Zašto se protivimo volji Božjoj - Pravoslavlje

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Реците ми Старче, зашто се упркос великој љубави коју имамо за Господа и за врлински живот — ипак противимо, супротстављамо вољи Његовој, као што сте рекли на почетку своје беседе.

Дете, живот овде на земљи је непрекидна физичка и умна борба. Рат је прво мислени, па кад више не можемо мислима, онда се обрачунавамо међу собом.

Ми смо у таквом стању на земљи и мислимо да се ми боримо за веру. Ми као јединке ништа не можемо да учинимо за веру, него само ако се ујединимо у једно, онда је то снага и моћ. Ми смо дужни да се боримо, јер смо деца падших родитеља и наши непријатељи, мислене силе, нас стално одводе са правилног пута. Непријатељ још малу децу учи да се противе родитељима. Зна непријатељ добро да ће, ако се још као деца противе, лако управљати са њима целог живота и биће његови. Недавно су ми дошли мајка и отац са својом девојчицом од десет, највише дванаест година. Кажу они детету да ми исприча шта јој се дешава. Она каже: "ја волим свога тату и своју маму, јер они мене много воле. Ја њих много волим, али не знам што ми у главу стално долази мисао да се противим мами и тати, да их не слушам, иако то нећу да радим. Ја хоћу да слушам и маму и тату, али немам мира."

Видите шта раде духови под небом! Зато се стално боримо да ојачамо нашу веру, а силе под небом стално узнемиравају наше мисли.

Једног је подвижника дванаест година морила мисао да нема Бога. Подвижник који се у самоћи подвизавао па га ипак мучила таква мисао. И читавих дванаест година борио се са духовима, али Господ је знао да је било потребно да се тако допушта на њега и да га мисли нападају дању и ноћу.

Због свега тога је рат и борба између добра и зла. Ми желимо да будемо добри, а духови под небом не желе да ми имамо ни једну добру особину, него само негативе особине. Ето, због тога ми ратујемо. Ми сами не можемо да ратујемо. Господ је наш Ратник, наш Заштитник, јер ми сами можемо само искрено потражити помоћ од Господа, па ће нам Господ помоћи.

Једном када сам био у тешком стању, прикаже ми се призор и каже ми Спаситељ да припаднем Његовој Пресветој Мајци, јер је Она Заштитница и Покровитељ монаха. Због тога морамо да ратујемо, због тога је мислени рат. Наш мислени рат није у телу и крви, него са духовима под небом. Апостол Павле каже: "Добар рат изратовах, веру сачувах." Због тога ми морамо непрестано припадати Господу и Пресветој Мајци. Морамо да молимо Господа да нас удостоји да и ми Њега љубимо, тако као што је Пресвета Мајка љубила анђеле и Свете. Јер Господ је моћан и силан да нам у томе помогне, да нас таквима учини. Он и жели да нас има такве и да останемо во вијеки вијекова и кроза сва времена у вечности у Његовој љубави и загрљају. Зато и теби желим, душо, тако да се молиш Господу, да те Господ удостоји да Га љубиш тако силно као Пресвета Мајка анђеле и светитеље. Онда ћеш осетити мир и тишину у срцу, јер поклањаш срце ономе Који је бесконачан, Који може да пружи бесконачну љубав, бесконачан мир.

о. Тадеј
 
Cini mi se da malo ko veruje ili moze da prihvati da je to zaista tako kao sto je gore opisano.
Skoro niko se nije javio sa ozbiljnim komentarom, sto znaci da od posetilaca na ovom forumu retko da ce se naci neko koga to interesuje.
A sta nam to nije interesantno? Pa obicno nas najmanje interesuje ono sto jeste, kao da nam je draze da se krecemo u sferi obmana, tj nasa misaona aktivnost ima nekakvu snagu da nas uvek vuce i zavodi na pogresan put - on nam uvek izgleda bolji, vredniji, itd.
A zasto nam nije interesantno, ili zasto se sprdamo sa nekim stvarima - pa zato sto ono gore opisano o delovanju nekih sila iz duhovnog sveta na nas i nase misli deluje upravo sada, bas ovog trenutka, i ljudi kad nesto ovde postiraju, postiraju upravo pod dejstvom tih i takvih misaonih sila, koje su takve kakve su, a i mi odgovaramo u istom stilu, tako da se razgovor izvrgne u svadju.
Dakle, malo je kontradiktorno, misljenje nam je potrebno radi uvidjanja, shvatanja, a opet ono nas zavodi i vuce na krivu stranu - i najcesce se prepustamo tom losem i pogresnom.
Mislim da je tu negde i sustina da se tome odupremo, da imamo slobodu izbora da li da nesto prihvatimo ili ne, pa makar to delovalo dvanest godina ili citav zivot. Naravno nista ne mozemo da ucinimo bez Bozije pomoci, tj, nista ni ne mozemo da ucinimo - mozemo samo da Ga zamolimo i molimo da On ucini nesto za nas.
Pa lepo je sto si dao ovaj citat u kome otac Tadej pisao o nekim vaznim stvarima, ali zasto nisi rekao nesto svojim recima?
pozdrav
 
Anonymous:
i najcesce se prepustamo tom losem i pogresnom

Не помаже ли нам управо вера да се не препуштамо том лошем и погрешном ? Није ли вера та оја нас спашава ?

