Zašto propadaju napuštene kuće?

Rechke

Veoma poznat
Poruka
11.792
Ne znam da li ste primetili koliko brzo propadnu kuće koje ostanu bez žitelja. Gledam kod mene u selu, kako koja kuća ostane prazna brzo propada, gotovo iste godine, i uskoro deluje kao da je decenijama napuštena. Npr moja kuća, od kad je baka umrla tu više niko ne živi, i za nekoliko meseci pala je ograda oko dvorišta, krov je počeo da popušta, fasada takođe... a decenijama unazad kuća , dok je bila naseljena bila čitava i bez ikakvih naznaa propadanja. A tako je i kod ostalih kuća, deluju ok, ali ćim ostanu bez stanovnika propadaju, najpre se provali krov, a onda sve ostalo

možete reći da su kuće stare, i da ih je vreme stiglo, ali kako to da sve propadnu baš onda kad ih napuste, a do tada gotovo bez ikakvog posebnog, ili čak nikakvog održavanja opstaju bez problema

da li možda kuća na neki način "oseti" da je napuštena i počne da propada? Smejte se, ali ja imam nekako takav utisak jer sam se nagledao previše takvih primera u poslednjih nekoliko godina

Ne znam da li ste primetili koliko brzo propadnu kuće koje ostanu bez žitelja. Gledam kod mene u selu, kako koja kuća ostane prazna brzo propada, gotovo iste godine, i uskoro deluje kao da je decenijama napuštena. Npr moja kuća, od kad je baka umrla tu više niko ne živi, i za nekoliko meseci pala je ograda oko dvorišta, krov je počeo da popušta, fasada takođe... a decenijama unazad kuća , dok je bila naseljena bila čitava i bez ikakvih naznaa propadanja. A tako je i kod ostalih kuća, deluju ok, ali ćim ostanu bez stanovnika propadaju, najpre se provali krov, a onda sve ostalo

možete reći da su kuće stare, i da ih je vreme stiglo, ali kako to da sve propadnu baš onda kad ih napuste, a do tada gotovo bez ikakvog posebnog, ili čak nikakvog održavanja opstaju bez problema

da li možda kuća na neki način "oseti" da je napuštena i počne da propada? Smejte se, ali ja imam nekako takav utisak jer sam se nagledao previše takvih primera u poslednjih nekoliko godina

Kako da ne...Cuo sam i da cesto puta zajeca od tuge.

Verujem u to...Mada ima dosta i do održavanja;)

ali veruj mi da osim povremenog krečenja održavanja nije ni bilo, to su mahom polubrvnare, zidane kamenom i ciglom, i ne zahtevaju neko održavanje, niti tu šta bitno može da se uradi
znam sigurno da moju kuću nisu posebno održavali, a ni okolne komšije svoje, jer jednostavno nije bilo potrebe, ali kad su se ispraznile odjednom ih "stiglo"

ali veruj mi da osim povremenog krečenja održavanja nije ni bilo, to su mahom polubrvnare, zidane kamenom i ciglom, i ne zahtevaju neko održavanje, niti tu šta bitno može da se uradi
znam sigurno da moju kuću nisu posebno održavali, a ni okolne komšije svoje, jer jednostavno nije bilo potrebe, ali kad su se ispraznile odjednom ih "stiglo"
Čudno je to...Mi imamo vikendicu na kod Slankamena i kad dugo ne dolazimo zaraste,zapate se zmije pada prašina i to...Ali deluje da je nekako ''tužna'' što nikog nema.

Verovatno to mesto je naviklo da se konstantno mota jedna ista energija tj energija tih ljudi koji su tu ziveli...
Pa kad odjednom oni odu ta zemlja mislim ta energija u zemlji od tog mesta biljke oko tog mesta i sve to nekako oseti taj nedostatak prazninu tj, verovatno ta neka enrgija tog mesta oseti to da vise nije s njima u kontaktu da razmenjuju tu neku energiju i jednostavno to mesto nekako pocne da se nekako buni oseti da je napusteno i mesto pcne da se rusi brze nego obicno...
Mislim da je to zato sto kako kazu da u celom univerzumu sve sto je nastalo je od jedne iste energije koga nazivamo bog pa smo tako mi svi nekako povezani tj nasa energija je povezana kruzi i putuje pa tako to mesto taj zivi svet na tom mestu tako izrazava svoj revolt, osecanje, tugu i pocne da rusi, tj priroda preuzima...

