Zašto se razlikuje američki i britanski akcenat?

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
296.057
Britanci su osnovali prvih 13 američkih kolonija… Zašto onda ova dva naroda ne pričaju istim dijalektom?

Za dve države koje su toliko bile povezane u istoriji, Amerika i Engleska imaju brojne, veoma očigledne razlike. Uz drugačiju valutu, običaje, način vladavine, preko pravila u saobraćaju do akcenta. Iako oba nacije pričaju engleski, naglasak se razlikuje, a zašto je do toga došlo i kako?

Akcenat predstavlja različito naglašavanje u jeziku, a dijalekat je varijanta jezika, koja uključuje različit vokabular i gramatiku, uz sam izgovor. Ova dva faktora stvaraju dijalekat i dovode do izolacije od originalnog jezika, uz dodir sa drugim narodima.

Američki engleski je započeo kao britanski engleski. Prema lingvističarima iz Smitsonijana, Amerikanci su počeli da menjaju jezik samo generaciju posle kolonizacije. Zbog okeana koji ih je delio od domovine, ovaj jezik postao je sve izolovaniji.

Uz to, Amerikanci su došli u dodir sa brojnim narodima, uključujući Indijance, Špance, Francuze, Šveđanje i Holanđanje. Ovi faktori doprineli su tome da se stvori novi, američki dijalekat engleskog jezika.

Glavni razlog zašto je došlo do zvučnih promena, pogotovo kada je slovo “R” u pitanju krije se u tome što su tokom Revolucijskog rata, gornji slojevi građanstva u Engleskoj počeli da time pokazuju svoj socijalni status. Vremenom, britanski jezik je zadržao ovaj trend, da se u nekim rečima slovo “R” ne izgovara.

re%C4%8Dnici-engleski.jpg


( preuzeto sa Edukacija)
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.674
Nisu oni to lepo objasnili na Edukaciji

U Ameriku se doselilo, od samog starta, mnogo više svih drugih osim engleza. Najviše je bilo Nemaca, koji su i dan danas najbrojnija etnička grupa. Štaviše, kruži priča da kada su glasali za zvanični jezik Amerike, engleski pobedio samo za jedan glas više od nemačkog.

Mešanje akcenata svih etničkih grupa je stvorilo karakterističan "američki akcenat", koji takodje ima puno različitih akcenata i unutar sebe.

Ovde se govori o raznim akcentima u engleskom
 

Top