Zašto se kaže mračni srednji vek?

topping

Zainteresovan član
Poruka
338
po meni, kako sam shvatio istoriju, taj period je bio prelaz od robovladajuceg opstestva ka feudalizmu,
u tom ranom periodu do X veka, pa i u srednjem periodu do XV veka nisu bila uspostavljena mnoga pravila,
stvari su se desavale kako nekima odgovara, desavali su se ratovi, osvajanja, pretapanja itd itd
istoriju uvek pisu pobednici, zato su mnoge stvari izvrnute, tako nekima odgovaralo, puno toga nestalo, ostalo nejasno do danas,
tako da kad nemate jasnu sliku sta se desavalo u to vreme, namece se naziv mracno vreme, ili mracno doba

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.596
Valjda zato što je sve bilo podređeno religijskim dogmama,što su žene spaljivane "na reč", filosofi smatrani otpadima i tako.
To me sad podseti na ispit iz filosofije na fakultetu, izvučem pitanje "Apologeti i crkveni oci", krenem da citiram kako je filosofija sluškinja teologiije i da filosofi "lutaju u mraku" - kad se namrči profesor,kao da sam to lično ja rekla,upisa mi jedva 6 i baci mi indeks preko stola :cepanje: :cepanje:

zicko

Obećava
Poruka
71
Termin "mračni srednji vek" se odnosi isključivo na hrišćanske zemlje i negativan uticaj crkve (prvenstveno katoličke) na sputavanje nauke, slobodne misli, itd...
Nije dolazilo do "unazađivanja" nauke i nije bilo organizovanog uništavanja postojećih pisanih izvora u nekom velikom obimu, ali je bilo zaustavljanja progresa, napretka nauke i društva u celini pod dejstvom crkve koja je radila u sprezi sa feudalnim vlastodršcima. Feudalci su gubili uticaj i sve teže su održavali vlast, jer je vodeća pogonska snaga društva sve više postajala građanska klasa (zanatlije, trgovci), a ne nasleđena aristokratska krv.
Feudalcima i crkvi (koja je uvek bila uz vlast) je stoga mnogo više odgovaralo da društvo ostane zaostalo. Crkvi je to dodatno odgovaralo, jer joj je napredak nauke sužavao moć i obarao neke osnovne postulate koje je crkva forsirala više od hiljadu godina.

Iskapa

Ističe se
Poruka
2.214
Valjda zato što je sve bilo podređeno religijskim dogmama,što su žene spaljivane "na reč", filosofi smatrani otpadima i tako.
To me sad podseti na ispit iz filosofije na fakultetu, izvučem pitanje "Apologeti i crkveni oci", krenem da citiram kako je filosofija sluškinja teologiije i da filosofi "lutaju u mraku" - kad se namrči profesor,kao da sam to lično ja rekla,upisa mi jedva 6 i baci mi indeks preko stola :cepanje: :cepanje:
Nidje veze

topping

Zainteresovan član
Poruka
338
dobro si prosla :)

camay

Zainteresovan član
Poruka
248
Meni se smracilo i od ovog veka..:think:smracilo se mnogima samo nece da kazu...Sve je to isto💩 samo drugo pakovanje...Dodje se do nekog nivoa pa se izazove kataklizna prospe se buva, razrusi se svet...idemo na novo...A u stvari uvek osta narod samo eben...epohe rusenja i epohe stvaranja i zblizavanja..:roll:. Jer muka natera coveka...

Rogonos

Zainteresovan član
Poruka
204
Mi smo kao današnji savremenici skloni preuveličavati sopstveno vreme. Ali nismo toliko prosvetljeni kao što volimo da mislimo. Naši preci su bili moderniji nego što želimo da priznamo, na primer monasi.

Međutim shvatanje sveta kao božanske tvorevine i kako uči biblija, čoveka kao slike božije značilo je i drugu stvar. Svet je prepoznatljiv ljudskom duhu. Ovde su se "srele" grčka nauka i hrišćansko verovanje u stvaranje. Jer, za hrišćansko bogoslovlje, ljudski duh je po uzoru na božanski duh, koji je prirodu zamislio i u nju smestio svoje mišljenje. Tako čovek može da dešifruje njihove tajne.

U stvari, hrišćanski srednji vek bio je glavno nasleđe grčkih nauka matematike, fizike i biologije. Prema islamskom konceptu božanske svemoći, stvaranje ne bi moglo biti strukturirano po zakonitom poretku tj to bi bilo u suprotnosti sa Božjom slobodom. Zbog toga je islam sve više zabranjivao grčke nauke, posebno fiziku iz svojih škola.

Srednjovekovni univerziteti su bili korporativno organizovani slobodni prostori za naučni rad i debate, u kojima je fizika, koju je oblikovao Aristotel, takođe imala važnu poziciju kao prirodna filozofija. Njihovo sidrenje u univerzitetskom planu i programu formiralo je institucionalni preduslov za nastanak moderne nauke.

Rogonos

Zainteresovan član
Poruka
204
Termin "mračni srednji vek" se odnosi isključivo na hrišćanske zemlje i negativan uticaj crkve (prvenstveno katoličke) na sputavanje nauke, slobodne misli, itd...
Nije dolazilo do "unazađivanja" nauke i nije bilo organizovanog uništavanja postojećih pisanih izvora u nekom velikom obimu, ali je bilo zaustavljanja progresa, napretka nauke i društva u celini pod dejstvom crkve koja je radila u sprezi sa feudalnim vlastodršcima. Feudalci su gubili uticaj i sve teže su održavali vlast, jer je vodeća pogonska snaga društva sve više postajala građanska klasa (zanatlije, trgovci), a ne nasleđena aristokratska krv.
Feudalcima i crkvi (koja je uvek bila uz vlast) je stoga mnogo više odgovaralo da društvo ostane zaostalo. Crkvi je to dodatno odgovaralo, jer joj je napredak nauke sužavao moć i obarao neke osnovne postulate koje je crkva forsirala više od hiljadu godina.
Paradoksalno, i sam Čarls Darvin je u svom glavnom delu "Poreklo vrsta" još uvek raspravljao protiv onih koji su, ne u smislu srednjeg veka, već u skladu sa protestantskim biblikalizmom, želeli da se čvrsto drže direktnog stvaranja svake vrste putem Boga. Čini se verovatnijim, njega parafraziram, da je iz onoga što znamo o zakonima koje je Stvoritelj dao materiji da se proces evolucije pripiše delovanju tzv sekundarnih uzroka

Dakle, u vreme svog velikog otkrića, Darvin je još uvek bio potpuno na tlu hrišćansko-srednjovekovnog koncepta prirode. Da bi se priroda dešifrovala kao sistem sekundarnih uzroka, bile su potrebne samo nove naučne metode, kakve su prirodne nauke savremenog doba tek počele da se razvijaju.

Ovo je zaista bila nova faza u procesu razočarenja sveta, ali ne i njegov početak. Igranje naučnog razuma modernog doba protiv tzv mračnog doba pokazuje neznanje koje nije dostojno prosvećenog uma.

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
27.387
Zašto se taj period zove mračno doba?

Ko ili šta je zamračilo srednji vek? Jel to bilo nešto što bi se današnjim
jezikom nazvalo veliki reset?
Nauka je unazađena, pisani izvori uništavani. Kako se posle jednog
takvog kuršlusa uopšte može verovati istoriji? Tu može biti i mnogo
toga podmetnutog, falsifikovanog.
to je bio period gde je evropu drzala ondasnja svetska vlada VATIKAN.
Sada nam se pokusava isto nametnuti i to globalno.