Зашто се покојни Бора заљубио у Љубљану?

Бора Чорба, у својој популарној песми "Волим, волим, волим, волим жене" примећује да би се "одреко све своје браће за једне чипкасте женске гаће".

Увређени појединци четири деценије касније: "Бора више воли своју жену него нас!"

Иронија.

moj sestric, po tetki, po mom ocu, ozenjen je Srpkinjom iz okoline Knina...95, krenuo egzodus, bezanija...njena porodica, krece u koloni za Srbiju...staju u susednom selu, da pokupe njenog ujaka, koji nje pre desetak dana ranjen u nekoj pucnjavi na polozaju...ujak, nije bio kod kapije, Bilja je krenula da ga potrazi, nasla ga je iza kuce, bio je zaklan...tu je vec prosla, neka ustaska diverzantska grupa i pibila Srbe, na koje je naletela...vraca se kod roditelja, oni dolaze i pokojnog ujaka, umotavaju u neko cebe i utovaraju u traktorsku prikolicu, onda nastavljaju bezaniju...negde uz put, su ga pokopali...Bilja, je imala 15 godina tada...dosli u Drbiju, nastavio se zivot...ona se udala za mog sestrica i otisli su za Beigrad, da zive tamo...Bilja nikada nije htela da uzme hrvatski pasos, iako je ovaj moj sestric ludeo zbog toga...na zalost, moj sestric je kriminalac i hr pasos, mu je trebao zbog biznisa...po cenu razvoda, nije htela da uzme hr pasos i tome je dosledna...u njihovoj kuci, u Bg, drzi sliku svog ujaka u vojnickoj uniformi i sliku doktora Raskovica....e to je princip, ona ne odstupa od toga
Razumijem,ali to je njen princip i ima debeo razlog da ga postuje.
Ali ne mozes od drugih ocekivati da postuju tvoje principe.
Niti je u zivotu uvijek moguce biti principijelan.
A nije uvijek ni normalno drzati se nekih principa koji ti stete.
Borina odluka da zivi u Sloveniji nije nikom naskodila.

razumem Boru, nije imao racionalno resenje, zivot kosta...ova mu je dosla kao spas,,,dekintiran, star, bolestan, sta je drugo mogao da uradi...ali, trebao je da se izvini srpskom narodu,,,da ne idemo dalje u polemiku

razumem Boru, nije imao racionalno resenje, zivot kosta...ova mu je dosla kao spas,,,dekintiran, star, bolestan, sta je drugo mogao da uradi...ali, trebao je da se izvini srpskom narodu,,,da ne idemo dalje u polemiku
Ali zasto da se izvini?
Da li bi mu neko iz naroda dodao casu vode dok je bio bolestan ili ipak njegova zena?
Cime je to on uvrijedio srpski narod?

То су најбољи војници. Тад имаш најбоље рефлексе, тад си најбржи, тад најлакше учиш, тад си најподложнији индоктринацији и пропаганди. Са тридесет и војници специјалних намена иду у пензију или прелазе у администрацију. Преспори су.

Има и других предности. Један мој познаник је био хирург при RAMC у другом ирачком рату. По његовој причи, право је задовољство сарађивати са тим младим војницима - осим очигледне трауме метка, експлозије и сл немају баш ништа друго што им фали. Ако преживе директну трауму, одличне су шансе да ће се брло сасвим опоравити. Наш хумани пријатељ @Nosferatu___2 се устручава и да прегледа своје пацијенте, јер чим их погледа нађе им деветнаест ко-морбидитета, један гори од другог. Очај.

Стар човек је као вишеструко напрсла ваза, а медицина је релативно слаб лепак који све то држи заједно. Лепак је нарочито слаб лети, када се топи и губи на кохезивности.

И онда је довољна мало јача промаја, и ваза се уруши као кула од карата. Иако је мало пре тога деловала релативно стабилно. То је онда тешко породици да схвати.

Тако да, апсолутно. Јако често се покајеш што си извадио крв, или урадио ЕКГ, или ултразвуку, или било шта слично.

Данас се живи дуго, и очекивања су понекад нереална. А на крају, сви смо подјенако смртни.

