Zasto se Jevreji smatraju izabranim narodom ako je Isus rekao da nisu vec su svi narodi jednaki pred Bogom

Ali i hriscani smatraju da su Jevreji izabrani, odnosno taj deo Starog zaveta nije odbacen.
Znam masu prakticirajucih krscana koji ne podnose Zidove.
Moj bratic recimo, prakticirajuci, pobozni, konzervativni, obrazovani katolik smatra danasnje Zidove barbarima.
Ni ja nemam drukcije misljenje, jedino sto protiv otrodoksnih nemam nista (mislim da nema ni on), ali za razliku od njega ja sam s katolicanstvom raskrstio i ne smatram se vise dijelom istoga.

Znam masu prakticirajucih krscana koji ne podnose Zidove.
Moj bratic recimo, prakticirajuci, pobozni, konzervativni, obrazovani katolik smatra danasnje Zidove barbarima.
Nije krscanski ne podnositi nekoga, pa jos nazivati barbarima tako intelektualan narod :)
Nego ovo sto je napisao kolega iznad je potpuno tacno, da ako je Isus odbacio izabranost Jevreja time je odbacio i ceo Stari zavet jer gubi smisao.

Nije krscanski ne podnositi nekoga, pa jos nazivati barbarima tako intelektualan narod :)
Nego ovo sto je napisao kolega iznad je potpuno tacno, da ako je Isus odbacio izabranost Jevreja time je odbacio i ceo Stari zavet jer gubi smisao.
Vjerujes li da je "Bog" konstanta koja nije podlozna promjenama?
Da "Bog" ne uci, da se ne razvija?
Evo uzmi za primjer kada je potopio svijet pa skuzio da je usr'o motku.

pa jedino ako je izmisljen, onda se stalno menja kao i drzava
Ne znam da li YHWH/Allah postoji, ali ako postoji, onda ga tek smatram nekim lokalnim serifom kao sto su bili Zeus ili Jupiter.
Moze biti da sam u krivu, mozda je jedna od abrahamistickih struja u pravu, ako su to Zidovi, dobre batine mi tamo gore ne ginu.

:mrgreen:

Upravo se sada zamisljam kako prilazim kapiji, a umjesto nekoh Allahovog andjela ili Sv. Petra koji je presao na novokomponirano krscanstvo, ceka neki nosati rabin zlobno se cerekajuci, upiruci mi prstom medju noge dok zvecka skarama za zivicu.

Bozemiprosti, sad me sve nesto presjeklo...

Ne znam da li YHWH/Allah postoji, ali ako postoji, onda ga tek smatram nekim lokalnim serifom kao sto su bili Zeus ili Jupiter.
Mogao bi se menjati i u skladu sa shvatanjima. Recimo da su mu namere nepoznate pa se nagadja, a postoji

Ali s druge strane ako Isus kao najveci autoritet kaze da nesto nije tacno, onda o tome nema i ne moze biti diskusije.

da ako je Isus odbacio izabranost Jevreja time je odbacio i ceo Stari zavet jer gubi smisao
on je čak i menjao njihove zakone a zapovesti sveo na dve.
i ukinuto je sunećenje kao zavet sa jevrejima i objasnio da je subota samo običan dan.
zato su ga i likvidirali
a pritom im i sam rekao da ne poznaju njegovog oca.

Mogao bi se menjati i u skladu sa shvatanjima. Recimo da su mu namere nepoznate pa se nagadja, a postoji

Ali s druge strane ako Isus kao najveci autoritet kaze da nesto nije tacno, onda o tome nema i ne moze biti diskusije.
A sta je s nama kojima Isus nije najveci autoritet?
Sta je recimo s muslimanima koji Isusa stuju, ali im je glavni igrac Muhamed?

Ali i hriscani smatraju da su Jevreji izabrani, odnosno taj deo Starog zaveta nije odbacen.
Onda si pogrešno postavio naslov.
Trebao si da pitaš zašto hrišćani smatraju Jevreje izabranim narodom.
I da napišeš bar dve, tri rečenice u uvodnom postu.

Poslednja izmena:
Svi narodi su jednaki pred Bogom,to je tacno.Ali,kada je Bog odlucio da preko Svetog duha,oplodi neku devojku,kako bi dobio sina,koji ce propovedti
hriscansku Religiju,izabrao je devojku iz Palestine,pripadnicu Jevrejskog naroda.Ta devojka,koju je bezgresno oplodio Sveti Duh,rodila je Isusa.
Kako je isus samim cinom,da ga je rodila jevrejka,i sam bio Jevrejin.Na osnovu toga,smatra se,da sav jevrejski narod,bio izabran od Boga,kada
je odlucio,da mu sin bude jevrejin......

Svi narodi su jednaki pred Bogom,to je tacno.Ali,kada je Bog odlucio da preko Svetog duha,oplodi neku devojku,kako bi dobio sina,koji ce propovedti
hriscansku Religiju,izabrao je devojku iz Palestine,pripadnicu Jevrejskog naroda.Ta devojka,koju je bezgresno oplodio Sveti Duh,rodila je Isusa.
Kako je isus samim cinom,da ga je rodila jevrejka,i sam bio Jevrejin.Na osnovu toga,smatra se,da sav jevrejski narod,bio izabran od Boga,kada
je odlucio,da mu sin bude jevrejin......
Neee

Daj više taj citat iz Starog Zaveta u kome Isus tvrdi da Izraelićani nisu izabrani narod.

Naravno da neee , to je percepcija da neki ili da ne kažem mnogi misle da je bilo vremena kad Hrista nije bilo.
Da je BG dobio sina koji pre toga nije postojao !
.......................................................................................................................................................................................

E pa nije bilo vremena kada Hrista nije bilo zato i pise Ovaploćenje Logosa, Pa i sam početak Jovanovog Jevanđelja lepo govori .

?????????????????????????????????????????
23. А пре доласка вере бисмо под законом чувани и затворени за веру која се хтела показати.

24. Тако нам закон би чувар до Христа, да се вером оправдамо.

25. А кад дође вера, већ нисмо под чуваром.

26. Јер сте ви сви синови Божји вером Христа Исуса;

fajront sa zakonom od hrista

Back