А зашто нисам нешто рекао својим речима... неки топик је копија интересантног текста, други саставим сам. Ако мало погледаш по форуму, постаће ти јасно да је тако. :wink:
 
Sestra:
Kissko:
Nemoj Brate tako...budi ozbiljan kada je u pitanju Presveta Bogorodica...nemoj, ako nista dugo a ono zbog nas koji je volimo i postujemo..imaj makar postovanja prema nama...

Još samo na ovo da odgovorim jer nisam pre video. Preživećete :) .

Pitanje je bilo provokativno, jer se u Pravoslavlju (a još više u katolicizmu), što se iz teksta lepo vidi, ČASTI Isusova majka Marija, što nije Biblijski nauk (šta je Isus rekao svojo majci? "Ženo...) i vodi u paganizam. Zašto?
Pogledajmo: Bog-Isus-Majka Isusova (na kraju ispadnu svi bogovi, što je apsurdno).

...Stari Egipčani su imali boginje (neko vreme zajedno sa muškarcima, neko vreme solo, a neko vreme su jih zabranjivali). Isto tako su jih imali Antički Grci a i Rimljani.

Ona je sigurna bila dobra žena, vredna te časti, da (jer)je bila izabrana a bila je i prave (Davidove) loze, kao uostalom i njen muž i kako je bilo i proricano...

Ali njeno izjednačavanje sa Bogom i OBOŽAVANJE je čisti paganizam i nema veze sa Biblijom niti sa našim JEDINIM ocem i odražava potpuno nerazumevanje Božije volje.

Ali bojim se, "Sestro", da nisi dovoljno naivna da to shavtiš :shock:

Amin.
 
И ми се бојимо да ти не можеш ово да схватиш:

Пре свега, морамо рећи да православни хришћани не обожавају Дјеву Марију. Они само Бога обожавају и Њему служе. Међутим, Пресветој Дјеви Марији даје се велико поштовање и част, као оној коју је Бог изабрао, да донесе на свет Његовог Јединородног Сина. Зато је она најславнија међу свим створењима Божијим. Она је сама пророчки казала: “Сва покољења зваће ме блаженом” (Лк. 1,48).
Господ Исус Христос је вечна, божанска Личност која је од Дјеве Марије примила целокупну људску природу (ср. Јн. 1,1 и 14). У Светоме Писму Он се јасно зове “Бог” (ср. Јн. 20,28). Пошто је Дјева Марија родила и дојила божанску Личност, она се с правом зове “Мајка Божија”. То, свакако не значи да је она мајка Бога Оца. Они који не прихватају израз “Мајка Божија” сумњају и у божанство Господа Исуса Христа. Нема ничега паганскога и многобожачкога у томе што Црква поштује Мајку нашега Спаситеља.

Православни хришћани у својој молитви траже од Дјеве Марије и других светитеља да се заузму за њих пред Богом. Они верују да Црква собом обухвата њене живе чланове као и оне који су се упокојили и сада се налазе “са Христом” (Фил. 1,23). Упокојени у Христу не показују сада мање своје пажње према нама живима него што су то чинили онда када су били са нама, нити су због тога што су прешли у вечни живот престали да се моле за нас. Када тражимо молитве светитеља, ми им прилазимо са поштовањем. То ни на који начин не може да се пореди са служењем, које приличи само Тријичном Богу.

Бог је благоизволео да нам подари велики број чудеса и благослова на заузимање светитеља. Молитве праведника делотворне су после његове смрти исто као и пре ње, ако не чак и више. Бог прославља своје свете Духом Светим (ср. Јн. 17,22). То је свети руски монах Силуан овако објаснио: “Једно време ја нисам схватао како свети житељи неба могу да виде наше животе, али касније ми је постало јасно да нас они виде кроз Духа Светога и помоћу Њега познају цео наш живот... У Царству Небеском светитељи гледају славу Господа нашега Исуса Христа; али кроз Духа Светога они такође виде људска страдања на земљи”. Због блиске заједнице и општења са Богом светитељи нас заиста виде, чују и познају нас. Христос је показао да упокојени могу да буду свесни онога што се догађа на земљи када је казао: “Аврам, отац ваш, био је рад да види дан Мој; и видје га, и обрадова се” (Јн. 8,56).

Свето Писмо јасно сведочи да су извесни људи били веома моћни заступници пред Богом (Јов. 42,8; Јак. 5,16-18). То није ограничено само на овај живот. У другој књизи Макавеја, коју су протестанти избацили из Библије, представљен је пророк Јеремија како се непрекидно моли Богу за народ израиљски (II Мак. 15,14). Ово је учење такође било познато и прихваћено у раној Цркви. У натписима над гробовима раних хришћана траже се од упокојених њихове молитве, а то исто посведочавају и књижевни документи, попут “Мучеништва Поликарпа”. Чак и они Оци Цркве које и протестанти често поштују, као што су Блажени Августин, Свети Атанасије Велики и Свети Јован Златоусти убедљиво заступају ово православно учење.

