Зашто се људи ложе на паганизам?

ne moram ja ništa
vera nije moranje
i na drugoj temi već rekoh šta mislim o tebi kao o diskutantu
"Немој се дрзнути да сам тумачиш Јеванђеље и друге књиге Светог Писма. Писмо које је изречено преко Светих Пророка и Апостола, није изречено произвољно, него по надахнућу Светог Духа (2 Пт 1,21). Како онда није безумно тумачити га произвољно?
Свети Дух, који је преко Пророка и Апостола изрекао реч Божију, тумачио га је преко Светих Отаца. И реч Божија и њено тумачење – јесу дар Светога Духа. Света Православна Црква прихвата само то једно тумачење! Њена истинска деца примају само то једно тумачење!
Ко произвољно објашњава Јеванђеље и све Писмо: тај самим тим одбацује његово тумачење од Светих Отаца, Духом Светим. Ко одбацује тумачење Светог Писма Светим Духом: тај, без сваке сумње, одбацује и само Свето Писмо.
"
- свети Игњатије Брјанчанинов

"Црква зна Истину = Свеистину; Црква има Истину = Свеистину; Црква је Истина = Свеистина. Зато је она врховно и непогрешиво мерило свега: и неба и земље, и анђела и људи, и правде и неправде, и истине и лажи, и добра и зла, и Бога и ђавола. Ништа пуније и савршеније од ње, јер је сва пуна Бога Логоса, а кроза Њ Светом Тројицом. Она — оваплоћење Бога Логоса, и Он Глава њена, а она тело Његово. Стога је Црква врховни и непогрешиви судија у нашем земаљском свету, и у свима световима у којима се креће људско биће. То је благовест и богочовечанска истина објављена Главом Цркве, свеблагим и свеистинитим Господом Христом: „кажи Цркви“, њен суд је непогрешива богочовечанска пресуда у свима људским односима према Богу и свима осталим бићима и тварима. Ко не слуша Цркве, незнабожац је и цариник, тојест окорели непокајани грешник. Јер ван Цркве, ван њеног Богочовечанског бића су: незнабошци и непокајани грешници."
- св. Јустин Ћелијски

"Црква увек и учи да пунота истине, пунота знања припада управо васцелој Цркви Васељенској, а не једном човеку, какав год он био. Следи да је садржина наше вере већ дата. Она је формулисана на Васељенским Саборима, укратко закључена у исцрпном Символу Вере. Даље Црква говори да се садржина вере открива у свој својој дубини у историји Цркве, у делима Светих Отаца, да се усваја као спасавајућа истина од стране сваке људске душе у животном подвигу, у изучавању, у побожном прихватању онога што Црква нуди као богооткривену истину. Више се не може додати ништа друго, (што би било) сасвим ново."
- митрополит Филарет Вознесенски

Ово стално мораш имати у виду. Једина Истина, једина Свеистина је у Православној Цркви. Нигдје другдје. Све остале религије су лаж и обмана. Ово можда звучи оштро и одречно али то је тако. Св. Кипријан Картагински је писао да нема Бога за Оца онај који нема Цркву за Мајку. А онај који нема Оца нема ни Сина како нам свједочи св. ап. Јован Богослов. Онај ко није у Православној Цркви нема Бога. Св. владика Николај јасно свједочи да је Црква "ризница Божије благодати, без које нико не може да се спаси, као што не може да живи рука, одсечена од тела".

И ја сам раније мислио да могу мантрати о неким стварима па сам напустио своје заблуде које су ишле против светоотачких тумачења. Истина је само једна Гогили. Само једна.

Ali u rangu su sa starozavetnim bogom koji kipti od besa, izaziva potop, istrebljuje Asirce itd.

Dok Isus nije bog nego kaze "Boze, boze, zasto si me napustio" dakle i on je zrtva te bozanske bezobzirnosti i tiranije... U kakvoj je poziciji Isus kada to izgovara? Pa u ljudskoj, dakle u poziciji zrtve. A kada se nekome da sva moc i vlast, da postane bog, tada se pokaze druga strana karaktera.

Zatim ne verujem ni da je Allah mnogo bolji od paganskih...
Sve su to samo ljudske projekcije.

