Zašto se krštenje obavlja vodom?

Pogledajte prilog 1349870

Odnosno, zašto se još uvek obavlja krštenje vodom, kada je Jovan
Krstitelj rekao
''Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas
krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem."

O čemu to Jovan Krstitelj priča?

Jel Pavle krstio Svetim Duhom?
"I kad Pavle položi ruke na njih, siđe Duh Sveti na njih, i govorahu jezike
i proricahu.".

Apostoli su kršteni ognjem?
"I kad se navrši pedeset dana, bijahu svi apostoli jednodušno na okupu.
I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnoga vjetra, i napuni sav
dom gdje oni sjeđahu;
I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga
od njih.''
Појава ватре, пламена - огња, одувек се сматрала најупечатљивијим амблемом божанства. Бог се указао Мојсију у грму у облику огња, сишао је на Синај у облику огња, водио је Израелце кроз пустињу у облику стуба од ватре, итд.

Појава ватре, пламена - огња, одувек се сматрала најупечатљивијим амблемом божанства. Бог се указао Мојсију у грму у облику огња, сишао је на Синај у облику огња, водио је Израелце кроз пустињу у облику стуба од ватре, итд.
đavolja rabota :p

ovo zvuči kao da ih je Pavle učinio đavoimanim. Nisu to čista posla kad neko odjednom počne da govori jezike i proriče...
То су способности које им је у том моменту даровао Свети Дух.

zar nije rečeno da je sveti Jovan poslednji prorok?
Последњи старозаветни пророк.

zašto ta praksa da krštenjem na ljude dolazi sveti duh u obliku ognja i čini da govore jezike i prorokuju nije nastavljena?
Постоје физичке и духовне очи. Физичким очима не видимо оно што је питање духа. Одговор је да крштењем долази Свети Дух, само што ми немамо очи да то видимо.

zašto ta praksa da krštenjem na ljude dolazi sveti duh i čini da govore jezike i prorokuju nije nastavljena?
Испуњеност Светим Духом није никаква пракса већ Божја воља, као што су и пророчанства и визије. А што се огња тиче, прочитај опет ко крштава њиме и биће ти јасније.

navedi mi ime nekog novozavetnog proroka i šta se ispunilo od tog prorokovanja?

Дела светих апостола 11:27-28:
А у те дане сиђоше из Јерусалима пророци у Антиохију.
И уставши један од њих, по имену Агав, објави глад велику која хтеде бити по васионом свету; који и би за Клаудија ћесара.

Свето Јеванђеље по Луки 2:36-38:
И беше Ана пророчица, кћи Фануилова, од колена Асировог; она је остарела, а седам је година живела с мужем од девојаштва свог,
И удова око осамдесет и четири године, која не одлажаше од цркве, и служаше Богу дан и ноћ постом и молитвама.
И она у тај час дође, и хваљаше Господа и говораше за Њега свима који чекаху спасења у Јерусалиму.

Дела апостолска 13:1
А у цркви која беше у Антиохији беху неки пророци и учитељи, то јест: Варнава и Симеун који се зваше Нигар, и Лукије Киринац, и Манаил одгајени с Иродом четворовласником, и Савле.

Испуњеност Светим Духом није никаква пракса већ Божја воља, као што су и пророчанства и визије. А што се огња тиче, прочитај опет ко крштава њиме и биће ти јасније.

Дела светих апостола 11:27-28:

Свето Јеванђеље по Луки 2:36-38:

Дела апостолска 13:1
papir trpi svašta...nemam načine da potvrdim ili opovrgnem reči koje je neko stavio u Bibliju...nego ko danas od krštenih dobija dar da govori jezike i prorokuje? zašto nema više toga ako je postojalo?

papir trpi svašta...nemam načine da potvrdim ili opovrgnem reči koje je neko stavio u Bibliju...nego ko danas od krštenih dobija dar da govori jezike i prorokuje? zašto nema više toga ako je postojalo?
Bog ocenjuje kada su neki darovi i uopste cuda izuzetno potrebni da bi se jevandjelje rasirilo eksplozivnom brzinom...u svako vreme adekvatno prilikama i potrebama.

papir trpi svašta...nemam načine da potvrdim ili opovrgnem reči koje je neko stavio u Bibliju...
Зато се и каже да је то вера. :mrgreen:
Али тебе нико не тера да верујеш у нешто.

nego ko danas od krštenih dobija dar da govori jezike i prorokuje? zašto nema više toga ako je postojalo?
Па, шта да се прориче? Све је проречено, од чега је један део испуњен, а на испуњење другог се чека. Све што је испуњено је оно што је било део суштинске основе хришћанства.