Исус Христос јесте једини Спаситељ рода људскога и посредник између Бога и човека па ипак, може ли се рећи да због тога што нас је Христос спасао не треба више да се молимо један за другога? Свето Писмо и Предање Цркве сведоче о неопходности наше молитве (ср. II Кор. 1,11). Упокојени светитељи су наши заступници пред Богом, а не посредници. Њихове молитве имају највећу моћ пред престолом Божијим.
 
Tipično traženje igle u senu a konji prolaze... Takvi kao ti ne bi prepoznali Isusa na 2 metra. Savršeni ste klo(v)novi farisejaca i zbog toga je moja vera u istinu samo još veća!

Moli se Boga i jedino ON sluša i može da usliši naše molitve!

Kako ste daleko od Boga čovek može da razume, da ne možete da uočite razliku između "moliti se za nekog" i "moliti se nekome".

Koja korist od takvih kao što ste vi? Pa vaši vernici u veeeeelikoj većini ne znaju ni koliko je dva i dva u Bibliji, tako ste jih zatupili nepotrebnimm stvarima a suštinu zaćutali.

Vaš je otac đavo i veselim se dana Boga pravednog, kad budete uništeni. Jer zbog tradicije, ponosa, moći i para nečeti biti sposobni, da se okrenete Istini. I to piše u Bibliji.

Suština u vama je davno zapisana u

Матеј, глава 23

1. Тада Исус рече к народу и ученицима својим


Лука 20:46

2. Говорећи: На Мојсијеву столицу седоше књижевници и фарисеји.


Нем. 8:4, Нем. 8:8, Мал. 2:7

3. Све дакле што вам кажу да држите, држите и творите; али шта они чине не чините; јер говоре а не чине.


Лука 11:46, Рим. 2:19, Рим. 2:21

4. Него вежу бремена тешка и незгодна за ношење, и товаре на плећа људска; а прстом својим неће да их прихвате.


Лука 11:46, Дела 15:10, Гал. 6:13

5. А сва дела своја чине да их виде људи: раширују своје амајлије, и граде велике скуте на хаљинама својим.


4 Мој. 15:38, 5 Мој. 22:12, Мат. 6:1

6. И траже зачеље на гозбама и прва места по зборницама,


Мар. 12:38, Лука 14:7, Лука 20:46

7. И да им се клања по улицама, и да их људи зову: Рави! Рави!
...
 
Kissko:
Tipično traženje igle u senu a konji prolaze... Takvi kao ti ne bi prepoznali Isusa na 2 metra. Savršeni ste klo(v)novi farisejaca i zbog toga je moja vera u istinu samo još veća!

Moli se Boga i jedino ON sluša i može da usliši naše molitve!

Kako ste daleko od Boga čovek može da razume, da ne možete da uočite razliku između "moliti se za nekog" i "moliti se nekome".

Koja korist od takvih kao što ste vi? Pa vaši vernici u veeeeelikoj većini ne znaju ni koliko je dva i dva u Bibliji, tako ste jih zatupili nepotrebnimm stvarima a suštinu zaćutali.

Vaš je otac đavo i veselim se dana Boga pravednog, kad budete uništeni. Jer zbog tradicije, ponosa, moći i para nečeti biti sposobni, da se okrenete Istini. I to piše u Bibliji.

Suština u vama je davno zapisana u

Матеј, глава 23

1. Тада Исус рече к народу и ученицима својим


Лука 20:46

2. Говорећи: На Мојсијеву столицу седоше књижевници и фарисеји.


Нем. 8:4, Нем. 8:8, Мал. 2:7

3. Све дакле што вам кажу да држите, држите и творите; али шта они чине не чините; јер говоре а не чине.


Лука 11:46, Рим. 2:19, Рим. 2:21

4. Него вежу бремена тешка и незгодна за ношење, и товаре на плећа људска; а прстом својим неће да их прихвате.


Лука 11:46, Дела 15:10, Гал. 6:13

5. А сва дела своја чине да их виде људи: раширују своје амајлије, и граде велике скуте на хаљинама својим.


4 Мој. 15:38, 5 Мој. 22:12, Мат. 6:1

6. И траже зачеље на гозбама и прва места по зборницама,


Мар. 12:38, Лука 14:7, Лука 20:46

7. И да им се клања по улицама, и да их људи зову: Рави! Рави!
Dragi Brate,
Hvala Bogu, nisam naivna (naivnost i glupost je cesto slicna). Pocesto sam bezazlena kao dete, ako si na to mislio i hvala Bogu sto sam takva. Ipak ne razumem zasto prosipas toliko zuci i optuzi nas za farisejstvo i licemerje, a niko te nije vredjao. Brat ti je objasnio stavove bez uvreda, zasto tako onda reagujes. Ovaj Forum je zaista postao ring, a ne normalna razmena misljenja. Izvini, ako reagujem sto ironises na Majku Bozju, koju ja licno jako postujem i volim, onda ne treba da odgovaras otrovno, vec razumno i logicno, obzirom da volis ta dva termina.
Pozdravljam te i mir s tobom i nemoj da me vredjas jer ti o meni NISTA ne znas.
 