1725647057260.jpeg

Jedno su ljudski individualni izbori, i to je sve ok, dokle god nekog na silu ne primoravas na nesto.

Ali kada su u pitanju besmisleni nacionalisticki narativi, njih je potrebno i zezati, i razmontiravati, i ironicno podsmevati svakom prilikom, svuda, u bilo kom javnom i privatnom govoru.

То су најбољи војници. Тад имаш најбоље рефлексе, тад си најбржи, тад најлакше учиш, тад си најподложнији индоктринацији и пропаганди. Са тридесет и војници специјалних намена иду у пензију или прелазе у администрацију. Преспори су.

Има и других предности. Један мој познаник је био хирург при RAMC у другом ирачком рату. По његовој причи, право је задовољство сарађивати са тим младим војницима - осим очигледне трауме метка, експлозије и сл немају баш ништа друго што им фали. Ако преживе директну трауму, одличне су шансе да ће се брло сасвим опоравити. Наш хумани пријатељ @Nosferatu___2 се устручава и да прегледа своје пацијенте, јер чим их погледа нађе им деветнаест ко-морбидитета, један гори од другог. Очај.

Lako je izmanipulisati mladjanu jagnjad da polozi casno zivot za mahom necasne ljude.
Obecas im neki novac, ubedis da im neko radi o glavi, ako imaju rupu u stomaku kazes im da je to skoro pa ko urasli umnjak. Oboje znamo da to nije tako i da svaka rana ostaje i pored oporavka.
Pretpostavljam da govoris o placenim vojnicima.

Kolega je kazao da je srpska vojska u WW1 izgubila vise miliona vojnika koji nisu stigli da dobiju svoju decu te smo iz tog razloga degenerisani danas.
Ja se slabo razumem u vojsku ali ipak je to valjda bila opsta mobilizacija.
Cim je opsta, pretpostavljam da zovu svako musko koje moze da mrda, izuzev trecepozivaca i onih koji nisu za vojsku.

Koliko je meni poznato u milion zrtava ulaze i civili, epidemije i vojska sacinjena od svih tih vojnika 18+ pa do pedesetak godina, verovatno.

Evo, pogledala sam, nastradalo je oko 400 000 vojnika i 800 000 civila.

Svako ima pravo na svoj dozivljaj i vidjenje nekog,ali mi javne licnosti poznajemo samo sa tv-a , ne znamo ih licno i nemamo pravo da sudimo o njihovom privatnom zivotu,jer ono sto mi znamo moze biti samo predstava za javnost.
Ni meni se ne dopada sto se Bora tri puta zenio,sto je zenio mladje trideset godina...ali kakve to ima veze sa mnom?
Ili sa njegovim pjesmama?
Ja sam rekla zbog cega ga cijenim.
Mnogi mu ovde osporavaju patriotizam...a on ga je pokazao na djelu kad je trebalo.
Pjevao je svom srpskom narodu u Republici Srpskoj i dolazio kad im je bilo tesko i kad im niko nije dolazio.
Dosta od njega,sto se mene tice.

Ne smeta mi tudja mladja zena.
Jos manje mi smeta broj brakova, to nisu meni zanimljiva pitanja uopste.

Meni su njegovi tekstovi grubi. Za moj ukus i sa distance posmatrano.
Ne delim ni secanja na njegovu popularnost.

Jednostavno mislim da je dolivao ulje na vatru, mozda i iskreno, ne znam...ali ja cenim vise one koji su znali da ocute i da ne raspiruju sukobe u kojima ginu drugi.

Zaista mi je degutantno da Jura Stublic i on sada nesto izjavljuju. Valjda su se castili pesmama sasvim dovoljno. Ponekad je sve receno. Ili nemoj da kazes. Ili drzi sta si kazao.

Tebi mirise na Tita,a drugima na cetnika...
Vidis da svako ima svoju percepciju,bez obzira kako se covjek ponasao i sta radio.
Ti si mozda mlada,ali postoje i ljudi koji su zivjeli u doba tog Tita,jos nisu izumrli,i svakako drugacije dozivljavaju neke stvari jer znaju kako je bilo i prije,a kako je sada.

