Zašto se krštenje obavlja vodom?

U toj prilici Jovan se definitivno nije oglasio za jedini koji ce ikada krstavati vodom nego je samo naveo da ce se u buducem tom krstenju nadovezati i ono drugo - Duhom Svetim i ognjem.
Dakle apostoli su krstavali onako kako je to Jovan radio i to isto se praktikuje do dana danasnjeg...
Sto se tice krstenja Duhom Svetim,to radi sam Bog i to se ocito desava u onakvom formatu kakvog On oceni da se treba obaviti...dakle moguce je da se neko krsti vodom ali ukoliko nema i onog drugog onda je sasvim moguce das sve to ostane samo cisto formalan obred.
Ne razumem šta znači to da nije rekao da je jedini koji će ikada
krštavati vodom?
Ako je rečeno da on tako radi zato što Isus još nije proslavljen,
onda znači da nakon toga što je Isus proslavljen treba raditi
drugačije.

Po meni ta ognjena manifestacija bila ekskluzivno namenjena samo Hristovim apostolimo iz tog vremena jer takve izvestaje ne samo sto nemamo u Bibliju vec se tako nesto nakon toga nije desilo do dana danasnjeg.
Odakle mi znamo da se tako nešto nije desilo nakon toga do dana
današnjeg? Ti gledaš Bibliju kao istorijiski izveštaj. Do kog vremena
taj izveštaj seže? Šta je sa vremenom nakon toga? Gde su izveštaji?

ovo zvuči kao da ih je Pavle učinio đavoimanim. Nisu to čista posla kad neko odjednom počne da govori jezike i proriče...zar nije rečeno da je sveti Jovan poslednji prorok? Pavle nije bio prorok al taj kog on krsti proriče?! Jel ostao neki trag u predanju o tim silnim prorocima koje je Pavle proizveo krštenjem?
Ne znam što ih vidiš kao đavoimane. Ljudima se jezik razvezao i
neka znanja dobili. Samo ne razumem kakve veze vatra ima sa
sposobnošću govora, sa jezikom. Plameni jezici..

Zemlja, vatra, voda, vazduh.
Osnovni elementi.

Ne razumem šta znači to da nije rekao da je jedini koji će ikada
krštavati vodom?
Ako je rečeno da on tako radi zato što Isus još nije proslavljen,
onda znači da nakon toga što je Isus proslavljen treba raditi
drugačije.
U redu,bicu korektan i priznacu da je i ovo sto navodis moguca opcija stoga nam sada treba meratorni sud koji je od ova dva zaista ispravan stav...
...licno smatram da takav sud moze jedino biti Sveto Pismo stoga hajdemo videti sta nam ono kaze:

Dj.8,29.30, 35-39:
"...A Duh reče Filipu: pristupi i prilijepi se tijem kolima.
A Filip pritrčavši ču ga gdje čita proroka Isaiju, i reče: a razumiješ li što čitaš?...
...A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovoga, propovjedi mu jevanđelje Isusovo.
Kako iđahu putem dođoše na nekaku vodu; i reče uškopljenik: evo vode, šta brani meni da se krstim?
A Filip mu reče: ako vjeruješ od svega srca svojega, možeš. A on odgovarajući reče: vjerujem da je Isus Hristos sin Božij.
I zapovjedi da stanu kola, i siđoše oba na vodu, i Filip i uškopljenik, i krsti ga.
A kad iziđoše iz vode, Duh sveti pade na uškopljenika, a anđeo Gospodnji uze Filipa, i više ga ne vidje uškopljenik; nego otide putem svojijem radujući se..."

Ovo je deo izvestaja kada je Bog kroz svojim Duhom intervenisao kako bi se obavio obred krstenje poput Jovanovog.
Naime,jedan uskopljenik je imao interesovanje za Boga i za spasilacku misiju Njegovog Sina sto se moglo videti iz toga sta je trenutno citao ali mu nesto nije najbolje islo sa razumevanjem sadrzine stroga je Bog intervenisao dovedivsi Filipa kako bi mu sve to objasnio i pripremio ga za najvazniju odluku u njegovom zivotu.
Kada je pitao sta mu brani da se krsti tada,u tom trenutku dobio je jasan i konkretan odgovor i nakon toga se desil krstenje upravo onakvo kakvo je obavljao i Jovan.