Koristio sam se biblijskim tekstovima da bih u potpunosti izopačio samu suštinu Biblije. Prenaglašavajući jedan dio istine, ostali djelovi Biblije bi tim istim ljudima koji su je proučavali ostali skriveni. Zbog nepoznavanja cijele istine nije imalo šta da ih štiti od zabluda koje sam širio. Jedne sam, na primjer, nadahnuo da prenaglašavaju samo krštenje uronjavanjem u vodu. Na tom mjestu su i ostali. Odbacili su neke zablude koje sam uveo putem svoje crkve u Srednjem vijeku, kao što je klanjanje kipovima, ali mnogo toga je ostalo. Druge sam, opet, nadahnuo da prenaglašavaju krštenje Svetim Duhom. Ovo mi je bilo posebno zabavno. Uvjerio sam ih da čovjek nije u potpunosti obraćen ako ne bude govorio stranim jezicima, baš kao što su to i apostoli činili posle Pedesetnice. Toliko su željeli da govore stranim jezicima da su neprimjetno dolazili u stanje kada sam mogao da obuzmem njihov um i ovladam njime. U tom stanju, mada ni sami ne znaju šta govore, ostaju pod utiskom da je to siguran znak da su na Stvoriteljevoj strani. Ali ja znam šta govore. Ustvari, šta ja govorim. Hvalospjeve Stvoritelju sigurno ne. Ali oni to i tako ne razumiju. Misle kako je to jedan od najuzvišenijih načina da se Stvoritelj proslavi. Baš...
https://www.religija.me/osnove/Ispovest_palog_andjela.pdf

meni je zanimljivo da je neko pokušao da piše stavljajući se u ulogu đavola...ima zanimljvih objašnjenja kako đavo manipuliše ljudima...mislim da je dobro da postoje ovakve kniige ....da bi pobedio trebaš da poznaješ protivnika...način na koji misli i dela
Занимљиво и добро за одређену циљну групу верника и љубитеља јефтине белетристике и популарне литературе.

Занимљиво и добро за одређену циљну групу верника и љубитеља јефтине белетристике и популарне литературе.
Nije zanimljivo samo onome ko toliko ne poznaje sebe, iz čega se
sastoji i šta nad njim vlada, da ne može da razume ni na koje sve
načine može biti izmanipulisan.
Nisam pročitala ceo tekst, već samo citirani deo i prilično je zabavno..

Prosečan vernik bi trebao da bude, da tako kažem, običan vernik.
Neko ko veruje u nešto nadnaravno, za šta nema nikakve realne
dokaze i da to nekako ne bude ni primenjivo u svakodnevnom životu.
I nek se zamlaćuje time u slobodno vreme do mile volje. Nikome to
ne smeta.
Već onaj ko je stvorio nekakve uvide u pravu prirodu stvarnosti i ko
počne da talasa protiv sistema i načina života današnjeg čoveka,
predstavlja ozbiljnu opasnost.

Nije zanimljivo samo onome ko toliko ne poznaje sebe, iz čega se
sastoji i šta nad njim vlada, da ne može da razume ni na koje sve
načine može biti izmanipulisan.
Неколико си ствари овде само претпоставила о свима који немају интересовања за овакву литературу, потпуно без икакве основе.

Osnova je u sledećem postu.
Prosečan vernik bi trebao da bude, da tako kažem, običan vernik.
Neko ko veruje u nešto nadnaravno, za šta nema nikakve realne
dokaze i da to nekako ne bude ni primenjivo u svakodnevnom životu.
I nek se zamlaćuje time u slobodno vreme do mile volje. Nikome to
ne smeta.
Već onaj ko je stvorio nekakve uvide u pravu prirodu stvarnosti i ko
počne da talasa protiv sistema i načina života današnjeg čoveka,
predstavlja ozbiljnu opasnost.
Како си на основу овога закључила све оно изнад о свима који не читају овакву литературу?

Takvi te drmusaju i hoće da te probude, a tebi se spava.
Да ме пробуди да схватим нешто што већ зна свако? Па, летео би ми из спаваће собе кроз прозор. :D

Back