Sestro
mozda ovo nije na mestu da se javim i branim nekoga ali Kissko je bio isprovociran kao i vecina na ovom forumu od poznatih predstavnika "pravoslavlja".
Ali oni to svesno rade kako bi se izvukla neka losa rec ili reakcija kako bi onda zbog toga napali .
Bez obzira na to da vam je osnova ista morala bi ti i ostali pravoslavci malo da smirite tenzije vase brace po veri koje samo stete i samom pravoslavlju i prizante njihove greske kad vec oni nisu u stanju.
A ne proci pored svih uvreda i ponizavanje sa njihove strane da bi se zakacili na neku rec ili misao u odbrani.
Treba biti realan a ne pristrasan .
*to nije poruka tebi, vec opsti zakljucak
Pozdrav
 
Sestra1:
Kissko:
Tipično traženje igle u senu a konji prolaze... Takvi kao ti ne bi prepoznali Isusa na 2 metra. Savršeni ste klo(v)novi farisejaca i zbog toga je moja vera u istinu samo još veća!

Moli se Boga i jedino ON sluša i može da usliši naše molitve!

Kako ste daleko od Boga čovek može da razume, da ne možete da uočite razliku između "moliti se za nekog" i "moliti se nekome".

Koja korist od takvih kao što ste vi? Pa vaši vernici u veeeeelikoj većini ne znaju ni koliko je dva i dva u Bibliji, tako ste jih zatupili nepotrebnimm stvarima a suštinu zaćutali.

Vaš je otac đavo i veselim se dana Boga pravednog, kad budete uništeni. Jer zbog tradicije, ponosa, moći i para nečeti biti sposobni, da se okrenete Istini. I to piše u Bibliji.

Suština u vama je davno zapisana u

Матеј, глава 23

1. Тада Исус рече к народу и ученицима својим


Лука 20:46

2. Говорећи: На Мојсијеву столицу седоше књижевници и фарисеји.


Нем. 8:4, Нем. 8:8, Мал. 2:7

3. Све дакле што вам кажу да држите, држите и творите; али шта они чине не чините; јер говоре а не чине.


Лука 11:46, Рим. 2:19, Рим. 2:21

4. Него вежу бремена тешка и незгодна за ношење, и товаре на плећа људска; а прстом својим неће да их прихвате.


Лука 11:46, Дела 15:10, Гал. 6:13

5. А сва дела своја чине да их виде људи: раширују своје амајлије, и граде велике скуте на хаљинама својим.


4 Мој. 15:38, 5 Мој. 22:12, Мат. 6:1

6. И траже зачеље на гозбама и прва места по зборницама,


Мар. 12:38, Лука 14:7, Лука 20:46

7. И да им се клања по улицама, и да их људи зову: Рави! Рави!
Dragi Brate,
Hvala Bogu, nisam naivna (naivnost i glupost je cesto slicna). Pocesto sam bezazlena kao dete, ako si na to mislio i hvala Bogu sto sam takva. Ipak ne razumem zasto prosipas toliko zuci i optuzi nas za farisejstvo i licemerje, a niko te nije vredjao. Brat ti je objasnio stavove bez uvreda, zasto tako onda reagujes. Ovaj Forum je zaista postao ring, a ne normalna razmena misljenja. Izvini, ako reagujem sto ironises na Majku Bozju, koju ja licno jako postujem i volim, onda ne treba da odgovaras otrovno, vec razumno i logicno, obzirom da volis ta dva termina.
Pozdravljam te i mir s tobom i nemoj da me vredjas jer ti o meni NISTA ne znas.

"Sestro"

Ako si se sam/-a našla u toj grupi (u koju trpam samo lažove, nikako dobre ljude, koje su vama slični pokrstili samim rođenjem pa jih sad natežu), onda je to tvoja stvar...

Ah, da: Bog nema majke. Koga onda ti voliš? Ako nikoga, ondao mi je to razumljivo... A ako misliš na Isusovu Majku, onda je to Marija. Ipak, o njoj sam sve lepo napisao, zar nisam? Nije mi potrebna tvoja lažna sugestija, kao ja ne volim "Majku Božiju", pa sam onda đubre a ti jadnica/-k itd... To su samo tvoje fikcije, nadajmo se, nenamerne... iako sumnjam u to.
No, Isus nije Bog, jer gde je bio onda Bog, kada je bio Isus na Zemlji? I kome se molio Isus? I koga je zvao Oče? I kome je na desnicu stao? Hajde, hajde, nemoj ti meni o logici... Postoji li koji praznik u Pravoslavlju, gde se časti pravog i jedinog BOGA???
Mislite, da Boga možete izigrati? Nevernici i lažovi!