Da rezimiram - posto je sam Bog vodio sav taj dogadjaj bice da sam ja bio u pravu kad sam naveo da se Jovanov krstenje samo "update-iralo"a i da se u takvom formatu obavlja do dana danasnjeg a ne da je prestalo i nakon toga da je nastupila neka druga forma krstenja kao sto si ti navela !

U redu,bicu korektan i priznacu da je i ovo sto navodis moguca opcija stoga nam sada treba meratorni sud koji je od ova dva zaista ispravan stav...
...licno smatram da takav sud moze jedino biti Sveto Pismo stoga hajdemo videti sta nam ono kaze:

Dj.8,29.30, 35-39:
"...A Duh reče Filipu: pristupi i prilijepi se tijem kolima.
A Filip pritrčavši ču ga gdje čita proroka Isaiju, i reče: a razumiješ li što čitaš?...
...A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovoga, propovjedi mu jevanđelje Isusovo.
Kako iđahu putem dođoše na nekaku vodu; i reče uškopljenik: evo vode, šta brani meni da se krstim?
A Filip mu reče: ako vjeruješ od svega srca svojega, možeš. A on odgovarajući reče: vjerujem da je Isus Hristos sin Božij.
I zapovjedi da stanu kola, i siđoše oba na vodu, i Filip i uškopljenik, i krsti ga.
A kad iziđoše iz vode, Duh sveti pade na uškopljenika, a anđeo Gospodnji uze Filipa, i više ga ne vidje uškopljenik; nego otide putem svojijem radujući se..."

Ovo je deo izvestaja kada je Bog kroz svojim Duhom intervenisao kako bi se obavio obred krstenje poput Jovanovog.
Naime,jedan uskopljenik je imao interesovanje za Boga i za spasilacku misiju Njegovog Sina sto se moglo videti iz toga sta je trenutno citao ali mu nesto nije najbolje islo sa razumevanjem sadrzine stroga je Bog intervenisao dovedivsi Filipa kako bi mu sve to objasnio i pripremio ga za najvazniju odluku u njegovom zivotu.
Kada je pitao sta mu brani da se krsti tada,u tom trenutku dobio je jasan i konkretan odgovor i nakon toga se desil krstenje upravo onakvo kakvo je obavljao i Jovan.

Da rezimiram - posto je sam Bog vodio sav taj dogadjaj bice da sam ja bio u pravu kad sam naveo da se Jovanov krstenje samo "update-iralo"a i da se u takvom formatu obavlja do dana danasnjeg a ne da je prestalo i nakon toga da je nastupila neka druga forma krstenja kao sto si ti navela !
I to je samo jedan izveštaj o tome, pa se do dana današnjeg nikada više
nije desilo da neko vidi vodu pa poželi od sveg srca da se krsti?

Odakle mi znamo da se tako nešto nije desilo nakon toga do dana
današnjeg? Ti gledaš Bibliju kao istorijiski izveštaj. Do kog vremena
taj izveštaj seže? Šta je sa vremenom nakon toga? Gde su izveštaji?
Da ja gledam prvenstveno Biblijski izvestaj ali i vremensko razdoblje nakon tog,ukljucujuci i dane u koje zivimo...za istoriju koristimo istorijske podatke s kojim realno raspolazemo a danas to ide mnogo brze putem interneta...e sad ako za istoriju ne mozemo biti 100% za danasno vreme mislim da realno mozemo !

I to je samo jedan izveštaj o tome, pa se do dana današnjeg nikada više
nije desilo da neko vidi vodu pa poželi od sveg srca da se krsti?
Izvini a jesi li razumela sta sam ja to naveo ili sad ono nesto na brzaka iz rukava...!? :D
Ko je tvrdio da niko danas ne pozeli da se krasti kad vidi puno vode i ima realne mogucnosti i pre svega veru da se to zaista desi ??????????
Citate sam naveo kao dokaza o kontinuitetu Jovanovog krstenja i ako ovo nisi skontala predlazem da procitas moj komentar ( bar) jos jednom.

Da ja gledam prvenstveno Biblijski izvestaj ali i vremensko razdoblje nakon tog,ukljucujuci i dane u koje zivimo...za istoriju koristimo istorijske podatke s kojim realno raspolazemo a danas to ide mnogo brze putem interneta...e sad ako za istoriju ne mozemo biti 100% za danasno vreme mislim da realno mozemo !
Istorijski izveštaji kojima danas realno raspolažemo bi zabeležili
kako su na nekoga sišli plameni jezici? :rotf:

Do kog datuma sežu izveštaji u Bibliji i zašto nema izveštaja
daljih? Kao da je vreme stalo.
Zato ne možemo znati da li se to i posle toga dešavalo.

