Zašto se često vraćamo u prošlost?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
11.177
the-photo-shows-a-person-standing-in-fro_4kUh043yQ1qI84HmuT2Lmg_1CcYxS3cQnSgP_yeqRuwXQ_cover_sd.jpeg

Kažu da nije dobro kada se živi u prošlosti. Kažu da se tako samo životari, a ne živi se punim plućima.

Prošlost nam vraća sećanja, uspomene na neke lepe dane..Uvek se pamti samo ono lepo. Tako se idealizuje prošlost u kojoj su postojale i ružne stvari.

Ali, prošlost može da nas inspiriše. Takođe može da nas nauči da ne pravimo greške koje smo ranije pravili.

Sa druge strane, često razmišljanje o prošlosti može da nas sputava da živimo u sadašnjiosti.

Da li se vraćamo u prošlost zbog nostalgije ili zbog nerešenih emocija?

Može li ponavljanje starih uspomena biti način da pronađemo smisao u sadašnjosti?

Da li se često vraćate u prošlost ili ne razmišljate o njoj?

Kažu da nije dobro kada se živi u prošlosti. Kažu da se tako samo životari, a ne živi se punim plućima.

Prošlost nam vraća sećanja, uspomene na neke lepe dane..Uvek se pamti samo ono lepo. Tako se idealizuje prošlost u kojoj su postojale i ružne stvari.

Ali, prošlost može da nas inspiriše. Takođe može da nas nauči da ne pravimo greške koje smo ranije pravili.

Sa druge strane, često razmišljanje o prošlosti može da nas sputava da živimo u sadašnjiosti.

Može li ponavljanje starih uspomena biti način da pronađemo smisao u sadašnjosti?

Na vraćam se, ali povremeno gledam. Prošlost je najbezbednije mesto gde čovek može da se mentalno smesti. Tamo je bilo šta je trebalo, i nema više iznenađenja. Više sam adrenalinski zavisnik od budućnosti. Ne mogu da išćekam sledeće, a pritom nosim štit od prošlosti, i malecku vidovitost sa sadašnjošću.

Čovek želi da bude tamo gde mu je lepo.
Ako je prošlost mnogo lepša od sadašnjosti, on se vraća unazad i tu nema ničeg čudnog.
Moje mišljenje.

Mislim da se to vracanje desava nesvesno.
Proslost nas je napravila onakvima kakvi smo danas, i ona je neotudjivi deo naseg bića.
Individualno je, mislim da moze.

Svakodnevno se setim i pomislim na nesto ili nekoga iz proslosti, i to uglavnom izaziva lepe emocije. :)

U prošlosti niko nije bio pokvaren, egoističan, pohlepan, ili smo bili previše mali da to vidimo, i odrasli su to dobro krili, a i stvarno je bilo više jednakosti u komunizmu i socijalizmu. Niko se nije razlikovao, svi smo bili isti i zajedno. Srećni i u teškim vremenima. I mnogo njih je još uvek bilo živo...duša mi je ostala u prošlom veku.

U prošlosti niko nije bio pokvaren, egoističan, pohlepan, ili smo bili previše mali da to vidimo, i odrasli su to dobro krili, a i stvarno je bilo više jednakosti u komunizmu i socijalizmu. Niko se nije razlikovao, svi smo bili isti i zajedno. Srećni i u teškim vremenima. I mnogo njih je još uvek bilo živo...duša mi je ostala u prošlom veku.
Meni je u snovima svaka noć u tom vremenu, a ima jedna osoba koju poznajem još od 1987 - me, i nju sam preneo u ovaj vek i zajedno sa njom održavamo duh tog vremena. A kako sam rekao. Hehe I još mi je samo ona ostala, ne računajući sebe. Ali od 2000. - te ja hodam samo kao zoNBi. Nije baš. Pola, pola. Malo sam živ, malo nisam.

U prošlosti niko nije bio pokvaren, egoističan, pohlepan, ili smo bili previše mali da to vidimo, i odrasli su to dobro krili, a i stvarno je bilo više jednakosti u komunizmu i socijalizmu. Niko se nije razlikovao, svi smo bili isti i zajedno. Srećni i u teškim vremenima. I mnogo njih je još uvek bilo živo...duša mi je ostala u prošlom veku

Meni su u prošlosti samo greške, ljudi koji su takođe-samo greške, i sve je pogrešno.
Ne volim biti tamo uopšte.
Odoh glavom bez traga... ne interesuje me juče. Napraviću bolje danas, a još bolje sutra.
Nemam vremena da sedim i mislim o prošlosti, mada ima tamo i lepih stvari.

Meni su u prošlosti samo greške, ljudi koji su takođe-samo greške, i sve je pogrešno.
Ne volim biti tamo uopšte.
Odoh glavom bez traga... ne interesuje me juče. Napraviću bolje danas, a još bolje sutra.
Nemam vremena da sedim i mislim o prošlosti, mada ima tamo i lepih stvari.
Znaš kad pitaju kad će biti bolje, a odgovor je bolje je već bilo. Tragikomično. Osamdesete su bile raj skoro svuda. Ti si dete devedesetih. Doživela si samo razaranja i internet...

Back