Zasto se i danas ratuje

Za potrebe resenja problema ratova mozemo sve drzave podeliti u dve vrste: Extraktivne i kreativne. Extraktivne drzave vade proizvode iz zemlje i prodaju ih, Kreativne drzave stvaraju proizvode koji se ne mogu vaditi iz zemlje ( npr: televizori, automobili telefoni, itd...) Naravno ovo je dosta uproscena slike ali to je sustina. Do pojave kapitalizma i industrijske revolucije sve drzave sveta su bile extraktivne i zato su neprestano vodile ratove. Jer ektraktivnoj drzavi treba sto vise teritorije da bi imala sto vise proizvoda (tzv teritorijalni imperativ). Kreativna drzava nema tu potrebu za teritorijom, zato ratove vode u uglavnom extraktivnre drzave. Obicno je to povezano sa slobodom gradjana drzave. Sto su slobode vece to je mogucnost za kreaciju veca i obrnuto. Gusenjem sloboda diktatori guse kreativnost i time guraju drzavu u rat... Postoje i drugi uzroci ratova ali su daleko manje vazni.

To su uglavnom paljevine. Ali ni njih nema baš toliko, ipak je više normalnog sveta koji je pod pritiskom ušao u rat.
Narqvno da normalnih ima vvise ali imajuci u vidu tehnolosku osnovicu ratovanja danas, paihopata je vise nego dovoljno za rat. A na kraju krajeva, masa malih normalnih ljudi su socijalno impotentni kojima srce zaigra kad se ide u rat. Naravno do prvih kovcega ali tad je kasno.

Zato što životinje imaju prirodne neprijatelje. Bore se za preživljavanje. I tako se negdje i reguliše broj. E ljudi nemaju neprijatelje na zemlji. Odatle ratovi. Stari su koliko i ljudsko društvo.

Ne znači da je ratovanje normalna pojava. Meni nije normalno da vidim, recimo, mrtvo dete u nekoj bombardovanoj bolnici. Nebitno čije je dete. Nije mi normalno . Možda ja nisam normalna pa mi nije normalno sra cu.

Zasto su se, onda, klali izmedju sebe na neverovatno kreativne nacine :)
Ljudska priroda je to.
рекао бих да су људи преварени да раде такве ствари.. (од малена их тренирају за нешто на крају им дају оружје и ето)
Људи су крволочни то је чињеница.
није наведу их.. по мени људи су као мале бебе, сваком би помогла али касније годинама та доброта се истера
Kakve veze ima (ne)jedenje mesa sa bilo cim?
јако добро питање. ако не једеш месо ниси више агресиван,
сва осећања ти прораде па ти не пада на памет да повређујеш икога, ни животиње ни природу ни другог човека.
има и духовна страна.
To nam je u krvi, destrukcija i ratovanje, želja za moći.
опте говорим. они који пију, дрогирају се, изигравају лешинаре - то јесте тако.
ево ја сам за експеримент да се војска храни само са јабукама - да видиш јел би ратовали.
Hoces da kazes da vegeterijanci ne idu u rat...
он генерално неће да иде - можда га уцене, али генерално биљоједи немају освајачко-убијачке идеје

неко написа масовно дезертирање - то је решење,
те вође глуме краљеве а пијуне шаљу у смрт. ајте ви политичари (са вашом децом) у прве редове.. да видиш како би престали сви ратови на свету

Zato što životinje imaju prirodne neprijatelje. Bore se za preživljavanje. I tako se negdje i reguliše broj. E ljudi nemaju neprijatelje na zemlji. Odatle ratovi. Stari su koliko i ljudsko društvo.

Jeste, ali na svakoj temi se ističe kako se po mnogo čemu razlikujemo od životinja, najdominantnija smo rasa, koristimo savest i razum i ističemo kako ne postoji opravdan razlog da , recimo, majka ubije svoje dete. A čak i u životinjskom svetu, majka ume da udavi svoje najslabije mladunče, ali opet nećemo time opravdati majku koja je ubila dete. Zašto onda mnogi opravdavaju ubistvo hiljade tudje dece ? Ne možemo dvostruke standarde , bolje da izadjemo na ulicu kao u onom purge filmu.

ali opet nećemo time opravdati majku koja je ubila dete.
то лажеш и пласираш преваре,
требала си рећи особа под лековима и дрогама ради то што ради.
а одакле лекови, па из државе! дакле држава је та која убија то што си навела.
да особу оставиш здраву то никада не би радила, а држава се стара да не будете здрави!

