Zasto se muslimani obrezuju?

• Začetnik teme Začetnik teme Coyot
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mulimani odsecaju glans penisa, afrička plemena ušivaju ženske polne organe, Masai istežu vrat metodom prstenova, neki se probadaju, neki deformišu uši ogromnim naušnicama, neki probadaju jezik...

Mnogi su putevi koji vode do Boga. :twisted:

yugoslav:
Алjона:
Питање на тему jе питање за ову религиjу и све. Говорити да то ниjе нормалност значи увредити других човеков - муслиманов.

POTURCENI PRAVOSLAVCI!!!

Ко jе то? Ако jа :wink: , опрости, али ти си погрешио. Jа сам уредник овога форума и не могу допустити да би jедан сабеседник увредио друг. Све jе jеднонаставно :wink:
Има неки правила за разговор на овом форуме и прва jе толерантност к другима религиjама.

Muslimani se obrezuju iz verskih i medicinskih razloga. Jer sve sto cini Islam podudara se i sa medicinom. Meni ne smeta sto drugi vredjaju muslimane, ja sam musliman i necu nikog da vredjam, jer pravi vernik, bio on musliman, katolik ili pravoslavac, nece uvrediti nekog druge vere, jer ja ne znam ni za jednu veru u kojoj se kaze "Uvredi onog sto je druge vere". Sta vas god zanima o Islamu, mozete pitati mene...

Pa kozica penisa ume da bude podlozna raznim infekcijama, koje mogu da dovedu do ozbiljnih problema... I svi dobro znamo, samo neki od nas nece da priznaju (mozda i vecina), da je taj deo penisa najprljaviji i da moze da smeta prilikom sexualnog odnosa.

Devon:
Pa kozica penisa ume da bude podlozna raznim infekcijama, koje mogu da dovedu do ozbiljnih problema... I svi dobro znamo, samo neki od nas nece da priznaju (mozda i vecina), da je taj deo penisa najprljaviji i da moze da smeta prilikom sexualnog odnosa.
Za sve ove godine nisam primetio nikakvih problema koje pominješ. Jedino što znam je da ona ima svoju funkciju, a to je da u "mirnodopskim" uslovima, u onim trenucima kada nismo seksualno aktivni štiti vrh penisa od trenja u gaćicama i sl. tako da je kod neobrezanih muškaraca ovaj deo osetljiviji na dodir.

E sad, ko šta voli... ali ja ne volim da mi neko približava nož intimnim delovima. Mada mali dečaci ne mogu da biraju.

Kastor:
Алjона:
Питање на тему jе питање за ову религиjу и све. Говорити да то ниjе нормалност значи увредити других човеков - муслиманов.
...e pokvari mi sliku o Ruskinjama bre!!! :twisted:
Izvini,da ti nisi malo frustriran Kastore jer Bijeljina nije postala glavni grad RS?Nikad nece ni postati!

klio:
Kastor:
Алjона:
...e pokvari mi sliku o Ruskinjama bre!!! :twisted:
Izvini,da ti nisi malo frustriran Kastore jer Bijeljina nije postala glavni grad RS?Nikad nece ni postati!

naravno da nece, nikad!!!!!!! :D

Sizife, znas da je kozica penisa prljav deo, i znas da Islam zahteva besprekornu cistocu, taj se deo mora odstraniti sto pre. A i zar nisi upoznat sa raznim infekcijama koje se desavaju bas zbog toga te kozice? Ja poznajem dosta Srba koji su obrezani, jer im je penis bio podlozan bolnim infekcijama. Zasto da rizikujes da ti se desi nesto takvo?

Devon:
Sizife, znas da je kozica penisa prljav deo

Ne znam, kao što ti rekoh ja nemam niti sam imao ikakvih problema. Takođe, od svih muškaraca koje znam ogromna većina nije obrezana i ni jednom se ne sećam da je neko uopšte pomenuo takve probleme, osim par slučajeva pojedinih polnih bolesti koje se prenose nezaštićenim sexom a koji ionako nemaju veze sa tim. Pre bih rekao da se radi o tradiciji, i to po svemu sudeći neopravdanoj.

Kako ti možeš znati o problemima ako si obrezan od rođenja osim kroz neproverene priče? Pitaj čoveka da ti kaže iz prve ruke. 8)

Sizife, ne mogu vise s tobom da se prepirem. Covek kao ti ce uvek da negira moje iskaze, i zato ce ovo najverovatnije biti poslednji post na ovu temu, a nadam se da ce ti biti drago zbog toga jer ces se osecati kao nekakav "pobednik", a ja cu biti "gubitnik" pretpostavljam. Ali, sto se tice te kozice, pitaj svakog doktora, i reci ce ti da je podlozna infekcijama. Mnogi ljudi imaju problema sa njom, i mislis da oni trce to tebi da ispricaju i da ti se zale? Mislim da ce pre da odu kod lekara. Takve stvari se ne prepricavaju, ljudi to kriju, samo da znas. I kazes da sam ja obrezan kad sam se rodio, i da ne znas nista o kozici? Obrezao sam se kad sam imao 13 godina, ako bas zelis da znas...