Ne znam ali ima neceg cudnog u tome ne mogu da objasnim trenutno bolje od ovog sad....
Nadam se da ce neko razumeti sta sam hteo da kazem...

Poslednja izmena:

To je potpuno tačno,ma da po malo neobjašnjivo
i paradoksalno.
Isti je slučaj sa kolima.
Što se manje voze brže riknjavaju...
Ali,kod kuća je to vidljivije i dramatičnije.
Kao da i predmeti namenjeni ljudima imaju dušu.
Pate i propadaju bez ljudi...!

Evo jedan odgovor sa strane slovenske mitologije.
Ili možda tačnje srpske narodne mudrosti, pošto ne znam koliko je ova priča poznata kod drugih Slovena.

ТАЛАСОН - дух који штити грађевине.
Т. настаје од душе човека чија je сенка зазидана у темељ грађевине. Да би се нека грађевина (кућа, мост, воденица) држала, мајстори се договоре да узидају сенку првог посетиоца који наиђе следећег јутра. За жртву бирају младу особу - девојку, момка, тек удату жену и ел. Док je једни заговарају, мајстор joj мери сенку црвеним концем, врпцом, прутом, треком или погледом тачно премерава њену дужину, па по тој мери касније исече конац, и то одмах узида у темељ. Човек коме су на тај начин зазидали сенку почиње да вене и после 40 дана умре, a његова душа постаје m. То je невидљиви дух, који чува грађевину и ноћу не дозвољава случајним путницима да joj се приближе. Приказује се у свом некадашњем људском лику, или као особа у белој одећи, нека животиња - ован, вук, пас, змија, миш. Лута око грађевине и ћути, или плаче, виче, пева, свира у свиралу, у гајде. Човек у сусрету с т. мора да пути, у противном може ослепети или изгубити слух. Т. се боји светлости, ватре, певања петла, крста, тамјана. По веровању из околине Пирота, узидана мера човекове сенке (конац, прут) неће иструлити све док je зграда покривена. Ако се зграда сруши или изгори, т. се више неће јављати на том месту. У неким крајевима т. се изједначује с духом заштитником куће или атара села.
Словенска митологија енциклопедијски речник, 2001, Београд.

Evo jedan odgovor sa strane slovenske mitologije.
Ili možda tačnje srpske narodne mudrosti, pošto ne znam koliko je ova priča poznata kod drugih Slovena.

ТАЛАСОН - дух који штити грађевине.
Т. настаје од душе човека чија je сенка зазидана у темељ грађевине. Да би се нека грађевина (кућа, мост, воденица) држала, мајстори се договоре да узидају сенку првог посетиоца који наиђе следећег јутра. За жртву бирају младу особу - девојку, момка, тек удату жену и ел. Док je једни заговарају, мајстор joj мери сенку црвеним концем, врпцом, прутом, треком или погледом тачно премерава њену дужину, па по тој мери касније исече конац, и то одмах узида у темељ. Човек коме су на тај начин зазидали сенку почиње да вене и после 40 дана умре, a његова душа постаје m. То je невидљиви дух, који чува грађевину и ноћу не дозвољава случајним путницима да joj се приближе. Приказује се у свом некадашњем људском лику, или као особа у белој одећи, нека животиња - ован, вук, пас, змија, миш. Лута око грађевине и ћути, или плаче, виче, пева, свира у свиралу, у гајде. Човек у сусрету с т. мора да пути, у противном може ослепети или изгубити слух. Т. се боји светлости, ватре, певања петла, крста, тамјана. По веровању из околине Пирота, узидана мера човекове сенке (конац, прут) неће иструлити све док je зграда покривена. Ако се зграда сруши или изгори, т. се више неће јављати на том месту. У неким крајевима т. се изједначује с духом заштитником куће или атара села.
Словенска митологија енциклопедијски речник, 2001, Београд.

