Zašto se Beogradom širi miris štale?

Jeste bre... Stvarno se u užem centru grada u proteklih nedelju dana negde oko 17h oseća smrad, koji mene najviše asocira na smrad mačijih govana. Ali ja sam čula verziju da dismr iz zoološkog vrta. Pa dal je moguće da seru samo životinje iz roda mačaka i to u (skoro) isto vreme svakog dana.

e, taj zooloski vrt bi trebalo zabraniti to tooliko smrdi ne mozee covek romanticno da proseta kalemegdanom
 
Sugrađani užurbano prolaze ulicom ili dok čekaju prevoz na autobuskim stajalištima odmahuju glavom i zapitkuju jedni druge šta to smrdi usred prestonice.

Stručnjaci objašnjavaju da su glavni krivci za neprijatne mirise sparno vreme, odnosno nizak pritisak i velika vlažnost vazduha udruženi sa isparavanjima iz kanalizacije i farmi u Surčinu, Jakovu, Batajnici kojima je prestoničko jezgro okruženo, piše "Politika".

Potvrdu za to dobili su novinari "Politike" i u Pančevačkom ritu, severno od Padinske Skele, gde su zatekli teretne kamione sa prikolicama punim balege iz kojih su radnici rasturali stajnjak po okolnim njivama, a od nesnosnog smrada jedva da se moglo proći Zrenjaninskim putem.

I Sanja Vuksanović-Žugić, načelnica beogradskog odeljenja sektora za vanredne situacije MUP-a, naglašava da je prethodnih dana u Gradski centar za obaveštavanje stiglo više poziva građana koji su se žalili da ne mogu da žive od nesnosnog smrada.

"Angažovali smo nadležne inspekcije i ekotoksikološku jedinicu Gradskog zavoda za javno zdravlje da provere šta se to događa sa beogradskim vazduhom i oni su utvrdili da nema opasnosti za sugrađane.

Zaključeno je da zbog jako niskog vodostaja Save i Dunava kanalizacione cevi, koje su inače ispod površine reka, sada izlaze iznad nivoa vode i to se, nažalost, oseća. Leka nema, nije opasno i ekotoksikološka ekipa redovno meri nivo zagađenosti vazduha. Nema je, sve je u redu", naglasila je Vuksanović-Žugić.

Dr Snežana Matić-Besarabić, pomoćnik direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje, naglasila je da isparenja dolaze od organskih materija, a ne od hemijske industrije i najbitnije je da nisu toksična i štetna po živi svet.

"Samo su neprijatna. To nije neobična pojava, jer smo primetili da svake godine krajem jula i početkom avgusta imamo taj problem. Velika je suša, nema prave, obilne kiše, pa su i isparenja povećana. Oseća se stajsko đubrivo koje nije totalno dehidriralo, a ratari ga rasipaju po njivama", naglasila je dr Matić-Besarabić za "Politiku".

http://www.mondo.rs/s254420/Info/Hronika_i_Drustvo/Zasto_se_Beogradom_siri_miris_stale.html

Beograde....Beograde....svi vole tvoje....smrdljive ulice :mrgreen:

Сад кад крену заразе...:lol:
 

Back
Top