Zašto se krije IQ elitnih mejnstrim naučnika?

Schrodinger

Poznat
Poruka
9.339
Evidentno zato sto nisu nikakvi genijalci i to po kriterijumima koje su oni sami izmislili.
Ispitao sam AI i ispostavlja se da podaci o konkretnim testiranjima recimo nobelovaca ne postoje, vec imamo samo senzacionalisticka nagadjanja i medijske konstrukcije proizasle iz dostignuca njih i njihovih prethodnika.

Retke proverene brojke kazuju:
Frensis Krik 115 - mada gugl osporava taj rezultat
Ricard Fejnman
An IQ test administered in high school estimated his IQ at 125—high but "merely respectable", according to biographer James Gleick. His sister Joan, who scored one point higher, later jokingly claimed to an interviewer that she was smarter.
1728060534140.png

Sto se tice ostalih elitista, primer je Kasparov koji je pristupio regularnom testiranju i rezultat nikog nije impresionirao
https://realiq.online/blog/what-is-the-iq-of-garry-kasparov/
Хајде да одговоримо на питање „Који је ИК Гарија Каспарова?“. Сматра се једним од најбољих шахиста свих времена у историји због његове владавине као шампиона током тако дугог временског периода. Као такви, људи често процењују да је његов коефицијент интелигенције у опсегу дубоко надарених. Међутим, то није случај. Немачки часопис Дер Спиегел ангажовао је тим међународних психолога 1987. и 1988. да спроведу низ тестова над Каспаровом где су вероватно користили висококвалитетне психометријске инструменте. Закључили су да је његов укупан коефицијент интелигенције 135, што значи да је умерено надарен, и приметили су да је његово памћење било најизузетнији део теста.

Poslednja izmena:
Pa 135 je solidno za inteligenciju , nije genije, ali je djak generacije, ili tu blizu, dosta za odlicnog djaka....nekada, ne sada, sad je genijalac..

To je po nekadasnjoj skali koju je verovatno i Gari radio manje od 0.01% ili 1 na 10 000, a to je za respekt, bar iz mog ugla gledano..ja znam ljude sa 120 i prilicno su ugodni za druzenje, 130 , to su vec dobri i za debatu...tako da druzio bih se ja sa Garijem...nije to sitno....

Ja sam sad srecan kad u Srbiji nadjem nekog preko 90 pa ti vidi...cak i nek je kasirka u Tempu , srecan sam...
90 su normalne za razgovor po pitanju musterija servis...razjasnicete se...

To sto preko neta nabiju 140 iq , to je sviranje djoki ne bi izvukli ni 85 ovako...

Pa 135 je solidno za inteligenciju , nije genije, ali je djak generacije, ili tu blizu, dosta za odlicnog djaka....nekada, ne sada, sad je genijalac..
To je po nekadasnjoj skali koju je verovatno i Gari radio manje od 0.01% ili 1 na 10 000, a to je za respekt,
Ne, tek dovoljno za clanstvo u Mensi, a Feynman, koji je ikona zvanicne fizike, ni to. Pritom Kasparov nije nikakav naucnik nego politicar, sada.
Kasparov's Tested IQ: 135
While lower than inflated guesses, 135 still positions Kasparov comfortably in the "very superior intelligence" category possessed by just 2% of the population. This high intellect laid the foundation for his ascent in chess but grit and dedication mattered more.

Istina koju hoce da sakriju je da je nauka prevara u rukama obicnih karijerista, kao i politika... naravno da bi delovala ubedljivo, neophodni su kultovi licnosti poput americkih predsednika ili Kim Il Sunga... tako sve dok ne nadju naucnog Bajdena da ga proglase za autoritet nad autoritetima :think:
Ne, nauka je u rukama kapitala.
Treba podeliti naucnike i naucne radnike..
Naucnika je malo, sad jos manje nego kad ih je u zacetku bilo malo..
Zasto?
Pa zato sto si u zacetku , tamo 18 vek pa nadalje, ti mogao da dodjes i nisi imao CV niti formalno zahteve da ti tata bude politicar, ali si morao da nadjes mecenu, tako da aj ovamo aj onamo...ali bi prosao kao naucnik..

Zasto je Nemacka procvetala posle prvog svetskog rata?
Zato sto je pre toga imala krvave revolucije koje su ugusene, radnika i nemilosrdan kapital...?
Sipak nego su odjednom imali otvorenu politiku za prijem svih koji umeju da razmisljaju na fakultete i trazio se nacin da postanu zaposleni na fakultetu...suprotno od ovog danas....uhlebljenje...
Tada si bio pri fakultetu , a posle cemo da ti nadjemo kako da te finansiramo..
Glava je postala bitna...

Danas imamo razbijanje glave zarad kapitala, jer glava kosta , duzan si joj , kako god okrenes glava na kraju pokaze cije je delo..
Zato se prave timovi , kapital pravi projekte, ne radi finansiranja, nego radi kupljenja novca...tj kapitalizacije onoga sto ce biti otkriveno..

