Zašto se kaže ''Lažeš kao pas''?

Uvek mi je to bilo čudno. Naime ja nisam nikad sreo psa koji je lagao, odnosno nisam sreo nijednog koji je uopšte umeo da priča. U čemu je tu fora?

Ovo nadjoh kao objasnjenje...

Opšte je poznato da su psi ljudima najbolji prijatelji, pa ipak, kada želimo da nekoga označimo kao prevaranta, kažemo da „laže kao pas“. Zašto baš kao pas?

Sledeće objašnjenje, reklo bi se, znatno je prijemčivije. Naime, ono se odnosi na lavež pasa na selu kada hoće da označe uzbunu.

Svako seosko domaćinstvo nekada je imalo psa koji bi nagovestio dolazak gostiju, prolaznike ali i neželjene posete.

Ipak, neretko se mogao čuti i lavež kada niko nije u blizini.

A ovo mi drugo nema veze sa vezom...

Jedno se vezuje za engleski jezik, dok drugo ima veze sa seoskim domaćinstvom koje obično ima psa u dvorištu.

Verzija objašnjenja koja se odnosi na to da koreni ovog izraza zadiru u engleski jezik odnosi se na izreku „dog lies down (on ground) and person lies like a dog“, gde se reč/glagol lies percepira kao „lagati“.

Ovo nadjoh kao objasnjenje...

Opšte je poznato da su psi ljudima najbolji prijatelji, pa ipak, kada želimo da nekoga označimo kao prevaranta, kažemo da „laže kao pas“. Zašto baš kao pas?

Sledeće objašnjenje, reklo bi se, znatno je prijemčivije. Naime, ono se odnosi na lavež pasa na selu kada hoće da označe uzbunu.

Svako seosko domaćinstvo nekada je imalo psa koji bi nagovestio dolazak gostiju, prolaznike ali i neželjene posete.

Ipak, neretko se mogao čuti i lavež kada niko nije u blizini.

A ovo mi drugo nema veze sa vezom...

Jedno se vezuje za engleski jezik, dok drugo ima veze sa seoskim domaćinstvom koje obično ima psa u dvorištu.

Verzija objašnjenja koja se odnosi na to da koreni ovog izraza zadiru u engleski jezik odnosi se na izreku „dog lies down (on ground) and person lies like a dog“, gde se reč/glagol lies percepira kao „lagati“.
ovo objašnjenje ne bi pojeo ni pas s maslom :p

Uvek mi je to bilo čudno. Naime ja nisam nikad sreo psa koji je lagao, odnosno nisam sreo nijednog koji je uopšte umeo da priča. U čemu je tu fora?
Uvek neka jadna životinja mora da trpi poređenja sa svakakvim ljudskim devijantnostima
:(
Pas kad povredi šapu obično dobije veću brigu, pažnju itd od okoline
I zato simulira da mu nije dobro čak i kad jeste

Od Tigrova se da naučiti da konjošeš po 16 sati dnevno
Slede ga Lav, Oposum, Stojko... U
Probudiśeš se da čalabrcneš nešto pa ajd nazad
Jakopametne životinhe :D
Pa dobra je to skola🦾✅
Koliko ljudi ima koji su hronicno bez dovoljno sna,odmora,organizam u kome hara kortizol koji na kraju razori puno toga...hm?
Skola nego sta!
Prvo sopstveno zdravlje i daj telu sta trazi od tebe...
Tako recimo lav kad gleda takvog nekog coveka kaze...vidi ovog sto je lud ubice sebe nespavanjem :zkez:
Podcenjujes zivi svet...hmmmm

Pa dobra je to skola🦾✅
Koliko ljudi ima koji su hronicno bez dovoljno sna,odmora,organizam u kome hara kortizol koji na kraju razori puno toga...hm?
Skola nego sta!
Prvo sopstveno zdravlje i daj telu sta trazi od tebe...
Tako recimo lav kad gleda takvog nekog coveka kaze...vidi ovog sto je lud ubice sebe nespavanjem :zkez:
Podcenjujes zivi svet...hmmmm
Da ali lavu ili tigru neće doći privatni izvršitelji što nisu platili kiriju, struju, kablovsku, internet, iPhone sa jakom tarifom na 24 meseca, djubre, odvodnjavanje...

Da ali lavu ili tigru neće doći privatni izvršitelji što nisu platili kiriju, struju, kablovsku, internet, iPhone sa jakom tarifom na 24 meseca, djubre, odvodnjavanje...
Jeste.Ali lav isto tako nema kes da ide u mesaru,nego ako redovno ne ulovi klopu,sto nekada i nije tako jednostavno,umrece od gladi.
Ali on zna,moze resavati taj problem jedino ako je zdrav i punoj snazi.
Covek urusi zdravlje i onda nije ni bitno ako u nekom trenutku resi i tog izvrsitelja,djubre,iphone i slicne zivotne carolije od kojih je neke i sam sebi nametnuo.
Lavu dovoljno neko fino drvo a ne kompleks grana u rezbariji sa pozlatom :p

Zašto se kaže : Laže kao pas?!

Malo je onih koji bar jednom u životu nisu nekome u ljutnji poručili "da laže kao pas". Da li ste se zapitali zašto baš to poređenje? Prema jednoj pretpostavci, izraz dolazi od dosetke ili igre reči u engleskom jeziku.

Naime, kaže se "dog lies down (on ground) and person lies like a dog". Nema, dakle, nikakve veze sa glagolom "lagati", a preuzeto je kao izraz u našem jeziku sa značenjem – "pas leži koliko je dug i širok, a čovek isto tako laže".
Pored ovog, prihvatljivo je još jedno objašnjenje. Naime, pas obično laje bezveze. Istina je da na selu pas laje i kad treba i kad ne treba. Drugim rečima, i onda kada kući domaćina prilaze prijatelji i kada joj se približavaju – neprijatelji. Otud dolazi to da neko "laže kao pas", koji očigledno voli da dezinformiše svog gazdu.

Back