Ne znači da je ratovanje normalna pojava. Meni nije normalno da vidim, recimo, mrtvo dete u nekoj bombardovanoj bolnici. Nebitno čije je dete. Nije mi normalno . Možda ja nisam normalna pa mi nije normalno sra cu.
Normalno je jer je nebitno. Naravno da nije lepo i da nije dobro, ali zaista ne pravi razliku. Mislim, prosto, koga je briga za milione dece, a kamoli jedno dete?

Normalan je jer je logičan. Pa verovatno oću, ali za rat treba politička situacija.
Jedan sam prosao i ne savjetujem ti to. Bio sam mlad i glup. Budi ti pametniji. Dok ti budes ratovao (ako) dijete nekog politicara i sam taj politicar ce biti negdje u toplom i suhom. Jesti ces lose, a na kraju kada zavrsi i ako dozivis ces se najvjerojatnije zapitati zasto sam to napravio.

то лажеш и пласираш преваре,
требала си рећи особа под лековима и дрогама ради то што ради.
а одакле лекови, па из државе! дакле држава је та која убија то што си навела.
да особу оставиш здраву то никада не би радила, а држава се стара да не будете здрави!

Stvarno nr bih komentarisala ovakve navode, uozbilji se :

Jedan sam prosao i ne savjetujem ti to. Bio sam mlad i glup. Budi ti pametniji. Dok ti budes ratovao (ako) dijete nekog politicara i sam taj politicar ce biti negdje u toplom i suhom. Jesti ces lose, a na kraju kada zavrsi i ako dozivis ces se najvjerojatnije zapitati zasto sam to napravio.
Ja bih ga radije vodio nego bio u njemu.
U ovim uvjetima ne bih ni ja ratovao.

Kad ce ljudska vrsta dovoljno da dodje sebi, dok još ima kome i da prestane da se kolje zbog komada zemlje , para, čega već?

Kako im nije draže, ovim vrhovnim komandantima, da provode vreme sa decom, unucima, da spavaju noću, nego da prave neke planove , razmišljaju sta ce da dignu u vazduh i broje mrtve na sve strane ? Kako nisu anksioznii u tim momentima ?

Koga lozi ubijanje i kad ce da stane pitam ja vas
Ratuje se ponajviše za rijetke i vrijedne resurse, a takvih će ratova biti sve više. Budući i da su ljudi u mnogim dijelovima svijeta postali traženi i limitirani resurs, paradoksalno je uočiti da će se voditi i ratovi za ljude. Veće će zemlje osvajati manje i preuzimati stanovništvo, barem ono koje bude preostalo nakon ubijanja, razaranja i uništavanja.

Osim toga, greška je ljude i grupe, odnosno društva, smatrati racionalnima. Ljudi se vode poprilično iracionalnim motivima i nisu ubrojivi. Najeklatantniji današnji primjer toga je invazija Rusije na Ukrajinu. Rusija je površinom najveća država na svijetu koja se proteže duž čitave Euroazije, od Atlantika do Tihog oceana, posjeduje ogromne mineralne, rudne i druge resurse, a svejedno se bori za pripajanje dodatnih teritorija s rudnim bogastvima, kao da joj je teritorij nasušna životna potreba.

Treće, ljudi na vlasti, bilo u menadžmentu neke firme, korporacije i slično, ili na visokim političkim i/li vojnim dužnostima svi odreda imaju psihopatske crte ličnosti. Karakterizira ih manjak empatije prema drugome, naročito siromašnima, bolesnima, unesrećenima itd., jer da nije tako, nitko od njih ne bi mogao mrtav-hladan nekome urućiti otkaz, natjerati ga na rad nedjeljom, vikendom, praznikom i blagdanom, prisiljavati radnike da rade na Božić umjesto da su kod kuće s najmilijima, donositi zakone za koje znaju da neće pomoći najsiromašnijima, biti imun na bijedu i slično. Dakle, na tim rukovodećim položajima su većinom prikriveni monstrumi. Normalnog čovjeka ne zanima toliko moć, vlast i domanacija. To zanima takve bolesnike. Zato oni mogu izdati zapovijed koja vodi na stotine ili tisuće u smrt i nakon toga imati miran san.

Back