zanimljivo objašnjenje, ali u mom kraju, bar u poslednjih stotinak godina nije poznat običaj i verovanje u talasona, raspitivao sam se, a deda je bio zidar i prvi put je to čuo od mene. Mada, znam za slučajeve da ljudi zakolju ovna ili petla na temelju, kad započinju gradnju, pa to pojedu sa radnicima, kao čast i ujedno i kao žrtvu, kao "valja se" da bi građevina trajala

talason bi trebalo da čuva građevinu, a ove se ruše

da, ali kako korišćenje održava kuću
Može neko da se sprda ali u tome ima nešto. To sam video na kući mog pokojnog dede...on tu kuću nije ni koristio, živeo je u drugoj u dvorištu, ništa specijalno nije sređivao niti ulagao, ali kuća je bila OK sve do njegove smrti. Mi smo sve to lepo zaključali i za samo godinu dana kuća je počela da propada. Čak je i fasada počela da otpada. E sad, šta je u pitanju, da li i kuća "živi" sa ukućanima...nemam pojma.

povecava se broj stetocina i povecava se kolicina vlage, dovoljno je da se jedna zima preskoci u grejanju pa da se pojavi ogromna olicina vlage, narocito kod tih starih kuca kje nemaju bas neku izolaciju. pojavljuju se stetocine, crvi i takve zivuljke koje prisustvo ljudi sprecava u unistavanju,its, bila je emisija na diskaveriju kako trune sve, pa cak i staklo i plastika nakon odredjenog vremena kad ljudi ne zive u objektu...

povecava se broj stetocina i povecava se kolicina vlage, dovoljno je da se jedna zima preskoci u grejanju pa da se pojavi ogromna olicina vlage, narocito kod tih starih kuca kje nemaju bas neku izolaciju. pojavljuju se stetocine, crvi i takve zivuljke koje prisustvo ljudi sprecava u unistavanju,its, bila je emisija na diskaveriju kako trune sve, pa cak i staklo i plastika nakon odredjenog vremena kad ljudi ne zive u objektu...

ovo može da bude, ljudi po selu pričaju da treba ložiti vatru u kući da bi se kuća održala, sujeverje izgleda, ali sa realnom podlogom
štetočine mogu da nagrizaju drvenu konstrukciju starih kuća, ali kako ih prisustvo ljudi sprečava da se razmnože, krovne grede i sl daleko su van domašaja ljudi, i na njoh se gotovo ne obraća pažnja smislu da im se proverava valjanost dokle god ne pokazuju znake slabosti

Ali ja rekoh da u ovoj kući niko nije živeo godinama...znači, nije loženo, provetravano, ulagano...sem što je deda živeo u tom dvorištu. Kao da je njegovo prisustvo održavalo kuću.

to za stetocine nije tacno jer stetocine idu uz ljude zbog hrane.ako nema ljudi nema ni hrane a samim tim ni stetocina..
sto se tice grejanja mislim da ni to nema toliko veze jer ce pre istruliti krovna konstrukcija u kuci koja se greje zbog isparavanja vlage nego u onoj koja se ne greje i ima konstantnu temperaturu

evo nađoh neke slike, od prošlog leta

ovo je kuća jednog komšije, neko vreme već ne žive tu, ali redovno obilaze imanje i kuću, održavaju voćnjak, što se može videti na slici, vode računa koliko mogu, ali ipak krov je propao, i fasada je počela da se raspada

srbija.jpg

srbija1.jpg

evo nađoh neke slike, od prošlog leta

ovo je kuća jednog komšije, neko vreme već ne žive tu, ali redovno obilaze imanje i kuću, održavaju voćnjak, što se može videti na slici, vode računa koliko mogu, ali ipak krov je propao, i fasada je počela da se raspada

srbija.jpg

srbija1.jpg

Pa,ova kuća deluje veoma oronulo !
Kao da je napuštena nakon Prvog srpskog ustanka...!
A,verovatno nije prošlo više od desetak godina kako se ne živi u njoj ?
:think:

To je potpuno tačno,ma da po malo neobjašnjivo
i paradoksalno.
Isti je slučaj sa kolima.
Što se manje voze brže riknjavaju...
Ali,kod kuća je to vidljivije i dramatičnije.
Kao da i predmeti namenjeni ljudima imaju dušu.
Pate i propadaju bez ljudi...!

i sa cipelama... mada tu ima objassenjenje mozda da se ne razgaze... ali kad neke se malo nose lako propadnu

Back