Nisam mlada uopste vec mislim da je vreme da Tito ode u penziju. Da se nastavi dalje. Da mladi dobiju priliku da steknu svoja iskustva a ne da ih namerno drzimo u proslosti.

Meni je to sebicno. Opet pominjem Rundeka, uvek sam bila blago zaljubljena u njega, ne znam da li si cula njegovu Enu na francuskom sa nekim klincima iz...Bihaca, recimo. Covek zna da prepusti, da se povuce, da pusti mlade ispred sebe, a sta smo mi svinjili, to cemo i da kusamo.
Ima sada po bioskopima ona limunada it ends with us. Mnogo mi se dopada naziv filma, upravo je to ono sta kao nacija treba da uradimo. Da se zavrsi sa nama.
Da oslobodimo one koji dolaze nakon nas.

Da se manemo kletvi i preklanih vratova, da ne zelimo da pocrkaju dusmani, da nam bude grozno i da to kazemo, kamoli da nacionalno pevamo. Ja to ne bih mogla da izgovorim. Neke reci nece preko usana. I zasto onda decu time da obelezavamo?

Zaista mi je degutantno da Jura Stublic i on sada nesto izjavljuju. Valjda su se castili pesmama sasvim dovoljno. Ponekad je sve receno. Ili nemoj da kazes. Ili drzi sta si kazao.

Jura Stublic je bio potpuno nadrogiran tih dana kada je pravio to, a Bora naravno pod uticajem alkohola. Obojica su bili teski zavisnici.

Ne razmisljaju ljudi uglavnom o posledicama tih stvari, a posebno pa tek zavisnici.

Iz danasnjeg ugla, te klinacke gluposti koje su napravili deluju smesno, ali u to doba su bile dodatna kap u nacionalistickoj indoktrinaciji, koja je odnela tolike zivote, da.

Nije im to sto su bili zavisnici nikakvo opravdanje, naravno, ali oni nisu neki pojmovi za moralne velicine. Samo su mnogim ljudima njihove pesme obelezili taj 'ukus' mladosti.

A i vecina umetnika i generalno postoje u mitovima, realni umetnici su bili mnogo gora ljudska bica, ali mi ih volimo zbog mitova o njima.

Ne smeta mi tudja mladja zena.
Jos manje mi smeta broj brakova, to nisu meni zanimljiva pitanja uopste.

Meni su njegovi tekstovi grubi. Za moj ukus i sa distance posmatrano.
Ne delim ni secanja na njegovu popularnost.

Jednostavno mislim da je dolivao ulje na vatru, mozda i iskreno, ne znam...ali ja cenim vise one koji su znali da ocute i da ne raspiruju sukobe u kojima ginu drugi.

Ni meni ne smeta broj brakova, da ne bude zabune.

Samo to sto je "zgazio" mrtvu zenu.

I tako ode tema u ph a poenta ove teme nije svalersko muzicka itd. mada da nije umro, ne bi bilo ove teme ni teme i u podf. muzike otvorio fan Borin. :mrgreen:
A da se vratite na pljuvacinu ups na temu, ali pre toga da se zna za sve su krivi (huskaci i profiteri) izazivaci ratne stihije, mrznje, mobilizacije, jad itd. politicari (Balkana)....svaku vlast je ubacio u svoj stih (cenzurisan), iako je bio za oktobar dolaskom demokrata na vlast opet zlo turnuo i njih u stih itd. Slovenija (bolest i papirologija) nudi pomoc vlast pa sta....nije se on prodo no politicari, sad likuju svi a prednjaci Hrvatska (mediji i internet), histerija a sve je to prasina, jer je muzika (stih) besmrtan (Bora)... :think:

Poslednja izmena:
Покојни Бора, Бог да му душу прости, легенда Ју рока је својевремено дао изјаву која гласи:

"Тело ми сахраните у Чачку, а срце оставите у Љубљани",

па ме занима, шта је толико Бору, великог српског патриоту привукло ка Љубљани.

Сигуран сам да су, попут Љубљане, лепи и Марибор и Цеље, и Нова Горица, и Ново Место, Крањ, Копар итд..итд...

Уједињене нације су Словенију године 2017. прогласили за најчистију земљу на свету.