Da nisi naivan/-a ionako znam, več od početka. Pročitaj malo bolje pređašnji tebi namenjen tekst....

Možeš ti voleti koga hočeš, što više to bolje. Tvoj "brat" meni nije ništa objasnio a i ne verujem, ni da sam ja njemu... Ja samo drugima razotkrivam tvoje i njegovo licemerje... "Sestro".
 
Kissko:
No, Isus nije Bog, jer gde je bio onda Bog, kada je bio Isus na Zemlji? I kome se molio Isus? I koga je zvao Oče? I kome je na desnicu stao? Hajde, hajde, nemoj ti meni o logici... Postoji li koji praznik u Pravoslavlju, gde se časti pravog i jedinog BOGA???
Mislite, da Boga možete izigrati? Nevernici i lažovi!

1. Бог је изван простора и времена. Самим тим је свеприсутан у сваком моменту. Нажалост, многима то није јасно.
2. Троједни Бог има три ипостаси: Отац, Син и Дух Свети. Син је Оца звао Оче.
3. Сине је поред Оца стао са десне стране.
4. Пошто су Отац, Син и Дух Свети једносушни (једне суштине), славећи било коју ипостас, славимо тог истог и једног Бога.
5. Хвала на комплиментима. Примити их од безбожника је увек добро, јер је то гаранција да нисмо у истом кошу.

Јеси ти следбеник гуруа Расела или Томаса ? Или си Мухамеданац ? 8)
 
MaranAta:
Kissko:
No, Isus nije Bog, jer gde je bio onda Bog, kada je bio Isus na Zemlji? I kome se molio Isus? I koga je zvao Oče? I kome je na desnicu stao? Hajde, hajde, nemoj ti meni o logici... Postoji li koji praznik u Pravoslavlju, gde se časti pravog i jedinog BOGA???
Mislite, da Boga možete izigrati? Nevernici i lažovi!

1. Бог је изван простора и времена. Самим тим је свеприсутан у сваком моменту. Нажалост, многима то није јасно.
2. Троједни Бог има три ипостаси: Отац, Син и Дух Свети. Син је Оца звао Оче.
3. Сине је поред Оца стао са десне стране.
4. Пошто су Отац, Син и Дух Свети једносушни (једне суштине), славећи било коју ипостас, славимо тог истог и једног Бога.
5. Хвала на комплиментима. Примити их од безбожника је увек добро, јер је то гаранција да нисмо у истом кошу.

Јеси ти следбеник гуруа Расела или Томаса ? Или си Мухамеданац ? 8)

Da ne dužim, odogovoriču ti samo na prvo pitanje gomilom kontra argumenata i konkretnim pitanjima:

Znam, želiš da opravdaš svoju LAŽ (i nemoj mi o Svetom duhu, jer, tako mi Boga i života, tebi se dosad nije nikad ni približio), zavijajuči odogovor u neke sasvim bezvezne nedorečene maglovitosti svoga iskvarenog uma.

Želiš li odogovoriti na moje prvo pitanje sa time, da je Bog sveprisutan? Pa to je valjda jasno svakome: Bog je Tvorac i bez njega nema ništa.: Ali kakav je to odgovor?

Zašto se je "sin čovečji" morao roditi kao čovek? I, još jedniom: gde je tada (od rođenja našeg Spasitelja) bio Bog, ako tvrdiš, da je on, Isus bio Bog?

Da još malo razjasnim pitanje, jer slutim (jaka mudrost, zar ne?), da ćeš probati da odgovoriš na nešto što te nisam pitao i obrnuto: zašto nije Bog prosto (budući, da je sveprisutan - ali u tebi je toga jako jako malo) dao mudrost nekome i taj bi govorio kao što je govorio Isus? Zar zato, da se ON dokaže, da su proroci govorili istinu?

Izvini, što ti sugerišem glupe odgovore ali ne želim, da mi opet odgovaraš sa nebuloznostima? Izvoli. Čekam.

Božiji sam sledbenik. Za razliku od tebe.
 
Зашто се морао родити као човек ? На то питање је лако одговорити.