Bio sam evolucionista. Prije toga i ateista.
još si ti ateista u srcu...religija ti je ideologija...preumio si u glavi a ne u srcu...ti si za crkvu a ne za Boga i njegove vrednosti...vera ti je kao stranka kojoj pripadaš....kažu u zadnja vremena i zvanična crkva će otpasti od vere...šta ćeš onda? slediti crkvu ili slediti Boga kog nisi upoznao?...

Ова појава је све присутнија међу европским народима. У Грчкој имамо додекатисте, међу Словенима родноверје, а можда је најприсутније међу Германима гдје имамо разноразне одинисте и друге неопагане. Глорификује се прехришћанска култура ових народа, хришћанство се оптужује да је уништило културе, снима се про-паганска музика. Јутјуб је пун видеа гдје се слави паганизам са милионским прегледима. Врши се пропаганда како је паганска религија била прилагођена тим народима и како су они под паганизмом били развијенији и бољи него под хришћанством. Моје питање је зашто? Паганизам је био потпуно бесмислена религија гдје су богови били некакви небески силоватељи и силеџије који су малтретирали и радили шта су хтјели са смртницима. Како се један Зевс који је силовао, варао своју жену, убијао недужне може ставити у исту реченицу са драгим Господом Исусом Христом који је положио Свој живот за све људе очистивши нас од гријеха? Која је сврха поштовати такве "богове"'? Јасно свједочење Св. Писма је да су ти "богови" или измишљотина или демонска замка. Не морате вјеровати Писму о томе погледајте вјеровања о тим боговима. Нека сам већ навео. Морамо схватити да спасења нема ван Исуса Христа и Његове Цркве.

Сачувај нас Господе од заблуде служења лажним боговима и учврсти нас у Својој православној вјери. Слава нека је Оцу, Сину и Духу Светом у вјекове вјекова.

Sta tebe briga ko postuje koje bogove?
Sta ti imas od toga?

Sto smaras druge svojom religijom i mislis da je ona jedina ispravna?

Koji ti je motiv?

Ова појава је све присутнија међу европским народима. У Грчкој имамо додекатисте, међу Словенима родноверје, а можда је најприсутније међу Германима гдје имамо разноразне одинисте и друге неопагане. Глорификује се прехришћанска култура ових народа, хришћанство се оптужује да је уништило културе, снима се про-паганска музика. Јутјуб је пун видеа гдје се слави паганизам са милионским прегледима. Врши се пропаганда како је паганска религија била прилагођена тим народима и како су они под паганизмом били развијенији и бољи него под хришћанством. Моје питање је зашто? Паганизам је био потпуно бесмислена религија гдје су богови били некакви небески силоватељи и силеџије који су малтретирали и радили шта су хтјели са смртницима. Како се један Зевс који је силовао, варао своју жену, убијао недужне може ставити у исту реченицу са драгим Господом Исусом Христом који је положио Свој живот за све људе очистивши нас од гријеха? Која је сврха поштовати такве "богове"'? Јасно свједочење Св. Писма је да су ти "богови" или измишљотина или демонска замка. Не морате вјеровати Писму о томе погледајте вјеровања о тим боговима. Нека сам већ навео. Морамо схватити да спасења нема ван Исуса Христа и Његове Цркве.

Сачувај нас Господе од заблуде служења лажним боговима и учврсти нас у Својој православној вјери. Слава нека је Оцу, Сину и Духу Светом у вјекове вјекова.
"Loze" se zato sto je to deo tzv. Nju ejdz plana da se paganizmom razbiju religije tacnije hriscanstvo, kako bi se posle stvorila jedna, po njihovom planu, svetska religija.