Словенија је пуноправна чланица Европске уније.

Просечна плата је изнад 1500 евра.

Шта је Бору привукло ка Словенији, па је тамо нашао свој нови дом, где оставља срце своје?

Можемо ли и ми бити као Словенија, па да ми своје срце, једног дана за много година, оставимо у Отаџбини, а да га не остављамо негде ван граница наше Србије где ћемо, ако не склонимо злотворе, морати да тражимо свој дом.

Kada toliko odina radiš za neku firmu neminovno se vežeš
Tako i Bora za centralu SDB-a

Izdajnik bio i ostao, ali oprošteno mu je

Tako izgledaju idealni vojnici. 19 godina, ne mnogo pametni, zdravi, brzi, spremni da lako veruju.

Kako ti zamišljaš idealnog vojnika? 35-godišnji docent filozofije, ali igra tenis dvaput nedeljno?

Mislim da mesas opstu mobilizaciju i profesionalnu vojsku, topovsko meso i trenirane jedinice.

Ne znam da li americke foke imaju 18 godina, mozda ih regrutuju sa 18, kao punoletne i nakon srednje skole, ali u rat verovatno idu kao dvadesetogodisnjaci pa napreduju oko tridesete.
Za pilote vec znam pouzdano, oni imaju neku skolu i krecu sa obukom oko dvadesete pa se skoluju neko vreme. Da sirim temu...

Kako izgleda vojnik, u mojoj glavi kao Erik Bana u Padu crnog jastreba. Eto, tako izgleda.
Ne izgleda kao golobrado dete koje je prekoracilo izlazak za vikend.

Jura Stublic je bio potpuno nadrogiran tih dana kada je pravio to, a Bora naravno pod uticajem alkohola. Obojica su bili teski zavisnici.

Ne razmisljaju ljudi uglavnom o posledicama tih stvari, a posebno pa tek zavisnici.

Iz danasnjeg ugla, te klinacke gluposti koje su napravili deluju smesno, ali u to doba su bile dodatna kap u nacionalistickoj indoktrinaciji, koja je odnela tolike zivote, da.

Nije im to sto su bili zavisnici nikakvo opravdanje, naravno, ali oni nisu neki pojmovi za moralne velicine. Samo su mnogim ljudima njihove pesme obelezili taj 'ukus' mladosti.

A i vecina umetnika i generalno postoje u mitovima, realni umetnici su bili mnogo gora ljudska bica, ali mi ih volimo zbog mitova o njima.

Nebitno je koliko poroka nose pod kapom.

Vazno je da su zeleli da iskoriste nesporan uzas za promociju svoje karijere koja jeste nasilno prekinuta tim ratom.
Medjutim, neki su pokupili ostatke i ucutali a neki su se busali.

Stublic i Bora su tu brat bratu slicni.
Bilo je onih koji su takodje izgubili trziste ali su se povukli.
I bilo je onih koji su uspeli da povicu Ruzo hrvatska i da dozive ovacije.

Mislim da mesas opstu mobilizaciju i profesionalnu vojsku, topovsko meso i trenirane jedinice.

Ne znam da li americke foke imaju 18 godina, mozda ih regrutuju sa 18, kao punoletne i nakon srednje skole, ali u rat verovatno idu kao dvadesetogodisnjaci pa napreduju oko tridesete.
Za pilote vec znam pouzdano, oni imaju neku skolu i krecu sa obukom oko dvadesete pa se skoluju neko vreme. Da sirim temu...

Kako izgleda vojnik, u mojoj glavi kao Erik Bana u Padu crnog jastreba. Eto, tako izgleda.
Ne izgleda kao golobrado dete koje je prekoracilo izlazak za vikend.

То је зато што имаш идеализовану перспективу.

У свим озбиљним ратовима, војник је у просеку врло млад, не много обучен. Није фрајер. Није официр. Није похађао војне академије десет година. У хаотичним условима трећег света обични није пунолетан, често је сироче, и војска му је начин да преживи; не зна ништа друго осим рата.

Рат се не води специјалним јединицама. Воде га врло млади људи, осим у демографски немоћним земљама где је терет на средовечним људима.

Back