(КОлонашима 1)
12 Zahvaljujući Bogu i ocu, koji nas prizva u dijel našljedstva svetijeh u vidjelu;
13 Koji nas izbavi od vlasti tamne, i premjesti nas u carstvo sina ljubavi svoje,
14 U kome imamo izbavljenje krvlju njegovom i oproštenje grijeha;
15 Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari.
16 Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prijestoli ili gospodstva ili poglavarstva, ili vlasti: sve se kroza nj i za nj sazda.
17 I on je prije svega, i sve je u njemu.
18 I on je glava tijelu crkve, koji je početak i prvorođeni iz mrtvijeh, da bude on u svemu prvi;
19 Jer bi volja očina da se u nj useli sva punina,
20 I kroza nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta njegova, kroz nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.
21 I vas koji ste nekad bili odlučeni i neprijatelji kroz pomisli u zlijem djelima,
22 A sad vas primiri u tijelu mesa njegova smrću njegovom, da vas svete i bez mane i bez krivice izvede preda se;
23 Ako samo ostanete u vjeri utemeljeni i tvrdi, i nepokretni od nada jevanđelja, koje čuste, koje je propovijedano svoj tvari pod nebom, kojemu ja Pavle postadoh sluga.
24 Sad se radujem u svojemu stradanju za vas, i dovršujem nedostatak nevolja Hristovijeh na tijelu svojemu za tijelo njegovo koje je crkva,
25 Kojoj ja postadoh sluga po naredbi Božijoj koja mi je dana među vama da ispunim riječ Božiju,
26 Tajnu koja je bila sakrivena od postanja svijeta i naraštaja, a sad se javi svetima njegovijem,
27 Kojima Bog naumi pokazati kako je bogata slava tajne ove među neznabošcima, koje je Hristos u vama, nad slave;
28 Kojega mi propovijedamo svjetujući svakoga čovjeka, i učeći svakoj premudrosti, da pokažemo svakoga čovjeka savršena u Hristu Isusu.

Одавде се јасно види и намера Божја, а и чињеница да је Син рођен (а не створен), пре сваке твари. 8)
 
Naravno ti si ponovno izokrenuo pitanje.

Moje pitanje nije bilo o smislu njegovog rođenja nego zašto je bilo potrebno da se rodi "kao čovek"? Zašto nije Bog prosto dao nekom (drugom) čoveku, propovedniku da govori to, što je govorio Isus? Ili si toliko glup ili zatupljen ili pokvaren da ne možeš da shvatiš šta te pitam?

I nemoj da mi vrdaš na neka druga pitanja. Ajmo, jednom odgovori na nešto u smislu pitanja i to do kraja. Čekam.
 
Kissko:
Sestra1:
Kissko:
Tipično traženje igle u senu a konji prolaze... Takvi kao ti ne bi prepoznali Isusa na 2 metra. Savršeni ste klo(v)novi farisejaca i zbog toga je moja vera u istinu samo još veća!

Moli se Boga i jedino ON sluša i može da usliši naše molitve!

Kako ste daleko od Boga čovek može da razume, da ne možete da uočite razliku između "moliti se za nekog" i "moliti se nekome".

Koja korist od takvih kao što ste vi? Pa vaši vernici u veeeeelikoj većini ne znaju ni koliko je dva i dva u Bibliji, tako ste jih zatupili nepotrebnimm stvarima a suštinu zaćutali.

Vaš je otac đavo i veselim se dana Boga pravednog, kad budete uništeni. Jer zbog tradicije, ponosa, moći i para nečeti biti sposobni, da se okrenete Istini. I to piše u Bibliji.

Suština u vama je davno zapisana u

Матеј, глава 23

1. Тада Исус рече к народу и ученицима својим


Лука 20:46

2. Говорећи: На Мојсијеву столицу седоше књижевници и фарисеји.


Нем. 8:4, Нем. 8:8, Мал. 2:7

3. Све дакле што вам кажу да држите, држите и творите; али шта они чине не чините; јер говоре а не чине.


Лука 11:46, Рим. 2:19, Рим. 2:21

4. Него вежу бремена тешка и незгодна за ношење, и товаре на плећа људска; а прстом својим неће да их прихвате.


Лука 11:46, Дела 15:10, Гал. 6:13

5. А сва дела своја чине да их виде људи: раширују своје амајлије, и граде велике скуте на хаљинама својим.


4 Мој. 15:38, 5 Мој. 22:12, Мат. 6:1

6. И траже зачеље на гозбама и прва места по зборницама,


Мар. 12:38, Лука 14:7, Лука 20:46

7. И да им се клања по улицама, и да их људи зову: Рави! Рави!
Dragi Brate,
Hvala Bogu, nisam naivna (naivnost i glupost je cesto slicna). Pocesto sam bezazlena kao dete, ako si na to mislio i hvala Bogu sto sam takva. Ipak ne razumem zasto prosipas toliko zuci i optuzi nas za farisejstvo i licemerje, a niko te nije vredjao. Brat ti je objasnio stavove bez uvreda, zasto tako onda reagujes. Ovaj Forum je zaista postao ring, a ne normalna razmena misljenja. Izvini, ako reagujem sto ironises na Majku Bozju, koju ja licno jako postujem i volim, onda ne treba da odgovaras otrovno, vec razumno i logicno, obzirom da volis ta dva termina.
Pozdravljam te i mir s tobom i nemoj da me vredjas jer ti o meni NISTA ne znas.

"Sestro"

Ako si se sam/-a našla u toj grupi (u koju trpam samo lažove, nikako dobre ljude, koje su vama slični pokrstili samim rođenjem pa jih sad natežu), onda je to tvoja stvar...