Naucni radnici su osobe koje poseduju taman toliko znanja da mogu da u mraku natrapaju na nesto sto se moze iskoristiti, ne moraju ni da razumeju sve zasto kako...
Kad su jednom zloupotrebili moj rezultat za projekat..kazem zloupotrebili zato sto su uzeli konacan rezultat i krenuli inverzno inzenjerstvo , nisu pitali zasto sam tako konstruisao uredjaj...Mozda su provalili mozda nisu...ako jesu , dobili su na srpski nacin ono sto se radi stalno , a to je poebi danas sutra ko zna gde smo...taj pristup je dominantan kod nas vec dugo vremena...iskoristi osobu i priliku danas, odmah , sutra mozda neces biti dobar sa njom, ili ce da te davi...poebi danas i srecan si , dobio si maksimum sa minimum truda...

To je primer kad ti ne treba naucnik...u takvoj sredini ti ne treba naucnik, jer ti treba koga ces da poebes danas...ko ima gotov scenu za seks..

Kapital u Svetu ima druge motive za ponistavanje naucnika, to je novac, kad je tim i grupa, niko nije otkrio , vlasnik kapitala ima veci profit vlasnistvo i nema problema oko etike...Naucni saradnici , bilo da su na uhlebljenju ili stvarno RD ne ukljucuju eticka pitanja i to obicno rade neki ljudi koji su van RD a slucajno shvate sta se desava...

Tako da nije dobar zakljucak da je nauka oteta zato sto neki naucnici nemaju dovoljan IQ...
Ja nemam dovoljno iskustva sa tim stvarima...jer znam jako malo osoba koji su mozda naucnici...
Cak i kad upoznam fizicare ili filozofe, u ovakvoj sredini , gde fizicari bi trebalo da se odmah prepoznaju , ne mozes ih prepoznati ili nisu naucnici nego su vise izmedju naucnih saradnika i naucnika...

Da se razumemo ima naucnih saradnika koji su to samo zato sto su zavrsili fakultet i blage veze nemaju sa nekim kreativnim pristupom...imaju neko znanje, neko....i to je to , i na uhlebljenju su...mogu da imaju iq ogroman i opet nista...

Nisu stvoreni , oblikovani kao naucnici..
I tu dolazimo do toga da li je IQ merilo za naucnika ili samo pomoc...
Pomoc jeste sigurno...
Ali uzmimo osobu koja ima visok IQ i damo ga roditeljima koji nisu u prilici da pogrese na dobar nacin....Sta znaci pogresiti na dobar nacin...
To znaci npr imas roditelje koji su truba, blage veze nemaju o pedagogiji , razvojnoj psihologiji , ali imaju kucu na selu i starinske avlije siroke sa retkim neintezivnim uzgojem vocaka...vise su pasnjaci i livade nego sto su vocnjaci...a jesu vocnjaci , nego nije pod liniju ...nije izorano , drljaceno , svuda trava objekti...

Takvo dete dobija impuls da istrazuje okruzenje, potoke, padine, vocnjake, avane, tavane...ako je nesrecno nabosce se na granu od vocke i izgubiti oko...ako je normalne srece , postace okretno , stalno kretanje po travi i nizbrdici i terenima ce ojacati tetive...nuditi uzinu...razvijati interakciju sa prirodom...

Dakle visoki IIQ bez razvoja istrazivackog duha i psihologije znatizelje i hrabrosti , nece dati nista...dace visoku sansu dobrog zakljucivanja ali ne i motivaciju da se nesto otkrije....sazna...Takav high IQ treba feedera...nekog ko ce da mu kaze sta da otkriva i koji je cilj...bukvalno to treba..
Ja sam znao tipa za koga ne znam koji IQ ima, koji je vecito bio bez ambicije i motiva i zelje da ista sazna....bas ga nista nije interesovalo..
Ali sam slucajno otkrio da ako mu zadam zadatak, covek me razbije...Ja mu dodjem negde na 5,6 mestu, a on na prvom...
Zadam mu problem koji je matematicko programerski , pozajmljen iz jednog matematickog casopisa, dam mu tri dana, jer se resenja za zadatke slala i ako budes najbolji svakog meseca dobijas godisnju pretplatu za casopis dzabe...

I istovremeno vidis efikasnost drugih...I tip je uvek imao rezultate koji su da te oduva...npr moj program resava nesto za 6 i po dana, i to bude 3,4 mesto , njegov resava za 7 minuta do 12 minuta...to je tolika razlika zato kazem oduva te...Ali ostavis ga bez pobude...nista...bleji danima...niti ima potrebu da ista razmislja niti ista razmislja...bili smo cimeri godinu dana...nema ama bas nikakvu potrebu kad ne mora da uci , bilo sta da razmislja...niti da se zabavlja...pusti radio i slusa radio...aktivno slusa radio...kontakt program...

Tako da se naucnik , ako cemo bukalno o naucnicima, pravi....bolje je ako ima HIQ, ali mora da se pravi....i na zalost, mora da mu se doda u danasnje vreme da bude vrhunski s.eronja...bez ovog poslednjeg ne ide..
Zasto , zato sto moras da budes toliko samoziv da ti nista ne moze da stane na putu, da sve oteras u 3 pm samo lepim recima...ali jasno i grubo..

Back