnije da bi u Javnim ustanovama bio neradan dan.
U Srbiji nije neradan dan na Vidovdan.
A sta TI sljakas u svom zivoticu?Chan Shaolin Si:rdeki:Chan Shaolin Si:najvjerovatnije da bi u Javnim ustanovama bio neradan dan.
U Srbiji nije neradan dan na Vidovdan.
cxudo da nije te ljencuge nase samo traze nesto kako bi se slavilo samo da se ne sljaka.
Milena_9:Rdeki,
da li mislis na Boga Vida ili na Kosovski boj?
MaranAta:Ствар је једноставна и проста. Након неколико неуспелих покушаја покрштавања тврдоглавих Срба, дошло се на једноставну идеју, да се пагански Бог Вид деградира на ниво свеца, а народ да почне да се клања Господу Богу, Творцу Неба и Земље. И ту нема ништа непознато ни чудно. Наравно, увек се ту нађе паметњаковића који ће вриштати како је то компромис са паганством, а ти исти паметњаковићи би требали да се озбиљно запитају ђта би они учинили након неколико пропалих покушаја покрштавања једног народа.
Да се није десила битка на Косову на тај дан, касније је Црква могла лагано да га и уклони са календара, кад већ падне у заборав, али, ето... због историјских разлога и косовске епопеје, то није могуће. На крају... оно ђто јесте битно је да се народ више не клања том паганском богу, него Господу Богу, а то што је овај остао у улози свеца... па нека га. Кад је био тамо 1000 година, може да буде и до краја века.
MaranAta:Опет су ти изгледа прорадиле пљувачне жлезде. Колике си глупости наваљао, најбоље се види на првој тврдњи како је "владарима одговарало да људи мисле како су владари постављени од Бога"... По томе испада да до тог момента владари једва да су и опстајали, јер их је народ збацивао са власти... или тако нешто слично. Као да се покрштавање Срба није десило отприлике 10. века нове ере !! Где ли се денуше владари до тог момента да ми је знати...![]()
Остало је уобичајена реторика пљувача у даљ. :wink:
MaranAta:Опет су ти изгледа прорадиле пљувачне жлезде. Колике си глупости наваљао, најбоље се види на првој тврдњи како је "владарима одговарало да људи мисле како су владари постављени од Бога"... По томе испада да до тог момента владари једва да су и опстајали, јер их је народ збацивао са власти... или тако нешто слично. Као да се покрштавање Срба није десило отприлике 10. века нове ере !! Где ли се денуше владари до тог момента да ми је знати...![]()
Остало је уобичајена реторика пљувача у даљ. :wink:
MaranAta:У свом тексту си контроверзан. Треба прво да се договориш сам са собом да ли су Срби примили Хришћанство или су остали пагани. Јер, обадвоје не може бити. А ти у једној реченици тврдиш како су примили, али имак остали пагани. Смејурија... 8)
ПС: Поприлично јадно да један бог буде деградиран на свеца, мораш признати... :wink:
MaranAta:Добро.. хајде да заједно рамислимо...
- Хришћани су они који следе науку Сина Божјег и верују у Троједног Бога, Сведржитеља неба и земље.
- Пагани су они који верују у неке друге, мртве богове, тотеме, приносе им жртве и клањају им се.
Сад ти мени реци, да ли Срби верују у Троједног Бога, или усправљају тотеме по трговима, принос им жртве и клањају им се ? :?
Pa ti meni postavljas pitanja koja sam ja tebi postavio. Sto se hrabrosti tice, dovoljno smo svi mi ovde videli ko ne zeli da odgovara na skakljiva pitanja.MaranAta:Видим да храбрости да даш одговор на питање немаш.
MaranAta:Православни верник када прилази да се поклони пред иконом, целива је и остави ако хоће добровољни прилог (а не жртву)
MaranAta:Питање препознавања нашег небеског Оца је егзистенцијално питање сваког човека. По томе се и разликују Хришћани од пагана. Ако ти и то називаш суђењем, онда се запитај ко је дао заповест да не судимо ? Ако ти ниси препознао оног ко је издао заповест као свог Оца, зашто се уопште позиваш на ту заповест ? :wink:
MaranAta:По твојој логици ствари, и само долажење у храм на Литургију је жртва, јер забога... жртвовао си се да уопште дођеш тамо. Који је само то напор, а самим тим и жртва.... 8)
Да, ја поуздано знам ко је наш небески Отац. То је питање моје вере. Ја себе представам онако како ја мислим да треба, путем своје слободне воље и промисли Божје. То што показујем своју кроткост и понизност пред Богом и светитељима је само део оног што нас наш небески Отац учи, Отац који нас отворено позива да Му се приклонимо и одбацимо паганске богове. Светитељи су управо они људи који нама могу да послуже као узор правих Хришћана, и указивати им дужно поштовање не може бити грех. :?