Ah, da: Bog nema majke. Koga onda ti voliš? Ako nikoga, ondao mi je to razumljivo... A ako misliš na Isusovu Majku, onda je to Marija. Ipak, o njoj sam sve lepo napisao, zar nisam? Nije mi potrebna tvoja lažna sugestija, kao ja ne volim "Majku Božiju", pa sam onda đubre a ti jadnica/-k itd... To su samo tvoje fikcije, nadajmo se, nenamerne... iako sumnjam u to.
No, Isus nije Bog, jer gde je bio onda Bog, kada je bio Isus na Zemlji? I kome se molio Isus? I koga je zvao Oče? I kome je na desnicu stao? Hajde, hajde, nemoj ti meni o logici... Postoji li koji praznik u Pravoslavlju, gde se časti pravog i jedinog BOGA???
Mislite, da Boga možete izigrati? Nevernici i lažovi!

Da nisi naivan/-a ionako znam, več od početka. Pročitaj malo bolje pređašnji tebi namenjen tekst....

Možeš ti voleti koga hočeš, što više to bolje. Tvoj "brat" meni nije ništa objasnio a i ne verujem, ni da sam ja njemu... Ja samo drugima razotkrivam tvoje i njegovo licemerje... "Sestro".
Au, Brate, mnogo si agresivan.Ja sam inace zensko i zato i koristim ime u zenskom rodu. Dobih od tebe takvu bujicu svega i svacega da mogu samo da ti kazem- ne vidis dobro od besa. To sto si razotkrio moje licemerje moze meni samo da koristi- ako si mi na nesto novo ukazao. Ali sta cemo sa tvojim besom da radimo? Da li mislis da besni ljudi mogu Boga videti? A moj ti je drugarski savet- smiri se ti malo i malo pazljivije citaj, pa neces videti iza svakog coska neprijatelje, licemere i fariseje. A mozda si ti na pogresnom putu? Iskreno, dali si ikada preispitao vlastita verovanja, kao sto to rade svi koji su iskreni Bogotrazitelji. Daj manje zuci, a vise dobronamernosti. Chiao.
 
Kissko:
Zašto nije Bog prosto dao nekom (drugom) čoveku, propovedniku da govori to, što je govorio Isus?

Зато што Христос није само говорио, него нас је и од греха искупио, својом крвљу. А како неко ко је грешан може да искупи људе од греха ? Како Месија у облику обичног човека може да буде Спаситељ, ако и он сам треба Спаситеља од греха, јер је грешни човек ?

А пошто су људи ти који су требали Спаситеља, а не мајмуни, логично је да се Спаситељ појави у људском облику, а не мајмунском. Јел сад јасно ? :?

ПС: Хвала на комлиментима. :wink:
 
MaranAta:
Реците ми Старче, зашто се упркос великој љубави коју имамо за Господа и за врлински живот — ипак противимо, супротстављамо вољи Његовој, као што сте рекли на почетку своје беседе.

Дете, живот овде на земљи је непрекидна физичка и умна борба. Рат је прво мислени, па кад више не можемо мислима, онда се обрачунавамо међу собом.

Ми смо у таквом стању на земљи и мислимо да се ми боримо за веру. Ми као јединке ништа не можемо да учинимо за веру, него само ако се ујединимо у једно, онда је то снага и моћ. Ми смо дужни да се боримо, јер смо деца падших родитеља и наши непријатељи, мислене силе, нас стално одводе са правилног пута. Непријатељ још малу децу учи да се противе родитељима. Зна непријатељ добро да ће, ако се још као деца противе, лако управљати са њима целог живота и биће његови. Недавно су ми дошли мајка и отац са својом девојчицом од десет, највише дванаест година. Кажу они детету да ми исприча шта јој се дешава. Она каже: "ја волим свога тату и своју маму, јер они мене много воле. Ја њих много волим, али не знам што ми у главу стално долази мисао да се противим мами и тати, да их не слушам, иако то нећу да радим. Ја хоћу да слушам и маму и тату, али немам мира."

Видите шта раде духови под небом! Зато се стално боримо да ојачамо нашу веру, а силе под небом стално узнемиравају наше мисли.

Једног је подвижника дванаест година морила мисао да нема Бога. Подвижник који се у самоћи подвизавао па га ипак мучила таква мисао. И читавих дванаест година борио се са духовима, али Господ је знао да је било потребно да се тако допушта на њега и да га мисли нападају дању и ноћу.

Због свега тога је рат и борба између добра и зла. Ми желимо да будемо добри, а духови под небом не желе да ми имамо ни једну добру особину, него само негативе особине. Ето, због тога ми ратујемо. Ми сами не можемо да ратујемо. Господ је наш Ратник, наш Заштитник, јер ми сами можемо само искрено потражити помоћ од Господа, па ће нам Господ помоћи.