Inace evo sta Rusi kazu o tome (neopaganizmu) i koliko je poguban utica j jacanja tzv. paganizma i "postovanja predaka" pod kojim se krije:

До лета Господњег 988. на територији савремене Европске Русије, Украјине, Литваније и Белорусије никаквог “руског народа” није било! Овде су живели Вјатићи, Кривићи, Пољани, Древљани, Кијевљани, Венети, Чуди, Жмуди, Мокше, Роси, Рзја, Муроми и остала племена занимљивих назива – али Руског Народа није било. И ко зна да ли би се такав народ уопште појавио или не, да није лета Господњег 988. Свети Равноапостолски Кнез Владимир заповедио да се обори и баци у Дњепар Перунов идол окрвављен људском “жртвеном” крвљу, да се и сам није крстио у Христа, и да није крстио свој народ. Само је Православна Вера претворила Кијевљане и Кривиће, Венете и Рзју – као и све остале – у један Народ, не дозволивши им да се растворе у тами векова, расеју, ишчезну. Управо је Вера и Црква Православна створила Државу Руску – највећу континенталну Империју, створила је не “железом и крвљу”, већ на основу добровољного придруживања и укључивања малих народа, њиховог примања под Државну руку Православног Господара. Причати нешто друго – исто је што и тврдити како је земља равна плоча, или има облик кофера…

Размислите о овоме када следећи пут пожелите да опет слушате неког дугобрадог “волха” што вам је приспео из лубјанских честара. А још боље – отиђите у Храм, покајте се због дебејског многобоштва, и постарајте се да што пре постанете нормални православци, а не адепти хистеричних жена и провокатора. Нека вас не обману мочварни пламичци!
https://www.srpska.ru/article.php?nid=19494

Inace evo sta kaze svestenik SPC, sto je i meni najprihvatljivije:

Паганска традиција у Православљу​

Питање:
Помоз Бог Веома ме интересује нешто о чему сам доста читала а ради се о Паганској традицији у Православљу израженом кроз славе, обичаје и традиције.
Искрено не могу да верујем да су наши преци били многобожци и да су славили више Богова. Колико тога је свесно сачувано у Православљу?
Милица

Одговор:
Драга Милице, Чини ми се да твоје питање покрива веома широко поље. У таквим оквирима се тешко може пружити кратак и прецизан одговор.
Пре свега, бојим се да се не бих могао сложити са тако постављеном темом: „Паганска традиција у Православљу“. Мислим да она произилази из начина размишљања који је био претеча, релативно речено скорашњих, научно фантастичних теорија о старости и пореклу српства, које су данас све више популарне. Али, покушаћу да објасним бар неке појмове, онако како их ја видим.
Под „традицијом“ људи подразумевају разне ствари: од фолклора и необавезних локалних навика и обичаја, до обичајног права и општих, проверених закона понашања у људском друштву. Да бисмо знали о чему говоримо, морали бисмо најпре, да правимо разлику између ових разних схватања.
Код нас, Срба, као последица наших друштвених експеримената (социјализма, атеизма, југословенства, европејства, национализма…) и разних политичких и социјалних лутања, традиција се понекад узима у смислу нечега што би требало да нас дефинише као народ, да нам евентуално, да некакву националну основу, на којој бисмо могли да нешто изграђујемо. Често се и сами свештеници користе овим средством, понављајући теорије о томе како смо ми Срби, као пагани, славили разне богове, па смо то и такво слављење, приликом нашег преласка у Хришћанство, заменили слављењем Крсне славе. Мени такве теорије изгледају мало „натегнуто“ и не много убедљиво. Треба бити свестан да је то широко поље отворено за свачију машту…
Најпре, Срби, као и други народи, јесу били многобошци. Тек када су се стекли историјски услови, када је човечанство могло да разуме и прихвати Јеванђеље, „када дође пуноћа времена, посла Бог Сина својега… да искупи оне који су под законом, да примимо усиновљење.“ (Гал. 4-5.) Пре тога није било Хришћана. Али је било праведника и светитеља. „Јер нису праведни пред Богом они који слушају закон, него ће се оправдати они који испуњавају закон. Јер, кад незнабошци, немајући закона, чине од природе оно што је по закону, они, немајући закон, сами су себи закон. Они доказују да је у срцима њиховим написано оно што је по закону, пошто свједочи савјест њихова, пошто се мисли њихове међу собом оптужују или оправдавају..: “ (Рим. 2, 13 – 15.) Другим речима, свака, па и паганска традиција је била за своје време донекле добра и упућивала је људе на оно што је добро или боље, правила је некакву разлику између зла и добра, између греха и врлине. То знање и искуство, како национално тако и појединачно, временом се све више прочишћавало и кристалисало, да би на крају било сасвим очишћено Јеванђељем Сина Божијег, од свих грубих премиса сумњивог и лошег порекла, несигурног и климавог карактера. Ни једна традиција није била чисто отелотворење самога зла, без примеса ичег доброг. И у грубим и нечистим традицијама је било добрих елемената. Али Хришћанство, као истинита, права, чиста и здрава наука, непомућена себичним интересима, гордошћу људског ума и телесним страстима, превазилази паганске традиције, исто онако као што светлост сунца превазилази светлост свеће, чинећи је слабом и непотребном. (Ипак, увек ће постојати људи које привлачи мрак, који више воле светлост свеће свога ума, од светлости Јеванђеља које нам је Бог дао да прави разлику између добра и зла, измећу дана и ноћи.) Разни народи, међу њима и Срби, прихватали су Хришћанство, препознајући у њему праве вредности. Хришћанство је и народе и појединце преображавало у нове људе, искупљивало и избављало од робовања греху и ђаволу, дарујући им духовну слободу деце Божије и наследство непролазних вредности. Преображавајући их, Хришћанство није „измишљало“ неког другог, страног човека, него је управо преображавало оног старог, чистећи га од душевне и духовне обмане, исцељивало га од духовног слепила и оздрављивало његов ум, као што светлост сунца благотворно делује на природу људи и свих живих бића. На тај начин је од старога човека чинило обновљену и нову твар у Богу, у Христу Исусу Господу и Спасу нашем. Постајући хришћани ми као појединци и као народ, постајемо Тело Христово кроз Цркву, којој је Он сам Глава, а ми удови.

