Zašto se ljudi plaše Ognjene Marije?

Зли расколниче, ко од Руса више чита свете оце и побожније живи од старообредника, па су опет у расколу са Васељенском црквом. А и ти си! Џаба ти свети оци јер немаш љубави.
Старообредници су промашили оне дијелове код Отаца о значају Цркве.

Danas je Ognjena Marija. Nije ni crveno slovo u kalendaru, ali većina
ljudi bira da taj praznik ispoštuje kao da je crveno slovo. Zbog čega je
to tako?
ja sam za sv iliju zakivao na selu neke daske, seljani mi kažu da ostavim to da je danas Ilija i idi lezi. pomislim kako su naivni i sujeverni. i tog dana završim u dom zdravlja, slučajnost?
ne znam ali za sv iliju ne pipam ništa od tada.
"a lepo smo ti pričali" :D

Како је сестра човјеку који је прије ње живио једно хиљаду година? Имамо ми Срби лијепих и побожних народних вјеровања и обичаја али имамо и доста празновјерица. Свету великомученицу Марину требамо славити због њене оданости Христу и њене мученичке кончине а не да је гледамо као Зевса који баца муње са неба.
za to je zadužen sv ilija
a kad zagrmi na sv savu loše nam se piše te godine

za to je zadužen sv ilija
a kad zagrmi na sv savu loše nam se piše te godine
To me podseti na festival Elephant Rally koji se održava otprilike kad je i praznik Sv Save svake godine u planinama Nemačke. Motoristi dolaze u ogromnom broju na minusu i skupljaju se u kampovima na vrhu brda u selendri. Zamisli to - kraj januara, sneg i led, neki voze po 2000km da stignu gore. Iz Srbije uvek ode par ludaka.

Grmi na sve strane, hiljadu divljih motora.

To me podseti na festival Elephant Rally koji se održava otprilike kad je i praznik Sv Save svake godine u planinama Nemačke. Motoristi dolaze u ogromnom broju na minusu i skupljaju se u kampovima na vrh u jednog brda u selendri nekoj. Zamisli to - kraj januara, sneg i led, neki voze po 2000km da stignu gore. Iz Srbije uvek ode par ludaka.

Grmi na sve strane, hiljadu divljih motora.
a bilo je čini mi se 1999-te
grmelo i sevalo, baš ču pokušati da pronađem kakvo je vreme bilo tada (ako je moguće)

radi ti za sv iliju ko ti brani
idi zakucavaj eksere ko ja :D
Ја поштујем црвена слова али не из разлога да ће ме Бог спалити громом са неба већ јер поштујем светитеље којима су ти дани посвећени и поштујем одлуке Цркве да те дане прогласи нерадним и посвећеним Богу. Али нисам о томе говорио већ о том вјеровању да Илија Громовник баца громове, Огњена Марија га спречава да нас све не побије, ако одрадиш то и то тад и тад испуниће ти се једна жеља и сл.

Управо се човјек осврће на ово о чему ја причам. Доста наших обичаја су остаци паганизма и људи их више поштују него учење Цркве. Држимо се Светог Писма, Светог Предања, Светих Отаца и догмата и канона Цркве и од тога не одступајмо.

Ја поштујем црвена слова али не из разлога да ће ме Бог спалити громом са неба већ јер поштујем светитеље којима су ти дани посвећени и поштујем одлуке Цркве да те дане прогласи нерадним и посвећеним Богу. Али нисам о томе говорио већ о том вјеровању да Илија Громовник баца громове, Огњена Марија га спречава да нас све не побије, ако одрадиш то и то тад и тад испуниће ти се једна жеља и сл.
pa nije valjda da ti crkva određuje život. onda si ti totalno omašio poziv, trebao si bogosloviju da upišeš a ne prava.
svi smo sujeverni neko manje neko više samo da bi bio cool na forumu ne sme da prizna.
ja sam sujeveran za sv iliju jer sam tad nagraisao i od tad mi ostalo a verovatno sam sam prizvao nezgodu slušajući da "ne valja", a evo recimo broj 13 mi apsolutno ništa ne znači a pola sveta zazire od tog broja kao i broj 666.

pa nije valjda da ti crkva određuje život.
U pitanjima vjere mi Crkva jeste apsolutno mjerilo istine i autoritet.

onda si ti totalno omašio poziv, trebao si bogosloviju da upišeš a ne prava.
Ovo gore bi se trebalo odnositi na sve pravoslavne hrišćane a ne samo na teologe, sveštenike i sl.

svi smo sujeverni neko manje neko više samo da bi bio cool na forumu ne sme da prizna.
ja sam sujeveran za sv iliju jer sam tad nagraisao i od tad mi ostalo a verovatno sam sam prizvao nezgodu slušajući da "ne valja", a evo recimo broj 13 mi apsolutno ništa ne znači a pola sveta zazire od tog broja kao i broj 666.
Istina ali treba to suzbijati jer je budalasto sebi otežavati život besmislicama tipa prešla mi crna mačka put, polupalo mi se ogledalo, neko mi bacio urok, crveni končići i sl.

Управо се човјек осврће на ово о чему ја причам. Доста наших обичаја су остаци паганизма и људи их више поштују него учење Цркве. Држимо се Светог Писма, Светог Предања, Светих Отаца и догмата и канона Цркве и од тога не одступајмо.
јеси ти крштен из обичаја?

Back