Izvini a jesi li razumela sta sam ja to naveo ili sad ono nesto na brzaka iz rukava...!? :D
Ko je tvrdio da niko danas ne pozeli da se krasti kad vidi puno vode i ima realne mogucnosti i pre svega veru da se to zaista desi ??????????
Citate sam naveo kao dokaza o kontinuitetu Jovanovog krstenja i ako ovo nisi skontala predlazem da procitas moj komentar ( bar) jos jednom.
Ma bre, to bi nakon vaskrsenja Hristovog trebalo ljudi masovno u vodu da skaču
i da se krštavaju, a ono samo jedan primer. Nešto tu nije kako treba.
Kakav kontinuitet vidiš u tome što se vodom krstio samo jedan čovek.

informer bi bez problema takvu vest objavio :p
originalni pisci bajke se preselili na nebo ili već kako ko

A sto ne bi ,navedi razloge ?
Vreme nije stalo Jasna,Biblija nije neki sat koji otkucava vreme nego je "uputstvo za upotrebu"ljudskog zivota uz recepte za lep zivot ( za sadasnjost i buducnost) stoga sve sto je bilo potrebno za vernike u buducnosti Bog je obezbedio da ostane zapisano na stranicima Svetog Pismo i da bude dostupno svima.
Mozemo ako imamo neke istorijske zapise a ja sam se pozvao na trenutno raspolozivim podatcima ( istorijske i one iz danasnjice).

Dobro, mani istorijski izveštaj..

Da vidimo što se apostoli nisu krstili vodom.
Tu se javlja jedan ozbiljan problem. Neke hrišćanske zajednice smatraju
da bi trebali sledbenici da se ponašaju kao apostoli i da propovedaju,
da šire učenje. A kako će oni to kada su vodom kršteni, a apostoli su
imali neko specijalno krštenje?

A sto ne bi ,navedi razloge ?

Vreme nije stalo Jasna,Biblija nije neki sat koji otkucava vreme nego je "uputstvo za upotrebu"ljudskog zivota uz recepte za lep zivot ( za sadasnjost i buducnost) stoga sve sto je bilo potrebno za vernike u buducnosti Bog je obezbedio da ostane zapisano na stranicima Svetog Pismo i da bude dostupno svima.

Mozemo ako imamo neke istorijske zapise a ja sam se pozvao na trenutno raspolozivim podatcima ( istorijske i one iz danasnjice).
Nađi mi i jednu knjigu koja pripada zvanićnoj istoriji kao nauci,
u kojoj su zabeleženi događaji poput silaska plamenih jezika
na apostole ili da je neko hodao po vodi, pretvarao vodu u vino
i slično.
Ako nisi primetio, takve knjige to ne beleže, već samo realne
događaje.

Ma bre, to bi nakon vaskrsenja Hristovog trebalo ljudi masovno u vodu da skaču
i da se krštavaju, a ono samo jedan primer.
I skakali su....hiljadu njih su se krstavali u samo jedan dan i to sto nemamo evidenciju za svakog dana je sasvim realno i razumljivo ,zar ne ?
Nešto tu nije kako treba.
Slazem se,fali ti dublje istrazivanje ove materije i ja ti stojim na raspolaganju ako si raspolozena.
Kakav kontinuitet vidiš u tome što se vodom krstio samo jedan čovek.
Pa cak i da je samo jedan zapisan u Pismu i da se vidi da je to sam Bog menadjirao do najsitnijeg detalja , onda nam to daje za prava zakljuciti da se radi o kontinuitetu posto je Isus vec dosao i vaskrsao a Jovan je vec davno bio mrtav...znas ono 2+2 =4 ....???

Nađi mi i jednu knjigu koja pripada zvanićnoj istoriji kao nauci,
u kojoj su zabeleženi događaji poput silaska plamenih jezika
na apostole ili da je neko hodao po vodi, pretvarao vodu u vino
i slično.
Ako nisi primetio, takve knjige to ne beleže, već samo realne
događaje.
Jeli a jel se racuna vaskrsavanje mrtvih ili je to vec nesto realno i prihvatljivo pa se veoma lako moze evidentirati ?
...ovo te pitam jer su puno istorijskih podataka koji ukazuju na hriscansko verovanje kroz istoriju... :kafa:

Back