Devon, nisam rekao da je ne treba praktikovati ukoliko postoje ozbiljni medicinski razlozi za to, što je svakako ređi slučaj od besmislenog tradicionalnog obrezivanja.

Ono što je mnogo strašnije, i što moram da pomenem kao još jedan u nizu verskih zločina učinjenih "u ime Alaha", a kao posledica neznanja i verske zaslepljenosti, a to je obrezivanje žena. Takva praksa nažalost ostavlja trajne posledice u toku života. Na svu sreću, žensko obrezivanje ne rade svi muslimani. Ova praksa je izuzetno retka u Zemljama MAGREB-a te delovima Turske i Irana se recimo uopšte ne praktikuje. (Izvor: Gaudio, Attilio and Pelletier, Renée: Femmes d'Islam ou le sexe interdit, Denoël/Gonthier, Paris, 1980, str. 53-54.) Na drugu stranu, ovaj zločin je čest slučaj u Egipatskih hrišćana i Jevreja, kao i crnaca u Francuskoj (Zenie-Ziegler: La face voilée, op. cit., str. 62 i 140.) Što se tiče Egipta, 97.5% neobrazovanih porodica ga praktikuje i oko 66.2% obrazovanih. Sve u svemu, smatra se da su oko 75 miliona žena u svetu žrtve ove prakse.

Koga interesuje kako se ova praksa izvodi, nek čita dalje, osim ako nema slab stomak: Dakle žrtva leži na leđima i sve se u najvećem broju slučajeva izvodi bez anestezije. Devojčicama se noge potpuno rašire uz pomoć pomagača, udovi se drže čvrsto. Za dete od sedam godina je potrebno obično 5 ljudi, gde jedan imobilizuje glavu a ostali ruke i noge. Ukoliko je u pitanju dete do dve godine obično jedan pomagač je dovoljan i dete se drži u sedećem položaju.

Dakle, ta tradicionalna muhamedanska praksa ("sunnah") izvodi se na razne načine u zavisnosti od običaja. Najčešći oblik je odsecanje tkiva iznad genitalije uključujući klitoris i labiu minoru. Ovaj oblik je najčešći u Egiptu. (Ghawabi, Hamid Al-: Khitan al-banat bayn al-tib wal-islam, in Abd-al-Raziq, Abu-Bakr: Al-Khitan, ra'y al-din wal-'ilm fi khitan al-awlad wal-banat, Dar al-i'tissam, Cairo, 1989, str. 55.) Takođe postoji i drugi oblik, takozvanog faraonskog obrezivanja (praktikuje se u Somaliji i Sudanu, i podrazumeva potpuno odsecanje klitorisa, malih usni i dela velikih usni. Onda se ogromna rana zašiva svilenim koncem, ili koncem napravljenim od mačijih creva (catgut string), te se ostavlja samo maleni otvor za protok menstrualne tečnosti i urina. Na dan venčanja mladoženja mora da "otvori" mladu, što se često radi velikim bodežom oštrim s obe strane. Takođe, ukoliko muž ide na putovanje, čest je slučaj da se mlada ponovo zašiva dok se on ne vrati. U slučaju razvoda, žena se potpuno zašiva da bi se onemogućilo da ima seksualne odnose. (El-Saadawi: The hidden, op. cit., str. 40.)

Uz sve to samo da napomenem da Kur'an direktno uopšte i ne zahteva obrezivanje ni muškaraca ni žena, već da je to u potpunosti jevrejski običaj, detaljno opisan jedino u Bibliji.

Devon:
Sizife, znas da je kozica penisa prljav deo, i znas da Islam zahteva besprekornu cistocu, taj se deo mora odstraniti sto pre. A i zar nisi upoznat sa raznim infekcijama koje se desavaju bas zbog toga te kozice? Ja poznajem dosta Srba koji su obrezani, jer im je penis bio podlozan bolnim infekcijama. Zasto da rizikujes da ti se desi nesto takvo?

U ovo si malo slagucnuo. Mozda znas nekoliko Srba, pa je to citav "ne-muslimanski+ne-jevrejski" cepnuti svet. Ja nikada tako nesto nisam cuo da ima kod nas niti je taj higijenski problem ikada u medijima. Pre ce biti zabluda.

Bokoskoko:
Devon:

U ovo si malo slagucnuo. Mozda znas nekoliko Srba, pa je to citav "ne-muslimanski+ne-jevrejski" cepnuti svet. Ja nikada tako nesto nisam cuo da ima kod nas niti je taj higijenski problem ikada u medijima. Pre ce biti zabluda.
Prijatelju, samo ako se ti ,,Srbi" zovu Fazlija,Sukrija itd. Kozica penisa nije ,,prljav deo"kod nas koji se redovno peremo,a ne kao neki koji samo poprskaju cmar,a zatim razmazu po ocima.moj savet vam je da povremeno promenite vodu pa nece dolaziti do ,,bolnih infekcija'' :D

Coyote, pre bih rekao da se za Srbe kaze da ne praktikuju cistocu. Dobro, ima izuzetaka... Kao sto je neki Srbin ovde postavio temu 'zasto muslimani ne koriste toalet papir?', pa koriste oni, samo sto prethodno upotrebe vodu, za razliku od vas koji izgleda koristite samo toalet papir... Mozda ga ni ne nakvasite :wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back