• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Zašto se kaže: Košta ga ko svetog Petra kajgana?

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
282.108
Ovaj izraz se koristi u značenju "veoma skupo stajati" ili "platiti za nešto visoku cenu".

U knjizi Milana Šipke "Zašto se kaže" navedeno je da iz izraza nije jasno: "da li je tu reč o kajgani svetog Petra koja je nekoga skupo stajala, ili, pak, o nekoj kajgani koja je skupo stajala samog svetog Petra?"

Etnolog Veselin Čajkanović u knjizi Mit i religija u Srba iznosi mišljenje da je izraz koštati kao Svetog Petra kajgana preuzet od Grka, uz zamenu imena (kod njih je umesto Svetog Petra Sveti Đorđe u istoj ulozi)

A legenda koja objašnjava ovaj izraz kazuje da je neki dečko u Paflagoniji načinio svetom Đorđu kajganu i odneo mu je u crkvu. Uto naiđoše četiri trgovca da se pomole Bogu i ugledavši kajganu, ne mogahu odoleti i pojedoše je. Ali svetac učini čudo i trgovci ne mogoše izići iz hrama dok svaki od njih nije položio po jedan veliki zlatnik. Kada su napokon izašli iz hrama, rekoše: "Sveti Đorđe, mnogo ti je skupa kajgana; nikad je više od tebe nećemo kupovati".

Drugo tumačenje kaže da su Isus i sveti Petar išli svetom da kušaju ljude, a uz to "Hristos kuša Petra svoga". Jedne večeri zanoćili su kod siromašne udovice koja je imala mnogo nejake dece. Ona ih lepo dočeka i ponudi im kajganu za večeru. Isus se zahvali i ne htede kušati kajgane, već ode na slamu da spava, upozorivši svetog Petra da ne jede kajganu koju je udovica spremila deci. Ali, gladni Petar ne posluša Isusa već se dohvati kajgane i htede je pojesti, ali se ona u istom času okameni tako da je nije mogao jesti.

Ujutro Isus oblapornom Petru izreče tešku pokoru tako da je Petar morao da prosi po selu da bi prehranio udovičinu dečicu i to sve dok se Isus ne vrati i ne zatekne decu živu i zdravu. Nakon povratka, Isus upita Petra "Je l' sve dobro pa da te opraštam?", a Petar, izmožden reče (po pesmi J. J. Zmaja): "Sve je dobro, milom tebi hvala! Al kajgana skupo me je stala."

Po drugoj verziji ove priče, sveti Petar je dobio velike batine od nekog domaćina, u čijoj je kući zanoćio zajedno s Hristom, zato što je, ne pitajući ga, spremio i pojeo kajganu. Tako ga je ta kajgana opet skupo stajala.

Ponegdje se umesto Hrista javlja Bog, ali je u svim verzijama ipak glavna ličnost sveti Petar, koji ispašta zbog pojedene kajgane.

Bez obzira na to iz koje je od svih ovih anegdota potekao izraz košta kao svetog Petra kajgana, on se i danas često upotrebljava u našem jeziku u značenju: „veoma skupo stajati” ili „platiti za nešto visoku cenu”, pisao je Milan Šipka u izdanju Prometeja iz Novog Sada.

( Opšte obrazovanje)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.