Једном када сам био у тешком стању, прикаже ми се призор и каже ми Спаситељ да припаднем Његовој Пресветој Мајци, јер је Она Заштитница и Покровитељ монаха. Због тога морамо да ратујемо, због тога је мислени рат. Наш мислени рат није у телу и крви, него са духовима под небом. Апостол Павле каже: "Добар рат изратовах, веру сачувах." Због тога ми морамо непрестано припадати Господу и Пресветој Мајци. Морамо да молимо Господа да нас удостоји да и ми Њега љубимо, тако као што је Пресвета Мајка љубила анђеле и Свете. Јер Господ је моћан и силан да нам у томе помогне, да нас таквима учини. Он и жели да нас има такве и да останемо во вијеки вијекова и кроза сва времена у вечности у Његовој љубави и загрљају. Зато и теби желим, душо, тако да се молиш Господу, да те Господ удостоји да Га љубиш тако силно као Пресвета Мајка анђеле и светитеље. Онда ћеш осетити мир и тишину у срцу, јер поклањаш срце ономе Који је бесконачан, Који може да пружи бесконачну љубав, бесконачан мир.

о. Тадеј
Nemoj, prijatelju, da zaboravljas onu "ERHOU KAI IDE".Sve je to o.k: i Ziziulas, i starceske pouke, ali mi sve to lici na vrbovanje, a ne na drevnu (gore nevedenu) crkvenu misao.Osim toga, nista se o tebi ne zna! "Publikujes" clanke istaknutih pravoslavnih teologa i duhovnika, a nemas hrabrosti ni mail da nam pokazes!Reci bar ko si i sta!Pozdrav!
 
MaranAta:
Реците ми Старче, зашто се упркос великој љубави коју имамо за Господа и за врлински живот — ипак противимо, супротстављамо вољи Његовој, као што сте рекли на почетку своје беседе.

Дете, живот овде на земљи је непрекидна физичка и умна борба. Рат је прво мислени, па кад више не можемо мислима, онда се обрачунавамо међу собом.

Ми смо у таквом стању на земљи и мислимо да се ми боримо за веру. Ми као јединке ништа не можемо да учинимо за веру, него само ако се ујединимо у једно, онда је то снага и моћ. Ми смо дужни да се боримо, јер смо деца падших родитеља и наши непријатељи, мислене силе, нас стално одводе са правилног пута. Непријатељ још малу децу учи да се противе родитељима. Зна непријатељ добро да ће, ако се још као деца противе, лако управљати са њима целог живота и биће његови. Недавно су ми дошли мајка и отац са својом девојчицом од десет, највише дванаест година. Кажу они детету да ми исприча шта јој се дешава. Она каже: "ја волим свога тату и своју маму, јер они мене много воле. Ја њих много волим, али не знам што ми у главу стално долази мисао да се противим мами и тати, да их не слушам, иако то нећу да радим. Ја хоћу да слушам и маму и тату, али немам мира."

Видите шта раде духови под небом! Зато се стално боримо да ојачамо нашу веру, а силе под небом стално узнемиравају наше мисли.

Једног је подвижника дванаест година морила мисао да нема Бога. Подвижник који се у самоћи подвизавао па га ипак мучила таква мисао. И читавих дванаест година борио се са духовима, али Господ је знао да је било потребно да се тако допушта на њега и да га мисли нападају дању и ноћу.

Због свега тога је рат и борба између добра и зла. Ми желимо да будемо добри, а духови под небом не желе да ми имамо ни једну добру особину, него само негативе особине. Ето, због тога ми ратујемо. Ми сами не можемо да ратујемо. Господ је наш Ратник, наш Заштитник, јер ми сами можемо само искрено потражити помоћ од Господа, па ће нам Господ помоћи.

Једном када сам био у тешком стању, прикаже ми се призор и каже ми Спаситељ да припаднем Његовој Пресветој Мајци, јер је Она Заштитница и Покровитељ монаха. Због тога морамо да ратујемо, због тога је мислени рат. Наш мислени рат није у телу и крви, него са духовима под небом. Апостол Павле каже: "Добар рат изратовах, веру сачувах." Због тога ми морамо непрестано припадати Господу и Пресветој Мајци. Морамо да молимо Господа да нас удостоји да и ми Њега љубимо, тако као што је Пресвета Мајка љубила анђеле и Свете. Јер Господ је моћан и силан да нам у томе помогне, да нас таквима учини. Он и жели да нас има такве и да останемо во вијеки вијекова и кроза сва времена у вечности у Његовој љубави и загрљају. Зато и теби желим, душо, тако да се молиш Господу, да те Господ удостоји да Га љубиш тако силно као Пресвета Мајка анђеле и светитеље. Онда ћеш осетити мир и тишину у срцу, јер поклањаш срце ономе Који је бесконачан, Који може да пружи бесконачну љубав, бесконачан мир.

о. Тадеј
Nemoj, prijatelju, da zaboravljas onu "ERHOU KAI IDE".Sve je to o.k: i Ziziulas, i starceske pouke, ali mi sve to lici na vrbovanje, a ne na drevnu (gore nevedenu) crkvenu misao.Osim toga, nista se o tebi ne zna! "Publikujes" clanke istaknutih pravoslavnih teologa i duhovnika, a nemas hrabrosti ni mail da nam pokazes!Reci bar ko si i sta!Pozdrav!
 

Back
Top