Где је ту сада „паганска традиција у Православљу“, и у чему се она састоји? То питање је отворено за разна лична гледишта и схватања. За мене, човек паганин, који је на пример, волео да једе врућу проју са белим луком и чварцима, може и као хришћанин комотно да настави са том својом „паганском традицијом“, кад год није пост.
Што се тиче Крсне славе, коју Срби прослављају породично, она је хришћанска у оној мери у којој су они који је прослављају – хришћани. Јер, човек може да очисти или да испрља све чега се дотиче, у зависности од тога како размишља и за шта се опредељује. А Хришћанство ће увек остати Хришћанство, са нама или без нас; као што ће и паганство исто тако остати паганство, са нама или без нас. Ми можемо да бирамо…
Поздравља те, о. Срба

https://svetosavlje.org/paganska-tradicija-u-pravoslavlju/

Izvini a jel me mozes citirati da sam ja ikada branio neku moju teolosku tvrdnju citatima EGW ?
Ako mozes daj me citiraj ali ako ne mozes nije posteno da ljude neosnovano optuzujes kao sto to radi tvoj Maki. :kafa:
Nismo mi krivi što si licemjer koji krije svoju vjersku pripadnost kao zmija noge. Ali razumljivo i mene bi bilo sramota priznati da slijedim nekog poput Elene Vajt.

Izvini a jel me mozes citirati da sam ja ikada branio neku moju teolosku tvrdnju citatima EGW ?
Ako mozes daj me citiraj ali ako ne mozes nije posteno da ljude neosnovano optuzujes kao sto to radi tvoj Maki. :kafa:
nije posteno da ni da ga ti prozivas za ono sto sam ga ja pitao i on mi odgovorio, ali hajde sad, salimo se... no, bas ti je prodrmao kavez

vise ti nece proci tvrdnja da kao nisi adventista i sledbenik egw, maki te raskrinkao

nije posteno da ni da ga ti prozivas za ono sto sam ga ja pitao i on mi odgovorio, ali hajde sad, salimo se... no, bas ti je prodrmao kavez

vise ti nece proci tvrdnja da kao nisi adventista i sledbenik egw, maki te raskrinkao
Izvini a gde sam ja to ikada poricao ili tvrdio da sam pripadnik neke verske zajednice ?
Molim dokaze ili priznaj da si ovo izmislio !!!
Dakle ?

Back